vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 NaceM
Pozdravljeni,
malce stara tema, sicer sem že dobil en majčken nasvet od kolega, ki končuje medicino, pa vseeno me zanima, kaj menite.
Včeraj sem pri razmigavanju (kratek počep) bolj zaslišal kot začutil, da mi v desnem kolenu kot nekaj zahrska. Zadeva ne boli, se pa zgodi, če naredim počep (vseeno ali hiter ali počasen) in ko je kot v kolenu manj kot 90 stopinj (kakšnih 70 stopinj recimo). Kot sem že rekel, koleno me ne boli, za seboj pa imam tudi že 2 kuri glukozamina (predlani sem imel probleme s kolenom, vendar nisem tekel takrat, zato se je hitro umirilo, kondroin+glukozamin pa naredim kuro na 4-6 mesecev). Če ima kdo kakšne izkušnje zakaj je temu tako in vsekakor ni dober občutek, če se ti to dogaja, zato me zanima, če je kdo to imel in odpravil.

Hvala za odgovore.
 jakamele
ja, prav zelo podobno se dogajalo tudi v mojem kolenu.... oziroma v obeh... a v desnem bolj... no, po teku se mi je dogajalo da je posebej desni kolen otekel pogosto, zato sem tekel po par tednov in par tednov pocival... dokler nisem marca silom prilike neogret moral malo sprintat, nakar mi je desni kolen otekel in bil tak cel teden navkljubhlajenju...

no, takrat sem začel zdravstveni postopek - najprej klinični center, rentgen, nato pregledi na polikliniki in ko se koleno po meseu in pol ni izboljšal (počepa nisem mogel narediti, niti v celoti stegniti nogo v kolenu) so mi dali magnetno resonanco, kjer se je pokazalo da imam težave na miniskusu.. no, včeraj sem po dveh mesecih čakanja na aritroskopijo dal zadevo skozi in sedaj počivam, upam da se bo zadeva zrihtala.

med posegom mi je kirurg odkril mehek hrustanec - se je na potisk upognil 3 mm... in predlagal glukozamin... tako da danes pričenjam s tem, in upam da bo tako pokanje kot tisti občutek da je v sklepu "zmanjkalo olja" oz. da je nekaj narobe - posledično si ga nisem upal popolnoma obremeniti... minil.. javim..

jaka
Uporabniški avatar
 solatka
Meni tud hrska v levem kolenu. Obraba hrustanca, so me povedali pri dohtarju.
S tem, da mene boli ob obremenjevanju (tek, hoja v gore, ipd.). Mende je edino kar lahko naredim, da dovolj natreniram vezi, da ne bo ob vsakem gibanju trpel hrustanec.
Odpravit pa tega ne morem.
Uporabniški avatar
 Loni
solatka napisal/-a:Meni tud hrska v levem kolenu. Obraba hrustanca, so me povedali pri dohtarju.
S tem, da mene boli ob obremenjevanju (tek, hoja v gore, ipd.). Mende je edino kar lahko naredim, da dovolj natreniram vezi, da ne bo ob vsakem gibanju trpel hrustanec.

Solatka, ne samo "mende" - je kar res, meni ne "hrska" več, po rednem delanju vaj za krepitev mišic tam okoli. Samo včasih crknejo, kolena mislim :lol:
Uporabniški avatar
 solatka
LoniM napisal/-a:
solatka napisal/-a:Meni tud hrska v levem kolenu. Obraba hrustanca, so me povedali pri dohtarju.

Solatka, ne samo "mende" - je kar res, meni ne "hrska" več, po rednem delanju vaj za krepitev mišic tam okoli. Samo včasih crknejo, kolena mislim :lol:

Loni, sej tisti "mende" tam stoji samo zato, ker še nisem prišla v stadij, ko bi lahko to potrdila na svoji koži :roll: :wink:
Uporabniški avatar
 Loni
Vem, sem se hecala, ko so meni to rekli in sem se spravla v fitnes, sem jim najprej povedala, da ne rabim nobenih mišičastih nog, potem sem začela še kolesarit. še slabše, že itak nimam tistih suhih ženskih nožic. Madonca, sem bila trčena, danes mi je čisto vseeno, glavno, da sem sposobna z biciklom prigurat na vrh Krima, pa je...
Uporabniški avatar
 slovon
LoniM, a se da tele kolenske vaje kje najti?
Mislim, da na tole nabije vsak zacetnik, ko hoce trenirat vec kot pol ure v kosu...

LP, slovon
Uporabniški avatar
 solatka
slovon napisal/-a:LoniM, a se da tele kolenske vaje kje najti?
Mislim, da na tole nabije vsak zacetnik, ko hoce trenirat vec kot pol ure v kosu...

LP, slovon

Za to se pa tudi jaz priporočam.
Uporabniški avatar
 Loni
Zato sem pa šla jaz v fitnes, sa so mi pokazali, kako se vaje pravilno dela in sem dve zimi zaporedoma crkvala na tistih mašinah, ne od napora, ampak ob pogledu na tiste nabildane in s praški nafilane "lepotce". Sama glih kake pretirane motivacije za izvajanje vaj doma nimam, ravno tako bi morala delati tudi vaje za hrbtenico, mi tudi ne grejo ravno najbljše. tu pa nisem disciplinirana, dokler ni nuje.
Potem sem si pa raje omislila kolesarjenje in za hec še sobni bicikel, ki pa mi idealno služi za odlaganje odvečne krame, ne pride na vrsto.

Veliko vaj se je dalo najti na spletni strani fitnes foruma, ki pa trenutno ne deluje, sem pogledala. So bile vaje tudi prikazane, ne samo opisane.

Tukaj je nekaj uporabnega:
http://www.lek.si/slo/skrb-za-zdravje/g ... je/koleno/
Uporabniški avatar
 PRŠC
wind napisal/-a:Vaje za kolena:
http://www.mhc.uiuc.edu/Handouts/overus ... juries.htm
http://www.haemophilia.org.za/HemKnee.htm

Po našem mnenju ene boljših vaj, kar jih je na internetu. Upoštevani so nekateri pomembni biomehanski poudarki pri vajah, ki pomembno prispevajo k uspešnosti ter varnosti vaj.

Manjkajo pa natančnejša navodila za število ponovitev (ki je individualno), organizacijo vadbe, število serij, koliko krat na teden jih je potrebno izvajat, kako stopnjevat obremenitev, kako jih ciklizirat (koliko časa jih je potrebno izvajat in kakšno naj bo logično nadgrajevanje) .

Želimo vam, da bodo vaje dobro služile svojemu namenu :D
Uporabniški avatar
 slovon
Fajn linki, hvala obema!

LP, slovon
Uporabniški avatar
 mediterano
Meni hrska še vedno, levo koleno po treningu malo boli, včasih pa tudi ne. Včasih boli tudi med treningom, a vedno le rahlo in tako je že skoraj pol leta. Subluxacija pogačice, diagnoza dveh ortopedov. Pravita pa, da lahko komot tečem, le mišice okrog kolena (še posebej kvadriceps na notranji strani) naj ojačam. Sedaj se več ne sekiram zaradi bolečin. Če boli pač boli, tečem lahko in to je važno.
 Amaya
Jaz sem tudi imela težave z desnim kolenom, po daljši športni aktivnosti me je začelo boleti, da ga nisem mogla skrčit. Zdej se je pa popravilo, očitno je bilo res treba okrepit kolenske vezi, ker odkar hodim na fitnes, nimam več problemov.
 franci Kokošar
Sam sem jemal glukozamin,ki sem ga kupil v lekarni.V navodilih je pisalo ,da strjuje kri.Najbrž tudi zato priporočajo prekinitev po nekaj mesecih.
Sedaj uporabljam kapsule zelenoustne školjke,ki vsebuje nenasičene maščobe omega-3 in glukozamin v naravnem razmerju.Vsebuje še vitamine E,C,B6,B12 in folno kislino.Surovina ovojnice kapsul soiz rastlinskih vlaken brez želatine.
Če koga zanima, posredujem telefonsko številko.
Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA