Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 pementos
Jančika, jaz sem doma iz Santiaga in zgodbo o Caminu dobro poznam. Sicer nisem ga nikoli prehodil v celoti ampak prekolesaril. Treba je imeti eno dobro fizično bazo ampak marsikdo je pripravljen ga prehodit in mislim, da se ne more primerjat z ultramaratonom. Tukaj ne gre za primerljiv fizični podvig ampak bolj za vztrajnost. Sicer sem slišal za ultramaratonski kolesar, ki je Camino letos prekolesaril na en šus.

Druga razlika je, da pri Caminu nisi sam, srečas veliko ljudi z katerimi lahko deliš svoja izkušnja in s katerimi, v veliko primerih, sklenjaš prijateljstvo. Camino gre bolj za spiritualni podvig kot za fizičnega. Poleg tega, ko prideš v Katedral vidiš, da je bilo vse vreden.

Camino definitivno priporočam.
Uporabniški avatar
 tae
Ljubitelji dolgih razdalj, javite se. Pogrešam še kar nekaj znanih imen iz tega foruma, ki so doma v ultra vodah.
Uporabniški avatar
 Jančika
pementos napisal/-a:Treba je imeti eno dobro fizično bazo ampak marsikdo je pripravljen ga prehodit in mislim, da se ne more primerjat z ultramaratonom. Tukaj ne gre za primerljiv fizični podvig ampak bolj za vztrajnost.

Se popolnoma strinjam. Midva se nisva kaj posebej pripravljala, pač kolikor sva redno tekla, drugega praktično nič. V obeh primerih pa zgleda največ dela glava. Camino prehodijo tudi ne posebej fit 60-letniki (ki imajo dovolj časa, da delajo po max. 10km na dan). No, človek, ki je prišel do Santiaga peš iz Münchna, je tudi nekaj posebnega. Pa oni, ki je prišel peš iz Pariza in je šel tudi nazaj peš. Zame to ni bila posebna duhovna izkušnja, pač nisem tako narejena (nisem je šla niti iskat), priporočam pa definitvno.
Uporabniški avatar
 AVI
...hm... ne vem ravno če sem pravi za v tole temo...

....vendar, zakaj daljše razdalje točno ne vem....verjetno pa si nekako počasi človek premika meje....in ko nekako ugotoviš, da tudi po 40 km ne "padeš dol"....te začne, v kolikor je v tebi kanček raziskovalnega duha, počasi zanimati, kaj bi pa bilo če bi...in tako gredo kilometrčki.....če pa dodamo zraven še prelepo naravo, kar ne pomeni, da mora biti vedno sonček in s tem neskončni razgledi....lahko je prav luštno tudi v dežju in megli...dobimo zmagovito kombinacijo......na podlagi lastnih izkušenj, pa toplino, čar,....prireditvi dodajo še organizatorji ("če so OK"... :lol: :lol: ) in pa sami tekmovalci....lahko bi rekel, da je med "dolgoprogaši" več vzajemnosti, sodelovanja, itd.....verjetno se tukaj kdo ne bo strinjal z mano.....ampak saj živimo v demokraciji.....heheheheheh

...čisto takole...na hitro....

...za konec pa še....to enostavno moraš doživet...... ko priletiš v cilj po 5, 6, 7-urah ves blaten, premočen, prešvican in smrdeč ....v objem svoje drage, ki na podlagi zadnjih pridevnikov samo :roll: :lol:....ma, to ti je življenje..... :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 Darja
AVI napisal/-a:. ko priletiš v cilj po 5, 6, 7-urah ves blaten, premočen, prešvican in smrdeč ....v objem svoje drage, ki na podlagi zadnjih pridevnikov samo :roll: :lol:....ma, to ti je življenje..... :lol: :lol:

Boljše od tega je le še to, da priletiš v cilj po mnogih urah (v stanju kot ga je opisal Avi) skupaj s svojo(im) drago(im). :cmok:
Uporabniški avatar
 EčO
Ja najbrž je res, da je pri ultraših v prvi vrsti ljubezen do teka, do stikov z naravo, do občutkov svobode, ki to jih daja narava in tvoje telo. Brez Sodobnih transportnih pripomočkov, preizkušaš meje svojih zmožnosti in vsak dosežen cilj, ki si ga zastaviš te čustveno napolni in nikoli ne pozabiš teh trenutkov. Poleg vsega kar sem napisal v moji temi "od doma do doma" se čisto mirno podpišem pod vse kar so napisali Jožko, Zvone in tudi ZdravkoC.

Obstaja pa, vsaj pri meni, tudi čisto tehnična plat! No mogoče ne čisto tehnična, ker kot pravi ZdravkoC, vse je v glavi, ampak vseeno! Nikakor se ne morem navadati na hitrostne treninge! Ne gre! Intervali so muka! Grozna muka! Hitrostni intervali na stezi mi poberejo ogormno več moči kot 20 km teka v zmernem tempu. Po 45 minutnem treningu intervalov sem naslednji dan uničen in lahko samo počivam. 20 km na dan, lepo počasi, v tempu od 5.15 do 6.0 na km pa lahko ponavljam vsak dan cel teden in še več!

Tekme na kratke razdalje me ubijajo. Štart je vedno prehiter, tudi če se predhodno ogrejem. Pulz je v prvem kilometru obvezno na maksimunu, na 4 kilometru pa crknem! Prava muka! Ne gre! Veliko bolj mi leži daljši tek, ko lahko začnem počasi in potem na zmerni obremenitvi v zadnjem delu pospešujem!

Vem, da je najbrž to zaradi tega, ker sem pač tako natreniran in imam razvite vztrajnostne mišiče in ne hitrostnih. Samo raje dolgotrajno obremenjujem svoje telo v nekih zmernih obratih, kot pa da ga na kratek čas priganjem v "iberture", kar pa je za razvijene hitrosti vsekakor potrebno, če ne ni napredka.
Uporabniški avatar
 bernarda
Da, dodam nekaj malega .Začela sem z 10 km, nadaljevala 21 km, ker se zarečenega kruha največ poje, je sledilo 42 km.Provokacija ali spodbuda, bolj spodbuda, da pridem na Sladikih 6(fenomenalno) 65 km in malo drobiža.Tu sem obstala.Začetek je čiščenje odpadkov ,nadaljuje se borba sam seboj, nato je samo še tek -koncentracija, če nisi preveč utrujen, lahko občuduješ okolico, poklepeaš s sotekači, km pa samo požiraš .Ni neka velika izkušnja, vednar, je pa dobra. :wink: :wink:
Uporabniški avatar
 pementos
EčO napisal/-a:
Tekme na kratke razdalje me ubijajo. Štart je vedno prehiter, tudi če se predhodno ogrejem. Pulz je v prvem kilometru obvezno na maksimunu, na 4 kilometru pa crknem! Prava muka! Ne gre! Veliko bolj mi leži daljši tek, ko lahko začnem počasi in potem na zmerni obremenitvi v zadnjem delu pospešujem!

Najprej čestitke za tvoj podvig. Jaz sploh se ne bi upal . S tvojim komentarjem nikakor se ne morem strinjat. Kaj je prehitro? to je zelo relavtino in odvisno od razdalje. Zame 4 min/km ni prehitro za 21km bi bilo ubijalsko za 50km. Če pogledam čase na ultramaratonih vidim, da ljudje tečejo zelo hitro, nekateri pod 4:30 !! To se reče, da tudi na takih razdaljah, razen če tečes sam, moraš paziti, da te ne potegnejo sotekači. :shock:

Glede intervale se strinjam s tabo. Jaz jih ne maram in se jim izogibam, je pa edina prava pot za izboljšave rezultatov. Seveda, če rezultat ti nekaj pomeni.
Uporabniški avatar
 INOT
Dejansko je že vsak predhodnik napisal par razlogov zakaj ultrateki in ni skoraj kaj za dodati. Osebno se najdem bolj v soft variantah, ki se končajo do večera, čeprav je bilo letos tudi kar nekaj celonočnih avantur.
Izbirčen nisem, potegne me vse od 5 km naprej... :D
Vedno je pač treba najti nek izziv. Takšen ali drugačen. Vsak podvig mogoče ne uspe zmeraj tako kot si želimo, toda zmaga je že, če se podamo na pot. Kot sem že napisal Taetu dokler -ne poizkusiš nekaj kar presega tvoje dotedanje vzdržljivostne meje ne spoznaš tega občutka.
Uporabniški avatar
 matjaz
Car ultra? Pravzaprav konkretnega odgovora ne vem. Vem pa da dolge teke dozivljam dugace, lepse. Seveda se med tekom dogaja, da bi vse skupaj nekam poslal, ampak na to se pripravim v glavi precej prej. Za menoj je kakih 8. ultra tekov, ampak dalec najglobje sem dozivel BIEL (100). Ima pa Logarsko cisto drug car, .... pa se bi se naslo. Kratke me ne potegnejo ker je tam vse prevec usmerjeno v hitrost, ki pa ni moja vrlina. Ni lepsega kot tec na 125-135 pulza, in teci, teci ......
 milos
moje videnje ultra dolgih tekov, izključil bom vso setimentalnost in poduhovlenost

ultra dolgi teki so primerna niša za tekače starejše od 40 let, pravzaprav si pri 40 za tovrstne teke še zelo mlad

ultra dolge teke tečjo tekači ki niso več konkurenčni na 42 km, pa gredo na 50 km, tam je naenkrat tekačev 10x manj kot na 42km, in posledično si više uvrščen med rezultati, pa kasneje na 75 km in tako dalje,

tekači ultra dolgih tekov imajo tudi veliko časa, kar je logično, dolg tek vzame pač veliko časa, treba je prišteti še treninge,

seveda imam v mislih tekače na ultra dolge razdalje, ki so to že več sezon, kar pomeni da se s tem resno ukvarjajo, in se niso odločili samo 1x avanturo za npr. 75 km in potem nikoli več,

naj ne bom napačno razumljen, s tem kar sem zgoraj napisal ni nič narobe, tudi zase močno upam, da bom, čez 10-15 let ko bom šel proti 60-im letom in bom zagotovo spremenil sedanje življenjske prioritete, podaljšal sedanje razdalje teka, katerih krona je mali ljm
Uporabniški avatar
 natasa
milos napisal/-a:ultra dolgi teki so primerna niša za tekače starejše od 40 let, pravzaprav si pri 40 za tovrstne teke še zelo mlad

ultra dolge teke tečjo tekači ki niso več konkurenčni na 42 km, pa gredo na 50 km, tam je naenkrat tekačev 10x manj kot na 42km, in posledično si više uvrščen med rezultati, pa kasneje na 75 km in tako dalje,

tekači ultra dolgih tekov imajo tudi veliko časa, kar je logično, dolg tek vzame pač veliko časa, treba je prišteti še treninge,

Moram torej prenehati teči ultre, ker sem stara "le" 33 let, mamica dveh otrok s kroničnim pomanjkanjem časa, in glih polžka na 42 km tudi nisem :twisted:. In verjemi nisem edina!!!
Žal tvoja teorija ne zdrži :roll: !
Uporabniški avatar
 zajc
milos napisal/-a:...tekači ultra dolgih tekov...

Mislim, da je to preveč posplošeno. Jaz ne ustrezam niti enemu od zgoraj naštetih kriterijev.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
milos napisal/-a:moje videnje ultra dolgih tekov ...
...primerna niša za tekače starejše od 40 let, pravzaprav si pri 40 za tovrstne teke še zelo mlad
ultra dolge teke tečjo tekači ki niso več konkurenčni na 42 km,
tekači ultra dolgih tekov imajo tudi veliko časa, kar je logično ...
naj ne bom napačno razumljen, s tem kar sem zgoraj napisal ni nič narobe ...
... upam, da bom, čez 10-15 let ko bom šel proti 60-im letom ...
... in bom ... podaljšal sedanje razdalje teka, katerih krona je mali ljm

:nono: :rol:
Uporabniški avatar
 INOT
milos napisal/-a:moje videnje ultra dolgih tekov, izključil bom vso setimentalnost in poduhovlenost

ultra dolgi teki so primerna niša za tekače starejše od 40 let, pravzaprav si pri 40 za tovrstne teke še zelo mlad

seveda imam v mislih tekače na ultra dolge razdalje, ki so to že več sezon, kar pomeni da se s tem resno ukvarjajo, in se niso odločili samo 1x avanturo za npr. 75 km in potem nikoli več,

naj ne bom napačno razumljen, s tem kar sem zgoraj napisal ni nič narobe, tudi zase močno upam, da bom, čez 10-15 let ko bom šel proti 60-im letom in bom zagotovo spremenil sedanje življenjske prioritete, podaljšal sedanje razdalje teka, katerih krona je mali ljm

Tvoje teorije so popolnoma zgrešene.
Na večini ultratekov srečaš tudi zelo mlade tekmovalce tam od 18 let naprej.
Če boš kdaj pogledal rezultate raznoraznih krajših ultratekov boš hitro ugotovil, da najboljši tečejo v povprečju hitreje kot večina slovenskih maratoncev se pravi pod 4min/km.
Časa imam ravno toliko, da se moram včasih odpovedati spanju po nočnem šihtu, da lahko grem na trening :evil:

Tako kratkih treningov kot je razdalja malega ljm ultraši sploh ne delajo :--

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA