- 04 Jun 2008, 07:28
Po zadnji večji množični prireditvi, to je maratonu v Radencih, se je pojavilo več vprašanj, kako pravilno odreagirati, če naletimo na tekmovalca oziroma tekmovalko v težavah. Samo po sebi se razume, da spodaj našteto velja tudi pri tekih ''kar tako''.
Včeraj sem bil udeleženec tečaja iz TPO (temeljni postopki oživljanja) in NMP (nujna medicinska pomoč) in sem izkoristil priložnost, ter odlične predavatelje iz Reševalne postaje Ljubljana zaprosil za nasvete. Navedel sem pogoje na prireditvi ( temperatura cca. 25 stopinj v senci, visoka zračna vlažnost, tek po asfaltu v dopoldanskem času z malo sence).
V večini primerov, na katere kot rekreativci ali tekmovalci naletimo, gre za tako imenovano HIPERTERMIJO oziroma pregrevanje telesa, kot posledica odpovedi telesne termoregulacije. Najhujša oblika je VROČINSKA KAP, katera lahko nastane zaradi obremenitve, to je zaradi izjemne in predvsem dolgotrajne fizične aktivnosti v vročem in vlažnem vremenu, upoštevajoč tudi predpostavko, da poškodovanec ni v zadostni meri skrbel za nadomeščanje izgubljene tekočine.
PRVA POMOČ PRI VROČINSKI KAPI:
- Bolnika takoj prenesemo v hladen prostor (senca...), kjer naj leži.
- Slečemo ga do golega in hladimo naprimer z mlačnimi obkladki, tuširanje, ventilator...
- NE ohlajamo z ledeno mrzlo vodo
- Ohlajanje se preneha, ko temperatura jedra, katera se meri v danki, pade pod 39 stopinj.
- V kolikor je bolnik pri zavesti se mu nudijo hladni napitki.
- Ves čas je potrebno nadzirati bolnikovo dihanje.
- V primeru potrebe se začnejo izvajati TPO
- Potreben je prevoz bolnika v bolnišnico V SPREMSTVU ekipe NMP.
PRVA POMOČ PRI SONČARICI:
- Tukaj v začetku ni prizadeto celo telo, temveč le glava, to je možgani in možganska ovojnica.
- Znaki so omotica, otrdel tilnik, glavobol, slabost, bruhanje, rdeča glava, nezavest.
- Bolnika takoj spravimo v senco, kjer naj leži z privzdignjeno glavo.
- Ohlajamo ga z obkladki in nadziramo njegovo dihanje.
- V primeru poslabšanja (redko) sledijo TPO in prevoz kot v zadnji alineji pri kapi.
Samo kot opomba...v zdravstvu oziroma reševanju, je v zadnjih letih prišlo do nekaj sprememb, predvsem pri TPO. Vsled tega in tudi kot dopolnitev vašega znanja, vam toplo priporočam obisk strani in podstrani na spodnjem linku:
http://www.prva-pomoc.mddsz.gov.si/inde ... _path=9589
Prijetne in uspešne dneve vam želim!
LP
Matjaž
Včeraj sem bil udeleženec tečaja iz TPO (temeljni postopki oživljanja) in NMP (nujna medicinska pomoč) in sem izkoristil priložnost, ter odlične predavatelje iz Reševalne postaje Ljubljana zaprosil za nasvete. Navedel sem pogoje na prireditvi ( temperatura cca. 25 stopinj v senci, visoka zračna vlažnost, tek po asfaltu v dopoldanskem času z malo sence).
V večini primerov, na katere kot rekreativci ali tekmovalci naletimo, gre za tako imenovano HIPERTERMIJO oziroma pregrevanje telesa, kot posledica odpovedi telesne termoregulacije. Najhujša oblika je VROČINSKA KAP, katera lahko nastane zaradi obremenitve, to je zaradi izjemne in predvsem dolgotrajne fizične aktivnosti v vročem in vlažnem vremenu, upoštevajoč tudi predpostavko, da poškodovanec ni v zadostni meri skrbel za nadomeščanje izgubljene tekočine.
PRVA POMOČ PRI VROČINSKI KAPI:
- Bolnika takoj prenesemo v hladen prostor (senca...), kjer naj leži.
- Slečemo ga do golega in hladimo naprimer z mlačnimi obkladki, tuširanje, ventilator...
- NE ohlajamo z ledeno mrzlo vodo
- Ohlajanje se preneha, ko temperatura jedra, katera se meri v danki, pade pod 39 stopinj.
- V kolikor je bolnik pri zavesti se mu nudijo hladni napitki.
- Ves čas je potrebno nadzirati bolnikovo dihanje.
- V primeru potrebe se začnejo izvajati TPO
- Potreben je prevoz bolnika v bolnišnico V SPREMSTVU ekipe NMP.
PRVA POMOČ PRI SONČARICI:
- Tukaj v začetku ni prizadeto celo telo, temveč le glava, to je možgani in možganska ovojnica.
- Znaki so omotica, otrdel tilnik, glavobol, slabost, bruhanje, rdeča glava, nezavest.
- Bolnika takoj spravimo v senco, kjer naj leži z privzdignjeno glavo.
- Ohlajamo ga z obkladki in nadziramo njegovo dihanje.
- V primeru poslabšanja (redko) sledijo TPO in prevoz kot v zadnji alineji pri kapi.
Samo kot opomba...v zdravstvu oziroma reševanju, je v zadnjih letih prišlo do nekaj sprememb, predvsem pri TPO. Vsled tega in tudi kot dopolnitev vašega znanja, vam toplo priporočam obisk strani in podstrani na spodnjem linku:
http://www.prva-pomoc.mddsz.gov.si/inde ... _path=9589
Prijetne in uspešne dneve vam želim!
LP
Matjaž
Have a dream...make a plan...go for it !!!