Tole sem doživel letošnjega aprila:
Zunaj je lep, a hladen pomladni dan. Kot nalašč za tek, a se je treba temu primerno obleči. Obujem dolge pajkice čez kratke, majico z dolgimi rokavi in na vrh še tekaško jakno. V redu za začetek, a po nekaj kilometrih teka postane vroče. Slečem jakno in jo privežem okoli bokov. Še naprej je vroče, le da jakna opleta okoli nog, se zapleta med njiju in nagaja pri teku. Ustavim se in slečem še dolge pajkice. Zatlačim jih v žep jakne, ki je privezana okoli pasu. Sedaj jakna opleta še toliko bolj, pajkice zlezejo iz žepa in se vlečejo za mano po tleh. Preden to opazim, že z njimi pometem precejšen del ceste. Odvežem jakno in namesto nje okoli pasu privežem pajkice, jakno pa držim v roki. Še je vroče, zato zaviham še rokava na majici.

Nekaj časa je v redu, dokler se ne pooblači in zapiha veter. Kar malo me zmrazi in oblečem jakno. Vendar je to preveč, pa raje slečem majico in na golo kožo oblečem jakno, ki je narejena za obrambo pred vetrom. Tudi kratke pajkice ne zagotavljajo nobene zaščite, zato jih zamenjam z dolgimi pajkicami. A ravno takrat, ko stojim z nago ritjo ob cesti, to je sredi menjave pajkic, se mimo pripelje največ avtomobilov, ki imajo hupe s prav priskutnim glasom, ko trobijo mimo mene.

Majico in kratke pajkice vtaknem v žep na jakni in tečem naprej. Nato ugotovim, da mi je majica nekje padla iz žepa. Obrnem se in stečem nazaj, ko najdem majico ravno takrat, ko jo sapa avtomobila odpihne v obcestno lužo. Mokre in umazane majice ne morem zavezati okoli pasu ali obleči, zato jo nosim v roki in maham z njo, da bi se čimprej posušila. Stečem nazaj v prvotni smeri, ko ugotovim, da so mi tudi pajkice padle iz žepa. Spet se obrnem, a jih nikjer ne najdem. Naj bodo nekomu koristne gate, če jih bo zato uporabljal.

Ko tako maham z majico ugotovim, da se je ob valjanju po cesti raztrgala, zato je ne rabim več. Zalučam jo preko ograje ob cesti in stečem naprej, ko me zaustavi močan glas, obenem pa mi majica prileti nazaj v obraz. Vrgel sem jo namreč nekomu na dvorišče, ki jo je seveda ogorčeno vrnil nazaj in me zadel v polno.

Majico nato zvijem v kroglo in jo vržem v obcestni smetnjak. Veter postaja močnejši, padejo prve deževne kaplje, jaz pa oblečen v dolge pajkice in v jakno brez majice. Kapljice postanejo kaplje in masirajo me po vsem telesu. Povsem sem moker, ko dež poneha in vrne se vroče sonce. Zelo mi je vroče in slečem dolge pajkice, ko se spomnim, da nimam spodaj nič. Hitro jih potegnem nazaj, na široko odpnem jakno in odvihram domov.

Izgubil sem polovico tekaške garderobe, polovica teka iskal dele oblačil in na koncu bi skoraj ostal nag. Zato je še kako pomembno, kako se obleči, da bomo udobno tekli in se med tekom počutili prijetno.