- 10 Okt 2008, 15:18
Letos grem prvič na maraton in me zanima kaj nej jem zadnje tri dni pred maratonom?
LP
LP
maraton 100 napisal/-a:Živijo!
Še nekaj mojih droptinic za uspešen natop na maratonu!
Moj način kopičenja glikogena
Preizkusil sem več načinov, od sedemdnevnih do enodnevnih. Tisti večdnevnih režim, kjer tri dni uživaš predvsem beljakovinsko hrano, da telo popolnoma izprazni OH zaloge in nato tri dni uživaš predvsem OH hrano, se niso preveč obnesle in sem imel težave s prebavo in počutjem nasploh.
Nazadnje sem prišel do zaključka,da je zame najbolj sprejemljiv enodnevni način kopičenja glikogena.
Izgleda pa takole: 30-36 ur pred startom maratona sem opravil tek za začetek kopičenja glikogena. Opravil sem 20' trajajoč počasen tek za ogrevanje z nekaj stopnjevanji proti koncu. Sledil je tek na vso moč cca 3' (včasih je bilo to 1km ali več), sledil je 10' trajajoč lahkoten iztek. Običajno sem vzel s seboj na tek (jezero) 100g piškotov jaffa (zato se pojavljajo v prejšnji tabeli). Zaužil sem jih takoj po izteku. Takrat imajo OH prost dostop do vseh skladiščnih mest v telesu. Tega časa ne smemo zamuditi ( do 2h). Nadaljujemo z OH hrano v naslednjih 24h cca 10-12 g / kg naše teže. Skoraj ne bi smelo zmanjkati OH v našem želodcu. Med tem časom ne treniramo (ogrevanje do 20').
Zadnji manjši OH obrok mora biti 4-5h pred startom ( cca 200g), da se zaužita hrana prebavi. Pitje tekočin pred startom in med tekom pa smo obdelali že v prejšnjem poglavju.
PRIPOROČILO je, da si vsak sam izdela in preizkusi svoj način prehranjevanja pred tekmo. Najbolje, da naredi nekaj poskusov pred daljšimi treningi (več kot 1h). Nikakor pa ne pred pomembno tekmo. Tam ni mesta za inovacije.
To sem kopiral s svojih zapiskov o prehrani in teku!
Uspešen nastop !
LP Stane
ZdravkoC napisal/-a:Zajtrk: Bel kruh in marmelada ali med, to gre direktno v žile. Tri ure pred startom!
RoKo napisal/-a: Polbel ali polnozrnat kruh?
VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA