Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 javor-18
kaj potem narediti z ostalimi vrhunskimi športniki? Končajo pri 30-ih in potem 2000e do konca življenja?
Obstaja pri nas kar nekaj Kozmusev in še več bi se jih našlo v prihodnosti.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Nekaj podobnega samo v drugačni obliki je bilo, ko je bil na vrhuncu Primož Peterka mal drugač.Takrat ko je bil na vrhuncu so ga vsi poznali in trepljali, vsi so mu rekli to in ono.Ko mu je šlo slabo nekaj kriv sam, nekaj pa ostali pa so mu skoraj vsi obrnili hrbte, ampak se ni dal.Za same športnike se v primerjavi z ostalimi državami premalo naredi glede na promocijo ki jo naredijo.In pa ko dajo zgled ostalim otrokom da se v življenju da veliko narediti samo je treba veliko odrekanja.Seveda vsak ne more biti olimpijski prvak.Lahko pa je vsak OLIMPIJSKI PRVAK v svojem življenju ki ga živi in to je bistvo.In po neki strani je Kozmus hotel povedati da se je treba ponavadi žrtvovati pa tudi če svojo kariero če je treba, da se stvari premaknejo nekam.
Vem da se ne moremo kosati po finančni plati z državami kot je Italija, Brazilija in ostali, ampak nekaj pa bi lahko naredili več.Ali ni tako?
Kaj pa če doživi poškodbo boh vari, mu ne privoščim?Ampak recim kaj pol.Ne bo mogel tekmovati in mogoče niti delati.Kdo bi ga pol poznal.Mislim da bi bil samo nekaj časa aktualen zaradi poškodbe potem bi ga pa vsi pozabili to je dejstvo.Vem da so vsi nadomestljivi to je res.
Narediti je treba nek sistem ki jim bo omogočal dostojno življenje do konca.Če se daje denar za PATRIE sory ker to mešam poleg, ampak samo za primer.Pa se to vleče vse skupaj kot jara kača.Pa se gre za 200milijonov evrov klele pa bi lahko poskrbeli za take ljudi na tak ali drugačen način.Na dolgi rok je to vložek v to da imajo otroci zgled da ne bi postali otroki ulice.
Skratka želim mu iskreno, da se stvar reši v veliki meri pozitivno čimbolj!
Tako da bo volk sit koza pa cela!
:wink:
Uporabniški avatar
 RoKo
tomaz.zupancic, nekako v tem stilu si jaz razlagam vse skupaj. Verjetno tudi Primož in ostali. Marsikdo od športnikov pa je tiho, ker se boji za tistih par evrov, čakajo, kako se bo vse skupaj obrnilo.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
RoKo napisal/-a:tomaz.zupancic, nekako v tem stilu si jaz razlagam vse skupaj. Verjetno tudi Primož in ostali. Marsikdo od športnikov pa je tiho, ker se boji za tistih par evrov, čakajo, kako se bo vse skupaj obrnilo.

Ja točno tako zmeraj je nekdo bil grešni kozel, oz. je če se hoče postaviti zase in za svoje bližnje.Marsikdo ne upa, ker vem mu je težko, ampak nekje je treba začeti si upati, tako kot si je upal Kozmus razmišljati že pri sebi najprej da bo osvojil olimpijsko medaljo.V vsakemu tli podobna želja, samo nekaterim je dano oz. so ob pravem času na pravem mestu nekateri pa ne.Ampak konec koncev je treba nekaj narediti za dobrobit naših otrok, ki stopajo po njegovih stopinjah ali pa si vsaj želijo kaj podobnega da sanjajo.Pustimo tudi našim bodočim rodovom da bodo lahko sanjali in dosanjali kar je Primož!
Toliko za danes več pa sledi:"...po oglasih" je rekel Jonas ha,ha.
Imejte se skrajno fino fajn!
ČAO!
 maraton 100
Nekomu dati dosmrtno penzijo pri 30-tih, s tem bi mu uničili ževljenje , zavrgli njegovo znanje in izkušnje ter omejili njegovo udejstvovanje v družbi in pa tudi v športu. Moje osebno razmišljanje gre v to smer, da vsakemu uspešnemu športniku zagotoviti rezultatu primerno finančno nadomestilo v času aktivne športne kariere. Po končani športni karieri pa mu omogočiti, da dokonča študij , da prejema v času izobraževanja spodbudno štipendijo, ki mu zagotavlja življensko eksistenco. Dosti uspešnih športnikov doštudira tudi med športno kariero. Nekdo bo rekel , da ni časa. Jaz pa vem, da se da vse uskladiti. Vsak izbere svojo življensko pot in je nepošteno druge kriviti za napačne lastne odločitve. Poznam primere, ki so šli na EP na lastne stroške. Zraven so morali podpisati izjave pri panožni zvezi, da ne bodo zahtevali nobenih sredstev od zveze. So osvajali medalje za Slovenijo.
Naše paradne športne discipline so izginile predvsem zaradi finančnih težav in situacija ni taka , da bi bilo realno pričakovati, da bi se naenkrat našel denar za vse športe in vse športnike. Jaz bi bil najbolj vesel,če bi se, pa ne samo za vrhunske športnike ampak tudi za vse ostale populacije, predvsem pa mladino.
LP !
Uporabniški avatar
 landlord
Jaz sem proti kakršnim koli rentam in penzijam za športnike.

Zakaj?

Ne zdi se mi smotrno posebej po koncu kariere nagrajevati športnikov, ker menim, da je gonja za medaljami na tak ali drugačen način zgrešen koncept. Kot starš otroka in tudi sam aktivni rekreativni športnik od 4 leta naprej sem za vseživljenski športni razvoj posameznikov, seveda ob opravljanju nekega družbeno koristnega dela ne pa to kar misli izvest Kozmus. Mislim, da je trenutni sistem, kjer športnike dajo v vojsko in policijo niti ni zgrešen, dvomim pa da iz njih potegnejo vse znanje in izkušnje kot bi jih lahko.

Sam delam v računalniški industriji, predstavljajte si da delam 3 leta na projektu , ki je nadpovprečno uspešno končan. Dobiček od posla seveda dobi firma, meni dajo mali bonus, potem naj grem pa jaz ker sem kao pregorel (nadure, brez dopusta etc) pri 30ih, prosit državo za doživljensko rento. I dont think so. In iz podobnega razloga tudi Kozmus lahko zaradi mene mirno zaključi kariero. Že dolgo menim, da so olimpijske igre samo dobičkonosna in ne več športna prireditev.

Kaj pa vem, men se zdi da bi lahko bolje izkoristil tole medaljo Kozmus, in glede na to kaj dela se mi zdi, da je v nasprotju s svojimi fizičnimi sposobnostmi, njegova intelektualna moč slaba.

Lp,
LL.
Uporabniški avatar
 vencelj
Na svetu in v Sloveniji je ogromno ljudi, ki prav tako garajo celo življenje, iz dneva v dan, pa imajo komaj za skromno preživetje. Ko zgarani komaj dočakajo penzijo, je tudi ta tako majhna, da jim ne omogoča dostojnega preživetja...po vseh letih garanja. Sramota je, da se nekateri iz nihovih žuljev napajajo do take mere, da jim nikoli v življenju ni treba delati :twisted: :twisted: :!:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 raf
Proti renti za vse po vrsti zaslužne, ker te na ta način poleni in ti da status, ki si ga na dolgi rok ne želiš. Vse ostalo je samo besedičenje, ki bo še bolj skregal športnike med sabo.
Uporabniški avatar
 mare
Tudi jaz se bolj strinjam z zadnjimi, vrhunskim športnikom bi omogočil po koncu kariere kvečjemu štipendijo ali pa ohranitev službe še par let. Moram pa navesti nekaj primerov:
- splošno udrihanje po funkcionarjih je neupravičeno, večina funkcionarjev je entuziastov, ki ves svoj prosti čas z dušo in telesom brezplačno poklanjajo športu, le peščica jih od tega kar dobro živi, običajno so to najsposobnejši managerji, ki bi v katerikoli drugi dejavnosti zaslužili več.
- vrhunski športniki res vlagajo velike napore, ampak v dejavnost, v kateri uživajo, sicer smo pa tudi mi vlagali velike napore v študij itd.
- zaposlovanje v državnih službah kar počez ne pride v poštev. Ali naj državna uprava postane odlagališče neizobraženih in nesposobnih kadrov?
- kako poskrbeti za športnike, ki so že itak finančno priviligirani. Poznam primere športnikov, ki že pri 16 letih prejemajo 1000 eur mesečno neto, pa sploh še ne tekmujejo na resnih tekmovanjih, primer atletinje, ki niti ni bila v svetovnem vrhu, pa že razpolaga s premoženjem večjim, kot bom jaz zaslužil v celem življenju in primer športnika v eni najbolj neprofitabilnih panog, ki si že v starosti, ko sem jaz še študiral, gradi hišo, karšne si jaz še danes ne morem privoščiti, na drugi strani pa še vedno aktivno večkratno svetovno prvakinjov v sploh ne eksotičnem športu, ki je redno doštudirala, je sicer zaposlena v državni upravi, vendar dela kot vsi ostali običajnih 8 ur brez kakršnihkoli privilegijev
- kakšna merila uporabiti za npr. vrhunske nogometaše, prvake v balinanju ali državne prvake v basebalu in kriketu.

Sicer pa Kozmusa ne obsojam, njegova prizadevanja so povsem razumljiva. Tudi jaz si prizadevam dobiti plačo večjo, kot si jo zaslužim.
Uporabniški avatar
 tadejk
LP

Sem športnik, sicer svetlobna leta od vrhunskega. Podpiram vrhunski šport, financiranje med kariero, po karieri pa več ne.

Na nek način sem užaljen, ker je naše delo, ki vendarle polni državno blagajno in omogoča tudi športnikom kalriero, tako podcenjeno.

Zanimivo je, da vsi sočustvujemo z športniki, ki trenirajo (beri delajo) 6h na dan. Kdo pa sočustvuje z nami, ki delamo 10h na dan ( 40 let), se popoldan ali med vikendi izobražujemo,... Plačujemo celo življenje za rento, ki pa vprašanje, če jo bomo dobili :roll:

Pol pa pride kriza in letijo vsi skupaj na cesto, brez rente seveda :(

Zdaj, ko so naši športniki znani naj to iztržijo, si uredijo svoj komercialni status,...

Tadej

PS: So pa carji s svojimi uspehi :wink:
 silvij
Morda bi - brez populizma in navijaštva - le iskreno pogledali, kdo od njih je (bil) zares "revež"?! Če je šport profesionaliziran - in jasno, da je! - potem naj bodo taki tudi riziki. In kar se mene tiče - če je domovina vredna le toliko, kolikor od nje "iztisneš" - potem si mirno lahko izberejo tisto, ki "da več"! A se slej ko prej ponavadi tudi vrnejo! "Lep primer" je Jola - ko ji je šlo odlično, se je zaradi "davkov" selila v tujino, nato pa se hitro vrnila...
Uporabniški avatar
 Vreme
Osebno poznam kar nekaj državnih, evropskih, ter svetovnih prvakov, da o olimpijskih sploh ne govorim. Pa saj jih tudi vi veliko osebno poznate. kar malo se razglejte po forumu, pa jih boste našli. To so zame vsi tisti, ki so vstali iz fotelja in šli tečt, pa naj bo to zaradi teže, potrebe po gibanju ali pa so čisto preprosto začutili,da jim tek pomeni življenje.

Vlagajo svoj trud (zraven svojega običajnega dela seveda) v športne dosežke, ki jim ni para in jim je malo kdo kos. Pa jih kdo nagradi za to?? Seveda ne,delajo za lastni užitek in nihče jih (če odštejemo seveda družine) pri tem ne podpira.

In tukaj se postavlja vprašanje zakaj pa bi morali biti nagrajeni samo vrhunski športniki? Vsak čast jim,da so z svojo vztrajnostjo in voljo popeljali našo malo deželico na vrh olimpa, a postavlja se tudi zakaj nismo nagrajeni tudi "navadni" rekreativci. Pa ne da bi sedaj zahtevali doživljajske rente, a posredno s svojo rekreacijo prispevamo najmanj v zdravstveni fond, ki ga tako več ali manj ne obremenjujemo. A si torej tudi mi zaslužimo nagrado?
 iqfree
Tudi moje mnenje je podobno zadnjim, ki so se zvrstila tukaj.
Čeprav sem že od najmanjših nog zaljubljen v šport in z vsem srcem navijam za športnike, je moje mnenje sledeče :

Pomoč v času razvoja športnika (štipendije, statusi športnikov), zaposlitev v času udejstvovanja z vrhunskim športom (zaposlitev v policiji, vojski) absolutno DA. Rente po končani karieri pa absolutno NE.

Je pa to lahko neverending story.

lp,
Tone
 Nusas
Olimpijski prvak je samo eden na štiri leta
Svetovni prvak je samo eden na dve ali štiri leta.
V povprečju je profesionalni športnik zaposlen v javni upravi okoli 5 let. Se pravi en olimpijski ciklus.
Priprave, treningi, odrekanja pa niso samo štiri leta.
Profesionalni športnik pomeni odrekanje marsikaterih družbenih normativov,.... v kolikor podledate malce za nazaj se tudi športi med seboj razlikujejo po priljubljenosti, količini treninga,....
Izredno težko je združiti naslov olimpijskega prvaka in uspešno končati obenem še študij, v nakaterih športnih panogah skoraj nemogoče brez pomoči univerze ali posebej prilagojenih programov,...
Meni osebno se zdi stvar jasna: Slovenija je premajhna, da bi lahko naslov olimpijskega prvaka iztržil tako dobro, da bi bil priskrbljen do konca življenja (pač 2 miljona); zakon trga pač narekuje tudi to.
Ne glede kdo iz Slovenije bo Olimpijski ali svetovni prvak, bo marketinško čisto nezanimiv za neke Nemce (80 milj.), Angleže (70 milj.), Italijane (70 milj.),....
Dober primer imamo pred lastnim pragom, ko je uspešno končal medicinsko fakulteto, postal najhitrejši belec na svetu, pa obenem tako nezanimiv za preostanek Europe.

Kdo že je Matic Osovnikar?
 ŽULJ
kaj pa takole...

Minimalna (ne zajamčena) plača je ~500€ mesečno...

Naslednjih Primoževih 50-ih let ob tej plači stane državo 300.000 €...(če bi seveda s tem bil potolažen in le še bolj užaljen)

300.000 € pomeni v 4-ih leth poslanskega ali ministrskega mandata 6.000 € mesečne rente...

Verjamem, da se marsikateremu državnemu uslužbencu, ki svoj položaj opravičuje s pomembnostjo za prepoznavnost in napredek Slovenije to ne zdi previsoka plača (skupaj s sejninami, dnevnicami, kilometrinami...).

Komu kaj in koliko komu...

(no ja, nekje v tej smeri bi jaz iskal odgovor)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA