Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vencelj
Nima veze s tekom, ima jo pa z vsakim od nas...razmišljanje pač:

Naredi si sam

Starejši gradbenik je bil pripravljen na upokojitev.
Svojemu delodajalcu je povedal, da želi zapustiti gradbeni posel in živeti
mirnejše življenje s svojo ženo in družino.Pogrešal bo svoje prijatelje, sodelavce in dobro plačo, ampak resnično je potreboval upokojitev. Bodo že zmogli brez njega.
Delodajalcu je bilo žal, ko je spoznal, da njegovo podjetje zapušča
zanesljiv in dober delavec.
Preden pa sta se dokončno poslovila, ga je prosil, da zgradi le še eno hišo, zgolj kot osebno uslugo.
Gradbenik je privolil, a s srcem prav zares ni bil več pri stvari. Zbral je ekipo, nakupil ustrezno orodje in surovine.To pa zares ni srečen konec moje kariere, si je mislil.

Ko je gradbenik končal in je delodajalec prišel preverit njegovo delo, je stopil do njega in mu v roke potisnil ključe od vhodnih vrat zgrajene hiše:

To je tvoja hiša, je dejal, moje darilo tebi.
Kakšen šok! Kakšna nerodna situacija! Če bi le vedel, da gradi sebi lastno hišo, bi jo zgradil čisto drugače.Sedaj pa bo moral živeti v hiši, ki je sploh ni naredil tako dobro in s srcem.
Podobno je z nami.
Naša življenja gradimo odsotno, iščemo linijo najmanjšega odpora in se izogibamo stvarem, ki bi od nas zahtevale spremembo. V ključnih točkah našega zasebnega in poklicnega življenja ne pokažemo tistega najboljšega, ki je v nas.
Potem pa z grozo spoznamo, da živimo v hiši, v kateri ne maramo živeti, a
moramo, ker smo si jo sami zgradili. Če bi vedeli že prej, bi to naredili popolnoma drugače.
Razmišljate o sebi kot o graditelju. Razmislite o svoji hiši.
Vsak dan zabijate žeblje, postavljate oder in nameščate stene.
Gradite modro.
Tudi če živite le še en dan, si ta dan zasluži, da ga živite polno in
dostojanstveno.
Zavedajte se, da je življenje projekt, imenovan naredi-si-sam.
Vaše današnje življenje je rezultat vašega odnosa in izbir v preteklosti.
Vaše jutrišnje življenje pa bo rezultat vašega odnosa in današnje izbire.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
@Vencelj - lepa zgodbica, na koncu že malo pocukrana :D
Lahko pa rečem "Vse je res" 8)
Uporabniški avatar
 Pero
Lepa misel!!
Dodal bi samo še to, da veliko ljudi išče izgovore zunaj sebe, ko pa dejanski problem tiči v njih samih. Dostop do tistega pravega samega sebe so si nekateri že dodobra zabarikadirali. Ampak nikoli ni prepozno.
 jestinuc
Vedno bodi to kar si....nikoli se ne delaj nekaj kar nisi.
Uporabniški avatar
 vencelj
Eno leto je že od objave tegale članka v Vrhunskem dosežku, verjetno ga je marsikdo že prebral, jaz sem ga šele sedaj odkril, je pa vredno branja...in razmišljanja:

25 marec, 2008
ZMAGOVANJE
Petra Majdič je po eni od svojih sijajnih letošnjih zmag dejala, da se vsake veseli, kot da je zadnja. Dodala je, da z neprikritim veseljem na cilju želi tekmicam med drugim pokazati, da jih spoštuje.
V športnem svetu krožijo številne krilatice o zmagovanju. Med najbolj znanimi sta dve, ki ju eni pripisujejo legendarnemu ameriškemu trenerju Vincu Lombardiju, drugi pa nekdanjemu managerju nogometnega kluba Liverpool, Billu Shankleyu: "Zmaga ni vse, zmaga je edina stvar na svetu." in "Poraz je hujši od smrti. Z njim moraš namreč živeti." Tretja, ki se pojavlja tudi kot napis na majici, je: "Drugouvrščeni je prvi poraženec."

To so trde besede, ki bi jih moral poznati vsak trener zato, da z njimi nikoli ne bi nastopal pred svojimi mladimi varovanci. Predvsem najmlajšimi, ki se morajo tako zmagovanja kot izgubljanja naučiti na čim mehkejši, human način. V Alicini čudežni deželi velja pravilo: "Vsi so zmagali in vsi morajo dobiti nagrade." V našem ne tako čudežnem svetu ne moremo vsi zmagovati in dobivati nagrad. Vsaj ne ves čas. Da bi preživeli v resničnem svetu, se moramo naučiti dvojega: zmagovati trezno in izgubljati prisebno. Pretirano čaščenje zmagovanja, ki se sprevrže v zmagovanje za vsako ceno, je največji onesnaževalec sodobnega športa. Če nočemo, da je šport vojna, moramo nasprotnika spremeniti v tekmeca, kajti nasprotnik je zoper mene in me želi uničiti, medtem ko je tekmec v igri zato, da me dela boljšega. Zmaga in poraz sta tako tesno povezana, da pravzaprav v temelju določata drug drugega: brez premaganca ni zmagovalca. Zmagovalec bi moral biti hvaležen tekmecu, ki ga je premagal, zato ker je iz njega priklical tisto najboljše, kar je z dolgimi urami treniranja nakopičil v svojem telesu in duhu. Ob tem velja pomisliti, da človeštvo malikuje tekmovanje, medtem ko narava, nasprotno, nagrajuje sodelovanje. Za ljudi je značilno, da slavimo eksces in preobilje, narava pa vsak eksces slej ko prej zajezi. Narava je pametna, saj ima skoraj pet milijard let izkušenj.

V tem smislu lahko na zmagovalce in premagance gledamo kot na čebele in rastline. V njihovem odnosu ni poraženca, zmagovalke so oboje; če stvar gledamo tako, lahko človeka v poštenem športnem boju premagaš, ne da bi ga ponižal. Daš mu možnost za učno izkušnjo, ki mu je nadarjenost ni mogla podeliti: kako se pobrati, potem ko padeš. V takem kontekstu je veselje, ki ga ob zmagah doživlja (in kaže) Petra Majdič, tudi izraz spoštovanja do tekmic, ki so ji pomagale, da je potrkala na skrajne meje svojih zmogljivosti. Njena misel, da je vsaka zmaga lahko zadnja, pa je pomembno sporočilo za vse, ki jih zmagoslavje preveč opijani in poraz prehudo potre: ne pozabite, da je življenje tudi zunaj športa in onkraj zmagovanja.

Janez Penca

Vrhunski dosežek 1-2008
Uporabniški avatar
 Ksenija
Če se izgubiš v gozdu, kaj storiš?
Ustaviš se in pogledaš naokrog....
Ko pa smo v življenju izgubljeni in zmedeni,
begamo, iščemo, sprašujemo, zahtevamo, prosimo....

Krishnamurti
 a nje ni
bila je topla, že skoraj vroča spomladanska nedelja, povrhu vsega še dan žena :clap:, ko sem obula superge in šla tečt ... ter tekla, tekla in še malo tekla ... in prvič v moji 2-letni tekaški zgodovini pretekla 21 km ... :D

damn it was good! 8)
 a nje ni
vencelj napisal/-a:
a nje ni napisal/-a: ... ter tekla, tekla in še malo tekla ... in prvič v moji 2-letni tekaški zgodovini pretekla 21 km ... :D

damn it was good! 8)

:laola

LP; vencelj

hvala :oops:
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
a nje ni napisal/-a:bila je topla, že skoraj vroča spomladanska nedelja, povrhu vsega še dan žena :clap:, ko sem obula superge in šla tečt ... ter tekla, tekla in še malo tekla ... in prvič v moji 2-letni tekaški zgodovini pretekla 21 km ... :D

damn it was good! 8)

:clap:

čudovit občutek a ne!? :D

moja zgodba je podobna, le da mi je to ravno tako po 2. letih uspelo prejšnjo nedeljo :D

zame je to bila zmaga, čeprav sem bila skoraj pri repu na lestvici rezultatov.
Uporabniški avatar
 miro
Ker je danes ravno "materinski dan,"želim čestitati vsem materam in ženam!
Danes sem tudi na svojem teku razmišljal,da tudi pri športu - slovenskem največ uspehov, dosegajo ravno ženske - plavanje, smučarski tek, judo,športno plezanje,...
Vsi ti uspehi so povezani s trdim delom,disciplino,dobro organizacijo,ki jo moški težko dosegamo,oziroma smo preveč leni in se rajši pustimo streči našim ženam, prijateljicam..
Zatorej vsem ženskam hvala, za ves trud,tako pri športu,kot za dela, ki jih opravljate vsakodnevno, kar tako mimogrede in jih moški premalokrat opazimo - običajno le,če niso opravljena.
lp
Miro
 AinE
Miro, prav lepo je tole prebrat.
Saj življenje je lepše, kot se zdi :) .

lp E.
Uporabniški avatar
 bernarda
Miro

Hvala :wink: zelo leto si to napisal. Nam ženskam ni potrebno veliko, dovolj je prava beseda na pravem mestu. :)

Lep preostanek dneva.
Uporabniški avatar
 miro
Ni ravno tema o teku,čeprav se mi je danes zgodilo pri teku.
Z Vesno sva tekla proti Vršiču, pri tem pa naju je trikrat prehitel avto "Cestne službe",enkrat je ustavil zaradi avtobusa,enkrat naju je prehitel na začetku,enkrat se je ustavil kar tako, zaradi potrebe delavca, nato pa se je veselo odpeljal proti vrhu Vršiča, midva pa sva tekla za njim. No ustavila sva se tudi midva in umaknila dve "skali "s cestišča, katerima se je kamionček izognil in veselo odpeljal naprej,čeprav bi to po mojem mnenju morala storiti dva "zaposlena" v kamiončku.
No stvar je uredila Vesna in poskrbela za varnost na cesti.
Cestna delavca sta imela zagotovo bolj važne in nujne opravke.
Le kam plovemo?
To sem moral napisati, saj sta me kar malo razjezila, vendar je to moj problem,če me motijo take malenkosti.
Lp
Miro
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 21

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA