vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Verjetno težko, da se bo kdo javil, ker kdor ne more tečt skoraj sigurno ni na forumu. Mogoče se pa kdo najde s podobno težavo.

Teče že tretjo leto odkar sem prenehal z resnejšimi treningi. Po vsej raziskavah bi naj imel (ampak niso 100%) stres frakruto desne goleni - grozečo. Zanima me ali se je kdo kdaj soočil z podobno težavo, da se ni mogel bolečine (v primeru da je tekel) otresti kar 3 leta oz. da so mu ortopedi povedali, da enostavno ne bo mogel nkoli več resneje tečt (razen ekstremno počasnih kratkih tekov).??
Saso202 napisal/-a:Verjetno težko, da se bo kdo javil, ker kdor ne more tečt skoraj sigurno ni na forumu. Mogoče se pa kdo najde s podobno težavo.

Teče že tretjo leto odkar sem prenehal z resnejšimi treningi. Po vsej raziskavah bi naj imel (ampak niso 100%) stres frakruto desne goleni - grozečo. Zanima me ali se je kdo kdaj soočil z podobno težavo, da se ni mogel bolečine (v primeru da je tekel) otresti kar 3 leta oz. da so mu ortopedi povedali, da enostavno ne bo mogel nkoli več resneje tečt (razen ekstremno počasnih kratkih tekov).??

Pred petimi leti sem imel kar precej zakompliciran stresni zlom golenice, in sicer 12cm pod levim kolenom. Točno diagnozo mi je ortoped podal šele en mesec po poškodbi na podlagi rtg slike, ki je jasno nakazovala na spremembo na golenici. Prva dva meseca po poškodbi niti normalna hoja ni bila možna, bolelo me je na vsak pritisk in odveč mi je bilo že sprehoditi se po manjši trgovini. Vadba je bila za dva meseca poplnoma prekinjena. Nato sem začel z lahkimi pohodi v hribe in fitnessom. Po skoraj šestih mesecih sem poskušal z lahkotnim tekom in niti takrat še ni šlo. Potem je sledilo nabiranje kondicije na kolesu. Osem mesec po poškodbi sem potem tri do štirikrat tedensko tekel in se je neprijetna bolečina spet ponovila in je zopet sledil odmor. Po vnovičnem obisku pri ortopedu mi je le-ta svetoval naj končam kariero saj gre očitno za kronično poškodbo. Nisem se vdal, ampak potrpežljivo čakal in potem se je po enem letu le vse uredilo in od takrat dalje nimam več nobenih težav z golenicami.

Kaj svetujem pri tovrstni poškodbi:

- potrpežljivost (zdravljenja ne moreš izsiliti na kratek rok)
- razbremenjevanje noge
- druge športne dejavnosti (kolesarjenje, plavanje)
- nikdar ne vadi z bolečino
- pridobi čim več informacij o zdravljenju in terapijah

Toliko iz moje izkušnje, ki niti ni bila pogubna ampak sem kar dobro obvladoval obdobja brez treninga ter zgolj pozitivno gledal naprej.

LP

Janez
Uporabniški avatar
 RoKo
1388 26 26 12 1:12:19 1:12:14 3:26 SM FERLIC JANEZ M 1981 SLO
Da se da pozdraviti je tule dokaz z dne 23.22.2008-Palmanova.
janez.ferlic napisal/-a:
Saso202 napisal/-a:Verjetno težko, da se bo kdo javil, ker kdor ne more tečt skoraj sigurno ni na forumu. Mogoče se pa kdo najde s podobno težavo.

Pred petimi leti sem imel kar precej zakompliciran stresni zlom golenice, in sicer 12cm pod levim kolenom. Točno diagnozo mi je ortoped podal šele en mesec po poškodbi na podlagi rtg slike, ki je jasno nakazovala na spremembo na golenici. Prva dva meseca po poškodbi niti normalna hoja ni bila možna, bolelo me je na vsak pritisk in odveč mi je bilo že sprehoditi se po manjši trgovini. Vadba je bila za dva meseca poplnoma prekinjena. Nato sem začel z lahkimi pohodi v hribe in fitnessom. Po skoraj šestih mesecih sem poskušal z lahkotnim tekom in niti takrat še ni šlo. Potem je sledilo nabiranje kondicije na kolesu. Osem mesec po poškodbi sem potem tri do štirikrat tedensko tekel in se je neprijetna bolečina spet ponovila in je zopet sledil odmor. Po vnovičnem obisku pri ortopedu mi je le-ta svetoval naj končam kariero saj gre očitno za kronično poškodbo. Nisem se vdal, ampak potrpežljivo čakal in potem se je po enem letu le vse uredilo in od takrat dalje nimam več nobenih težav z golenicami.

Kaj svetujem pri tovrstni poškodbi:

- potrpežljivost (zdravljenja ne moreš izsiliti na kratek rok)
- razbremenjevanje noge
- druge športne dejavnosti (kolesarjenje, plavanje)
- nikdar ne vadi z bolečino
- pridobi čim več informacij o zdravljenju in terapijah

Toliko iz moje izkušnje, ki niti ni bila pogubna ampak sem kar dobro obvladoval obdobja brez treninga ter zgolj pozitivno gledal naprej.

LP

Janez

Pozdravljen,

To kar si opisal je res identična zadeva z to razliko, da pri meni rentgen ni pokazal nič, ampak šele scintigrafija goleni je pokazala (pa še to niso bili sigurni) majhno razpoko ( izvid je bil, da je grozeča stres fraktura oz. že faza celjenja). Ortoped mi je svetoval enako kot tebi (končaj športno kariero). Najdlje sem počival 6 mesecev in spet poskusil s tekom vendar ni bilo nič bolje. Tako da mi ne preostane druga kot da poskusim mirovati več kot 8 mesecev (???) pa potem spet poskusim. Seveda fitnes, tek in plavanje ostajajo. Si mogoče mazal nogo z kakšnim mazilom ki pospešuje celjenje??
Uporabniški avatar
 janez.ferlic
Živjo

Glede mazil sem pri teh bolj zakompliciranih poškodbah kosti malce skeptičen. Sam sem v začetku mazal boleče mesto s smrekovim mazilom oziroma si delal obloge. Kaj dosti bolje ni bilo. Sam sem mnenja, da je stresni zlom poškodba, ki jo pozdraviš z vztrajnostjo in potrpežljivostjo.

Moram pa reči, da sem šel na lasersko terapijo in po tistem se je zadeva začela obračati na bolje. Pred tem sem bil tudi na ultrazvoku, kjer pa nisem občutil, da bi šlo kaj na bolje.

Verjetno je tudi, da smo določeni tekači bolj podvrženi poškodbam spodnjega dela noge. Sam sem imel v začetku svoje resnejše tekaške kariere več let redno nekaj krat letno vnete pokostnice, odkar pa sem pozdravil stres frakturo niti enkrat več.

Vedno pa sem si prigovarjal, da je obdobje okrevanja in spopadanja s poškodbo namenjeno zadevam, ki so plemenitile in iz druge perspektive bogatile moj vsakdan in iz te strani se človek veliko nauči.

Z veliko mero optimizma pa bo.

LP
 Saso202
janez.ferlic napisal/-a:Moram pa reči, da sem šel na lasersko terapijo in po tistem se je zadeva začela obračati na bolje.
LP

Kje se da opraviti laserska terapija?
Uporabniški avatar
 janez.ferlic
Živjo

Kolikor jaz vem je sedaj že več centrov oziroma zasebnih terapij po vsej Sloveniji kjer opravljajo tudi laserske terapije. Sam sem bil v Škofji Loki pri g. Jesenovcu.

LP

Janez
 ales.berce
Moj nasvet: Fantje, stresna fraktura je resna stvar. V bistvu jo je težko objektivno dokazati (scintigrafija, CT, RTG v kronični fazi), vendar je pri tekačih precej tipična v področju 2. nartnice, sezamodinih kosi palca noge, goleni in - najbolj nevarno vratu stegnenice. Poznam primer prof. Eriksona, šefa švedske ortopedije- mlad fant treniral za maraton, imel je bolečine zadnji mesec, ni zmanšal količine treninga, na maratonu ga je nenadoma zabolelo - zlomil vrat stegnenice, sledila je osteosinteza, ni dal mir preden se je povsem zaraslo, razpad osteosinteze, dobil totalno kolčno protezo, sledil je infekt, odstranitev proteze, sedaj je brez kolka (Girdlstone ) = beri hud invalid...
Če ne daš povsem mir dokler nisi povsem brez bolečin, nato pa POSTOPOMA vrnitev k aktivnostim, lahko sledi gornja zgodba.

In pa še neki: na žalost pozabi ---- kremce in žaube ne pomagajo nič !!!

PPPPPOOOČČČIIITTTEEEEKKK !!!!!!!!!

Lp vsem, Aleš

--------------------------------
www.alesberce.blogspot.com
www.ortopedija.si

----------------------------
Uporabniški avatar
 stena
Pri stres frakturi (zlomu) je problem, da RTG ni zanesljiv, ponavadi jo pokaže šele ob drugem ali pa tretjem slikanju, medtem pa ti lepo vztrajno tečeš naprej, saj ne veš kaj ti pravzaprav je. Velik porast le teh je po kakšnem dolgem teku na mestu, ki ga je opisal predhodnik (nart). Zagotovo odkritje ponuja se mi zdi da MRI vendar vsi vemo kako je s temu.

Drugače pa počitek, drugega ni, saj je zadeva podobna navadnemu zlomu, za zdravljenje katerega je ponavadi potreben mavec ali pa kakšen šraub in nekaj mesecev do popolnega okrevanja.
pozdravljeni,

po letu in pol od poškodbe, enoletnem skakanju okrog dohtarjev in nezmanjšanju aktivnosti, sem prišla od te točke da nemorem več normalno hodit(večinoma šepam,sploh po večurni hoji), zato sem šla na samošlačniško varianto, ker z našimi dohtarji ni nič..so se me povsod sam nahitr znebil in postavljali napačne diagnoze. In seveda, kakor je denar v igri, takoj veš na čem si. Sicer doktor ni čisto siguren, ker potrebuje še MR in RTG slike.. je pa podal sum na stres zlom 3 stopalnice na levem stopalu. Druga možnost pa je vkleščenje živca, samo je rekel da se bolj nagiba k prvi možnosti, za več bo pa pokazalo slikanje. Ima kdo podobne izkušnje ? Kako poteka zdravljenje, koliko časa ?
Hvala in lp
@Skokicaa, RTG je osnovna diagnostika, ki se ob takih poškodbah naredi in če se na sliki vidi fisura ali fraktura, katere vzrok je obremenitev je potrebna razbremenitev noge, verjetno tudi imobilizacija za približno 4 tedne. Odvisno od primera do primera. Če se pa na sliki tega ne vidi, pa kirurg več ni tvoj pravi naslov. Prej kakšen ortoped. :wink:
Zdravo!
Jaz sem staknil stres frakturo 1. metatarzalne (stopalne) kosti pozimi 2013/14, ko sem igral zimsko ligo v malem nogometu. Kljub bolečini sem nadaljeval s tekmami vse do maja, ko sem obiskal kirurga.
Ta mi je postavil omenjeno diagnozo in rekel naj počivam, si hladim itd. Rekel je, da bo kost zaceljena v štirih mesecih.
Kljub vsemu mene še vedno kar močno boli (občutek imam kot da ni nobenega napredka), čeprav je minilo že skoraj pol leta od začetka zdravljenja!!
Kaj naj naredim? Kakšen nasvet kako bi lahko pospešil zdravljenje?

Hvala, LP!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA