vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

zigi
Zanima me, uporabniki leč, pred kakim letom sem obiskal okolista, pa se je kakšne pol ure mučil, da bi mi vstavil leče in nikakor jih mu ni uspelo vstaviti. No in nekako je rekel, da to pri meni ne gre. Sam pa nebi rad odnehal po enkratnem obisku, saj me očala pošteno motijo. Kako je to vam kaj uspevalo, je to blo že pri prvem obisku?
No, skratka kako bi se lahko kaj pripravljal recimo za naslednji obisk, nevem razmišljal sem, če bi se dotikal očesa s prstom zdaj pa me zanima a mi lahko to kaj škodi?
 MarkoJ
Meni je pomagalo, da sem dal roke nazaj čez stol, žena jih je držala z vso silo, optik pa mi je razprl veke in notri porinil lečo. Sicer sem bil oblit z mrzlim potom po celi srajci, a je uspelo.
Uporabniški avatar
 Andreja_T
:shock:
Najbolje je, da si jih že 1. daš sam. Vsaj v moji optiki so tako rekli. Kako si jih boš dal noter pa drugič in tretjič, če se ne navadiš?
Tudi zdaj, ko jih že kar nekaj časa nosim, si ne predstavljam, da bi mi jih nekdo drug dal noter.
Bistvo je v tem, da se znaš umirit in se zazreš z očesom v daljavo, ne v prste.

@zigi: zamenjaj optika (moje mnenje)! Če je po pol ure ugotovil, da "ne gre", ker ti jih on ni uspel dat noter?! Ne dotikaj se s prstom po nepotrebnem očesa (tudi ko si lečo vstaviš, se očesa ne dotakneš, ampak je med njim in prstom leča), ker je sluznica občutljiva. S prstom jo boš samo izsušil in razdražil, da ne govorimo o vnašanju bakterij in ostale svinjarije, ki lahko pripeljejo do resnega vnetja...
Uporabniški avatar
 AVI
...kot so ti že napisali...zamenjaj okulista...lečo si moraš dati že prvič sam...pri meni je to trajalo kar nekaj časa...cca 1h pri okulistu ampak....ko gre prvič potem je vsakič lažje...

...pri meni si je medicinska sestra enostavno vzela čas...me posadila za mizo sedet mi pokazala kako in kaj...potem pa sem se moral sam potruditi...dokler si nisem sam vstavil leč vsaj 3x....seveda imaš potem rdeče oči, kot kakšen beli angora zajček... :lol: :lol: ...ampak nimaš pa več problema z zarosenimi očali, na katere padajo kapljice švica....heheheh

...vztrajnost pa bo...no pa menjava okulista... :lol:
 spela*
Tudi jaz ti svetujem, da zamenjaš optika in da si že prvič leče vstaviš sam, pa tudi če bo to trajalo več kot pol ure (pri meni je kakšnih 45 minut!) - seveda pri optiku, kjer naj ti tudi pokažejo najboljši način za vstavljanje leč.
 tadej.
Kolikor je meni prijazna gospodična v optiki pomagala prvič pri uporabi leč, mi je potem kar hitro šlo samostojno naprej po nekaj vajah doma. Res pa je,da sva se mučila enih 20-30 min :oops:. Sam se drugače nebi pravilno naučil. Najprej greš okulistu, kjer ti izmerijo vse parametre in na podlagi tega dobiš ustrezne leče. Ja pa pomembno, da si miren in dosleden pri higieni! Ker nimam velke dioptrije jih na teku večinoma ne nosim, zaenkrat tista dva zajca, ki stečeta čez cesto še zmeraj uspešno vidim. 8)
 zigi
Najlepša hvala in upam da bom našel takšnega, ki ima dovolj potrplenja, aja mogoče poznate kakšnega dobrega v Mariboru?
Uporabniški avatar
 Jančika
Meni je pomagalo, ko so mi končno povedali, da moram nagniti glavo malo nazaj, potegniti spodnjo veko navzdol in obenem pogledati navzgor. Saj bo šlo. Moj mož recimo trdi, da si ne more dati leč v oči, ampak jaz vem, koliko truda je oz. ni vložil :lol: .
 grepol
mislim da je poglavitno da ti oko več refleksno ne trzne ko se ga dotakneš s prstom. to pa zahteva samo trening in čas.
Uporabniški avatar
 Cormi
Jaz pa mislim, da prvič ti jo pa le morajo pri okulistu vstaviti, saj je dobro preiskusiti testne leče različnih proizvajalcev, katere ti najbolj "sedejo". Ko pa dobiš svoje, se pa začne zares. Prvič sem rabila sigurno več kot pol ure, sem bila cela prepotena, po enem tednu vaje pa postane rutina. Torej ne obupat zavoljo mnenja enega samega (nesposobnega) okulista.
Uporabniški avatar
 Andreja_T
grepol napisal/-a:mislim da je poglavitno da ti oko več refleksno ne trzne ko se ga dotakneš s prstom. to pa zahteva samo trening in čas.

meni oko še vedno fajn trzne, pa si vstavljam leče že dolgo. zato si pa (večina) pridrži veko s prsti, ker je ta refleks skoraj nemogoče oz. zelo težko zadržat.
Cormi napisal/-a:Jaz pa mislim, da prvič ti jo pa le morajo pri okulistu vstaviti, saj je dobro preiskusiti testne leče različnih proizvajalcev.

hmm, ne razumem, kako naj bi bilo to dvoje povezano. Da ugotoviš, katere leče ti res pašejo, jih moraš nosit več ur ali celo več dni. Kako boš ugotovil ali ti leče pašejo ko ti okulist v pol ure zamenja 3 pare? Ne vem, kaj bi od tega dobil drugega, kot razdraženo oko :?:
Uporabniški avatar
 Vreme
Tudi sam spadam med tiste, ki jim ni uspelo :? Okulistki je sicer uspelo v prvem poskusu, meni pa nikakor ne. Pa sem se tam matral najmanj pol ure, da o poskusih doma niti ne govorim. Skratka sem prej obupal in sedaj lepo tečem brez očal (in leč).

No tako sedaj ste zvedeli zakaj včasih koga ne vidim!! :D
 spela*
Vreme napisal/-a:Tudi sam spadam med tiste, ki jim ni uspelo :? Okulistki je sicer uspelo v prvem poskusu, meni pa nikakor ne. Pa sem se tam matral najmanj pol ure, da o poskusih doma niti ne govorim. Skratka sem prej obupal in sedaj lepo tečem brez očal (in leč).

No tako sedaj ste zvedeli zakaj včasih koga ne vidim!! :D

Mogoče si bil pa le premalo vztrajen. :wink:
Očitno pa dovolj dobro vidiš, če lahko tečeš brez očal. :D

Meni se je v prvih dneh dogajalo, da sem v desno oko že spravila lečo, v levo pa ne in ne. S tem, da imam na levem očesu bistveno večjo dipotrijo kot na desnem. Kaj zdaj? Naj dam lečo iz desnega očesa ven (tudi to ni bilo enostavno!) in grem ven z očali? Naj grem ven "slepa" na eno oko? Ali naj se še naprej mučim? Nisem vedno izbrala tretje možnosti, ker se je zgodilo, da ni in ni šlo. A sčasoma mi je uspelo in danes nimam težav. A sem že povedala, da sem ne le prvič, ampak tudi drugič leče vstavljala pri okulistu, ker doma ni šlo? Skratka, sem bila verjetno eden težjih primerov.
Uporabniški avatar
 bigk
jaz sem si že od začetka sam vstavljal leči. Prvič (in drugič in tretjič) je sicer trajalo in očesa sta bila že dobro rdeča, potem pa je bilo vedno bolje.
 Olja
Moj optik je se pred prvo poizkusnjo rekel, naj doma vadim. Si umijes roke in prislonis blazinico prsta ob belocnico in poskusis se ne solziti in ne mezikati, ampak lepo umirjeno, da se oko navadi na zunanji dotik. Vse naprej je slo brez tezav, ampak ko sem si jih pa prvic doma dajala sama noter, sem imela tudi hude probleme, ker so lece ves cas ven padale, pa sem se kasneje vseeno navadila...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA