Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 jelenček
Živjo,

tu še ena (ponovno) začetnica.
Po drugem porodu se spravljam nazaj v formo. Sem 5 mesecev po carskem rezu in mi gre kar težko. Ko sem šla parkrat tečt sem ugotovila, da stanje niti ni tako zelo porazno, bolj težko se mi je spraviti k teku.
še posebej po konstantno neprespanih nočeh.

Prebrala sem knjigo Tek za začetnike in si sfotokopirala ta program, samo sem ugotovila da meni to ne ustreza. Jaz raje tečem in hodim po občutku.

Srečno! j.
Uporabniški avatar
 Wega
tamy napisal/-a:Zakaj pa točno po treningu?
Zanima me, ker sem pa jaz ravno obratno narejena.....

Eni tako, drugi drugače. Za začetnika se mi zdi bolje da gre točno po programu, saj se ne znamo kontrolirati in hitro pretiravamo (ali se polenimo), kar lahko vodi v poškodbe (ali neučinkovitost). The Knjiga je koristna ne samo zaradi programa (tega je v celi knjigi le za par strani) pač pa tudi zaradi preprostega in razumljivega povzetka spoznanj o teku samem in dogajanju v telesu med tekom oziroma treningom. Mislim da deluje predvsem motivacijsko in ti v največji meri zmanjša tisto nesrečno situacijo ko trdno odločen na začetku naenkrat odnehaš, pa še sam ne veš zakaj.

Seveda Tamy, ko pa postaneš izkušpenejši je pa tvoj način zlat.
Uporabniški avatar
 gala
Še ena ponovna začetnica se javljam... Očitno nas je kar nekaj. Tudi meni ne ustreza vadba po programu, tečem bolj po navdihu, pa kar gre, tudi obupala po nekaj mesecih še nisem, le vedno bolj in dlje me vleče...
Uporabniški avatar
 pajo
gala napisal/-a:Še ena ponovna začetnica se javljam... Očitno nas je kar nekaj. Tudi meni ne ustreza vadba po programu, tečem bolj po navdihu, pa kar gre, tudi obupala po nekaj mesecih še nisem, le vedno bolj in dlje me vleče...

Pridna samo tako naprej pa svoje telo poslušaj kaj ti naskrivaj govori. Daj mu tisto kar hoče - počitek ali kar koli drugega.
Uporabniški avatar
 lenči
gala napisal/-a:Še ena ponovna začetnica se javljam... Očitno nas je kar nekaj. Tudi meni ne ustreza vadba po programu, tečem bolj po navdihu, pa kar gre, tudi obupala po nekaj mesecih še nisem, le vedno bolj in dlje me vleče...

Jaz sem pričela teči brez programa, po občutku in zdravi kmečki pameti, pa je šlo. Sem pa res takoj vključila počitek kot pomemben del teka. Šele letos sem pričela prebirati dodatno literaturo in upoštevati nekatere programske vložke.
Uporabniški avatar
 gala
Hvala Pajo! Rada bi se strenirala do desetke na Lj maratonu. Še dva meseca časa za treniranje, tako da računam da bo šlo. :D
Uporabniški avatar
 Loni
gala napisal/-a:Hvala Pajo! Rada bi se strenirala do desetke na Lj maratonu. Še dva meseca časa za treniranje, tako da računam da bo šlo. :D

Ravno včeraj je bilo v Poletu o pripravah za na LM in sicer za 10ko, kakšne naj bodo priprave za začetnike, rekreativce in tiste, ki gledajo na čas. No, saj to počnem tudi jaz, samo mi ni ravno prva misel...
Uporabniški avatar
 gala
Ja, sem brala. Ampak ker nimam vsak dan časa, da bi si lahko splanirala po tem koledarju, nisem pa ljubitelica vstajanja ob 5, da bi tekla zjutraj, grem kar po svoje. In se tolažim - če je tašča zmogla preteči toliko in toliko maratonov brez teh priprav, bom pa še jaz, hudiča, 10ko zmogla. :D :D :D Se ostali držite teh treningov ali tečete po ''navdihu''?
 zappa
tamy napisal/-a:
marko85 napisal/-a:Tudi jaz mislim komaj začeti in sicer na one intervale. Nisem še šal prvič tečt, ker bi rad tekel točno po treningu, zato pa si morem sposodit knjigo (tek za začetnike, če se ne motim).

Zakaj pa točno po treningu?
Zanima me, ker sem pa jaz ravno obratno narejena. Če mi je na treningu pisalo, da bom tekla fartlek, mi je bilo težko. Ko pa sem šla sama tečt in sem se vmes spomnila nanj in začela to delat, je bilo pa prav super. Vsaj na začetku, ko sem še nabirala kondicijo. Nisem hotela, da bi mi kdo točno govoril kdaj sem utrujena. Ampak če je pisalo, da bom tekla 2 minuti, pa dve minuti hodila in če je meni uspelo dlje, sem bila potem bolj ponosna sama nase.

Nobenega programa se ni treba (se tudi ni zdravo) držati točno do zadnje črke ne glede na okoliščine. Absolutno je VEDNO treba upoštevati še zdravo pamet (svoje telo). Če je nekaj pretežko, pač upočasniš napredovanje.

Ti začetniški programi so koristni predvsem zato, ker čistemu začetniku, ki ima po začetni evforiji ob prvih par tekih pogosto probleme z motivacijo za naprej, pomagajo do vztrajnosti, zmernosti (da je treba obremenitve povečevati zares počasi), in predvsem rednosti pri treningu. Meni je bilo to ključno, prvi mesec mi je bilo večkrat silno težko spraviti se na tek, vsak izgovor je bil dober, da ne bi šel. Pa zelo hitro se brez načrta lahko začneš spraševati, a delaš nekaj prav, a ne bi raje drugače itd... Verjamem pa, da vsi tega ne rabijo.

So pa vsi začetniški programi variacija na isto temo - torej od kombinacije teka in hoje s postopnim povečevanjem trajanja teka do ca. 5 km ali 30 min kontinuiranega teka.

Jaz sem pred leti začel teči po 8-tedenskem programu C25K, to je "the Couch-to-5K" program na tejle strani:

http://www.coolrunning.com/engine/2/2_3/index.shtml

Preverjeno deluje, ampak tudi jaz sem si program malce priredil. V začetnem delu sem moral napredovanje iz tedna v teden upočasniti, v sredinskem pa sem ga lahko pospešil.

Tam je še cela vrsta koristnih linkov za začetnike in tudi za napredne tekače. Skratka vse, kar začetnik rabi, da lahko začne.
 puertoloco
pozdravček!

tudi jaz sem se lotila teka po programu za začetnike. pa se je temu kmalu uprla noga. začela bolet v kolku, potem še gleženj, nazadnje pa koleno. iz dneva v dan huje.
sem vse skupaj opustila za dva tedna. bolečin ni več.
ne vem, kaj naj ukrenem, da se to ne bi ponovilo. tek mi je namreč izjemno všeč. spraviš se v naravo, odmisliš vse, pa gremo naši... in po koncu si izjemno zadovoljen, ker veš, da si nekaj napravil zase.
skratka. rada bi tekla, hkrati si pa s tem ne želim narediti več škode kot koristi.
ogrevanje in raztezanje na začetku in koncu sem prakticirala. tekla sem po peščeni potki in ne po asfaltu. pretiravala nisem - ravno nasprotno - se mi je zdelo, da bi zmogla več, a sem se raje držala programa. ampak očitno sem ga nekje polomila... kakšna izkušnja? ideja?

LP,
jest
 orlytm
po mojem morš zamenjat tekaško obutev. Jst mam zlo podobne simptome, ko "ponosim" tekaške copate ...

lpM
 zappa
puertoloco napisal/-a:pozdravček!

očitno sem ga nekje polomila... kakšna izkušnja? ideja?

LP,
jest

A je lahko razlog teža? Tek je velika obremenitev predvsem za sklepe, zato je treba začenjati počasi.
 puertoloco
ne vem. pri višini 184 mam 73 kg. po moje kr normalna teža. vsaj nisem razmišljala, da bi blo treba še kaj dodatno shujšat :?
 puertoloco
poleg tega pa ne vem, če se da začet še bolj počasi, kot priporoča avtor knjige tek za začetnike :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA