vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 matomania
Sem nov tukaj ampak pa po moje očitno drugje ne bom dobil pravega odgovora:

Sem rekreativni"maratonec" Smile in moja težava je v tem, da sem najprej uporabljal Nike copate za tek in so me le-ti močno"žulili", kasneje sem poskusil z Mizuno(wave impulz) in od začetka vse ok, zdaj pa imam težave z notranji loki na stopalih, nasploh ko sedim (ali zjutraj ko se zbudim) in ko vstanem me nekaj časa kar močno bolijo stopala potem pa vedno manj..poskusil sem z raznimi vložki za copate pa ni nobene koristi, poskusil sem tudi z (baseball) žogico in je pomoč le kratkotrajne narave. Kaj lahko tukaj naredim?? Hvala za komentarje - aja, pa brez kakih "kislih" prosim... Laughing p.s.:Uporabljam še vedno Mizuno copate ki sem jih omenil.
 luzr
Resna vprašanja...
Kje so te žulile nikice?
Kaj konkretno te je motilo na notranjih lokih pri mizunih?
Kaj si počel z baseball žogico?
Koliko kilometrov si pretekel v obeh parih?

Mizunke so bolj nevtralne, ti pa morda potrebuješ pronatorski copat.
Dodatni vložki po mojih izkušnjah ne pomagajo dovolj.
Kupi nove copate, oboji stari so morda izrabljeni.
Uporabniški avatar
 matomania
Resna vprašanja...
Kje so te žulile nikice?
Kaj konkretno te je motilo na notranjih lokih pri mizunih?
Kaj si počel z baseball žogico?
Koliko kilometrov si pretekel v obeh parih?

Mizunke so bolj nevtralne, ti pa morda potrebuješ pronatorski copat.
Dodatni vložki po mojih izkušnjah ne pomagajo dovolj.
Kupi nove copate, oboji stari so morda izrabljeni.

Nike, so me žulile po zunanji strani stopala in na obeh mezincih(zunanja stran),pri mizunu me moti le to da če grem na dolg tek, potem se po navadi cel naslednji dan po glavi tolčem ker me vedno ko se vstanem zabolijo stopala in mi da vedet da nekaj ni ok..žogico si kotalim z stopali po tleh in tako sproščal bolečine na lokih...ne vem točno kolk sem pretek z katerim parom-v glavnem noben od obeh parov ni bil starejši od petih mesecev...na teden povp.pretečem kakih 50km-odvisno od časa z katerim razpolagam...
 luzr
V petih mesecih si naredil teoretično 1000 km, kar pomeni da naj bi bili copati izrabljeni. Odvisno od modela.
Izrabljenosti nekaj časa ne opaziš, ker se noge navadijo. Dokler ni prehudo. Seveda to ne velja za vse tekače. Lažji tekači jih izrabijo kasneje. Nekateri s tekom v neustreznih in izrabljenih teniskah sploh nimajo težav.

Nike bi moral biti dovolj širok za evropsko nogo, čeprav so nekateri modeli malenkost ožji. Če poveš še kateri model "nikic" imaš, lahko na daljavo začnemo ugotavljati ali rabiš pronatorske copate.
Mizunke so bolj nevtralne, konkreten model ti najverjetneje zato ne ustreza.

Skratka slej ko prej boš rabil nove copate. ;)
Na primer...
New balance ima zagotovo dovolj široke modele. Tudi za pronatorje.
Široka izvedba: http://www.superge.si/html/svn/4116232-AA.shtml
Ožja izvedba, ki je že v osnovi v prstnem delu zelo široka: http://www.superge.si/html/svn/4116225-AA.shtml
Uporabniški avatar
 matomania
Če bi vedo kako se reče modelu bi ti z veseljem povedal-škatlo sem že zavrgel..edino kaj vem je to, da imajo tri-d na stopalih napisano... :oops: misliš da je življenjska doba samo 1k km? :x sem pa gledal neke specialne copate, ameriškega proizvajalca Zoot sicer malo dražje, samo za mizuno sem tud dal 80€ pa ni bilo nekaj učinka...no bi bilo mogoče možno da je kriva obrabljenost ker je guma na stopalih mizuna tako nagubana oziroma tisto kako bi reko-ne napokana ampak pretirano zgubana...pri nikeju se to ni pojavilo v taki meri, pač pa sem po nekaj mesecih po cca.10-15min začutil da mi sprednji del stopala ne sedi več tesno v copatu ampak mi "opleta" levo in desno-to je tam povzročilo žulje...pomembno je omeniti tudi da sem kilometrino na čevljih nabral izključno na sfaltnih stezah!
 luzr
Ene izmed mojih zelo dragih "adidask" so zdržale komaj 300 km in še to mukoma. Praktično od prvih nekaj kilometrov sem čutil težave.
Zato ne kompliciraj, marveč si privošči nove copate ali pa trpi kot jaz v starih...
Trenutno dobiš na razprodajah za 70 do 80€ čisto spodobne superge.
Če te bodo zanimali konkretni modeli kar povej.

Aha, Nike so bili torej preširoki spredaj... Copati se včasih raztegnejo zaradi delovanja prstov, ko začnejo nitke v mreži popuščati...
Asfalt je zelo škodljiv za sklepe in copate, sploh z napačno tehniko.

Nagubana guma pri Mizunu. Zanimivo. Iz stanja valovite plošče in odprtin na podplatu lahko sklepaš o izrabljenosti.
Poglej tole temo.

Zoota ne poznam.
 point
Vprašanje za izkušene, mogoče iz lastnih izkušenj. Jutri mineva 7 tednov odkar sem si poškodoval peto. Ker sem bil takrat v tujini, nisem slikal (verjetno napaka)
Še vedno imam včasih težave pri hoji, na tek še niti pomislil nisem. A mogoče kdo ve koliko časa traja okrevanje?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA