prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Pozdravljeni,

v akciji sem kupil Asics GT 2130, vendar sedaj nisem prepričan, ali so ti copati sploh pravi zame. Starih tekaških copat nimam, ker šele začenjam s tekom, tako da na teh obrabe žal ne morem primerjati, sem pa na čevljih ugotovil, da imam obrabo nekoliko na notranjem delu čevlja oz. proti sredini. Tako da nisem prepričan, da so copati za zmerno prekomerno pronacijo res pravi zame. Ali lahko imam s temi copati težave v primeru, da sem nimam prekomerne pronacije? Nekateri trdijo, da so ti modeli primerni tudi za normalne pronatorje, spet drugi pa da morajo nevtralni pronatorji imeti normalne modele. Z njimi ne upam it teči, ker jih potem ne bom mogel več zamenjati. Zaenkrat sem z njimi malo hodil po stanovanju in občutek je dokaj normalen, je pa res da do sedaj še nisem imel copat za pronatorje in težko rečem, če je ta občutek "normalen".

Prosim za pomoč.

hvala in lp

Tomaž
Uporabniški avatar
 miciM
Nasvet: pojdi v Tomas Sport na Čopovi pa ti bodo zmerili in ugotovili ali si pronator ali nisi, kje pa si kupil superge?

:wink:
 MATJAŽ
Tomaž,najprej s copati naredi par dolgih sprehodov-pohodov,pa nekaj krajših in počasnejših tekov,če ne boš imel težav, razdalje in hitrost povečuj.Upam ,da si kupil copate vsaj številko prevelike.Pri meni je bila ta napaka po prvi tekmi plačana s sedmimi črnimi nohti.V času pridobivanja tekaških izkušenj in informacij se boš seznanil z raznimi "fintami" okrog copat in opreme.Tako,da te sedaj kupljene copate sigurno ne bodo spremljale celo življenje.
Nič se ne dvomi v svoj nakup.Ker,če boš s tekom nadaljeval bo nakupov še mnogo.
V najslabšem primeru boš copate potrošil za na tržnico.
Važna je volja.
Ob priložnosti pa le zavij v TOMAS na pregled stopala,čeprav to ne pogojuje tvojega veselja in želje po teku.
 Alek
Asics 2130 niso za uravnavanje prekomerne pronacije (imajo manjšo uravnavanje proinacije kot predhodnik 2120), po moje so za zmerne pronatorje, mislim da tudi nevtralnim tekačem ne morejo škoditi.
Uporabniški avatar
 natasa
Alek napisal/-a:Asics 2130 niso za uravnavanje prekomerne pronacije (imajo manjšo uravnavanje proinacije kot predhodnik 2120), po moje so za zmerne pronatorje, mislim da tudi nevtralnim tekačem ne morejo škoditi.

Točno tako!!
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Imam nevtralen podplat in sem izredno zadovoljen z modelom 2120, ki je predhodnik 2130. Podobno izkušnjo imajo tudi drugi sotekači, ker je to postal zelo iskan model.
 klopotec
Ravno o teh copatih sem nameraval nekaj vprašati in prav ZdravkaC. Najprej sem imel 2120, zdaj pa 2130. Kar se tiče pronacije in supinacije se mi zdi da so precej nevtralni, ker moja noge so tudi v nekih povprečnih mejah. S tega vidika sem zelo zadovoljen.
Sem pa to zimo nabavil GORE TEX adidas GTX2, ki pa imajo precej trši podplat. In sem ugotovil, da mi za krajše razdalje bolj odgovarja trši podplat. Kot da tečem z manj napora. Recimo grem s trdim podplatom, naslednji dan pa z mehkim podplatom in imam občutek, da se mi podlplat kar ugreza v copat. Sem pa videl da imaš ZdravkoC ti tudi te mehke ASICSKE in me zanima, če si poskusil kakšne manj blažene. In ali obstaja kak ASICS z bolj trdim podplatom (manj blaženim), ker bi za krajše teke ene take nabavil.
Tomaz26 napisal/-a:Pozdravljeni,

v akciji sem kupil Asics GT 2130, vendar sedaj nisem prepričan, ali so ti copati sploh pravi zame. Starih tekaških copat nimam, ker šele začenjam s tekom, tako da na teh obrabe žal ne morem primerjati, sem pa na čevljih ugotovil, da imam obrabo nekoliko na notranjem delu čevlja oz. proti sredini. Tako da nisem prepričan, da so copati za zmerno prekomerno pronacijo res pravi zame. Ali lahko imam s temi copati težave v primeru, da sem nimam prekomerne pronacije? Nekateri trdijo, da so ti modeli primerni tudi za normalne pronatorje, spet drugi pa da morajo nevtralni pronatorji imeti normalne modele. Z njimi ne upam it teči, ker jih potem ne bom mogel več zamenjati. Zaenkrat sem z njimi malo hodil po stanovanju in občutek je dokaj normalen, je pa res da do sedaj še nisem imel copat za pronatorje in težko rečem, če je ta občutek "normalen".

Prosim za pomoč.

hvala in lp

Tomaž

Kje si jih kupil?
Ali jih bi rad zamenjal?

Copate zamenjaj, če so premajhni. Če ima tvoj copat za centimeter ali centimeter in pol prostora med koncem tvojega palca in sprednjim delom superge, potem so zagotovo dovolj veliki.

Ne verjemi v teorijo o ločevanju podplatov na izključno pronatorje in supinatorje. Smisel dodatne podpore in ustreznih copat pri začetniku, ki nima izdelane tehnike teka, je v stabilizaciji noge.
Poskusi še Asicsov model nimbus, ki je zelo stabilen in primeren za nevtralne tekače.
Ta model (2130) ki ga imaš je zelo univerzalen in je čisto spodoben. Dovolj širok spredaj pri prstih, dovolj blažen in z ustrezno podporo za na notranjem delu.
Presenača me, ker ga uporabljajo tudi nevtralci, kar je še en dokaz o "relativnosti pronacijske teorije"... :lol:
luzr napisal/-a: Smisel dodatne podpore in ustreznih copat pri začetniku, ki nima izdelane tehnike teka, je v stabilizaciji noge.

Po moje je smisel podpore v tem, da stopalu omogoča tak stik s podlago, da ne preobremenjuješ sklepov. :wink:
 superga
tOMAŽ26:
ASICS GT2130 bo kar pravi za opisan način teka. Zmerna prekomerna pronacija ja prav to kar ste napisali glede obrabe obutve.
Nekaj dodatne razlage sledi spodaj:

Za tekače z klasičnim načinom teka so primerni tako pronacisjki kot supinatorski modeli. Pronatorski so zaradi dodatka za stabilnost na notranji strani zato zadaj stabilnejši in seveda v fazi, ko celotna peta pride v stik z podlago zato trši. Bolj ali manj , odvisno od velikosti in trdote dodatka za pronacijo. Manj izrazit kot je ta dodatek manj ga občutijo tekači, ki nimajo močne pronacije.
Ker pri nekaterih tekačih prihaja do močne spremembe prenosa teže šele v fazi prenosa teže proti prstom je kombinacijj lahko zelo veliko. Res pa pri večini tekačev, ki tek jemljemo kot rekreacijo ni zelo ekstremnih odstopanj (predvsem zaradi zmernega tempa in kilometine) , tako da kakšnih zelo ekstremnih modelov ne potrebujemo. Običajno se ta potreba poikaže predsvem pri tekmovalnih športnikih, ki zaradi velike količine treninga, poškodb ipd. prihajajo do takšnih težav. Kako lahko postavitev stopala v obutvi vpliva na reakcijo telesa zelo dobro poznajo predvsem smučarji.

PRONACIJA: izraz v pogovoru uporabljamo za prekomerno pronacijo; ta se začne z zmerno prekomerno pronacijo do zelo močne prekomerne pronacije. Samo pronacija je povsem naravno gibanje stopala pri prenosu teže od pete proti prstom. "Normalna" pronacija poteka od zunanje strani pete po krivulji do prstov - palca.

Sicer pa se je pri testiranjih tekačev pokazalo, da tudi pronatorki modeli delno zmanjšujejo stopnjo supinacije. Obratno pa se to ne dogaja.
Za popolnega začetnika je torej najbolj varen nakup modela za manj izrazito prekomerno pronacijo.
l.p.
Superga
 MIHEC
Z njimi sem pretekel v zadnjem obdobju že več kot 1000 KM in so še vedno OK. Na njih sem prešel iz modela GEL 1130. Prvi mesec je bila uporaba boleča. Zelo so me namreč "ožulile" zadaj v petnem delu. Ko sem pozdravil žulje sem z njimi tekel naprej in danes sem z njimi zelo zadovoljen - sporbal sem jih tudi v različnih terenih (asfalt, makedam, sneg, itd). Skratka, čevelj je sigurno dober, čeprav bi si upal trditi, da je nekoliko bolj uporaben ali pa namenjen tistim, ki imajo že nekaj kilometrine za sabo, saj se s kilometrino izboljša tudi tehnika teka (če smo bili že v začetku na to pozorni), s tem pa se tudi ublažijo težave s pronacijo ali obratno.

Koliko pa je trenutno cena za ta model?
 Tomaz26
LP,

hvala vsem za pomoc in odgovore. Ravno te za 75 EUR sem vzel. Barva sicer ni nevem kaj ampak sem ugotovil da se tenisk niti ne kupuje po barvi ampak bolj po namembnosti hehe. Tako da jih bom obdrzal. Malo sem se edino ustrasil, ker sem ugotovil da so namenjeni pronatorjem in se bal, da bi lahko imeli kaksen vpliv na nogo pri nevtralnem tekacu. Sem pac zacetnik.

se enkrat hvala vsem in upam da se bodo dobro obnesli cez kaksen mesec, ko bo zunaj malo lepse in se spravim tect :)

lp

Tomaz

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA