LoniM napisal/-a:Definicija fartleka, povzeta po članku Metode vadbe vzdržljivosti Klemna Laurenčaka iz današnjega Poleta:
Fartlek
Posebna oblika treninga je fartlek, ki je nadgradnja intervalne metode. lahko bi jo imenovali tudi naravna oblika intervalnega treninga. Kaj bo fartlek vseboval, je največkrat odvisno od domiselnosti tekača in terena, po katerem teče. Pri tej obliki vadbe, ki zajema vse, kar si želite, je težko govoriti o stopnji napora, ki jo med treningom dosegate. Lahko rečemo, da se razteza od nizke (počasen tek) do najvišje (hiter tek v klanec). Kljub tej preprostosti in nekemu neredu vsebin pa mora fartlek dosegati svoj namen, cilj. ta cilj dosegamo tako, da uporabimo primerne vsebine, ki pa so lahko poljubno izvedene.
Uau, kaj vse se bom jaz danes naučila. Bom šla še z večjim veseljem tja med koruzne njive.
Mooooo tole se šele "učeno" sliši.
Meni je bila bolj všeč razlaga v knjigo od joginga do maratona
Pisalo je nekaj podobnega kot: fartlek je tek, kjer izmenjuješ ritem. Je preprost in lahko si sproti zmišljuješ kako boš tekel. Lahko pospešiš in hitreje tečeš do naslednje smreke, naslednjega ovinka (ali po LoniM-ino do koruze), potem upočasniš do naseldnje ciprese in spet pospešiš ... itd.
Gre predvsem za menjavanje ritma med tekom, nekakšna simulacija tekme, ko recimo tečeš enakomerno in moraš potem prehitet kakšnega tekača ... pa potem spet upočasniš ...
No, jaz sem tko po telebansko napisala
...tako kot si jaz to predstavljam
Intervali pa so ponavadi enakomerni ali na dolžino ali na čas, recimo tečeš 6minut hitro, 2minuti pa počasneje in to ponoviš recimo 5x ....
ali pa tečeš 400metrov čim hitreje, potem nazaj hodiš in tako spet x kolikor ponovitev želiš!
Nekako tako, sliši se full učeno pa ni tko hudo, prispeva pa k hitrosti in moči.
No pa sej, mislim, da nekakšen mini fartlek itak tečemo vsakodnevno. Praktično ga ni treninga, ki bi ga odtekli čisto enakomerno vedno malo nihamo, pri "uradnem fartleku" pa nihamo nekoliko bolj intenzivno in zavestno
A je tko nekako al si tut jest vse skupaj predstavljam narobe?