Moderator: lenči

Uporabniški avatar
 Loni
IRA napisal/-a:No pa smo prišli do obratov :P

Te obrate sem mislila ja :lol:

Sem rekla, da se s tem ne ubadam. No, zdaj pa še eno vprašanje, ravno sem listala Polet in tista dva članka o pripravah na teke...
Zgolj teoretično vprašanje, da si bom znala zadevo sploh predstavljat, tam pri pripravah nekje piše za intervale 2x20x200 m. Moje tolmačenje je tako:
2 ponovitvi po 20x200 m. A je pravo? In koliko je pavze med temi ponovitvami?
Mislim, da bom jaz res raje ostala pri mojih fartlekih med koruznimi njivami.
Uporabniški avatar
 tamy
Hoh, kakšna številka.... Ampak ja, mislim, da je tako. Vsaj pri nas pri atletki je to pomenilo to.

Smo imeli sam mal krajše razdalje, recimo 3x5x100m :) Za pavzo smo pa imeli ali točno določen čas ali pa (ponavadi) hojo do starta.
Uporabniški avatar
 teka-teka
Tanjuša, hvala za čeden seznam linkov. Sem si shranila...

Lenči, lansko leto sem pretekla 21 km v dveh urah (garala sem 8 tednov, pa je kar šlo, s tem, da sem lansko leto od maja kar nekaj v tri dni tekla, brez kakšnega plana itd). Letos pa bi si želela malček manj tečt, na začetku sezone sem nekaj bluzila o časiu ura 45, potem ura 50, pa me je mal pamet srečala. Sploh, če bo toplo, ne bom mogla tako hitro tečt :cry:

Loni, jaz naredim toliko pavze med serijami, dokler mi puls ne pade pod 90. Tako me je zadnjič en izkušen tekač povedal. Mislim pa, da je razloženo v vsaki knjigi o teku :wink:

Je pa v današnjem Poletu tudi izšel plan za 21 km, ga morem še ščekirat.

Pa prečekirat progo za Polževo, tekma bo v soboto. Medalje pa so v obliki polžka, vsaj bile so. :)
Uporabniški avatar
 Loni
Tamy, to seo cifre iz Poleta in se tudi meni zdijo gromozansko visoke, ravno iz tistih priprav za 21ko na LM.
 marko85
Ravnokar sem odtekel 2 minuti teka, dve minuti hoje pa se mi zdi kot, da sem odtekel maraton. Zadnji dve ponovitvi sem se še komaj plazil. Je res tolko težje en krat več teka ali sem izbral napačen čas? Zunaj je kar precej vroče in sem izgubil ogromno vode med tekom.
Uporabniški avatar
 Classix
marko85 napisal/-a:Ravnokar sem odtekel 2 minuti teka, dve minuti hoje pa se mi zdi kot, da sem odtekel maraton. Zadnji dve ponovitvi sem se še komaj plazil. Je res tolko težje en krat več teka ali sem izbral napačen čas? Zunaj je kar precej vroče in sem izgubil ogromno vode med tekom.

Prav tako kot je pomembna hidracija po aktivnosti, je pomembna tudi pred njo. To seveda ne pomeni, da se moraš sedaj nalivati do onemoglosti, ni pa slabo če spiješ kozarec ali dva...recimo vode. Kar se same vadbe tiče...program je nastavljen tako, da je vsak drugi trening v tednu nastavljen kot ''lažji''. In prav zaradi tega sem skoraj prepričan, da bo tvoj vpis po naslednjem treningu poln optimizma in veselja. Ne pozabi...količino teka si v enem samem tednu podvojil. Sedaj pa si predstavljal kakšen napredek je to...pri treningih ''profijev'' se količina oziroma kilometrina povečuje max. do 10 % na teden, pa še to na račun dolgih počasnih tekov.

LP
Matjaž
 Tanjusha
@Marko85: nic ne skrbi, vsak zacetek je malce tezak, ampak pocasi se dalec pride :) Mogoce bi 2. teden ponovil plan teka iz 1. tedna - tako ne bos prevec obremenjeval svojega telesa, poleg tega bos najbrz plan zmogel brez tezav, kar ti bo dalo nov elan za naprej!
V Kungoti sem pa bila enkrat pred leti na obisku - zelo lepo! In res ti ni treba s podezelja tisat v mesto, da bi tekel. Imate gozdove in polja, ziher se najde kaksna lustna potka :wink:
Uporabniški avatar
 solatka
Vidim, da sem že čist "izven konkurence".

Obrati, pa fartlek, pa ne vem kakšni plani teka.

:roll:

Jz pa sam tečem. :oops: :lol: Še s pulzom se mi ne da ubadat kaj šele s čim drugim. Mogoče kdaj kasneje :wink:
 mausi
solatka napisal/-a:Vidim, da sem že čist "izven konkurence".

Obrati, pa fartlek, pa ne vem kakšni plani teka.

:roll:

Jz pa sam tečem. :oops: :lol: Še s pulzom se mi ne da ubadat kaj šele s čim drugim. Mogoče kdaj kasneje :wink:

nisi edina, sem šla zadnjič brat kaj je fartlek :wink: pa mi še zdaj ni čisto jasno :oops: mi je pa jasno ko beli dan, da uživam ko tečem - zdaj samo čakam, da se mi gleženjček čisto poštima potem bom pa spet veselo skakljala naokoli...
Uporabniški avatar
 solatka
Sej priznam... v tem času ko prebiram TF bi se že lahk pozanimala kaj je kaj... ampak se mi enostavno ne da. ker imam občutek potem kot da se spet učim neke stvari pa izraze. Tega imam pa že vrh glave dovolj.

Pa če upoštevaš vse kar naj bi pri teku, je že tako kot bi se učil matematika - takšen pulz takšno območje,, onakvi pulz onakvo območje, pa lestvice pa kalorije pa prehrana...Eh...

No ja, sej škodilo mi verjetno ne bi :oops: :lol:
Uporabniški avatar
 teka-teka
:oops: :D :D ojej, solatka, pa saj nismo nič slabega napisal. Mal pa se moram tud v tej smeri razpisat. Forum je vendar javen. Pa ne me narobe razumet.
Se bom v bodoče distancirala od teh tem, se itak vedno najde kaj zanimivega za napisat al pa pokomentirat.

Tako, da se opravičujem, če sem komu zagrenila veselje do tega. Mislim, da ne.
Uporabniški avatar
 IRA
marko85 napisal/-a:Ravnokar sem odtekel 2 minuti teka, dve minuti hoje pa se mi zdi kot, da sem odtekel maraton. Zadnji dve ponovitvi sem se še komaj plazil. Je res tolko težje en krat več teka ali sem izbral napačen čas? Zunaj je kar precej vroče in sem izgubil ogromno vode med tekom.

Hojla ...
Še ena misel na to temo.

Ravno včeraj sem šla z mami odtečt ta isti trening.
Moja prva misel, zakaj naj grem z njo na tek je bila - da ji držim tempo!
Pri vseh začetkih se žal vsi preveč zaganjamo - zapodimo se v dir in nato na koncu skoraj izdihnemo.

Naslednji tek, ko boš imel 2x2 začni počasneje, raje dodajaj pri zadnjih intervalih, če vidiš, da imaš še "foro" .... tudi na psiho deluje bolj vzpodbudno, če pospešuješ na koncu - ako gre, ne pa da se privlečeš na konec kot truplo (kot pravi LoniM :lol: )

Glede pulza, obratov, vseh mogočih grafov pa ... tudi jaz mislim, da je super, če lahko tečeš čisto sproščeno, neobremenjeno in se ne naveličaš :lol:
Mene ponavadi te cifre vlečejo dalje, ko spermljaš napredek, delaš primerjavo med "prej" in "potem" ...
Drugače pa ni nobene hude znanosti o vsem skupaj ...

Tale koruzni fartlek pa se mi zdi sploh posrečen :lol: :lol:
Tudi jaz tečem med koruznimi polji, si ga bom privoščila - preden požanjejo vse skupaj 8)
Uporabniški avatar
 solatka
teka-teka napisal/-a::oops: :D :D ojej, solatka, pa saj nismo nič slabega napisal. Mal pa se moram tud v tej smeri razpisat. Forum je vendar javen. Pa ne me narobe razumet.
Se bom v bodoče distancirala od teh tem, se itak vedno najde kaj zanimivega za napisat al pa pokomentirat.

Tako, da se opravičujem, če sem komu zagrenila veselje do tega. Mislim, da ne.

Teka-teka nisem hotla rečt, da mi je kdo kaj zagrenil. Sploh ne. Sam... vaše branje se sliši tako profi. Sej prav da se izobražujete pa da o tem pišete tud tu.

Sem sam komentirala. Nč slabega.
Uporabniški avatar
 Loni
Definicija fartleka, povzeta po članku Metode vadbe vzdržljivosti Klemna Laurenčaka iz današnjega Poleta:

Fartlek

Posebna oblika treninga je fartlek, ki je nadgradnja intervalne metode. lahko bi jo imenovali tudi naravna oblika intervalnega treninga. Kaj bo fartlek vseboval, je največkrat odvisno od domiselnosti tekača in terena, po katerem teče. Pri tej obliki vadbe, ki zajema vse, kar si želite, je težko govoriti o stopnji napora, ki jo med treningom dosegate. Lahko rečemo, da se razteza od nizke (počasen tek) do najvišje (hiter tek v klanec). Kljub tej preprostosti in nekemu neredu vsebin pa mora fartlek dosegati svoj namen, cilj. ta cilj dosegamo tako, da uporabimo primerne vsebine, ki pa so lahko poljubno izvedene.

Uau, kaj vse se bom jaz danes naučila. Bom šla še z večjim veseljem tja med koruzne njive.
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 378

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA