Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Radolca
Zakaj sem jaz začel teči?
Če malo pobrskam nazaj tja v leto 1991, se spomnim, da sem začel teči pozimi. In to z razlogom, ker imam bolj slabo prekrvavljene noge in me je zaradi tega v zeblo. S tekom sem pospešil krvni pretok in bil vsaj za približno tri ure prekrvavljen.
Začel sem s tekom po ravnini, en kilometer v eno smer in en kilometer nazaj. Tik pred domom imam, oziroma sem imel, še približno deset metrov klanca, katerega (na začetku) ponavadi nisem zmogel premagati :cry:
Začel sem razmišljati, da bi tekel dlje oziroma da bi se začel lotevati brega. Prvi tek v breg je od mene zahteval neverjetno veliko! Seveda sem na prvem teku (in tudi v nadaljnih tekih) vmes tudi malo "zahodil".
Če mogoče poznate vzpon na Pokljuko, iz zadnje vasi Zgornje Gorje pa do bivšega smučišča Zatrnik. To je bil moj takratni "tekaški poligon". To Razdaljo (malo manj kot 2 kilometra klanca) sem premagal kakih 200-krat, v približno 6 letih. S tem, da sem včasih tekel 3-krat na teden, včasih pa tudi mesec ne.
Včasih sem šel pretečt tudi krog okoli Blejskega jezera in bil kar primerno utrujen po teku.
Največji "podvig" pa sem opravil leta 1995, ko sem šel na tek iz rodnega kraja v Radovljico, kjer smo bili, kot študenti, vsak vikend "kuhani in pečeni". Če se prav spomnim, sem takrat za razdaljo približno 22-ih kilometrov potreboval okoli dve uri in pol.
Nadalje sem tekal le občasno, več ali manj spet zaradi tega, ker sem imel slabo prekrvavitev.
Nadaljeval sem s krajkšimi teki, s približno 4 kilometerskimi razdaljami.
Tistega lepega septembra leta 2002 sem spoznal dekle, ljubljančanko. Večkrat je prišla k meni na Gorenjsko. Včasih sem povedal, da sem ravno prišel iz teka,...
Ne vem, kako je debata nanesla na Ljubljansjki maraton. Izzvala me je, da mi kupi tekaške superge, če grem preteči Mali Ljubljanski maraton.
Gorenjska trma se je seveda takoj strinjala s tem, da grem probat polmaraton. Kupila sva ne preveč profesionalne superge.
Že sem dogodek in množica ljudi me je potegnila in na mojem prvem štartu je bilo prav noro, polno energije je bilo čutiti.
Prišel sem v cilj s časom približno uro in 54 minut. Ljubljančanka ni pričakovala, da bom zdržal do cilja, pa me je gorenjska trma spremljala celoten maraton. Seveda sem bil po maratonu popolnoma "polomljen", bolelo me je vse, kar se je dalo.
Res je tudi, da sem pred mojim prvim polmaratonom tekel razdalje 4,5 kilometra, največ deset v enem kosu.
Dandanes je pa moje razmišljanje tako, da se mi manj kot 10 kilometrov ne da in ne splača teči.
Tako sem začel svojo rekreativno tekaško pot.
Rad se udeležuijem tekmovanj, kjer se skušam sam sebi dokazovati in obenem je na tekaških tekmovanjih polno pozotovne energije!

Lep pozdrav izpod Gorenjskih gora!
Uporabniški avatar
 vencelj
Včasih vidimo tekače, ki že ob svojem prihodu na tekmo vsem po vrsti začnejo razlagati, kaj hudega jih je doletelo v zadnjem tednu, kako niso nič trenirali itd., vse pravzaprav le zato, da že vnaprej opravičujejo svoj morebitni slab nastop. Ali si ne delajo s tem medvedjo uslugo, namreč s tem tudi sami sebe še dodatno negativno "napsihirajo" in si sami bistveno povečajo možnosti za neuspeh :?:
Ali navsezadnje nima moj negativen odnos do gorskih tekov, ki ga- ne vem zakaj- tako rad izpostavljam, enakega učinka? Mislim, da je čas, da s tem preneham; da je čas, da svoj odnos do gorskega teka spremenim v pozitivnega :!:
Saj veste, vse je v glavi (ZdravkoC) :D
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 samostojni
vencelj napisal/-a:Ali navsezadnje nima moj negativen odnos do gorskih tekov, ki ga- ne vem zakaj- tako rad izpostavljam, enakega učinka? Mislim, da je čas, da s tem preneham; da je čas, da svoj odnos do gorskega teka spremenim v pozitivnega :!:
Saj veste, vse je v glavi (ZdravkoC) :D
lp, vencelj

No Vencelj čas je da to spremeniš v pozitivno stran

Mogoče si v mladosti prevečkrat moral pod mujo v gore pa na Ratitovec, pa ti je v podzavesti ostalo.... :bum: :nono: to kar s sebe sprav

meni je v veselje k na okrepčevalnicah prašam če kaj od Laškega imajo :beer: :drink pa se največkrat pri njih nasmeh nariše na obrazu :lol: :) :D :lol: :hehe: , no če pa se že sreča najde :beer: pa kozarec z veseljem spijem, cajt itak ni moj gospodar, če gre mal naprej, je pa zadovoljstvo

če si kej porajtov kolk folk pri kraj stoji, jest jim kar namignem de lahk tud zaploskajo :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: kej od sebe dajo :laola kakšno spodbudo nam trpežnim, upam da potem še kej vztrajajo pri tem , ker jih še kar nekej mem teče za mano, pa jim lahko kaj poživi duha

naj lepše pa pride proti koncu, k večina že razmišlja :bum: :cast1: kdaj bo že konc, pa kaj mi je tega treba bilo, jest mal probam moralo dvignt :juhuhu: :hello: da stisnemo še tiste atome sreče iz sebe :lauf: pa pridemo skozi cilj, pol pa včasih dožviš srečne trenutke stiska rok nepoznanih oseb in kakšno zahvalo, :rol: to mi je pa res v veselje (no upam da kakšnega to ne moti če je kakšen bolj glasen :oops: )

Tko mi je pozitivno misliti tud če je lauf kdaj težak po ravnem al pa v klanc.

Kar se negativnosti tiče so pa negativni ioni zakon, tko pravijo pa je dobr u gmajno jet al pa k slapovom da se naužije tega.

Bom pa končno zaključu.

P.S.
Tole že tretjič pišem, k mi je dvakrat računalnik zamrznu, pa j ura že pozna, mislim zgodnja , pa nič ne de.

Lepo se mejte
Samostojni
Uporabniški avatar
 vencelj
Samostojni, tole si lepo napisal! Tek za veselje, zadovoljstvo...
Letos me je pretirana tekmovalnost spet kar posrkala vase. Plan tekem, teden za tednom, pa kako neplanirano dodati kar tako (Moravci). Saj je čist v redu in zaenkrat vse po planu, vendar...je že preveč prilagajanja. Nekaj moram zaradi tega in tega, nečesa drugega spet ne smem...In spet nisem svoboden, sem ujetnik nekih ciljev, "mojega koledarja", želja...
Kdo pa ni "ujetnik" :?:
LP, vencelj
Uporabniški avatar
 primož,skubic
Pozdravljeni TF- jevci,
moram priznati, da mi tek vzame kar veliko časa, po novem si ga vzamem po končanem dnevu pa čeprav je to ob 11- stih zvečer, važno mi je le to da odtečem določeno razdaljo, se sprostim, se nekajkrat med tekom pošteno in zadovoljno nasmejem, kajti vem da sem naredil nekaj dobrega za svoje telo in dušo in s tem pridobil za boljši jutri. Z udeležbo na prihajajočih tekih pa bom naredil samo še piko na i in v sodelovanju s tekači pridobil še kaj več.
 baron
Zaenkrat tečem za svoje zadovoljstvo, me pa tek izredno sprosti in vlije novih moči.
Uporabniški avatar
 vencelj
Zakoračili smo v drugo polovico leta 2008. V tem letu sem si nekako zadal nalogo kolikor toliko uspešno opraviti s tremi rekreativnimi pokalnimi tekmovanji: gorenjskim, primorskim in slovenskim. Na polovici leta (pa tudi že malce čez polovico omenjenih tekmovanj) sem s svojimi dosežki lahko zelo zadovoljen :D , pa kljub temu že lahko rečem, da to ni to: nisem več svoboden, podrejam se določenemu koledarju tekmovanj, ki mi istočasno ne dovoljujejo udeleževati se določenih drugih zadev, ki bi mi bile prav tako (ali še bolj) v veselje. Sem se že odločil: samo letos tako, naslednje leto si ne bom več dovolil, da me neki v naprej določeni razpored omejuje...Raje bom šel novim izzivom nasproti :wink:
Pravzaprav to ni nič novega, tako sem razmišljal že prej, letošnji tempo je prav tako le neke vrste izziv in vesel bom uspešnega zaključka.
Saj je vendarle treba iskati vedno kaj novega, ne samo iz leta v leto ponavljati stare klišeje...

:? , lp, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
Nekaj čudovitega

Čudovito je biti preprosto- človek
in preprosto živeti.
Zazreti se v nebo in
videti sonce,
opazovati cvetje in
zvezde ponoči.
Gledati otroke, se igrati in smejati z njimi.
Delati, kar te veseli.
Sanjati.
Pustiti domišljiji prosto pot.
Biti zadovoljen.

Tedaj postane življenje praznik.

Bosmans
Uporabniški avatar
 Ksenija
Kdor hoče nekaj narediti,
bo našel pot.
Kdor noče ničesar narediti,
bo našel izgovor.

(Arabski pregovor)
:wink:
Uporabniški avatar
 Sončka
vencelj napisal/-a: pa kljub temu že lahko rečem, da to ni to: nisem več svoboden, podrejam se določenemu koledarju tekmovanj, ki mi istočasno ne dovoljujejo udeleževati se določenih drugih zadev, ki bi mi bile prav tako (ali še bolj) v veselje...
... Saj je vendarle treba iskati vedno kaj novega, ne samo iz leta v leto ponavljati stare klišeje...

:? , lp, vencelj

Ja, jaz sem lansko leto veliko hodila na tekme in letos tudi. Lani pred Ljubljanskim maratonom me je zagrabila mrzlica, da bi izboljšala rezultat na 10km ali na 21km, pa sem tekla več in več.
Letos pa se podobno sprašujem kot ti Vencelj... Še posebej, ker so me začela boleti kolena in na čas prej sploh nikoli nisem tekla (in takrat sem veliko bolje tekla, prav zanimivo). Pa tudi se mi zdi, da smo v življenju resni že na drugih področjih, pa tekmovalni, pa zagnani, ... res ne vidim smisla, da to počnem tudi pri hobiju. Tek naj bi bil vendar sprostitev, tako se mi vsaj zdi... :D
Sem pa vesela, da še kdo podobno misli.
Lp, Sončka
Uporabniški avatar
 Eve;)ina
hej pa sem nazaj iz Španije .... tam sem bila polleta in moram reči da sem nadvse uživala. Žal pa sem bila prezaposlena :wink: da bi tekla in trenirala kot sem ponavadi v Sloveniji. (pa še na nobeno tekmo nisem šla) in tako sem se malo polenila.
Toda odkar sem v Sloveniji nazaj spet pridno treniram (da se morda pripravim ponovno za Ljubljansko 21-tko) :clap:
Toda ne da se mi več zaganjati za rezultate in tako dalje (saj vsi vemo kako gre to). Zdaj vem da tečem (in da sem ponovno začela teči) ker mi je to res užitek in hočem da to ostane užitek (in če se zaganjam za rezultati ni več isto).
Tako raje se posvetim tehniki in samemu užitku ko tečem, in 21km bo precej lažje steklo ;)

Hasta pronto ;)
Uporabniški avatar
 vencelj
Saj, navsezadnje, to bi blo pa tud čist u redu, živeti nekje brez radia, TV, telefona, mobi signal samo na neki točno določeni točki 300 m stran, brez interneta...tako sva z Romano preživela zadnjih 5 dni...pa ne bogu za hrbtom, le v eni od vasi pod Ratitovcem, do katere pripelje asfaltirana cesta...Spodnje Danje...tam je bil še pred nekaj leti štart teka na Ratitovec...verjetno ima še marsikdo tudi tisto varianto v spominu...
Preživljala sva dopust, lepši kot na morju :D :!:
Ali nama je kaj manjkalo? Nama nič, meni pa edino :TF)

Lep Pozdrav, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
V razmišljanje tokrat ponovno ponujam eno od Bosmansovih besedil:

V ritmu morja

Človeško življenje je zagonetno in nedoumljivo.
Dan za dnem in leto za letom
se giblješ med ljudmi in stvarmi.
Včasih sije sonce in ne veš zakaj.
Zadovoljen si.
Takrat vidiš samo dobre, lepe plati življenja.
Smeješ se, hvaležen si,
najraje bi kar skakal od veselja.
Delo ti gre dobro od rok.
Vsi so prijazni s teboj in ne veš zakaj.
Morda si dobro spal.
Morda si srečal dobrega človeka
in čutiš, da te razume, da si varen.
In misliš: Tako mora vedno ostati,
ta mir, ta globoka radost.

Toda nenadoma je vse drugače.
Kot da bi preveč bleščeče sonce pritegnilo oblake-
obide te žalost in ne veš zakaj.
Vse vidiš črno.
Misliš, da te nihče nima rad.
Razloge za to iščeš v nepomembnih stvareh
in tarnaš, nergaš, zavidaš drugim in obtožuješ.
In spet misliš: Zdaj bo pa zmeraj tako,
nič več se ne bo spremenilo.

In ne veš zakaj.
Zakaj mora biti tako?
Ker je človek del "narave",
ki doživlja pomladne in jesenske dneve,
poletno vročino in zimski mraz.
Zato, ker človek sledi ritmu morja:
plimi in oseki.
Ker je naše bivanje nenehno ponavljanje
življenja in smrti.

Ko to dojameš, boš znal pogumno naprej,
kajti vedel boš,
da pride za vsako nočjo novo jutro.
Če vse to sprejmeš in temu pritrdiš,
boš v tem valovanju dosegal vedno večje globine
življenja in prišel do prave življenske radosti.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 21

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA