Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 semjul
milos napisal/-a:moje videnje ultra dolgih tekov, izključil bom vso setimentalnost in poduhovlenost

tekači ultra dolgih tekov imajo tudi veliko časa, kar je logično, dolg tek vzame pač veliko časa, treba je prišteti še trening

:D

od pon. do petka od 7. do 15. služba,

od pon. do četrtka od 17 do 20 večerna šola in to že dobri dve leti.

Torej časa na pretek :wink:
Uporabniški avatar
 ZEBRA
Sem pravkar z enega takega leponedeljskega triurnega teka, ki je po mnenju nekaterih namenjen bolj penzionistom, kateri ob nedeljeh ne vejo kaj sami s seboj početi,pa grejo na tek in kar tečejo in tečejo in tečejo in pretečejo celo prelepo nedeljo... kakšni čudni tipi...res...
:shock:
in potem sedaj gledam na TF in vidim da se smejite nekomu, ki se je pravkar prijavil na forum da bi podal svoj prvi post in s tem svoje prvo mnenje...le zakaj se smejite... ali zato ker le čevlje sodi naj kopitar?
:wink:
me je pa danes, kakor ponavadi med dolgim tekom, spremljalo en kup čudnih misli. in tako se mi tam po kakšni uri utrne misel, da imata tek in seks več skupnih značilnosti in skupnih točk, kakor si morda mislimo ali pa kot smo si jih pripravljeni priznati...
in ena od takšnih podobnosti je tudi ta, da eni pač radi to počnemo počasi, dalj časa in z užitkom, drugi pa na hitro z izgovorom da nimajo časa... ali pa z mislijo da so dolgi in počasni užitki namenjeni samo nekakšnim sentimentalnim modelom, ki ob dolgotrajnem mučenju doživljajo nekakšno evforijo...ali pa morda v upanju, da če bodo bolj pohiteli bodo lahko večkrat prišli na cilj... kaj pa vem kaj vse se ljudem plete po glavi, sem pa mnenja, da tisti ki si v mladih in srednjih letih ne vzame časa za dolg in počasen užitek lahko kar opusti misel, da si bo kaj takega privoščil na stara leta kot penzionist. bo lahko tudi takrat zadovoljen samo z enim hitrim...
:wink:
evo člouk teče tri ure in same neumnosti mu gredo po glavi. je pa tako, da imamo nekateri te miselne prebliske, katere poleg vsega ostalega rodi dolgi tek enostavno radi. in tudi zato tečemo in tečemo in pretečemo prelepo nedeljo...
:oops:

lp
Brane
Uporabniški avatar
 zvone
milos napisal/-a:moje videnje ultra dolgih tekov, izključil bom vso setimentalnost in poduhovlenost

ultra dolgi teki so primerna niša za tekače starejše od 40 let, pravzaprav si pri 40 za tovrstne teke še zelo mlad

ultra dolge teke tečjo tekači ki niso več konkurenčni na 42 km, pa gredo na 50 km, tam je naenkrat tekačev 10x manj kot na 42km, in posledično si više uvrščen med rezultati, pa kasneje na 75 km in tako dalje,

tekači ultra dolgih tekov imajo tudi veliko časa, kar je logično, dolg tek vzame pač veliko časa, treba je prišteti še treninge,

seveda imam v mislih tekače na ultra dolge razdalje, ki so to že več sezon, kar pomeni da se s tem resno ukvarjajo, in se niso odločili samo 1x avanturo za npr. 75 km in potem nikoli več,

naj ne bom napačno razumljen, s tem kar sem zgoraj napisal ni nič narobe, tudi zase močno upam, da bom, čez 10-15 let ko bom šel proti 60-im letom in bom zagotovo spremenil sedanje življenjske prioritete, podaljšal sedanje razdalje teka, katerih krona je mali ljm

Spoštovani Miloš!

Nisem prepričan v tvojo teorijo.

Po tvojem, bi 80-letniki 100 km razdalje premagovali kot za šalo.

Pa brez zamere. Zvone
 klopotec
Zelo zanimiva mi je ta tema in nekaj lepih odgovorov je bilo že podanih.
Jaz sicer nisem ultraš. Nekaj daljših razdalj od 42 km sem že pretekel, naredil nekaj kar dolgih hitrih pohodov, se pa v prihodnosti spogledujem s takšnimi aktivnostmi . Zdaj se nekako testiram v smislu, kako se telo odziva ko mora več dni zaporedoma prenašati napore, katere mišice bo treba ojačati, prehrana med dolgimi teki in tako naprej. Potem bom pa videl.
Ne strinjam se s tem, da je to nesmiselno početje, kot je to eden tu napisal in kot je verjetno večinsko mnenje tistih, ki se s tekom ne ukvarjajo. Še nedolgo nazaj sem bil enakega, večinskega mnenja. V dveh letih se je to spremenilo za 100%. Mislim da ste takšni ultraši zelo pomembni in dobrodošli. Človek mora preizkušati, mora premikati svoje meje in to vi počnete. In danes se hvalabogu te informacije hitro širijo in imate vedno več posnemovalcev. In če vsak sebe pravilno umesti v te poskuse, potem to koristi zdravju (fizičnemu, predvsem pa mentalnemu) posameznika in družbe.

Se pa strinjam z določenimi stvarmi, ki jih je napisal milos. Malo sem pogledal in primerjal udeležence Biela 2008 in LM 2008 in tako na hitro iz grafov, ki sem jih spocal skupaj lahko vidim, da so Ultra teki bolj primerni
za zrelejše obdobje. Na LM so udeleženci v starosti od 18 do 50 let precej enakomerno zastopani, na 100 km Bielu pa se zgostijo med 40 in 50 leti.
Res je kot pravi Inot, da na ultra tekih vidiš mlade obraze, ampak so v manjšini, mnogo več jih je na tekih do recimo 42 km. Fajn bi bilo da bi kdo, ki se s tem bolj ukvarja, naredil eno analizo na večjem vzorcu.

Res je tudi kar pravi Inot, da so ultramaratonci zelo hitri, tudi 4min/km. To je res, vendar je teh zelo malo. Večina jih teče mnogo mnogo "počasneje". Tisti ekstremno hitri pa v nekem smislu niti niso pomembni. Pomembna je ta glavnina in hitrost s katero se premika ona. Ali bolje, pomembni so oboji.

Tole razmerje starejši mlajši se mi zdi tudi logično.
Mlad človek je dinamičen, neučakan, želi biti hiter, hitrejši, zmagovalec, stvari se morajo dogajati in menjavati hitro.
Starejši so izkušeni, taktični, vztrajni, potrpežljivi, navajeni prenašati bilečine, trpeti če hočete.........

En zelo dolg tek pa je lahko skupek vsega. Pri meni recimo je začetek bolj tak, da ni da bi se hvalil. Prvih nekaj km ne uživam glih preveč. Ko pa se uredi tempo, predvsem pa dihanje, ko se mišice ogrejejo, potem pa zlaufa in je prav lepo. Sploh če je lepo okolje. Potem pa se začnejo signali telesa, da naj počasi obrnem konje proti domu. Kakšna mišica se ne strinja več, včasih pod rebri kaj zaboli, podplati preveč dobro berejo konfiguracijo tal in jo pošiljajo v možgane, potem pa še Škrpicelj. Ampak te zgodbe so bile že lepo opisane in se jim pridružujem.
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
klopotec napisal/-a: potem pa še Škrpicelj.

:D so že rekli, da je tega možica potrebno zgolj prestaviti z leve rame na desno, pa se malo umiri.... :D :wink: po mojem na levi strani nima dovolj dobrega razgleda ali pa ga malo matra feng-šui :wink: :wink:

drugače pa: zanimivo branje. imam občutek :roll: , da se bo na Miloša vsul plaz ................. vaših besed :twisted:
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Miloš, dobrodošel na forumu.
Vsak ima lahko svoje mnenje. Lahko rečeš:

1. Pravi tekač teče na 100, 200 ali 400m. Hitrost, špint. Daljše razdalje so čisti mater. Tu se pokaže prava hitrost, na 800 m že vsi nekaj taktizirajo. Tek na dolge razdalje le kvari hitrost.

2. Prava discipina je 1500 m. Tu se ne pokaže le hitrost ampak tudi taktičnost tekača. biti moraš hiter in ustrezno opazovati tekmece. To je razdalja, ki je kraljica atletike. Hitrost vadim na 800 m, vztrajnost pa na 5000 m. Razdalje pod 200m in nad 5 km so brez veze.

3. Za manj kot 10 km se meni še čevljev ne da obuti. 3 km se mučim, da se ogrejem, potem pa, ko ravno luštno rata, je pa že konec. Najlepše so razdalje 10 km, 21 km, maraton pa tečem le za hec. Vse kar je daljše od maratona, je le za norce.

4. Uživam v ultramaratonu. V gibanju v aereobnem področju. Po 50 km se pokaže, kaj imam v glavi, ko premagujem svoje noge in samega sebe. Po 100 km sem zadovoljen na 200 km pa evfoičen. Kljub vsem težavam. Vse razdalje krajše od 10 km vodijo le v prenatezanje in poškodbe.

Vse trditve so tako napačne kot točne. Meni je bila do nedavnega še najbližja tretja. Pa mi je všeč sprint na 200 m, ultramaraton sem pa samo 1x povohal in zaslutil, kaj ljudi vleče na tej razdalji. Vse razdalje imajo svoj čar, za rekreativce pa so po mojem mnenju primernejše "daljše" razdalje (za večino tam med 5 in 10 km). Za zdravje. Potem pa pride tisto dokazovanje v obliki sekund (minut) in km, ki nas nekam potegne, da ne izgubimo motiva.

Večina ljudi pravi, da je tek itak brez veze, ker se matraš za prazen nič. na tem forumu pa le malokdo.

@Tae, kot so ti že rekli, kdor ne poskusi ne ve. Ultramaratonci so že povedali svoje.

Škripicelj pa skoraj vedno teži na tekmi in na treningu na ful, tam v zadnji tretjini, vsaj meni. Celo če tečem na 400 m za hec zateži zadnjih 100m. Stadion mi je čisto priskutil. Lumpek nemarni.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA