Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Telebajska
Pozdravljeni,

odločila sem se da bom začela teči in se prebrala knjigo Tek ta začetnike in bom začela teči po tej knjigi.

Zanima me s čim si lahko pomagam oz. ali obstaja ura s katero si nastavim da mi piska po 1 minuti in potem po 2 minutah, ko si izmenjujem tek in hoja? Ali moram gledat skoz na uro?

Mogoče mal trapasto vprašanje, ampak zame pomembno.

Hvala.

LP T :D
Uporabniški avatar
 slovon
Telebajska napisal/-a:Pozdravljeni,

odločila sem se da bom začela teči in se prebrala knjigo Tek ta začetnike in bom začela teči po tej knjigi.

Zanima me s čim si lahko pomagam oz. ali obstaja ura s katero si nastavim da mi piska po 1 minuti in potem po 2 minutah, ko si izmenjujem tek in hoja? Ali moram gledat skoz na uro?

Nobeno vprasanje ni neumno...

Moznosti imas vec, par idej:
0. vzames s seboj kaksno majhno kuhinjsko uro, ki se oglasi po minuti, dveh.
1. kaksna digitalna ura z odstevalnikom, pa ga das na minuto in da ponavlja.
1a. Teces z GSM telefonom, vecina ima tudi odstevalnik.
2. Pojdi v Hervis ali kaksno sportno stacuno in kupi kaksno poceni stoparico, ki zna piskat minute oziroma odstevat.
3. investiras v kaksno poceni tekasko uro, za 50 EUR se dobi ze marsikaj.
4. investiras v kaksno hudo tekasko uro, za 500 EUR dobis vse.

LP, Slovon, ki je zacel s svojim GSM telefonom, potem soprogi kupil Polarja in si ga pridno sposojal, zdaj pa tece pod nadzorom Forerunner 305-ke, ki mu ga je kupila soproga :-)

P.S. Tole je spodbudilo tudi mene: http://docs.google.com/View?docid=dccxmt5x_1f8sgg2
Nazadnje spremenil slovon, dne 22 Avg 2008, 12:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Tekač 215
Živjo,Telebajska!Dobrodošla med začetniki tekači :D !Tudi jaz sem bolj ta začetni,čeprav sem že velikokrat začenjal,grem zdaj znova.No,jaz ti o uri ne znam kaj povedat, sam je niti nisem nigdar uporabljal in za začetnika mislim,niti ni potrebna,ker pol se bolj ukvarjaš z uro,kot s samim tekom.Jaz sam sem na samem začetku menjaval hojo za tek in tek za hojo bolj po občuku-bolj po "notranji uri".Kakšni,približno 2minutki teka,pa malo hoje,in,ko čutim,da spet lahko nadaljujem s tekom,to tudi storim.Seveda se z dnevi,tedni tek časovno podaljšuje,hoja kasneje čisto (počasi)odpade.Jaz sem zdaj tam nekje,ko poskušam čim manj hoditi in večinoma teči(trije tedni so za mano).Telebajska,želim ti obilo tekaških užitkov,zdaj,ko začenjaš in tudi kasneje,ko boš napredovala!LP Tekač 215 :D
Uporabniški avatar
 UršaR
Pozdravljena Telebajska! In dobrodošla med začetniki!

Jaz se ne bi popolnoma strinjala s Tekačem215, ker vem, da je pomembna vsaka minuta. Kot poznam sebe, bi pretekla veliko manj, če bi tekla samo po občutku. Če pa sem tekla z uro, pa se je vedno dalo še malo "stisniti". Jaz imam Polar, ki mi ga je pred nekaj leti kupil mož v upanju, da se bom začela premikat. In sem se (pa čeprav nekaj let kasneje :oops: ). Jaz si prižgem štoparico in mi ni tak problem gledati na uro. Nimam občutka kot da ves čas gledam na uro. No, ok, ne tečem po programu 1-2-1, ampak kljub temu. Jaz vem, da bi mi štoparica zadoščala. Sama pa presodi, če bi tebi tudi. Je pa fajn, da so cifre velike, ker, če so majhne, lahko kakšno sekundo preveč tečeš, ker ne vidiš, če je že čas za nehat. :D

Pa uspešne treninge in poročaj, kako ti gre!

LP, Urša
Uporabniški avatar
 Loni
Pa če tečeš zjutraj pred službo, po možnosti moraš loviti še kak avtobus, rabiš tudi kaj na roki. Tako sem začela jaz. Ob 5ih auf, s psom na najinih takrat 5 km, pod tuš in ob šestih na avtobus za LJ. Zdaj je lažje, ker sem v Lj, ampak me zadnje cajte daje nostalgija po primorskih čoških.
Uporabniški avatar
 Hojca
Telebajska napisal/-a:Pozdravljeni,

Hvala.

LP T :D

Ojla,
te čist razumem. Tudi sama sem začenjala po tej knjigi in si želela, da bi si pred tekom nastavila uro, tako, da bi me opozarjalo, kdaj začet hodit in kdaj spet tečt in, da mi ne bi bilo treba stalno gledat na uro ali pa nekaj štimat. Posebno na začetku, ko gre za minutke je to res :evil: . Še za najbolj praktičenega (brez kakšnih dodatnih nakupov) se mi je izkazal mobitel.
No, kasneje, po kakšnem letu, sem si nabavila eno poceni tekaško uro (Polar FS1 - 35EUR v akciji v Hervisu - redna cena je bila 50EUR), pa mi je bilo kar žal, da jo nisem že prej. Na začetku bi mi služila kot štoparica, kasneje pa tudi za občasno spremljanje pulza....

Veliko tekaških užitkov,
Mojca
Uporabniški avatar
 Tekač 215
Počasnela napisal/-a:Pozdravljena Telebajska! In dobrodošla med začetniki!

Jaz se ne bi popolnoma strinjala s Tekačem215, ker vem, da je pomembna vsaka minuta. Kot poznam sebe, bi pretekla veliko manj, če bi tekla samo po občutku. Če pa sem tekla z uro, pa se je vedno dalo še malo "stisniti". Jaz imam Polar, ki mi ga je pred nekaj leti kupil mož v upanju, da se bom začela premikat. In sem se (pa čeprav nekaj let kasneje :oops: ). Jaz si prižgem štoparico in mi ni tak problem gledati na uro. Nimam občutka kot da ves čas gledam na uro. No, ok, ne tečem po programu 1-2-1, ampak kljub temu. Jaz vem, da bi mi štoparica zadoščala. Sama pa presodi, če bi tebi tudi. Je pa fajn, da so cifre velike, ker, če so majhne, lahko kakšno sekundo preveč tečeš, ker ne vidiš, če je že čas za nehat. :D

Pa uspešne treninge in poročaj, kako ti gre!

LP, Urša
No ja,moram priznat,da sem tudi jaz, negdaj v prejšnjih tekih uporabljal štoparico(neko tako,ki smo jo dobili zraven pralnega praška),da sem si štopal čas teka.Zdaj samo pogledam na uro,gdaj grem tečt in gdaj pridem s teka.Na teku pa potem rad razmišljam o drugih stvareh,kot pa da bi se ubadal z minutkami za tek in minutkami za hojo...Ne rečem,da je to slabo,pač,kakor gdo pristopa k teku.Ni pa rečeno,da si ne bom tudi jaz nabavil kakšno takšno uro,ker sem veliko,tudi na tem forumu prebral o pulzih in optimalnem treningu,pa me tudi zanima,kje sem jaz s tem.Kakorkoli,z uro,ali brez nje,veliko tekaških užitkov!!!LP Tekač 215
Uporabniški avatar
 Loni
Ojoj, bi lahko rekla moja prijateljica Lidija, jaz njo teram, da 5 minut laufa in 2 minuti hodi. Da me ne bo fentala. :)
Nazadnje spremenil Loni, dne 29 Avg 2008, 07:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Hojca
LoniM napisal/-a:Ojoj, bi lahko rekla oja prijateljica Lidija, jaz njo teram, da 5 minut laufa in 2 minuti hodi. Da me ne bo fentala. :)

Ja, seveda je pristop odvisen od začetne kondicije, let in še marsičesa. Po mojem skromnem mnenju in skromnih izkušnjah pa: bolje prepočasi kot prehitro.

Sicer je pa Lidija lahko kar :D , da ima osebno trenerko, ki jo tera. Jaz sem začela sama :--( :wink: , pa mi je bila knjiga, Tek za začetnike, zakon.

:laola
Uporabniški avatar
 majcha72
Jaz sem vzela eno digitalno uro od podmladka, nastavila štoparco pa gledala. Za tistih par sekund gor ali dol se nisem sekirala. Odštevanja si nisem štimala - bi si ga morala vsakič sproti, kar pa je zamudno. Je bilo čisto OK. Ko jo je pokvaril, sem si kupila ravno tako svojo - neko poceni reč za par EUR, toliko da ma štoparco pa lučko, nič več. Mi čisto OK služi, pač moram sama pazit, ker ne piska, pa kaj. Itak se intervali kar hitro začenjo daljšat. Kakšno resno reč si bom pa omislila za nagrado za prvo pretečeno desetko. Zdaj se še odločam, ali naj kupim tako, ki bo merila pulz in razdaljo ali se bom odločila samo za pulz, ker je mapmyrun tko fletna reč.
 Telebajska
Vsi lepo pozdravljeni,

vsem hvala za odgovore. Med vikendom sem že nabavla teniske in včeraj sem že tekla, blo je super. Tako da sedaj bom kupla še kakšno uro in to je to.

Hvala vsem za vzpodbudne besede. Se še ogasim kako mi gre.

LP T
 marko85
Tudi jaz mislim komaj začeti in sicer na one intervale. Nisem še šal prvič tečt, ker bi rad tekel točno po treningu, zato pa si morem sposodit knjigo (tek za začetnike, če se ne motim). Moj cilj je pridobit kondicijo, s katero se bo izboljšalo počutje, ki trenutno ni najboljše (star sem 23) pa tud izgubit kak kilogram (moja stotka se že pozna).
Uporabniški avatar
 Wega
Mobitel ima še eno prednost: odštevalnik (lahko) ob koncu zavibrira, tako da ti ni treba gledat ali pazljivo poslušat.
Uporabniški avatar
 tamy
marko85 napisal/-a:Tudi jaz mislim komaj začeti in sicer na one intervale. Nisem še šal prvič tečt, ker bi rad tekel točno po treningu, zato pa si morem sposodit knjigo (tek za začetnike, če se ne motim).

Zakaj pa točno po treningu?
Zanima me, ker sem pa jaz ravno obratno narejena. Če mi je na treningu pisalo, da bom tekla fartlek, mi je bilo težko. Ko pa sem šla sama tečt in sem se vmes spomnila nanj in začela to delat, je bilo pa prav super. Vsaj na začetku, ko sem še nabirala kondicijo. Nisem hotela, da bi mi kdo točno govoril kdaj sem utrujena. Ampak če je pisalo, da bom tekla 2 minuti, pa dve minuti hodila in če je meni uspelo dlje, sem bila potem bolj ponosna sama nase.
 Telebajska
Pozdravljeni,

evo včeraj sem tekla 3 dan prvega tedna in moram reč da je super, gre čist na izi amapk še vseeno se pa zlajhaš. Tako da v nedeljo začnem z drugim tednom. Med tekom sem srečala nekoga ki teče 10 teden in je samo potrdil kako super zadeva je ta način začetka teka.

Lepo se imejte pa se še kaj oglasim.

LP T

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA