Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Eustahije
Zanimiv članek! Jaz osebno sem z mp3jem tekel bolj na začetku, ampak sem nehal. Motilo mi je ritem teka, poleg tega pa točno to kar je pisalo v članku: tek brez muzike je zelo naporen, a ko pridem domov je božansko. Pri teku z muziko pa sem vedno prihajal nekako živčen domov. Morda je malo pomagalo spravit skupaj kak kilometer več, ampak to ne odtehta tega, da sem prišel domov nervozen.

Da ne omenim tega, da mi je vedno nekaj bingljalo nekje okrog, pa slušalke so mi dol padale, ... Pa tudi ne vem kako je kaj zdravo, ko imaš mokra ušesa, čez pa "štoplc" ki preprečuje da bi se sušila, pa se potem "pajsa" tisti švic v ušesu :D misel na to me je tudi motila.

Aja, pa še to, napor zaradi teka mi je preprečeval da bi se skoncentriral na glasbo in sem sklenil da je pa potem itak brezveze, potem niti ne poslušaš glasbe 100%, niti ne tečeš 100%
Uporabniški avatar
 Ksenija
men članka žal ne odpre
tudi sama se še štejem med začetnike...
glede glasbe pa tkole - ponavadi vzamem s seboj na tek zadevico, še posebej, če se že nerazpoložena spravljam na tek... potem pa je odvisno če to tud uporabim - recimo če rabim malce vzpodbude ali pa če misli zaidejo na kakšen filmček v glavi ki me potolče ali pa da premlevam in premlevam kakšno stvar - takrat niti nisem pri teku... takrat je čas za čarovnijo hitrih z energijo nabitih viž... pa mi razpoloženje popravi, kot ena asociacija se filmček spremeni in z veseljem pretečem do konca ....
Uporabniški avatar
 grb
Ja kot vedno so menja razlicna. Tudi sam sem vedno tekel z glasbo, zdej pa ze kak teden ali mogoce kak dan vec tecem brez. Ne iz kaksnih znanstveno zdravstvenih razlogov, ampak preprosto, ker sem ponavadi poslusal Radio 1 in so mi zaceli it na zivce, ker je bila vedno ista muzika. Sedaj pa ugotavljam, da so moji teki brez glasbe hitrejsi. Ne bi sicer mogu rect, ali je to zaradi tega, ali pa imam pac dober teden, bom pa vsekakor to se malo potestiral, saj se mi zdi zanimivo. Mogoce tecem hitreje, ker se mi bolj mudi koncat :)

Bom se kaksno napisal cez cas o mojih ugotovitvah, ce ne bom pozabil seveda :oops:

G.
Uporabniški avatar
 majcha72
Jaz ne prilagajam teka glasbi ampak glasbo teku. Pripravila sem si izbor komadov, ki mi sedejo kot komadi in tudi njihov ritem (cela znanost :S). Tečem počaaaaasi in je tudi glasba temu prirejena - taka fletna muzika. Pri kakšnih metalcih se preveč matram že pri samem poslušanju, jih čutim kot napad na organizem, tako da jaz lahko potrdim, da določena glasba vpliva precej stresno na organizem. "Moja" muzika je pa tak dokaj posrečen "jagodni izbor", ki mi gre v uho in v noge, če mi v kakšnem trenutku kakšen komad ne ustreza mam pa forward gumbek na dohvat ruke. Tudi radio sem poslušala in mi gre, edino poraba baterije se precej poveča. Včeraj sem dobila preblisk, da se verjetno da snet tudi kakšno e-knjigo ali kakšno predavanje ali "tečaj", pa maš eno z drugim. Moram preizkusit, kako gre poslušanje govorjenja med tekom, zna bit zanimivo. Ugotovila pa sem, da če je zraven šumenje vode, to našiba vso muziko, kar je je. Ampak v Ljubljani tega ravno ni, tako da tečem s slušalkami. Pardon, slušalko - vedno samo eno, da slišim še kaj se dogaja okrog.
Uporabniški avatar
 grb
Tudi jaz sem ze razmisljal o kaki zvocni knjigi, pa se nisem uspel udejanjit.

G.
 JakaStrumbelj
Jaz sem z glasbo tekel predvsem na začetku.. zdaj pa bolj redko. Morda temu botruje tudi odsotnost playerja v hiši. Vsekakor pa pri daljših tekih (+15km) zelo pomaga glasba.
Paše mi pa čist usaka glasba, od balad, do techna,....
Uporabniški avatar
 Frikica
Jaz pa par tednov tečem z muziko v ušesih, potem se malo naveličam in tečem brez, čez nekaj časa pa spet. Razlike v tekih nisem opazila. Je pa ena stvar, če imam muziko jo za v tek v klanec izklopim, ker se moram poslušati kako diham.
Glasba je fajn motivacija včasih, ampak meni je že sam tek zadosti velika motivacija, tako da tudi brez muzike gre. ;)
Uporabniški avatar
 Cormi
Jaz zelo težko tečem brez glasbe. Edino zadostno nadomestilo zanjo so navijači na tekmi, na treningu pa dobra družba (K-Rožniška recimo):) Nisem opazila, da bi me glasba spravljala v stres, saj s teka vedno, ampak vedno pridem sproščena in dobre volje.
V bistvu bi rada tekla tudi brez glasbe in se zadovoljila s ptičjim petjem in šumenjem vetra, ampak so noge preveč težke. Zaenkrat še nisem toliko odvisna od teka, da bi mi bil vsak korak v užitek. Zato se pač vzpodbujam z ritmi, ki mi tudi sicer dajejo energijo. Glasba mi preusmeri pozornost.
Uporabniški avatar
 Eustahije
majcha72 napisal/-a:Včeraj sem dobila preblisk, da se verjetno da snet tudi kakšno e-knjigo ali kakšno predavanje ali "tečaj", pa maš eno z drugim.

Zelo dobra ideja, bom tudi jaz poskusil! :) Toliko knjig bi še rad prebral, pa nimam nikakor časa! Če se tole z e-knjigami izide, sem pa na konju, tako po prebranih knjigah (nima veze če jih v resnici poslušam) kot po pretečenih kilometrih :D

Najprej sem pomislil, da bi si res morda moral izbrati glasbo ritmom, ki bi bil soroden ritmu mojega teka, ampak zdaj je prvi poskus na sporedu tole s audio knjigami! Hvala za idejo ;)
Uporabniški avatar
 majcha72
Eustahije napisal/-a:
majcha72 napisal/-a:Včeraj sem dobila preblisk, da se verjetno da snet tudi kakšno e-knjigo ali kakšno predavanje ali "tečaj", pa maš eno z drugim.

Zelo dobra ideja, bom tudi jaz poskusil! :) Toliko knjig bi še rad prebral, pa nimam nikakor časa! Če se tole z e-knjigami izide, sem pa na konju, tako po prebranih knjigah (nima veze če jih v resnici poslušam) kot po pretečenih kilometrih :D

Najprej sem pomislil, da bi si res morda moral izbrati glasbo ritmom, ki bi bil soroden ritmu mojega teka, ampak zdaj je prvi poskus na sporedu tole s audio knjigami! Hvala za idejo ;)

Ja ni za kej. Če najdeš kaj pametnega, se priporočam "za en krog". :)
Uporabniški avatar
 Eustahije
majcha72 napisal/-a:Če najdeš kaj pametnega, se priporočam "za en krog". :)

Ne vem, jaz bom začel s telim: http://www.gutenberg.org/wiki/Gutenberg ... ks_Project potem bom pa videl kako in kaj. To je, če te ne moti da je vse v angleškem jeziku. V slovenščini nisem prepričan da sploh obstajajo take stvari do te mere, da bi jih bilo "polno na netu" ...

Bom videl pri naslednjem laufanju, kako bo šlo tole s knjigami :D
Uporabniški avatar
 Marko Vzorec
Tako, kot večina sem tudi jaz začel z muziko v ušesih. Čez čas sem začel teči v družbi, ter nekajkrat pozabil vzeti predvajalnik sabo...uživati sem začel ob zvokih narave/utripu mesta in res, veliko bolj sporščujoč občutek po teku. Sedaj vem, bil je kortizol<--- :evil:.
Je pa res, da me je določena glasba dodatno motivirala med tekom, npr. kakšen Rocky theme song 8) 8)
Nekako se celo strinjam s prepovedjo uporabe glasbenih predvajalnikov na prireditvah, če so ogrožena življenja pač naj bo prepovedano.
Na voljo so celo programi, s katerimi tekaški zagnanci svoje glasbene zbirke sortirajo po številu udarcev na minuto.
Kdo ve kateri so in kje bi se jih dalo dobiti?
Tekačem, ki imajo radi glasbo, pa zdaj ne da miru bolj praktičen problem, ki še čaka na tehnično rešitev. Eden od prizadetih se je na na spletni strani runnersworld.de pritoževal: »Ne vem, kaj je narobe z mojimi ušesi, ampak na njih se nobene slušalke ne obdržijo.«

...neumnost, tukaj je čisto preprosta in poceni philipsova "tehnična rešitev", pa še veliko jih je...
Slika

p.s. Ker usoda ni hotela, da bi iPod Nano ostal pri meni, je odtaval s svojimi majhnimi nogicami v neznano, prodajam kar je ostalo od njega. Enkrat rabljeno srajčko ki ji rečejo tudi "Griffin Streamline iPod Nano 3rd Gen Armband".
Slika
Če je kdo zainteresiran Zs-me (20€).
Uporabniški avatar
 metkamarjetka

mah ne ljudje božji no :( ....... a ne tečete zaradi užitka? kakšno e-predavanje neki :? :? :?

jaz sem že tako ali tako proti muziki med tekom (drugače sicer ne morem brez nje!!!)...... da bi pa med tekom poslušala kako "zanimivo" predavanje :cenz:

sicer pa: vsak po svoje :wink:
Uporabniški avatar
 majcha72
metkamarjetka napisal/-a:

mah ne ljudje božji no :( ....... a ne tečete zaradi užitka? kakšno e-predavanje neki :? :? :?

jaz sem že tako ali tako proti muziki med tekom (drugače sicer ne morem brez nje!!!)...... da bi pa med tekom poslušala kako "zanimivo" predavanje :cenz:

sicer pa: vsak po svoje :wink:

Kaj pa vem... Če se da likat ali vozit sobno kolo in gledat film, zakaj se ne bi dalo med tekom poslušati še kaj drugega poleg glasbe? Saj s tistim predavanjem niti ni bilo mišljeno, da poslušaš predavanja s faksa ali kaj hudo kompliciranega. Nekaj prijaznega, za kar morda sicer zmanjka časa pa morda lahko pride v poštev. Jaz bom vsekakor poskusila, že iz firbca. Predvidevam, da se dobi vse mogoče z različnih vsakdanjih področij. Vzgoja, osebnostna rast, morda tuji jeziki, religija - sem prepričana, da se najde kaj zanimivega tudi za poslušanje ob sprostitvenih dejavnostih, komur to seveda ustreza. Nenazadnje se morda najdejo tudi kakšni tekaški napotki. :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA