vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

ZORKO
Tečem kaki dve leti (cca. 300 km na leto). Tek mi je sprostitev. Vedno sem uporabljal stare Nike copate in sploh nisem razmišlajal o njihovi iztrošenosti. Že več mesecev ima probleme z bolečinami v obeh stopalih (v loku na notranji strani, ki se ne dotika tal). Bolečin nisem imel med tekom ampak vsako jutro. Šel sem na tekaško stezo, kjer so mi določili, da sem pronator. Kupil sem Kayano 14. Takoj na začetku sem imel bolečine že med tekom, zjutraj pa mnogo večje. Kasneje v njih več nisem mogel niti hoditi. Trenutno v njih tečem in med tekom nimam težav, vendar še vedno bolečine zjutraj.
Kaj storiti?
So mi to povzročili stari copati?
Ali bodo novi copati postopoma odpravili težave?
Ali gre za kakšno vnetje mišic?

Damijan
Uporabniški avatar
 MarP
Zdravo

Pri tvojih bolečinah gre za tipični plantarni fascitis. O tem si lahko prebereš dosti na netu-u. Sam sem imel enake težave. Bolečina bo trajala cca 6 mesecev. Pozdravil se boš ob ustreznem počitku, kakšni fizioterapevtski akciji in menjavi copat. Za te bolečine so glede na tvoje letne kilometre krivi samo iztrošeni in neprimerni copati.
Ker sem s tem sam krvavi pot potil (poškodoval sem se med pripravami za Berlinski maraton) me lahko kontaktiraš na zasebno pošto in po najboljših močeh ti bom poizkusil svetovati kako se težave aktivno rešiti.

lp
Marjan :lol:
 spela*
V knjigi Joeja Ellisa in Joeja Hendersona, ki se pri nas dobi v hrvaškem prevodu pod naslovom Trčanje bez ozljeda, je opisanih (in narisanih) nekaj vaj za krepitev stopala za preprečevanje te poškodbe. Ena je, da stopalo postaviš na brisačo, potem pa s prsti brisačo vlečeš proti sebi oziroma stran od sebe ter na levo in desno stran. Druga je iztezanje prstov na stopalu (jih primeš z roko in vlečeš proti sebi ter v tem položaju zadržiš 10 sekund). Tretja je še bolj enostavna, pri njej stojiš ter dviguješ in spuščaš pete, stoječ na prstih.
V knjigi so vaje tudi narisane, upam, da sem dovolj nazorno opisala.
 luzr
Zorko napisal/-a:Kaj storiti?
So mi to povzročili stari copati?
Ali bodo novi copati postopoma odpravili težave?
Ali gre za kakšno vnetje mišic?

Še malo drugače...

Kaj pa če nisi pronator? Trgovsko določanje kakšen podplat ima kdo je včasih namreč zgolj blefiranje.
Ali imaš bolečine vsako jutro ali samo eno jutro po teku?
Tečeš enkrat tedensko ali dvakrat? Koliko kilometrov in s kakšnim tempom?

Odgovori na tvoja vprašanja.
Da, to so lahko povzročili stari copati, čeprav se mi zdi neverjetno pri 300 km na leto.
Zato ti zelo verjetno povzročajo težave novi copati. Mogoče ti sploh ne ustrezajo in se jih ne boš navadil. Za take špekulacije rabim več podatkov.
Če tečeš na primer enkrat tedensko in takrat zelo hitro morda ne gre za poškodbo, ampak samo za pretiravanje.

Damijan, v dveh tednih si postavil vprašanje na tri različne načine in dobil tudi različne, a ustrezne, odgovore od kar nekaj ljudi.
Še vedno čakam tvoje odgovore iz te teme: http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.p ... ht=#163707 ;)
 ZORKO
Ker ste me vprašali vsi za dodatne informacije jih posredujem tudi vsem ostalim.

Star sem 35 let. Vedno sem se zelo veliko ukvarjal z športom (tenis, košarka...). Pred dvema letoma sem začel teči, ker mi je to časovno vzelo najmanj časa. Vse do danes sem tekel nepoučen, verjetno brez prave tehnike, brez ogrevanja in z zelo starimi copati (sploh se nisem zavedal, da je to lahko problem). Vedno sem imel veliko kondicije, tako da sem že prvič pretekel brez velikih problemov 5 kilometrov. Tečem intenzivneje zadnji dve leti. Prvo leto kakih 200 km, letos pa 300 km. Zraven teka igram tenis, košarko... Tek mi je hitro postal všeč. Prvo leto sem imel probleme z tetivo na obeh nogah, kar pa sem rešil z ledom in vadbo. Letos sem običajno tekel cca. 10 km v tempu 5 ali malega več. Proti koncu sem pretekel celo 20 km, kar mi je bilo v ponos. Na začetku sem imel kar nekaj problemov z utrujenostjo mišič vendar je minilo. Morda sem res pretiraval.
Sploh ne vem kdaj so me začela boleti stopala, saj se mi ni zdelo nič resnega. Bolita me obe stopali (v loku na notrnji strani). Bolečine imam v obeh stopalih vsako jutro (če sem tekel ali ne, tudi če se nisem ukvarjal z drugim športom). Trenutno v novih copatih tečem brez problemov (celo imam občutek, da so stari slabši in mi stopala rine navznoter), toda bolečina zjutraj ostaja (tudi če počivam kako uro ali vozim me boli). Bolečina takoj po nekaj korakih mine (ko se verjetno mišice ogrejejo).
Prosim za čim več nasvetov in se zahvaljujem.
Pred tem sem imel copate Nike airzoomskylon (verjetno nepoznani), ki mi jih je žena kupila za rojstni dan. Stari so vsaj pet let.
Lep pozdrav!
 spela*
ZORKO napisal/-a: Prvo leto sem imel probleme z tetivo na obeh nogah, kar pa sem rešil z ledom in vadbo.

To je pa že malo drugače. Poškodbi sta lahko povezani.
Koliko časa pa zdaj posvetiš raztezanju?
Med tekom te ne boli, ker si takrat ogret, kar pa ne pomeni, da poškodbe ni in da lahko tečeš normalno, brez posvečanja posebne pozornosti bolečini.

Tvoje stare superge niso namenjene tekačem s preveliko pronacijo (meni na primer ta model zelo ustreza, tebi pa očitno ne in ne teci več z njimi).

Na kratko: posveti več časa raztezanju in začasno zmanjšaj intenzivnost treningov, dokler bolečina v celoti ne mine.
Uporabniški avatar
 RoKo
Meni se je to dogajalo po nakupu novih copate Mizuno, vsaj 70-100 km sem moral oddelat, da so se usedle. pri drugih znamkah tega ne občutim. Lahko da sem zdaj tolko utečen :lol: , že 2 leti tečem v Asics in delno Salomon.
Kot so že rekli, vsakemu svoje, nekomu odgovarja, nekomu ne.
Vsak človek, 1 par nog. :lol:
 ZORKO
Končno mi je uspelo rešiti problem plantarnega fascitisa.
Vsi predlogi (počitek, raztezanje...), ki sem jih dobil na forumu, mi niso prav nič pomagali.
Takrat pa pride prijatelj, ki mi pove, da v Lenartu pozna fizioterapevta Saša Horvata (podjetje Ibitah), ki da je eden boljših daleč naokoli. Po prvem obisku in pregledu mi svetuje terapijo z magneti in elektriko. Prvič ni pomagalo prav nič. Brezplačno zadevo ponovimo še enkrat in mi reši eno nogo. Šele tretja terapija (vsaka je trajala pet dni) mi je pomagala. Tudi sam je skoraj obupal, na meni je opravljal številne terapije, ki pa so pomagala.
Pri njemu zares srečaš vse pomembne športnike iz Slovenije in zares so njegove roke čudežne.
Hvala mu!

Zorko

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA