prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 superga
Lep pozdrav;

Model XA PRO 3D , je model za tek bo neurejenih podlagah (gozdne poti, makadam, travniki ipd.). Ker po takšnih neravnih terenih tečemo večkrat samo po prstih (ne tečemo tako kot po urejenih podlagah : peta-prsti) se takšni modeli ne delijo na pronatorje in supinatorje. Zaradi boljše stabilnosti je običajno v teh modelih v srednjem delu vložena plošča, ki vso obremenitev razdeli na cel podplat (podobno kot pri kolesarskih čevljih). Tudi blaženje je običajno manjše (zato je model lahko nižji in stabilnejši). Prav blaženje je težava pri teku z modelom XA PRO po asfaltu (razen za zelo lahke tekače).
Bolj univerzalen model bi trenutno bil X449169 TRAIL SCS GTX blk
http://www.superge.si/html/svn/4634001-AA.shtml
Model ima na peti trši del, tako da je za pronatorje zelo primeren. Istočasno pa ima podplat narejen tako kot "klasični" terenci (notranji del z vgrajeno ploščo), profil pa je manj izrazit, kar bo udobnejše pri teku po asfaltu. V primerjavi z XA PRO -jem je tudi blaženje precej močnejše (to se opazi že po sami debelini podplata).
l.p.
superga
Uporabniški avatar
 Ksenija
najlepša hvala... gledam ta copat - je kakšna ženska različica, al je pri tem copatu vseeno...
Uporabniški avatar
 Ksenija
superga napisal/-a:Lep pozdrav;
Bolj univerzalen model bi trenutno bil X449169 TRAIL SCS GTX blk
http://www.superge.si/html/svn/4634001-AA.shtml
Model ima na peti trši del, tako da je za pronatorje zelo primeren. Istočasno pa ima podplat narejen tako kot "klasični" terenci (notranji del z vgrajeno ploščo), profil pa je manj izrazit, kar bo udobnejše pri teku po asfaltu. V primerjavi z XA PRO -jem je tudi blaženje precej močnejše (to se opazi že po sami debelini podplata).
l.p.
superga

mam jih - s popustom :)
hvala za nasvet in popust :)
Ksenija
Uporabniški avatar
 platfus
Lep pozdrav!

Glede Salomonovih copat imam težavo, da so mi prav vsi, katere sem preizkusil, v sprednjem delu preozki, tako da me držijo in se počutim zelo neudobno!
Ali se dobijo Salomon copati tudi v širši različici?

Lep pozdrav,

Platfus
 Reeko
Kaj velja ta način za preverjanja supinacije in pronacije na čevljih s katerimi hodiš (v šolo, službo,...). Ne takaš z njimi!!

Če da, sem te supinator. Rad bi pa mel salamon teniske. Z njimi bi tekal po asvalfu, gozdu in na v breg :wink:

Zdaj pa ne vem. Ali si naj kupim dvojne ali samo ene??

Gledam pa te ko jih ima ksenija.
Uporabniški avatar
 Vladek
Ne velja!

Sam sem pred časom postavil isto vprašanje, po čevlju sodeč bi naj bil supinator. Pa je pač naneslo, da sem se testiral in se je izkazalo, da sem pronator. Noga se med tekom očitno obnaša drugače kot med hojo.

Vsekakor priporočam testiranje, na Čopovi ali pa na tekaškem vikendu:
http://www.tekaskitrener.si/

lp
Vlado
 Reeko
To se da samo v LJ testirat?Ali je možno kje v MB?

Lp
 France
Nekaj glede pronatorjev me zanima. Ali je pogoj za pronatorje ploska noga in obračanje noge pri teku navznoter ali samo obračanje noge navznoter.

lp Franci
 superga
Ploska noga ni nujno tudi pronacija; v veliki večini je tako, vendar je lahko zaradi načina teka tudi drugače.

Glede obrabe starih modelov: tu je potrebno paziti, da se ne gleda samo obraba pete (TA JE VEČJA NA ZUNANJI STRANI TAKO ZA PRONATORJE KOT ZA SUPINATORJE !!). Pomembno je kje je obraba v srednjem in predvsem v prednjem delu obutve. Če je spredaj obraba zunaj je supinacija, če je na notranjem delu je pronacija.

l.p.
superga
 France
Kaj pa, če je zadaj obraba znotraj ?

lp Franci
 superga
V tem primeru je skoraj 100% pronacija. Običajno to pomeni, da se teče celo z celim notranjim delom podplata in so pri teku konice prstov v obliki črke V (levo in desno stopalo).
V takem primeru je primeren model, ki ima dodatek za pronacijo pod samim nožnim lokom (npr. BROOKS INFINITI: http://www.superge.si/html/svn/4655674-AA.shtml)
L.P.
SUPERGA
 Reeko
Superga pomoč prosim :D
Nameravam si kupit tele adidas teniske WANAKA II GTX UNISEX F7:

http://www.superge.si/html/svn/2283956-AA.shtml

[url]

V mariboru sem vido da so za oba tipa stopala (pronacijo in supinacijo).
Ali je to vredu?Jaz mislim da sem supinator.

Tekal pa bi po gozdnih poteh (po ravnem in v hrib) in po asfaltu.

Kolko berem o njih so primerni za takšen teren.Edini vizualno mi niso preveč vseč.[/url]
 superga
Modeli za tek po terenu se zaradi uporabe po neravnem terenu ne ločujejo na pronatorje in supinatorje (po neravenme terenu namreč ne moremo teči klasično peta -prsti) zato so primerni za vse tekače.
Model WANAKA GTX pa je sicer nevtralno blažen in je za trde podlage npr. asfalt primernejši za supinatorje (seveda pa to ni prav namensko model samo za asfalt !).
Barva jesenskih GORE TEX modelov je običajno temna (črna). Prednost je npr. , da jih lahko uporabljate v dežju tudi namesto čevljev ?
l.p.
superga
 France
Superga ! Ali lahko pogledaš pod zasebna sporočila ko boš imel čas.

lp Franci
Uporabniški avatar
 Loni
superga napisal/-a:Model WANAKA GTX pa je sicer nevtralno blažen in je za trde podlage npr. asfalt primernejši za supinatorje (seveda pa to ni prav namensko model samo za asfalt !).

To je bil pa zame (nevtralko)čisto zgrešen nakup sicer že nekaj časa nazaj. Nikakor se ne morem spoprijateljiti z njimi, naj bo na asfaltu ali na makadamu. Jih uporabljam samo še za sprehajanje, kjer pa tudi pridejo prav.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA