teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 areh
mirko1 napisal/-a:
mare napisal/-a:Ali kdo lahko pojasni, kakšni so razlogi, zakaj postati vegan? Meni se zdi to nekako tako, kot bi se odločil, da bom hodil le po eni nogi. Za veganstvo obstajajo gotovo tudi kakšni dobri razlogi. Drugače se toliko ljudi ne bi prehranjevalo na tak način. Najbrž razlog ni zdrava prehrana, saj se odpovedujemo nečemu, kar telo potrebujemo in moramo jemati nadomestke.

razlog za veganstvo je le eden. živali moraš imeti dovolj rad, a ne na krožniku.
lp, mirko

:lol: Jao!
lpA
 jezek.teka.teka
mare napisal/-a:Ali kdo lahko pojasni, kakšni so razlogi, zakaj postati vegan?

Večinoma se ljudje za to odločajo, ker ne želijo, da bi živali zaradi njih kakorkoli trpele. Torej bile izkoriščane, bodisi za hrano, volno, med, svilo ali kaj petnajstega. Krave mlekarice so v končni fazi tudi zaklane in predelane v hrano, njihovo življenje pa dostikrat ni glih rožnato. Kokoši nesnice se recimo ne upokojijo in dočakajo naravne smrti, da o njihovih pogojih za življenje, če ne gre ravno za talno rejo, sploh ne govorimo.

Poleg zgoraj navedenega etično-moralnega vidika je še en važen vidik - prireja mesa in drugih živalskih produktov je zelo ekološko obremenjujoča. Poraba pitne vode, izsekavanje in požiganje gozdov in nastanek raznih plinov so vse elementi živinoreje.

Pa še en vidik se velikokrat zasledi. Lakota v svetu in nepravično razdeljevanje dobrin. Precej idealističen argument, pa vendar: veliko žitaric se porabi za krmo živalim, da se pridobi relativno malo živalskih beljakovin. Če bi z istimi žitaricami neposredno hranili ljudi, bi imeli več uporabnih beljakovin za človeka.

Za razliko od vegetarijanstva, kjer so zdravstveni razlogi kar pogosti, se pri veganstvu te sreča redkeje.
Uporabniški avatar
 mare
klopotec napisal/-a:Mare zakaj misliš, da so rastlinski viri beljakovin nadomestki.
Sicer nisem vegan, ampak vseeno menim, da so rastlinski viri popolnoma normalne beljakovine in torej niso nadomestki "pravih" beljakovin.

Nadomestke je v 1. postu omenila Mojcej.

Sicer pa hvala za pojasnilo. Se mi je tudi zdelo, da je razlog za veganstvo predvsem etičen. Mene prav impresionira, kako je večina veganov pri hrani doslednih. Ne vem, če sam zmorem pri katerikoli stvari takšno doslednost. Vegan ki ga poznam, pa je sposoben na obisku zavrniti posebej zanj pripravljen obrok, ker ni prepričan, če so morda v kakšnem barvilu od začimbe sledi živalskih beljakovin. Hkrati nas pa niti ne obsoja, ko se bašemo z zrezki. Meni se zdi, da bi bil veliko večji efekt, če bi vsejedci vsaj malo zmanjšali porabo mesa in druge okoljsko potratne prehrane in drugih izdelkov.
Uporabniški avatar
 MihaPR
mare napisal/-a:Hkrati nas pa niti ne obsoja, ko se bašemo z zrezki.

To je za pohvalit. Moje izkušnje so večinoma take (pa ne samo veganov), da smo "mesojedci" psihopati, mučitelji živali, itd. in kako moremo jest meso.
Uporabniški avatar
 mojcej77
Nadomestek - nekaj, kar lahko nadomesti določeno zadevo.
Zakaj bi bil nadomestek nekaj manj, kot tisto, kar z njim nadomestimo?

;)

m
 jezek.teka.teka
mare napisal/-a: Meni se zdi, da bi bil veliko večji efekt, če bi vsejedci vsaj malo zmanjšali porabo mesa in druge okoljsko potratne prehrane in drugih izdelkov.

S tem se še kako strinjam.
Uporabniški avatar
 tadejk
MihaPR napisal/-a:
mare napisal/-a:Hkrati nas pa niti ne obsoja, ko se bašemo z zrezki.

To je za pohvalit. Moje izkušnje so večinoma take (pa ne samo veganov), da smo "mesojedci" psihopati, mučitelji živali, itd. in kako moremo jest meso.

Pravi vegan, vegetarijanec, presnojedec,.., ne obsoja. Tisti ki nadležno obsojajo in "seznanjajo" so ponavadi navadni ekshibicionisti- v duši pa si želijo takšnih izdelkov :lol:

Sicer pa kar pogumno v veganstvo, jaz nisem doživel še popolnoma nič slabega.

Tadej
 jezek.teka.teka
MihaPR napisal/-a:Moje izkušnje so večinoma take (pa ne samo veganov), da smo "mesojedci" psihopati, mučitelji živali, itd. in kako moremo jest meso.

Ja, žal je tako, da na enega takega pride par ''low profile'' vegetarijancev, ampak seveda so taglasni bolj opazni. In potem ljudje mislijo, da smo vegetarijanci nagnjeni k pridiganju vsepovprek. Kar se mene tiče - če si vegetarijanec, tudi sodeluješ pri ubijanju živali, ker krave mlekarice na koncu zakoljejo v istih klavnicah. Kaj si s tem naredil dobrega za krave? Pa še podvprašanje: je bolje živeti par mesecev v komaj znosnih pogojih in biti potem zaklan (živali za meso) ali nekajkrat dlje in biti potem zaklan (živali za mleko)?

Poznam take ''promotorske'' vegetarijance in tudi mene živcirajo, če so vsiljivi. Imam pa tudi veliko obratnih izkušenj - ljudje se vtikajo v vsebino mojih sendvičev, pridigajo o zdravju (po možnosti s kakim čikom v roki), govorijo o nekih silnih dolgoročnih posledicah... Čeprav o teorijah zdrave prehrane nimajo pojma.

Tako da so tudi med vsejedci glasni in zoprni osebki.

Če eni pridigajo o mučenju živali (ki ga ne moremo zanikat, lahko smo do njega le indiferentni), govorijo drugi o nekih svojih predstavah o vplivu brezmesne prehrane na zdravje (ki pa jih lahko zanikamo, s svojim načinom življenja, s svojim zdravjem).
Uporabniški avatar
 areh
jezek.teka.teka napisal/-a:..Kar se mene tiče - če si vegetarijanec, tudi sodeluješ pri ubijanju živali, ker krave mlekarice na koncu zakoljejo v istih klavnicah. Kaj si s tem naredil dobrega za krave? Pa še podvprašanje: je bolje živeti par mesecev v komaj znosnih pogojih in biti potem zaklan (živali za meso) ali nekajkrat dlje in biti potem zaklan (živali za mleko)?

.......
Če eni pridigajo o mučenju živali (ki ga ne moremo zanikat, lahko smo do njega le indiferentni), ......

A tvoj prvi odstavek pa ni pridiganje? Daj no lepo te prosim... :roll: Pa ne me narobe razumet, seveda nimam nič proti veganstvu, me pa zelo moti prepričevanje "pridigarjev" :roll:
lpA
 klopotec
V Včerašnjem Poletu je en zanimiv članek Kajfeževe o podnebnih spremembah in vzrokih zanje. Če koga zanima lahko prebere.
Za toplo gredo (ne tisto za zelenjavo) smo krivi tudi vegetarijanci, oziroma, bi lahko prispevali k zmanjšanju teh učinkov. Ker vegetarijanstvo ni par banan, pa pomaranč, pa avokadov, ampak je iskanje zdrave hrane iz domačega okolja. V zadnjem času je povdarek na domači hrani, s tem pa odpadejo slabi učinki dolgih prevozov in skladiščenj. Podpiramo pa tudi domače proizvajalce in vzpodbujamo pridelavo s čimmanj ali brez strupov.
Razširja se tudi lastna pridelava. Ljudje obdelujejo koščke zemlje, ki jo imajo na razpolago in tega v primestnih predelih ni tako malo. Sam v sezoni pridelam skoraj vso zelenjavo sam brez kakršnihkoli strupov. Pa tudi precej sadja. Zdaj so pri nas hit pozne samorodne breskve. Po teku se postavim pod drevo se jih lepo najem. Tako se razkislom in poskrbim že za prve hidrate. Šele po tem je ta zaresno kosilo.

Areh bo mogoče to spet vzel za pridiganje. Vendar ga ne razumem. Kako naj vegetarijanec ali vegan izrazi svoje mnenje, da to ne bo pridiganje?
Pridiganje bi bilo, če bi Ježek tebi Areh rekel, da je narobe da ješ meso in da moraš jesti travo. Tega pa ti ni rekel, ampak je samo povedal zakaj misli, da mlekopivci sodelujemo pri ubijanju živali. Sem mlekopivec in se z Ježkom popolnoma strinjam. Pa nič ne čutim, da mi kaj pridiga.
Ti pa kar mazni šnicl če ti paše.
Mogoče še to. Med tekači je mnogo vegetarijancev. A si po teku, ko si mazal svoj golaž, kdaj doživel, da bi te vegetarijanci gledali po strani in te obsojali? Jaz tega še nisem videl in dvomim da to komu pade na pamet.
Odločanje o načinu prehrane je pravica vsakega. Prav pa je da se ljudje o tem pogovarjajo in povedo svoje poglede. Če pa se to ne sklada z našimi, pa to še ni pridiganje.
Uporabniški avatar
 areh
Opa Klopotec, nobene zamere ni do česarkoli na veg.. :lol: karkoli že pomeni .Ok, če meniš, da to ni pridiganje, da nekdo govori, da pomeni pitje mleka sodelovanje pri ubijanju živali, potem tvoje mnenje spoštujem, se pa ne strinjam .Tudi tisti,ki ga omenja mare, ki "je sposoben na obisku zavrniti posebej zanj pripravljen obrok, ker ni prepričan, če so morda v kakšnem barvilu od začimbe sledi živalskih beljakovin" ga ne obsojam in ne gledam postrani, sem pač nekilko drugače vzgojen in sam/ ravnam drugače.
lpA
Ps Očitno se v maričem strinjava, razen o definiciji pridiganja :wink:
Uporabniški avatar
 mare
Po moje je pa prav, da se včasih malo popridiga. Tudi nas mesojedce je po moje dobro malo ozavestiti in spodbuditi k zmanjšanju porabe mesa. Problem je le najti pravo mero pridige, da ne povzročite nasprotnega efekta - odpora.
 jezek.teka.teka
areh napisal/-a:
jezek.teka.teka napisal/-a:..Kar se mene tiče - če si vegetarijanec, tudi sodeluješ pri ubijanju živali, ker krave mlekarice na koncu zakoljejo v istih klavnicah. Kaj si s tem naredil dobrega za krave? Pa še podvprašanje: je bolje živeti par mesecev v komaj znosnih pogojih in biti potem zaklan (živali za meso) ali nekajkrat dlje in biti potem zaklan (živali za mleko)?

.......
Če eni pridigajo o mučenju živali (ki ga ne moremo zanikat, lahko smo do njega le indiferentni), ......

A tvoj prvi odstavek pa ni pridiganje? Daj no lepo te prosim... :roll: Pa ne me narobe razumet, seveda nimam nič proti veganstvu, me pa zelo moti prepričevanje "pridigarjev" :roll:
lpA

mislila sem pridiganje v smislu, akko pride do neke komunikacije. na tem forumu si si sam izbral, da boš ali ne boš prebral moj zapis. in ja, smo v temi o veganstvu in govorimo o tem. najbrž ko si odprl temo nisi msilil, da bomo tle govorili o novih supergah? verjetno da bomo izražalai svoja mnenja o temi veganstvo, ne? in moja poved se začne ''kar se mene tiče'' (beri: izražam svoje mnenje o neki temi).

če bi bila pa zdej s tabo na kosilu, te pa ob jedi gotovo ne bi bezala z vsebino tvojega krožnika. če pa bi začela in oba želela govorit o tem, pa bi seveda povedala svpoje mnenje. ki je tako, kot je zgoraj zapisano. ne mislim pa, da bi ti tudi moral/a tako mislit.

tako da sori, čeje izpadlo, da te, kot bralca te teme, v kaj prepričujem, ker to res ni bil moj namen. in si ti narobe razumel/a ali pa jaz slabo napisal/a. :wink:
 jezek.teka.teka
še kar berem temo za nazaj, ker mi res ni jasno, po kaki logiki so me ''obtožili'' :wink: pridiganja...

mogoče nisem bila jasna. pa bom malo drugače povedala:

če vegetarijanec teži nekomu, ker malica sendvič s salamo, naj se ob tem zazre v svoj tetrapak z jogurtom - obe živili sta produkt živalskega trpljenja. in pod določenimi pogoji je trpljenja za meso celo manj kot tistega za mlečne izdelke (gledano v času, ki ga posamezno čuteče bitje preživi v zanj fizično neugodnih okolišinah).

to sem hotela povedat zgoraj.
Uporabniški avatar
 miro
Sprašujem se, kaj je že vprašala Mojca??
Lp
Miro

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA