vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Telebajska
IRA napisal/-a:Telebajska....

Kaj pa če bi najprej probala program hoje, ki je tudi vpisan v knjigi ???
Tako kakšen teden, dva, kolikor se ti bo pač zdelo potrebno - potem pa spet začneš počasi tekat ?

Se pa tudi jaz strinjam s 3man-om, mislim, da tako mimo superg ne moreš kupit, da bi te zato po parih tekih bolele goleni.

Samo navadit in utrdit se je treba.
Jaz bi superge za enkrat kar obdržala, mogoče so res malo preveč robustne, ampak do takrat, ko boš ti začela resno trenirat že na daljše proge bojo sigurno ok.

Moje skromno mnenje.

Je pa res tudi to, kar je že ena napisala. Da se dobijo ok superge tudi že za 50€ (jaz sama sicer raje dajem cca 100€, mam nekako prepričanje, da so tiste ta dražje pa res ZAKON, ampak začela pa sem tudi s tistimi cenejšimi).
Se mi zdi, da se prava razlika v supergah pokaže šele kasneje, ko se res tečejo kilometrine ... ma do tam še niti jaz nisem prišla :wink:

Lp pa srečno!

ja sedaj bom hodila par tednov pa jačala noge z vajami potem pa počasen prehod na tek.
Uporabniški avatar
 3man
Zakaj par tednov? Saj nimaš nič zlomljeno.
To mora miniti v nekaj dneh. Lahko pa še poskusiš s kakšno protivnetno tableto pospešit ozdravljenje.
Uporabniški avatar
 katjaT
No jest sem pri sebi ugotovila, da me dostkrat kaj boli zaradi nepravilnega teka.

Pa me je bolel v pregibu za kolenom, pa sem ugotovila da če drugač postavljam nogo je ok, pa me je bolela peta, pa sem spet ugotovila, da morda narobe priletim z nogo na tla.

Mal poglej kake strani o tehniki teka ali kaj podobnega

http://www.reproms.si/tek/tehnika_teka.wlgt

pa mogoče asvalt ... kjub temu da je trda podlaga .... za začetnika le ni tako slaba .... je vsaj ravna :) Jest sem tud začela na bližnjem štadionu ... pa ponoči seveda :lol:
 Vinci
Mene golenica začne boleti, ko se mi "mudi". Ampak samo pri hoji, ker pri teku se mi zaenkrat še nikamor ne mudi. Bolečina pa izvira iz nepravilne hoje.

Pri sebi sem opazil, da me začne boleti, ko imam težišče preveč na petah in potem to kompeziram tako, da noge dobesedno premetavam naprej in stopim preveč na peto (prste dvignem navzgor). V praksi to zgleda nekako tako, da ker imam težišče preveč na peti, mi konstantno zmanjkuje nekaj milimetrov v koraku (recimo, da zamujam s korakom) in potem to kompenziram tako, da v naglici avtomatsko potegnem prste navzgor, peto potisnem naprej in posledično stopim preveč na peto.

Probaj replicirati tako, da hodiš čisto počasi in imaš telo povsem zravnano (pravokotno na podlago, nič nagnjeno naprej). Potem pa pospeši korak, telo pa imej še naprej zravnano. Ker imaš težišče preveč nazaj in noga v koraku postane nekoliko prekratka, dvigneš prste oz. potisneš peto naprej in s peto udarjaš ob tla. Že po nekaj desetih korakih začne golenica boleti, po nekaj sto korakih že komaj premikaš noge, po recimo tisoč korakih pa je niti več premakniti ne moreš in hodiš kot pingvin.

Meni se to dogaja predvsem na desni nogi, ker sem desničar in z desno nogo narekujem tempo. Če te obe enako bolita, potem se najbrž preveč trudiš. :P

Skratka, moj nasvet je, da začneš čisto počasi, pri pospeševanju pa se počasi nagibaj naprej. Kontrolirano prenesi težišče v smeri gibanja. Ni pa treba pretiravati, da ne boš zgledala kot kakšna hribovka.

No. to je moj nasvet. Skoraj zagotovo pa te boli zaradi nepravilne hoje.
 Telebajska
Dobro jutro,

hvala vsem za odgovore ideje in vzpodbudne besede. Včeraj sem šla hodt vmes sem malo tekla in upočasnila na minimum, danes je noga ok.

Se še kaj oglasim.

LP T
 lady_romana
Če začenjas, ne pretiravaj. Sploh, ker nimaš še razvitih mišic (kake vaje niso odveč). Pa ne obupat. Jaz nisem dovolj poslušala svojega telesa, ko sem začela s tekom spomladi in zdaj imam malo bolj smotano vnetje in me čaka fizioterapija. Verjetno sva podobni začetnici, ki sva po preveč letih neaktivnosti začeli s športom. Kljub vsem težavam, ki jih imam trenutno, ni boljšega občutka od tega, ko se dobro prepotiš, nadihaš zraka. Imam kar več volje do dela.

Lp.
Uporabniški avatar
 lukkka
Ko sem sam začel s tekanjem in kolesarjenjem, oz. s samim športanjem me je prav tako vse bolelo. Od mišic, do pokostnice in tudi goleni. To je najverjetneje zgolj zato, ker sem prej pač večinoma sedel in sem potem postal dosti "aktivnejši" - bolečine pa so izginile.

Polahka, vztrajno ( ni treba vsak dan - tudi počivaj ), mogoče bodi malo pazljiva na samo tehniko teka in koraka. Sej bo, ti samo vztrajaj :D
Uporabniški avatar
 slovon
Vinci napisal/-a:Skratka, moj nasvet je, da začneš čisto počasi, pri pospeševanju pa se počasi nagibaj naprej. Kontrolirano prenesi težišče v smeri gibanja. Ni pa treba pretiravati, da ne boš zgledala kot kakšna hribovka.

No. to je moj nasvet. Skoraj zagotovo pa te boli zaradi nepravilne hoje.

Dobra fora za pravo drzo: med tekom iztegni obe roki navzgor kakor visoko mores in teci tako npr. 10 korakov. S tem dobi telo pravo lego, ki jo potem samo se drzis. Z rokami gor ne mores na pete nabijat sploh :)
Finto nam je pokazal Urban Praprotnik na tekaskem tecaju...

LP, slovon
 Telebajska
Ponovno pozdravljeni,

sedaj sem v 9 tednu teka po knjigi in moram rečt da se napredek že prov pozna, mi sploh ni problem tečt 10, 15, 20 minut skupaj, tako da sem prov zadovolna.

Kupila sem si nove teniske in so velika razlika od Salamonk imam pa tele:

http://www.superge.si/html/svn/4052319-AA.shtml

Zanima me pa slednje, ko začnem s tekom me boli na notranji strani nog ampak po določenem času bolečina izgine, ko končam s tekom me med hojo ne boli in tudi potem ko imam dan počitka me ne boli razen ko grem po stopnicah mal čutim. Drugače si pa masiram in mažem v voltarenom.
A bo to kdaj nehal bolet oz. kaj lahko še delam da to izgine? Ni pa to taka bolečina da ne bi mogla tečt.

Hvala za odgovore.

LP T
Uporabniški avatar
 Classix
Nekoliko bolj preciziraj mesto bolečine...stopalo, pod koleni, nad koleni.

LP
Matjaž
 Telebajska
BOlečina je 20cm nad gležnjem, na notranji strani nog.
Uporabniški avatar
 Loni
slovon napisal/-a:
Dobra fora za pravo drzo: med tekom iztegni obe roki navzgor kakor visoko mores in teci tako npr. 10 korakov. S tem dobi telo pravo lego, ki jo potem samo se drzis. Z rokami gor ne mores na pete nabijat sploh :)
Finto nam je pokazal Urban Praprotnik na tekaskem tecaju...

LP, slovon

In zdaj veste, zakaj jaz ne rabim razsvetljave na PSTju.

Mi je zanimivo brat ta opažanja, meni se je nekaj časa dzelo, da me vse boli, pa da se mi kar seli z enega kolena na drugega, pa podplati, pa desna peta... Zadnja dva teka me moti nekaj v zvezi z mojimi Mizunkami, pa nimam pojma kaj. Kot da bi jim manjkalo pol podplata oziroma blaženja ni bilo čutiti (nimajo še veliko km, da bi bile fuč). Bom danes rajši Bruksice obula, pa bo. Pa da vidim, a je v supergah finta ali sem jaz problem. Ampak me pa trenutno nič ne boli, ker sem bila zaradi viroze tudi bolj kot ne na počivanju.
Uporabniški avatar
 Classix
Telebajska napisal/-a:BOlečina je 20cm nad gležnjem, na notranji strani nog.

Povsem laično...bi znalo biti, da je težava v copatih. Tvoje nove namreč nudijo nekaj pronacijske opore in tako preprečujejo ''naravno'' gibanje spodnjega dela stopala navznoter, istočasno se s tem omejuje razteg mišic pod kolenom na notranji ali zadnji strani noge, kar avtomatično pomeni več ''nabijanja''. Telo (v tvojem primeru noge pod kolenom) se ponavadi takšnim novostim upre. Sam sem imel zelo podoben primer, saj sem tudi jaz pronator in sem pri menjavi copat na začetku trpel kot...skoraj vsak. Priporočam nekaj počitka, hlajenja in masiranja obolelih delov in potem vztrajanje v teh copatih. V končni fazi tečeš bolj pravilno, lažje in tudi bolečina postane stvar preteklosti. In še nekaj...ko se telo (ne samo noge !!!) navadijo na pronacijsko podporo je vsakega ekspiremintiranja konec. Enkrat pronator...večno pronator. Izbire je dovolj.

Želim ti čimprejšnje okrevanje in obilo tekaških užitkov v bodoče !

LP
Matjaž

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA