vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

ml
Pozdravleni
Začeu sem teči pred tremi tedni vsak drugi dan dobre pol ure v ponedeljek in danes me boli podplat boli me v tistem predelu če stopiš na ravna tala tisti del ki se ne dotakne tal tam me boli ampak samo takrat ko stopim na njo v supergah čevljih će stopim z boso nogo me ne boli (upam da sem prau opisal)
Je možno da sem tako nerodno stopil zanimajo me nasveti kako bi čim prej odpravil bolečino

Se vam že v naprej zahvaljujem
Uporabniški avatar
 Marko Vzorec
Mogoče kaj težje zjutraj stopiš na nogo, kot čez dan kasneje?
Uporabniški avatar
 dexi27
Tud jaz imam probleme z levim stopalom in to že kar neki časa, ki je prav tako v predelu loka na podplatu.
Jaz imam na sumu copate, saj sem prej večino uporabljal copate za klasični nožni lok, sedaj pa imam copate za pronatorje. Problem je pri meni ta, da ko naredim odtis stopala, je ta povsem klasičen, ko pa grem tečt mi pa predvsem levo nogo kar precej zvrača v gležnju navznoter. Posledica pa so povsem izrabljeni podplati na levi nogi na notranjem delu pete. Da bi odpravil to sem poskusil z nekaj različnimi modeli za pronatorje in od takrat dalje imam probleme z bolečinami v stopalu.
Zdaj pa ne vem v čem je keč.
Naslednji copati bojo ziher spet za klasični nožni lok pol pa bom videl.
Uporabniški avatar
 PRŠC
Pozdravljeni,

V kolikor bolečina v stopalnem loku vstraja več kot teden je vsekakor dobro obiskati kakšnega dobrega zdravnika (ortopeda, fiziatra), ki bo postavil diagnozo. Takoj po poškodbi je priporočljivo razbremeniti poškodovani del in izvajati kakšne druge oblike vadbe (kolesarjenje, plavanje, mogoče vadba moči in gibljivosti) ki tega dela ne obremenjujejo. Pomaga tudi hlajenje. V kolikor se poškodba ne pozdravi in je še dodatno obremenjujete, se lahko vse skupaj kronificira, zdravljene kroničnih stanj pa je veliko zahtevnejše in dolgotrajnejše. Kaj točno je v vaših primerih najbolje, je težko ugotoviti preko dopisovanja, zaradi tega je res najbolje stopiti do zdravnika (z napotnico se lahko oglasite tudi pri nas).

Copati sami po sebi niso rešitev za odpravljanje težav s stopali. Lahko sicer ustrezen copat pripomore k boljšemu počutju, vendar v takšnih primerih, ko stopalo med tekom občutno uhaja na notranjo stran ne pomagajo več. Potrebno je pričeti s krepitvijo stopalnih lokov in vseh mečnih mišic, ki tako ali drugače delujejo na skočni sklep (gleženj). Vadba ravnotežja - propriocepcije, moči in gibljivosti je vsekakor dobrodošla. Kot namig si lahko pogledate kakšenga od mnogih filmov na youtubu (proprioception, ankle ali strength, ankle).

Hitro okrevanje Vam želimo :)
Uporabniški avatar
 Tina1
Na polmaratonu v Palmanovi sem si pridelala tudi bolečine, čeprav mi med tekom ni bilo nič slabo, pa so se začele po teku.

Naslednji dan po P. me je začelo bolet desno stopalo, najprej sem mislila, da me nart na desni zunanji strani, zdej pa imam bolj občutek, da me nekje spodaj-lok in bolj na zunanji strani. Še vedno me boli vsakič, ko stopim na to nogo pri hoji, pa tudi na mestu. Kaj bi bila zaena bolečina to? Me prav useka, tako zaboli.
Uporabniški avatar
 stena
Opisala si tipično časovnico, ki mogoče nakazuje na kakšno stresfrakturo na kakšni nartnici. Ponavadi se pojavi po kakšnem dalšem teku, še posebej pri teku po trdi površini. Zj če ne bo nehal, bo treba na kšn RTG it, ki pa ni nujno zanesljiv (ne pokaže frakture).
Uporabniški avatar
 natasa
dexi27 napisal/-a:Tud jaz imam probleme z levim stopalom in to že kar neki časa, ki je prav tako v predelu loka na podplatu.
Jaz imam na sumu copate, saj sem prej večino uporabljal copate za klasični nožni lok, sedaj pa imam copate za pronatorje. Problem je pri meni ta, da ko naredim odtis stopala, je ta povsem klasičen, ko pa grem tečt mi pa predvsem levo nogo kar precej zvrača v gležnju navznoter. Posledica pa so povsem izrabljeni podplati na levi nogi na notranjem delu pete. Da bi odpravil to sem poskusil z nekaj različnimi modeli za pronatorje in od takrat dalje imam probleme z bolečinami v stopalu.
Zdaj pa ne vem v čem je keč.
Naslednji copati bojo ziher spet za klasični nožni lok pol pa bom videl.

Točno to se je dogajalo pri meni in po analizi mojega teka pri Urbanu Praprotniku mi je svetoval copate za pronatorja, kar se je obrestovalo.Res sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se navadila copat, na začetku so tudi mene bolela stopala.Zdaj je pa vse super in po 500 - ih km so copati kot novi. Prej sem imela uničene že po 200-ih km.

:wink:
 ml
Čudno se mi zdi da po slabem mescu začelo bolet prej pa nič bi prej reku da je pro prvem teku problem ne pa po 15 teku sedaj me že mnogo manj boli bomo vid kabo nekje planiram da bi šu v sredo ttečt če me nebo bolo
 Janazaspana
Ojla

Zanima me, kako zdravite (nekoliko globje) žulje in odrgnine na podplatih. Nisem jih staknila pri teku, tako da menjava copat ne igra vloge.

Hvala,
Jana

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA