Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Hvala vsem za energijo in dobro voljo, ki je nenehno prihajala ...
Poročilce tudi bo ...
Najprej pa sem šel nogo pokazat zdravnici, saj danes nisem mogel stopiti nanjo - pokostnica :!:
 Simona T
Tour du Mont Blanc so sanje marsikaterega gorskega navdušenca in tekača. :D Letošnja proga je bila dolga kar 166 km, opraviti pa je bilo potrebno +/- 9400 višinskih metrov.
Da bi tudi sama opravila s to progo sem resno začela razmišljati lansko leto, ko so me zelo navdušile tekme hrvaške treking lige. Gore in razgiban teren so dejstva, ki me navdušujejo. :)
Edini in glavni cilj mi je bil samo, da v celoti opravim s progo in v cilj prispem še z nekaj rezervne moči, se pravi z navušenjem in filingom.
V Chamonix smo prispeli že en dan prej, odločili pa smo se prespati kar v campu.
Ko si dvigoval štartno številko si moral biti tam z vso obvezno opremo, ker so le to preverili, sam pa si podpisal, da si s tem seznanjen in da jo boš imel s seboj. Tukaj moram dodati, da me je presenetilo to, da so kljub gužvi in velikemu številu ljudi dejansko pogledali vse, še to, če mi npr. naglavna lučka res sveti :shock: . Druga taka zanimivost pa je bila, gledano iz ekološkega vidika, da smo dobili večji plastični kozarček, ki si ga moral imeti s seboj, da si si lahko na okrepčevalnicah natočil pijačo. :beer:
Jaz sem imela sam štart v soboto ob 18.30 uri sredi mesta. Pred štartom me je navdušilo celotno vzdušje in predvajanje himen vseh držav gostiteljic, posebej pa me je navdušila himna same tekme. Seveda sem štartala v svojem stilu, se pravi počasi in zadaj. :wink:

Za sebe lahko rečem, da sem šla na tekmo s samim seboj, Slučaj pa je nanesel tako, da sva z Zdravkom skoraj celotno progo bila skupaj.

Imeli smo tako lepo vreme, da si ga lahko vsak samo želi za tako tekmo. Narava, razgledi so bili resnično enkratni. :laola Škoda pri tej tekmi je mogoče le to, da so vmes tudi noči pri katerih pa razledov žal ni. :( Glede oblačenja mi je ponoči zadostovala ena majica z dolgimi rokavi, pa mogoče sem in tja kdaj tanjše rokavice. Čez dan pa kratek rokav in hlače pod koleni.

Okrepčevalnice so bile bogato obložene. Na mizah se je nahajalo tudi več vrst sira, pa kakšna suha salama, pa razna peciva, makaroni, juha, kava... med drugim pa me je presenetilo točenje Coca-Cole v neomejenih količinah. :drink
Poskrbeli so tudi za transfer opreme. Točki sta bili dve, ena v Italiji – Courmayeur, druga pa v Švici – Champex. Na prvi sem porabila cca 1h 10 min, na drugi pa cca 1h. Zamenjala sem si oblačila ter si na novo povila podplate s trakom, ker sem se bala, da ne bi dobila kakšnih žuljev.

V Courmayeurju sem zamenjala tudi tekaške copate. Do tja sem imela Inov-8 ROC-LITE 318 GTX, drugo polovico pa Salomon XA PRO 3D ULTRA. Definitivno prisegam na Inov-8, zamenjati pa sem jih morala zaradi velikosti, ker so bile Salomon eno številko večje. Pri nogavicah imam vedno najmanj težav prav z nogavicami kupljenimi v Hofferju. :)

Na tej tekmi me je zelo navdušilo ljudstvo in to kjer koli, v gorah, koči, mestih, planinskih poteh, cestah, kavarnah,... enostavno so vsi vpili, ploskali in navijali zate. :clap: Je pa res, da imamo ženske pri tem še več podpore, kot moški. Veliko ljudi se potrudi in prebere ime na štartni številki in potem poimensko navija zate. Seveda pa moraš imeti malo sreče pri svojem imenu in jaz sem jo imela. 8)
Sama proga ima extremne vzpone, spuste in v končni fazi daljše povezave med njimi. Vsega tega sem bila vajena, pa sem kljub temu imela pri predzadnjem vponu že „polen kufer“ vsega. :(
Pred zadnjim vzponom sem se želela zbrati, si nabrati novih moči in zato porabila nekaj več minut v okrepčevalnici. In ker Zdravko tega ni potreboval, sva bila mnenja, da ubereva vsak svojo pot, tako da je zadnji vzpon štartal pred mano.
Sama sem si rekla, da grem na maximum gor in dol. Tudi če se skurim, je itak tekme konec in je tako vseeno. Pri zadnjem vzponu, prečenju in spustu sem vlekla do konca in zadeva mi je uspela, pa danes lahko rečem, da se še skurila nisem do konca. :wink:

Mogoče bi dodala samo še to, pri nečem takem, kot je tole, niso pomembne samo natrenirane mišice. Odstopi se lahko še zaradi cel kup drugih dejavnikov (žulji, vnetja, krči zvini, nohti, psiha, vreme,....). Če pa se vse poklopi, potem je uspeh zagotovljen in veselje v cilju neizmerno. :D

Vsem hvala za čestitke ter veliko tekaških užitkov še naprej.

LP
Simona
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Brez besed SimonaT dosanjala si svoje sanje in sanje mnogih drugih tekačev in ljubiteljev goraž!
Iskrene čestitke.S tem si mogoče spodbudila tudi druge tekače tekačice :wink: , ki bodo sedaj še bolj resno začeli premišljevati o tem, da se spopadejo s to progo!
Dobro se regeneriraj!
ČAO!
Uporabniški avatar
 Bor
:cast1:

ps: nč druzga mi ne pride na misel....
Uporabniški avatar
 vanja
Simona, hvala za to poročilo! Mi grejo kar mravljinci po telesu! Mora biti res nora in nepozabna izkušnja! :shock: Bravo še enkrat!!! In uspešno regeneracijo ti želim!

Zdravko, hitro pozdravi tačko! :P
Uporabniški avatar
 Bor
:cast1:

ps: nč druzga mi ne pride na misel....
 OLE
Cestitam za uspeh :laola !

DARE
Uporabniški avatar
 PeterM
Simona, Zdravko in Marjan,

iskrene čestitke vsem trem! :D
Simona, tvoje poročilo je bilo zelo inspirativno.
Prav lahko, da boš koga zapeljala v podobne podvige! :)

LP Peter
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Obnavljam poročilo
Nazadnje spremenil ZdravkoC, dne 04 Sep 2008, 02:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Zdravko, Simona, Marjan,

Iskrene èestitke in hvala za vaše poroèilo in motivacijo.

Sem kar požiral vaše stavke.

Prijetno regeneracijo in uživanje poèitka do naslednje avanture.

Mimogrede...kako hodite po stopnicah ?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
UTMB – Ultra-Trail Du Mont-Blanc

Pravijo, da je UTMB eden najtežjih evropskih ultra maratonov. Na dolžini 166,4 km je potrebno premagati še 9.448 višinskih metrov vzpona. To je podobno, kot da bi se iz Pokljuke šestkrat povzpel na Triglav, pa dodatno pretekel še nekaj kilometrov. Za pravočasen prihod na cilj imajo udeleženci na tej tekmi omejen čas že na določenih postajah, končni limit za celotno progo pa je 46 ur.
Doslej se je UTMB udeležil le en Slovenec, in sicer leta 2005 mariborski ultramaratonec Zvone Mezga. Njegove izkušnje so bile tudi bogata popotnica za našo skupino.

Ob prijavi v začetku leta sem se zavedal, da bo treba veliko trenirati dolge teke in ustvariti dobro vzdržljivost. Niti na misel mi ni prišlo, da bi me lahko prizadela takšna stvar, kot je kila (ingvinalna hernija) in operacija pet tednov pred startom. Res je, da sem dobro okreval, hitro pričel z gibanjem, res je pa tudi, da sem po prvem vzponu na Pohorje spet preventivno tri dni ležal. Nato sem opravil štiri lahkotnejše tekaške treninge na atletski stezi za konec pa še dva treninga na Pohorje. Na stotine ljudi mi je odsvetovalo udeležbo in mi dalo jasno vedeti, da sem »nor«. Sem se kar strinjal z njimi, istočasno pa mi je bila to dodatna motivacija, da jim dokažem, da sem res nor. Nor namreč ne moreš biti v gležnju, v kolenu ali v mišicah, lahko si nor le v glavi in moj moto je ravno: »vse je v glavi«.

Na dan odhoda v četrtek sem se moral vstati že ob 3.00, da smo lahko že ob 5.00 krenili iz Kranja. V ekipi tekaških entuziastov sta bila poleg mene še Marjan Trobec (proga CCC Chamonix-Courvoier-Champex z 98 km dolžine in z 5.400 višinskih metrov vzpona), ki je tudi vozil tja in nazaj ter njegova soproga Simona Trobec (proga UTMB), zmagovalka lanskoletne hrvaške treking lige.
Slika

V Chamonix-u smo se namestili v avtokampu, postavili oba šotorčka in se odpravili na ogled po mestu. Na prijavah se je že nabirala dolga vrsta. Skočimo še v eno restavracijo na testenine po domačem francoskem receptu, nato pa nazaj v kamp po obvezno opremo, ki je bila pogoj za prijavo. Dolgo uro smo čakali v vrsti. Pregledali so tudi popolnoma vso obvezno opremo. Po prijavi smo se odpravili nazaj v kamp na zaslužen počitek. Po prejšnji neprespani noči sem tokrat potegnil skupaj skoraj 12 ur spanja z vmesnimi prebujanji zaradi hladne in vlažne noči.

Na dan starta je čas kar hitro tekel. Zaradi dolgega čakanja na testeninko ni bilo časa niti malo poležati. Marjan je startal sicer že dopoldne, s Simono pa sva si pakirala prtljago za prevoz na predvideni vmesni točki, se oprtava in kreneva na prizorišče. Startna ploščad je bila polna, enako pa vse vpadne ulice, pločniki in trate. Iz zvočnikov je donel glas spikerja in glasba, ki je dajala posebej praznično vzdušje.
Slika

Start je bil natanko ob 18.30 uri. Masa ljudi se je pognala po mestnih ulicah, a mi smo še kar nekaj časa stali na mestu. Pričela se je hoja in lahen tek, katerega je zastoj večkrat zadušil tako, da smo ponovno stali na mestu. Kolona se je počasi raztegovala, tek pa je postajal vse bolj normalen. Prvih osem kilometrov je bilo dokaj ravninskih, tempo smo imeli malo počasnejši kot 6:00. Kmalu smo zagrizli v breg in začelo se je pričakovano. Ozračje je bilo tako segreto, da sem majico z dolgimi rokavi oblekel šele pod vrhom prvega 2,5 tisočaka, ko se je noč že nagibala h koncu.
Slika

Tekma je postala rutina. Razmišljanje je bilo kot prtiček na mizi, zgolj zaradi okrasa. Noč, dan, noč, gor, dol, gor. Prva kriza je nastala ob menjavi opreme v Courmayeurju. Do tod je namreč silovito dolg spust. Ogledoval sem si podplate, vendar ni bilo videti žulja za predreti. Vseeno zalepim obliž čez bolečo blazinico. Na to kontrolno postajo sem si poslal salomonke za menjavo obutve. Na licu mesta sem si premislil in iz salomonk vzel le vložke in jih vstavil v inovke. Že prej sem imel v teniskah petne gel vložke, ki sem jih ponovno vstavil nad vložke iz salomonk. Razen umivanja nog sem na tej postaji še nekaj malega pojedel, a ura in pol je minila kot bi trenil. Hitro na pot in kaj kmalu strmo navkreber.
Slika

Simona se je dobro lotila vzpona in počasi prehitevala posameznike. Meni ni ustrezala obutev, mišice in tetive so se mi ohladile, ahilova je bolela na levi in desni nogi. Žulj, ki ga ni bilo videti, je bolel, kot bi stal na igli. Stiskam zobe in grizem v breg. Če se bo nadaljevalo s takšnimi bolečinami, se bo igra kmalu končala. Znojim se dvakrat bolj, kot bi bilo potrebno. Vsakih nekaj metrov potegnem požirek iz »kamele«. Končno kontrolna točka.

Na kontrolni točki naredim najprej par požirkov kokakole. Razsušeno grlo ne spusti tekočine skozi. V prsih se sprošča pritisk plina iz napitka in skoraj omedlim. Dotlej edino v prsih še nisem čutil bolečine. Usedem se kar na tla. Čez par sekund mi odleže in se takoj lotim nog. Najprej sem snel obliž iz navideznega žulja, nato pa sem odstranil še petne gel vložke. Čvrsto zavežem obuvalo in pohitim naprej. Doživim pravo odrešitev. Bolečine v peti so takoj prenehale, ožuljena blazinica pa ni bila več prebadana z iglami. Pesimizem in optimizem se v trenutku izmenjata in Zdravko drvi naprej. Spet sem lahko sledil tempu s sproščeno čeljustno mišico.

Grand Col Ferret je vrh, kjer se strm vzpon prevesi v ca 18 km dolg položen spust. Tek je postal pravi užitek. Bilo je pozno popoldne in dalo se je teči, dokler je bilo še svetlo. Po podatkih iz interneta sva v tem delu prehitela preko 200 tekačev (281 do Champexa). Sredi spusta se je nahajala okrepčevalnica in to je edini trenutek, da je lahko srce spustilo pulz za kak udarec. Spust se je zaključil z nekoliko strmejšim delom, ki je za tek že manj primeren, do postaje La Fouly pa je pot vodila še po asfaltni cesti. Tek po asfaltu mi ni ustrezal in takoj po odhodu iz postaje sem začutil napetost in rahlo bolečino v pokostnici na goleni desne noge. Medtem se je stemnilo. Med hitenjem proti naslednji točki si nisem vzel časa niti, da bi si dovolj zmasiral golen. Iz kraja Praz de Fort se je v daljavi na hribu pred nami svetlikala naslednja postaja Champex. Videti je bila blizu, a vzpon je trajal in trajal.

Končno ob 23:20 Champex, kjer je bila tudi druga točka z menjalno prtljago. Vzamem svojo vrečko in se odpravim na masažo. Simona pravi, da me ne bo čakala in da bo šla naprej. Mlad maser je poklical glavnega terapevta in skupaj ugotovita kaj narediti. Mečno mišico in sprednji del stopala mi je bandažiral in medsebojno povezal z elastičnim trakom. Poberem svoje stvari in se grem obut za nadaljevanje poti. Šotor je bil nabito poln. Zagledam Simono, ki me je le počakala. Tokrat sem je bil res nadvse vesel. Pokazala mi je, da je pri tretji klopi in da bo malo zatisnila oči. Na hitro nekaj pojem in si umijem sol iz obraza. Uležem se na klop in zaprem oči. Teniske so bile tako močno zavezane, noge pa otečene, da sem čutil, kot bi jih imel v vročem primežu. Čeprav sem bil že nekaj časa na tej postaji, je srce še močno razbijalo. Utrujenost je torej precejšnja. Nič ne bo z dremežem in pol ure čez polnoč odrineva dalje.

Vedel sem, da bom s poškodovano nogo lahko opravil še en vzpon in spust, za drugega se bo potrebno pa z muko pretolči, a kaj ko je do cilja še tretji vzpon in spust. Misel na to, da bi odstopil pri zadnjem izmed desetih vzponov se mi ni zdela niti malo sprejemljiva.
Slika

Nadaljevanje je potekalo v trdo noč. Po spustu se prične prvi izmed zadnjih treh vzponov. Precejšnja strmina in neugodna kamnita podlaga. Kot bi skale kdo grdo razmetal. Gor, levo, desno, cik-cak in nikoli konca. Vzponi so bili strmi in neprekinjeni. Simona vleče v klanec, jaz pa ji vneto sledim. Prične se spust. Daleč pod nogami se vidi Trient. Obstajalo je tiho upanje, da se bo pot obrnila prej navkreber in ne bo treba prav do konca v globel. Upi so bili zaman. V Trientu so si volonterji kljub neugodni uri privoščili bučno zabavo, pravzaprav enako, kot v ostalih krajih.

Zagrizemo še v predzadnji vzpon. Spet enako dolgočasno kot prejšnji vzpon. Držim se Simone, ki se občasno že precej oddalji. Grizem in vsake toliko časa zmanjšam razliko. Vedel sem, da dobro napredujeva, saj večkrat koga prehitiva. Predzadnji vrh je bil dosežen že pri belem dnevu. Prekine se nesmisel tekme in nočne more, ter se vrne malo užitka, ob lepotah gora v jutranjem soju žarkov. Orientacija je na nuli. Le kje je bela gora. Domnevam, da je za vrhom iz leve strani. Spet spust in tokrat ponovno globoko, globoko. Simona je precej poskočna in urna. Moja bolečina v pokostnici je navzdol še večja in se še stopnjuje. Dodatno me pečejo žulji na prstih in peti, čeprav o njih niti ni treba razmišljat, saj so le malenkost proti bolečini v goleni. Vidim, da mi bo Simona ušla. Razdalja se veča. Ne popuščam in se odločim, da jo do konca spusta še zadnjič ujamem. Ni bilo lahko. Na postaji v Valorcine izmenjava par besed. Pravi, da si bo oskrbela noge. Jaz nimam kaj gledat svojih nog, saj vse peče in žge, en in tazadnji vzpon bodo pa morale že še pretrpeti. V mislih mi je odzvanjala misel, da bom prišel v cilj, pa če se bom moral po trebuhu privleči. Takoj krenem naprej, Simona me bo itak kmalu prehitela.
Slika

Nekaj časa se je pot počasi dvigala. Prava tekaška steza, si mislim, vendar o teku sem tokrat lahko le razmišljal. Po telefonu se še javim domov in povem, da sem krenil na zadnji vzpon. Večkrat pogledujem nazaj in tik preden se pot zasuče strmo navzgor zagledam, da me dohaja številna skupina. Na vzponu me kmalu prehiti ca 15 tekačev. Zadnja med njimi je bila Simona. Čez nekaj časa pogledam navzgor in vidim, da je že v sredini skupine in kmalu zatem pa že na čelu. Zberem voljo in stisnem zobe, ter še sam pričnem s prehitevanjem. To je namreč edino realno merilo o hitrosti gibanja. V klanec jih pustim zadaj pet, po pobočju do kontrolne točke pa še kakšnih dvajset.

Počutim se odlično in močno, toda pot se je kmalu obrnila navzdol. Bila je široka in varna, počasi pa so me dohajali tisti, ki sem jih prehiteval v težkih skalnatih pogojih na ozki poti po in ob grebenu. Lahen tek se je obrnil v simuliranje hitre hoje, nato zgolj hoje in nazadnje sem bil hiter res le še toliko, kot bi se vlekel po trebuhu.
Hodil sem po prstih, saj je bila bolečina sprednjih žuljev bolj sprejemljiva kot zbadanje igel v peti. Podplati so mi goreli in hoja po žerjavici se mi je ta trenutek zdela kot mačji kašelj. Za vsak korak sem moral razmisliti, kako bom položil nogo. Sedem kilometrov hoje s pogledom na Chamonix se ni in ni končalo. Preko poti je tekel potok. Stopil sem vanj z namenom, da si ohladim noge. Preklinjam goreteks, saj se je tokrat odrezal stoodstotno. Pri naslednjem potoku si zlivam vodo za nogavice. Paše, a do podplatov ni prispela, saj so bile vezalke premočno zategnjene. Šele tretji poizkus s potokom je uspel in namočil sem tudi podplate, čeprav sem dvomil, da je to primerno par kilometrov pred ciljem.

Ljudje ob cesti so me pozdravljali in vzpodbujali. Vzpodbujali so me tudi številni tekači, ki so me v teh kilometrih prehiteli. Ko se je pričela asfaltna cesta sem kmalu spoznal, kje se nahajam, saj smo tam prvi dan parkirali avto. Še čisto malo do cilja. Levo in desno ob cesti so bile strnjene množice navdušenih ljudi, ki so kar vpili in krilili z rokami, ter oddajali silno pozitivno energijo. Moj korak je postal lahkotnejši, prsti so spet lahko odrinili nogo v počasni tek in nazadnje se mi je zdelo, da že drvim proti cilju. Kako je to mogoče? Sem to jaz, ali je namesto mene tu že nekdo drug? Jaz zagotovo teka ne bi več spravil skupaj niti za meter. Tečem proti cilju in se zadržujem, da ne zajočem od sreče in to ravno v trenutku, ko se fotografi trudijo zajeti zame zgodovinski trenutek.

V cilju me je pričakal Marjan, ki je že pred tem poskrbel za moje vrečke z menjalno garderobo. Spila sva pivce in se počasi podala v avtokamp. Za tuširanje sem porabil kar eno uro in še eno za pospravljanje šotora. Po dveh neprespanih nočeh se usedem na prevoz proti domu in verjemite, da sem takoj zaspal. Vozil je Marjan, ki se je iz CCC proge ta čas že dobro regeneriral. Na poti proti domu smo trikrat stali, kar sem izkoristil za to, da sem se malo učil hodit – vsaj tako je bilo verjetno videti.

V absolutni razvrstitvi sem izmed 2.000 udeležencev dosegel 841 mesto in 118 mesto v kategoriji V2 H. V cilj je sicer prispelo le 1.239 (52 %) izmed 2.382 udeležencev. Čeprav iz teh rezultatov ni videti, moram povedat, da sem jaz »zmagal«.
Slika

Simoni in Marjanu še enkrat hvala za prijetno družbo, prevoz, pomoč, podporo, dobro voljo in še bi se kaj našlo ... pa še enkrat obema čestitke!

Zdravko Čufar
Nazadnje spremenil ZdravkoC, dne 06 Sep 2008, 21:20, skupaj popravljeno 4 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA