prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Bernardosi
Ze nekajkrat sem opazil razliko meritev razdalje s Polar-jevim merilcem S1 foot pod. Razumel bi, da je razlika v casu, ko tecem pocasneje ali pa hitreje, zabelezena pa je tudi razlika v razdalji, tudi do 700m od cca 6-7km ali celo malo vec.
Umerjanje merilca sem napravil. Uporabljam P 625x. Nisem pecajzlast za cm. V cem je fora?
Uporabniški avatar
 NaceM
Da nimaš vedno isto dolgega koraka.
 Bernardosi
Kako pa ves, da imas lahko vedno enako dolg korak, oziroma kako lahko dosezes vedno enako dolg korak, neglede na hitrost gibanja? Pride kaksen dober dan in si bolje raspolozen za tek, hitreje teces in zopet obratno. Hvala za odgovor, vendar mi ni smiselen ali morda?!?!?! Ce je temu tako potem je stvar za v kanto?
 luzr
Za začetek predlagam branje tega in tega.
V rubriki oprema je bilo več razprav na to temo.
Novejši senzorji bi morali zaznati skrajševanje ali podaljševanje koraka in slalomiranje.
 Bernardosi
Hvala.
Govoril sem s predstavnikom podjetja Intact, pravi, da S1 foot pod naj bi bil 97% natancen. Res je, da senzor vedno enako meri, problem oziroma razlika nastane, ko pospesimo ali upocasnimo, ko smo utrujeni je korak drugacen in tukaj je razlika. Razlika je ze drugacen teren, vspetina. Milo receno meritev nebo nikoli natancna. Centimetrov, metrov nebomo iskali pride pa do velikih razlik pri relativno majhnih razdaljah.
Skratka Polar ne zanimajo lokacije oziroma razdalje teka ampak aerobno stanje in napredek, v cemer so dalec najboljsi. GPS pri modelu G1 v gozdu pravtako nebo natancen.
 zappa
Bernardosi napisal/-a:Ze nekajkrat sem opazil razliko meritev razdalje s Polar-jevim merilcem S1 foot pod. Razumel bi, da je razlika v casu, ko tecem pocasneje ali pa hitreje, zabelezena pa je tudi razlika v razdalji, tudi do 700m od cca 6-7km ali celo malo vec.
Umerjanje merilca sem napravil. Uporabljam P 625x. Nisem pecajzlast za cm. V cem je fora?

A govoriš o tem, da ti na ISTI trasi dolžine 6 ali 7 km pokaže enkrat 700 m več kot drugič?

A paziš na to, da je footpod vedno pritrjen na ISTO mesto in da se ti med tekom ne premika/leze ter ne opleta? A si ga imel obakrat na isti nogi? Jaz imam sicer S3, ki je zelo točen (pod +/- 1% napake), najbolj na pravilnost meritve vpliva ravno to, kje na supego ga pritrdim (bolj kot karkoli drugega).

Svetoval bi ti, da greš za probo parkrat tečt isto traso s približno isto hitrostjo, pri tem se potrudi, da bo senzor res vedno pritrjen na isto mesto in primerjaj rezultate. Ne ukvarjaj se s tem, ali pokaže pravo razdaljo, ampak s tem, ali vsakič pokaže približno isto. Ker če je ponovljivost meritev zanič, potem ti nobena kalibracija ne more pomagati in boš moral najti vzrok za neponovljivost. Variranje za 10% na isti trasi, če razumem prav tvoje podatke, je absolutno preveč.

Jaz imam eno standardno ruto, ki je dolga 7.16 km. Nobena meritev ne pade izven intervala 7.12-7.20, velika večina jih je pa znotraj 7.14-7.18 km in to ne glede na hitrost ali kar koli drugega. Res je, da je moj razpon hitrosti precej ozek (nekje med 5:00/km in 6:30/km v povprečju), ampak vmes imam včasih tudi kakšne šprintarske odseke, pa to ne vpliva bistveno. V povprečju pri višjih hitrostih pokaže malo manjšo razdaljo, pri nižji hitrosti pa večjo. Ampak je vse skupaj tako blizu "prave" razdalje, da se ne sekiram zaradi tega. Še če preklopim na hitro hojo, pokaže za največ 3 do 4% preveliko razdaljo, pa je hoja čisto drugačen način premikanja od teka.
 Bernardosi
Hvala.
Ja prav si razumel moje podatke. S1 imam vedno na isti strani, vedno enako pripet. Tako kot ti, sem tekel oziroma obicajno tecem vedno isto traso s sprinterskimi vloski in vcasih z vloskom hitre hoje, vendar zelo malo. Odvisno je od dneva. Obicajno nisem bil pozoren na to, rekel sem si priblizno je to to. Ko pa sem slisal, da mora biti 97% natancnost, sem pa postal pozoren. In v dveh dneh sem izmeril razlicno razdaljo po isti trasi s priblizno enakim tempom, brez sprinterskih in pohodnih vloskov. Ko sem govoril s clovekom v Intact-u mi skoraj ni dal do besede, zdi se mi, kot, da je postal ogrozen, ko sem omenil drugo znamko ure. V svoji vnemi razlage, 700m razlike verjetno sploh ni slisal. No skratka, se nekaj casa bom potrpel, morda izmeril se s kolesom, potem bo pa potrebno ????????
 zappa
Bernardosi napisal/-a:Hvala.
Ja prav si razumel moje podatke. S1 imam vedno na isti strani, vedno enako pripet. Tako kot ti, sem tekel oziroma obicajno tecem vedno isto traso s sprinterskimi vloski in vcasih z vloskom hitre hoje, vendar zelo malo. Odvisno je od dneva. Obicajno nisem bil pozoren na to, rekel sem si priblizno je to to. Ko pa sem slisal, da mora biti 97% natancnost, sem pa postal pozoren. In v dveh dneh sem izmeril razlicno razdaljo po isti trasi s priblizno enakim tempom, brez sprinterskih in pohodnih vloskov. Ko sem govoril s clovekom v Intact-u mi skoraj ni dal do besede, zdi se mi, kot, da je postal ogrozen, ko sem omenil drugo znamko ure. V svoji vnemi razlage, 700m razlike verjetno sploh ni slisal. No skratka, se nekaj casa bom potrpel, morda izmeril se s kolesom, potem bo pa potrebno ????????

He, he, si mu z Garminom grozil kaj? :-)

Ja potem je po moje nekaj s senzorjem narobe. Jaz si ne predstavljam, kaj bi moral početi, da bi dobil 10% napako z mojim footpodom. Če bi ga montiral na peto ali prste mogoče al pa če bi tekel rikverc.

Kaj pa če greš za test na stadion, da ne bo dileme o pravi razdalji? Izberi si recimo dve hitrosti in potem teci izmenično po recimo dva ali tri kroge (800 oz. 1200 m) pri eni in drugi hitrosti, pri vsaki hitrosti teci vsaj dvakrat. A se izmerjene razdalje razlikujejo pri različni hitrosti ali tudi pri isti hitrosti?

Jaz sem enkrat za test tekel na stadionu (tartanu) s fotpodom in to s spremenljivo hitrostjo od res počasnega ogrevanja do tempo hitrosti. Po 10 krogih so bile izmerjene razdalje dveh krogov:

0.83, 0.83, 083, 084 in 0.83 km (prava razdalja 0.80 km)

Izmerjene razdalje so bile vse znotraj 0.01 km (torej zelo natančno), kar je resolucija Polarja, hkrati pa netočno (vse za ca. 0.03 km preveč), kar pomeni, da bi za tartan rabil drugačno kalibracijo.

A imaš še v garanciji zadevo? Mogoče bi ti na Intactu posodili kak senzor za testno vožnjo, da se prepričaš, če je problem v footpodu?

Samo še komentar: Tistih 97% se ne nanaša na natančnost ampak na točnost. Ta dva pojma pomenita dve čisto različni stvari, oba prispevata k merilni napaki. Natančnost lahko oceniš, ko primerjaš med seboj več neodvisnih meritev na isti razdalji (kako močno varirajo), točnost pa, ko povprečje teh neodvisnih meritev primerjaš s pravo razdaljo (kako močno se razlikujeta). Točnost footpoda s kalibracijo lahko izboljšaš, natančnosti pa ne. In kot vse kaže je tvoj problem v nenatančnosti.
 Bernardosi
Ja omenjal sem mu Garmina in ni bil zadovoljen, kot, da ga je ze negdo pred mano raskuril s primerjavo.
Poiskusil bom s kalibracijo na stadionu, ceprav ni enak teren. Videl pa bom koliko svica na ze izmerjenemu terenu. Moj polarcek 625x je star cca 3 leta, garancija je dalec zadaj. Drugace si poiskusim sposodijo drugi testni footpod.
Glede teh dveh pojmo se s tabo strinjam.
Hvala.
Uporabniški avatar
 Wega
Po moje je tudi nekaj narobe s senzorjem (kaj pa baterije?). Sam sem pri pripenjanju precej malomaren, ker ga selim iz enega para na drugega je vedno pripet drugače in doslej so bile napake v glavnem v okviru 3%. Večja napačna meritev se je zgodila v teh primerih:
- pri teku po strmini navzdol: samo na tistem delu se mu je malo sfuzlalo
- pri teku v paru, kjer je imel sotekač tudi S1: izgleda da footpod za razliko od srčnega pasu ni kodiran in lahko motita en drugega. Enako na množičnem tekmovanju, ko je bilo okoli cel kup footpodov
- enkrat na zelo ovinkasti in kratki progi pri hitrem obratu za 180 stopinj
- enkrat je čisto izgubil signal (hitrost 0:00 ;( ) še danes ne vem zakaj
- dvakrat ko je zmanjkalo baterije.

predlagam da poskusiš morda z drugim sposojenim S1 in uveljavljaš garancijo. Footpod namreč ni pedimeter.
 zappa
Bernardosi napisal/-a:Ja omenjal sem mu Garmina in ni bil zadovoljen, kot, da ga je ze negdo pred mano raskuril s primerjavo.
Poiskusil bom s kalibracijo na stadionu, ceprav ni enak teren. Videl pa bom koliko svica na ze izmerjenemu terenu. Moj polarcek 625x je star cca 3 leta, garancija je dalec zadaj. Drugace si poiskusim sposodijo drugi testni footpod.
Glede teh dveh pojmo se s tabo strinjam.
Hvala.

Good luck pri iskanju vzroka napak. A se ti S1 že ves čas (3 leta?) tako obnaša ali šele zadnje čase?
 Bernardosi
Moram reci, da niti nisem bil tako pozoren. Imel sem malo tekaske pauze ker sem kolesaril, no sedaj pa nadaljujem.
Danes grem v akcijo in sporocim rezultat.
 Bernardosi
Pravkar se vracam iz anaerobnega obmocja. In to kar je bilo danes je pa to, kar bi ze moralo biti. Sepravi, da mi ni potrebno jokat za vsako napakico. Vceraj je bilo 6,6k danes pa 6,7k in mislim, da nebom potreboval servisa. Hvala za sodelovanje, sicer pa se vedno lahko kaj recemo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA