vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Telebajska
Ja kako naj bi vedla kaj izbrat sej zato sem pa šla v TS, k so vsi tako hvalili kako tam dobiš fine teniske in kaj zdaj, super sem vrlga 100 eur stran u luft in nej grem sedaj kupit še ene al kaj? :bum:

Tečem pa po Vodiških gozdovih, mal je gozda potem je pa gozdna pot kjer je kamenje.

LP T
Uporabniški avatar
 katjaT
Jest mam ene obične Nike za nekih 40 € pa so mi super. Še vedno so mi pa super en Reebok ki so ble v Hervisu v akciji za 25 € predčasom. Sej ni neke filozofije, kupiš tiste ki ti swedejo na nogo.

Če si pa začetnik pa laufaš samo po par minut, pa niti ne vem, če lahko superge tolk uplivajo na to, da te od tega boli noga. Prej bi bla tehnika teka. Kak dan dva počitka, potem pa spet na tek in spet dan dva počitka pa spet tečt.

Te ko si pa kupila pa ti bodo ziher še prou prišle ko boš več tekla.
Tako da ne obupat :laola
Uporabniški avatar
 Ksenija
a so ti ponudili samo ta model :shock: mene je izprašal kje tečem kakšne imam želje, pokazal kup modelov, mi pustil čas da izberem, ... in glede na to, da tudi sama delam v trgovini vem da je končni nakup odvisen od stranke. sama sem na začetku imela težave z nogami predvsem zaradi teže ki so jo nosile, pa intenzivnosti ;) sedaj se ob bolečini malce nasmehnem... recimo ful me noge bolijo ta teden, ker sem v nedeljo pretiravala, po 10 km teku sem odšla še v hribe... in ker imam težave z ožiljem ponedeljek in torek nista bila prijetna... ampak sem počasi napravila nekaj km...
mogoče bi pa res poizkusila od začetka ta program po drugačni površini, ne po gozdu in kamenju in si privoščiš regeneracijo... lahko se obrneš pa tudi na prodajalca in ga povprašaš... sigurno boš rešila zadevo, samo ne obupat
 Telebajska
Obupala ziher ne bom sem se preveč zavzela. Sedaj bom počivala in nadaljevala s hojo in jačala noge potem pa počasi prešla v tek. Za vsak slučaj bom pa kupila še ene teniske pa da vidimo kako bo.

Hvala vsem za nasvete, se še kaj oglasim.

LP T
Uporabniški avatar
 Wega
Mislim da bi bi jih dali celo kakšne v preizkus! Naj dodam, da sem tudi sam imel najhujše bolečine v golenih v drugem in tretjem tednu.
Uporabniški avatar
 Wega
Telebajska napisal/-a:in kako si rešil zadevo?

Ja malo masaže z hladilnimi kremicami (F23, Panedon al kaj je že, vedno pozabim, take reči, povprašaj v lekarni) in počasnejši tempo. Ščasoma je minilo samo od sebe.
 zappa
Telebajska napisal/-a:Ja kako naj bi vedla kaj izbrat sej zato sem pa šla v TS, k so vsi tako hvalili kako tam dobiš fine teniske in kaj zdaj, super sem vrlga 100 eur stran u luft in nej grem sedaj kupit še ene al kaj? :bum:

Tečem pa po Vodiških gozdovih, mal je gozda potem je pa gozdna pot kjer je kamenje.

LP T

Aha, Vodiška gmajna. Poznam samo po borovnicah in gobah, pa me že mnoga leta ni bilo tam. A je to primerljiv teren, kot recimo iz Tacna čez Sp. kuhinjo na Šmarno Goro (razen da je tu vzpon), se pravi veliko korenin, malih neravninic, zakopanih velikih kamnov in skalc, neenakomerne podlage, zvračanja noge itd.? Ker če je tako, potem tiste tvoje superge mogoče vseeno niso tako zelo napačna izbira, čeprav nas večina sklepa, da niso najprimernejše. Mi je zelo čudno, da bi TS čisto v temo brcnil (a je to TS na Čopovi v Lj. ali kje drugje?). A je možno, da si preveč poudarjala, da tečeš po neurejenem terenu in kamenju in je nekdo narobe sklepal? Mogoče bi ti jih pa še hoteli zamenjati za kake druge (če je res šlo za nesporazum)? Moje izkušnje s TS so do sedaj dobre.

S supergami za tek je itak tako, da je smiselno imeti več kot en par. Okvirno ti sicer lahko nekdo svetuje okoli pronacije/supinacije in blaženja, ampak v končni fazi moraš najti model, ki ti zares sede na nogo. Seveda pa to dokončno ugotoviš šele čez čas, v trgovini je to praktično nemogoče. Jaz sem že več kot dve leti na istem modelu, s katerim dejansko ni nobenih problemov in ga zdaj sploh ne upam zamenjat. Pred tem sem pa zamenjal nekaj drugih modelov, ki mi niso najbolj odgovarjali za tek, čepravso bili VSI za srednje pronatorje, tako kot sedanji model.

Kramparce ti bodo pa lahko še zelo prav prišle kdaj kasneje.

Še to, pa ne mi zamerit, sprašujem dobronamerno, a si mogoče pretežka? BTW, jaz sem, jih imam blizu 90 namesto 80 in sem prepričan, da bi mi bili sklepi tudi po 4 letih rednega teka (nisem nič shujšal s tekom) še vedno zelo hvaležni, če bi se znebil tistih 10 kg viška. Ker če si občutno pretežka, je tudi to lahko razlog za začetniške bolečine. Tek predstavlja stres za nevajeno telo, za noge pa še posebej, in ga je zato treba res postopno vpeljat v tek.
Nazadnje spremenil zappa, dne 05 Sep 2008, 09:29, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 softi
Wega napisal/-a:Mislim da bi bi jih dali celo kakšne v preizkus!

To drži. Za ostale modele ne vem, vem pa za Nike superge, da se jih da stestirat na PST pri Koseškem bajerju ob torkih. Če se ne motim to še vedno počnejo, drugače pa probaj kontaktirat Stari-ja, ki sodeluje pri tem testu. Pa ni hudič, da ne najdeš enih pravih.

Sicer ti ne bo v pomoč ,ampak jst sem zamenjala 4 modele, ja dnarja kar nekaj in končno našla prave. Ostale pač uporabljam za druge stvari.

Tole se kremcami je fajn stvar, ker masaža predela, kjer te boli še nikol ni nardilo škode :wink: . Pa zaenkrat delaj stvari, kjer nimaš težav, nabiraj kondicijo, pa potem počasi naprej. Počas se deleč pride.....

Srečno!
:D
 Telebajska
Ja imam 68 kg, ziher sklepi trpijo. Sem začela počasi zato sem pa prebrala knjigo Tek za začetnike in začela po tem, ampak očitno bo boljše da hodim nekaj časa in utrjujem noge, potem pa počasen prehod na tek. Itak sem dost trmasta da mi bo uspel tako al drgač.

Ja v trgovini so me vprašali kje bom tekla in sem rekla gozd tergozdna pot (kamenje). Ja jaz sem bila prepričana in sem zaupala njihovi izbiri in še vedno ni nujno da so krive superge, itak nameravam kupt še ene pa da vidimo.

Brez muje se še čevelj ne ubuje, tako da na juriš. :D
 zappa
Telebajska napisal/-a:Ja imam 68 kg, ziher sklepi trpijo. Sem začela počasi zato sem pa prebrala knjigo Tek za začetnike in začela po tem, ampak očitno bo boljše da hodim nekaj časa in utrjujem noge, potem pa počasen prehod na tek. Itak sem dost trmasta da mi bo uspel tako al drgač.

Brez muje se še čevelj ne ubuje, tako da na juriš. :D

Pošteno. Medtem ko se ti noge še privajajo na tek lahko recimo kolesariš - ker ti energije očitno ne manjka :wink:, pa boš ravno tako poskrbela za razvoj splošne aerobne kondicije (kar je tudi prvi in glavni cilj pri rekreativnem teku). Good luck!
Uporabniški avatar
 3man
Bolečine v golenici so najverjetneje posledica rednega treniranja, po tem ko verjetno dolga leta nisi počela nič. Mislim, da gre za rahlo ali močnejše vnetje pokostnice pod mišico imenovano tibialis. Še posebej če si tekla po valovitem terenu (vzopni in spusti).
Malo počivaj, potem pa počasi spet začni s tekom, vendar se izogibaj strmejšim vzponom in spustom. Tudi hitrost imej manjšo.
Kot je že bilo omenjeno lahko nadomestiš tek s kolesarjenjem. Velja, da moraš za enak učinek kolesariti 2x bolj dolgo, kot če bi tekla. Začetnikom se to še posebej izplača pri daljših tekih, saj sklepi manj trpijo, aerobna kapaciteta pa ravno tako raste.

Teniske zagotovo niso krive. Kupi si tiste, ki ti najbolj pašejo na nogo in ne kompliciraj z iskanjem vzrokov v opremi. Pomisli kakšne teniske so uporabljali pred 30 leti in poglej si takratne rezultate naših dolgoprogašev.

lp
Uporabniški avatar
 IRA
Telebajska....

Kaj pa če bi najprej probala program hoje, ki je tudi vpisan v knjigi ???
Tako kakšen teden, dva, kolikor se ti bo pač zdelo potrebno - potem pa spet začneš počasi tekat ?

Se pa tudi jaz strinjam s 3man-om, mislim, da tako mimo superg ne moreš kupit, da bi te zato po parih tekih bolele goleni.

Samo navadit in utrdit se je treba.
Jaz bi superge za enkrat kar obdržala, mogoče so res malo preveč robustne, ampak do takrat, ko boš ti začela resno trenirat že na daljše proge bojo sigurno ok.

Moje skromno mnenje.

Je pa res tudi to, kar je že ena napisala. Da se dobijo ok superge tudi že za 50€ (jaz sama sicer raje dajem cca 100€, mam nekako prepričanje, da so tiste ta dražje pa res ZAKON, ampak začela pa sem tudi s tistimi cenejšimi).
Se mi zdi, da se prava razlika v supergah pokaže šele kasneje, ko se res tečejo kilometrine ... ma do tam še niti jaz nisem prišla :wink:

Lp pa srečno!
Uporabniški avatar
 3man
Še to. Sam uporabljam za trening superge od 50 do 70 EUR, pa tudi cenejše, če jih dobim. Za tekme pa malo dražje (100 EUR).
Verjemi, da se da s poceni copati odlično natrenirati. Trenirati z dragimi copati je neumnost in stran metanje denarja, razen pri treningu intervalov na stadionu, ampak ti še nisi tako daleč.
Problemi, ki se pojavljajo navadno niso povezani s supergami, razen če predolgo uporabljam iste. Jaz jih zamenjam po 500 do 700 km, čeprav zgeldajo še čisto dobre. Če tečeš z enim parom več, lahko res dobiš poškodbe, ker se struktura v supergah podre in niso več simetrične.
Priporočljivo je imeti dva para, ki jih uporabljaš izmenično.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA