prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 želva
Matevz napisal/-a:Skoraj vsak izmed meni pozannih, ki je začel s klasiko, je hitro ugotovil, da je to primerno za 2 skupini ljudi:
1. sprehajalce
2. navdušene zagreteže (za katere pa ni dvoma, da imajo v garaži tudi najmanj ene skejterce :) )

3. za tiste, ki radi rinejo po celcu ali po hribih. Z lavfericami sem že šel z Vogla na Komno, na Lanževico, Blegoš, Dovško babo, z Laza na Hribarice in 7J ... Z skejtaricami ne bi šlo.
LP Martin
Uporabniški avatar
 3man
želva napisal/-a:
Matevz napisal/-a:Skoraj vsak izmed meni pozannih, ki je začel s klasiko, je hitro ugotovil, da je to primerno za 2 skupini ljudi:
1. sprehajalce
2. navdušene zagreteže (za katere pa ni dvoma, da imajo v garaži tudi najmanj ene skejterce :) )

3. za tiste, ki radi rinejo po celcu ali po hribih. Z lavfericami sem že šel z Vogla na Komno, na Lanževico, Blegoš, Dovško babo, z Laza na Hribarice in 7J ... Z skejtaricami ne bi šlo.
LP Martin

Za te poti so bolj primerne turne smuči, če mene vprašaš.
V prejšnjih prispevkih smo menda govorili o teku na smučeh, ne pohodih s smučmi po sazneženih hribih.
Razlika je približno takšna kot med cestnim tekom in vzponom na Triglav čez slovensko smer. Vsak šport pač zahteva svojo opremo.
Uporabniški avatar
 tadejk
LP

Za sredogorska in visokogorska zimska brezpotja tekaške smuči niso, pa čeprav tudi v literaturi najdemo pohodništvo na tekaških smučeh. Tja se gre z turnimi smučmi, primerno opremo za obisk zasneženih hribov,...

Kar se tiče dvoboja klasika-drsalna tehnika bom opisal svojo izkušnjo.
Začel sem z drsalno tehniko, ker kot alpski smučar in kolesar "to že tako obvladam". To sem počel nekaj let, medtem pa je Maja tekla klasiko. Pa sem tudi sam poskusil- seveda z narebreno smučko. Gibanje mije bilo simpatično, hitrost prenizka, spusti prepočasni,... skratka ni mi bilo všeč. Potem sem poskusil gladke- mazalne klasične smuči (stari karbonski Elan). NORO! Popolnoma drugačen svet in zaljubil sem se v klasiko. Sedaj po nekaj letih teka v obeh tehnikah sem ugotovil sledeče. Več ali manj tečem klasiko, drsam samo takrat kot je omenil 3man (slabe razmere ali uničena proga) Moderni odrivni voski so kvalitetnejši in ne potrebujem več kot treh različnih, tako tudi težko zamažem.

Zanimiva izkušnja iz tujine (Italija, Avstrija), da še vedno zelo veliko ljudi teče klasiko in to dobro. Pri nas se pa skoraj pri tekmovalcih neha- rekreativci smo zelo redki.

Najbolje pa je res poskustit obe tehniki in se potem odločiti.

Tadej

PS: mimo grede tudi na rolkah Ski Skett tečem klasiko :)
Uporabniški avatar
 bojank
Precej odgovorov se kar močno razlikuje med seboj, pa bi rad še sam kaj dodal in pomagal Inny. Imam kar precej izkušenj iz smučarskega teka, predvsem iz klasičnega sloga.
Malo zgodovine. Drsalni korak se uporablja šele okoli 20 let. Začel se je s "prvino" sitonen, ki smo jo videli npr. na olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984, kjer je Šved Gunde Svan tudi s pomočjo tega prišel do več kolanj. On se je soročno poganjal, eno smučko je imel v smučini, z drugo je pa drsal kot danes pri drsalni tehniki. Kmalu so tako začeli z obema smučkama in tako je nastal nov slog, ki je precej hitrejši, zato so dodali novo disciplino v smučarskem teku.
Pa nazaj k temi:
1. dolžina smuči. Mora biti res najmanj 20 cm nad telesno višino. Raje 25 cm.
Problem pri kratkih smučeh je njihova trdota. Krajše so mehkejše, kar lahko pomeni hitro odnašanje maže v predelu pod čevljem. Zato pri nakupu smuči stopimo na smučko in preverimo s papirjem prost hod cca 50 cm. Tako zberemo prave smuči, saj so modeli pri isti dolžini različno trdi.
2. palice: do pazduhe. Jaz sem uporabljal pri 180 cm telesne višine uporabljal 145 cm dolge palice.
3. maže: Tu je res treba nekaj vedeti oz. imeti izkušnje. Napačna odločitev ( npr. klister namesto voska) lahko povzroči tako imenovano coklo pod čevljem. Na kratko: vosek uporabljamo za nov, lepljiv sneg in pa suh, mehak sneg. Klister pa za uležan, trd, že predelan, kristaliziran sneg.
4. proga
Klasični tek lahko izvajamo samo na progi za klasični tek. To danes ni problem saj imajo vsi stroji, ki delajo rekreacijske proge tudi sanke za delanje takega tira.

Mnogi strokovnjaki menijo, da je klasični smučarski tek disciplina, ki nudi najpopolnejše gibanje telesa izmed vseh športnih panog . Poleg osnovnega diagonalnega koraka, spada sem še soročno odrivanje, tek v "smrekco" navzgor itd.

LP bojan.
 007
Majhen popravek, Bojan, palice nič več do pazduhe, že nekaj časa do višine ramen ali cca 85% telesne višine. Tako da boš moral seči po palicah 150- 152 cm.
Se pa strinjam, pravilen klasičen tek je nekaj najlepšega kar obstaja v športu. Tist, ki ne obvlada klasičnega teka, nikoli ne bo čisto pravilno tekel v drsalni tehniki.
Uporabniški avatar
 vasko
1. sprehajalce

In posledično je bilo kmalu treba skate dile kupovat.

Kar se učenja tiče, je mogoče za tiste, ki še nikoli nisso stali na smučah res lažje začeti s klasiko, za vse, ki pa smučajo alpsko je učenje skate tehnike relativno kratek proces (seveda le do ene točke - do dobre tehnike pa je potrebno kar nekaj vaje - ampak to isto velja za klasiko).

Kar se hribov in ravnin tiče, pa sta obe tehniki primerni za vse vrste razgibanosti terenov in med njima ni razlike.

Se popolnoma strinjam :!:
 007
Ne bo držalo! Med tehnikama je ogromna razlika, za rekreativce in tiste slabše pripravljene pa sploh! Če omagaš v klanec, boš pri klasiki še zmeraj lahko hodil, pri skejtingu se pa lahko samo zjokaš!
Uporabniški avatar
 želva
tadejk napisal/-a:LP

Za sredogorska in visokogorska zimska brezpotja tekaške smuči niso, pa čeprav tudi v literaturi najdemo pohodništvo na tekaških smučeh. Tja se gre z turnimi smučmi, primerno opremo za obisk zasneženih hribov,...

Hm, tut Polkjuka in Pohorje sta sredogorje :wink:
Po isti logiki so za obisk gora potrebni gojzerji, pa nisem na teku na Grintavec opazil nobenega z gojzarji. Predlagam, da se enkrat organiziramo in udarmo eno klasiko po sredogorju, to je čist druga štima kot tečt po špuri ali pa kot turne smuče. Se mi zdi mal prepočas, da bi naprimer po cesti čez Ušivc na Velko hodu s turnimi - podobna razlika kot med planinarjenjem in gorskim tekom. Za te stvari so narebrene smuči čist ok, tko da mam jest dvoje za klasiko (fišer rcs in nording cruising) in ene za skate.

Mam pa tudi svoj pogled na razliko med skejtom in klasiko. Če se moraš vozit 1 do 2 uri da prideš do špure, se mi zdi brezveze šibat skate k sm v dveh urah čist fertik, s klasiko si pa komot privoščim kakšen krog za 6 ur.

LP
lp
Uporabniški avatar
 inny
:shock: Mislim, da sem razumela. Vsak ima svojo ljubezen do tega športa. Ste me pa predvsem prepričali s svojimi pogledi, da grem prvo na tečaj in si opremo sposodim ter sprobam obe tehniki. Ko se odločim katera je zame, bom kupila opremo.

Hvala za obrazložitve je dobro brati kaj ima kdo rad. A pri obeh tehnikah se pa uporabljajo isti čevlji ali tudi to ne? Pa če sem prav prebrala ne morem kar prvo kupit čevlje, ker naj ne bi šle na vse vezi :?:
 luzr
Mirno kri glede čevljev ;). Lastne čevlje je dobro imeti tudi iz higieničnih razlogov.
Če boš kupila vezi Rotafella, jih boš uporabljala z Alpininimi čevlji, ki si si jih najverjetneje ogledovala. To je najpogostejša in dobra izbira.
Madhus je kompatibilen.
Fisher ima drugačen sistem in ga ni možno kombinirati, zato priporočam previdnost.
Tisti najcenejši čevlji Turing znamke Alpina so za začetek uporabni za klasično tehniko. Za drsalno bodo premehki.
Boljši čevlji za drsalno tehniko so uporabni tudi za klasiko. Seveda ne potrebuješ najdražjih tekmovalnih.

http://www.alpinasports.com/Alpina.php? ... &Parent1=2
http://www.alpina.si/si/izdelki/sport_0 ... ?v=tekaski
Uporabniški avatar
 inny
U Luzr hvala za linka, se pravi, da bilo katere od Alpine izberem ne bom zgrešila? super, ker ja to mi bi bilo pa bljek, če ne bi svojih imela na nogah. Sicer je pa res, da sem si ogledovala Fisherke ampak, če rečeš, da niso primerni jih valda ne bom kupila. Superrr grem danes takoj v pogledat kje jih imajo, ker v sport 2000 jih nimajo pa tako krasne popuste zdaj talajo. Bom šla v Alpinino trgovino mal pogledat :lol:
 007
luzr napisal/-a:Mirno kri glede čevljev ;).

Boljši čevlji za drsalno tehniko so uporabni tudi za klasiko. Seveda ne potrebuješ najdražjih tekmovalnih.

http://www.alpinasports.com/Alpina.php? ... &Parent1=2
http://www.alpina.si/si/izdelki/sport_0 ... ?v=tekaski

Ravno boljši čevlji za drsalno tehniko se NE uporabljajo za klasično! Ker so pretrdi, tako podplat kot tudi sam čevelj. Najbolje je kupiti kombiniran polvisoki čevelj. (RCS)
Uporabniški avatar
 AVI
inny napisal/-a:U Luzr hvala za linka, se pravi, da bilo katere od Alpine izberem ne bom zgrešila? super, ker ja to mi bi bilo pa bljek, če ne bi svojih imela na nogah. Sicer je pa res, da sem si ogledovala Fisherke ampak, če rečeš, da niso primerni jih valda ne bom kupila. Superrr grem danes takoj v pogledat kje jih imajo, ker v sport 2000 jih nimajo pa tako krasne popuste zdaj talajo. Bom šla v Alpinino trgovino mal pogledat :lol:

...če se ti blazno ne mudi...se ti splača počakati še par tednov....ko bodo razprodaje...tudi v alpininih trgovinah bodo smučarski čevlji kar občutno znižani......
Uporabniški avatar
 platfus
Pozdravljeni!

Prosim za nasvet, kje in kakšne rokavice za tek na smučeh naj kupim-seveda rekreativni razred??

Pred leti sem že imel ene dobre namenske rokavice za tek, vendar sem jih pa izgubil oz. so mi jih ukradli!

Će dolgo časa nisem nikjer v trgovinah videl rokavic za tek!

Prosim za pomoč!

LP,

Platfus

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA