prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 CimBale
Pozdrav vsem!
Sem srečni uporabnik novega polarja rs800cx z G3 senzorjem, vendar imam eno težavo, za katero upam da mi po lahko pomagate rešiti :?: ...
GPS senzor mi meri lokacijo, tempo teka, pot lahko zrišem na google earth VENDAR na uri sami in v programu Pro trainer 5 mi ne pokaže distance. Vrednost je ves čas 00 :bum: .
Ko sem probal prvič je lepo delalo, distanca se je pravilno prikazovala, zdaj pa kar na enkrat nič več. Ne vem ali sem sam kaj preveč brskal po nastavitvah (čeprav v to dvomim, saj stvar ni preveč komplicirana)...

Vsaka pomoč bo več kot dobrodošla in sen že vnaprej zahvaljujem :clap:
 CimBale
Hvala!
Sem probal in zdaj vse dela OK (upam da bo tudi naprej).

LP
 zupi
Kako pa kaj deluje senzor v gozdu, gorah...?
Uporabniški avatar
 Koci
Senzor deluje sedaj, ko ni (še) listja OK, pa tudi pod mostom ga prekritje ne zmoti, bom videl kako bo ko zraste listje. V splošnem pa je senzor zelo natančen, pa čeprav uporabljam varčevalni način.
 Katka_
Živjo!

Tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi s Polarjem rs800cx.
Kateri senzor je po vaših izkušnjah boljši - S3 ali G3? Res že odlašam z nakupom ure, ker se ne morem odločiti kateri senzor naj vzamem zraven. Malo sem skeptična glede tega GPS senzorja, ker veliko tečem po gozdnih poteh. Kakšne so kaj vaše izkušnje s GPS senzorjem?

LP
 mano
Jest tud ful nism vedu ker senzor naj vzamem. V bistvu sm si hotu vzet kr oba, ampak, ker sm vedu, da tega ne bom rabu ful pogosto, sm se odločal za enga. In sm mal bral na polarjevem forumu, da tisti, k majo oba, si pot izmerijo z G3 senzorjem...in si S3 senzor pol kalibrirajo (faktor kalibracije) na to razdaljo. Iz tega sklepam, da je po mnenju uporabnikov obeh senzorjev G3 senzor bl točn od S3 senzorja. K sm pa šu kupit, sm pa prodajalca vprašal, kva je bolš, pa je reku, da če dost tečeš na stadionu, je bolš S3...drugač pa G3. Nista pa to čist enakovredna senzorja...ker S3 ti pokaže še frekveco pa število korakov.

Jest sm pol vzel G3, pa morm rečt, da nism tok navdušen. Mogoče sm bil mal naiven, sam res sm mislu, da ti pot izmeri in prikaže res u nulo. :D K pa pol gledaš v Google Earth kje si teku, je pa vse mal bl tko. :D Pa še funkcija "pace" (tempo) od kere sm si ful obetal ti ful niha, tko, da je pomoje med tekom čist neuporabna...uporaben je na koncu edino povprečni "pace", k si ga pa itak lohk izračunaš sam. :D

Prednost S3 je frekvenca pa število korakov, prednost G3 pa (pomoje) večja točnost izmerjene razdalje, pa izris poti v Google Earth.

Pr Polarju RS800CX so itak bl pomembne vse ostale funkcije, k pa to, kar sm zdej pisu. :D
 Katka_
Hvala za odgovor mano.
Glede natančnosti me je tudi že prodajalec opozoril da so odstopanja pri obeh. Pri S3 bolj kot pri G3. Po gozdu kaj tečeš? Kako je s signalom ko si v gozdu al pa v kakšnih "rovtah"? Ja meni je ta S3 všeč tudi zaradi možnosti pogleda števila koraov pa mislim da ti pokaže razmerje moči leve in desne noge.

lp
 mano
Ja sm teku tud po gozdu, pa je delal vredu...oziroma isto, k na odprtem nebu. Nism opazu, da bi blo kej slabš. Mislm pa, da če uporabljaš oba senzorja naenkrat, pol ti razdaljo meri z G3 senzorjem...kar po moji logiki pomeni, da tud firma Polar "priznava" G3 kot bl točen način merjenja razdalje.

To, da ti pokaže razmerje moči obeh nog, nism vedu...bi pa to tud vzel ful z rezervo...ker je res vprašanje, kok ima to doterano, kok so meritve točne. In u končni fazi, kva ta meritev sploh pomeni nekomu, k ni strokovnjak.

Jest mam ful točno meritev, k mi pokaže razmerje moči nog. :mrgreen: K grem tečt po dežju pa blatu in na koncu pogledam umazanijo na pajkicah...in ena je zmeri bl umazana, k druga. :D
 zappa
Katka_ napisal/-a:Živjo!

Tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi s Polarjem rs800cx.
Kateri senzor je po vaših izkušnjah boljši - S3 ali G3? Res že odlašam z nakupom ure, ker se ne morem odločiti kateri senzor naj vzamem zraven. Malo sem skeptična glede tega GPS senzorja, ker veliko tečem po gozdnih poteh. Kakšne so kaj vaše izkušnje s GPS senzorjem?

LP

S3 je zelo točen in natančen, če ga pravilno umeriš (kalibriraš) in uporabljaš vedno v vsaj približno enakih pogojih (ista pritrditev na copat, podoben teren in tip teka, iste superge itd.) in če ni defekten, jasno. Uporabljam ga že skoraj dve leti in sem povsem zadovoljen. Pri vseh mojih načinih teka (hitrosti med ca. 4:30/km in 7:00/km, tek večinoma po šodru, asfaltu, utrjenih gozdnih poteh) in pri vseh supergah (3 Nike in ene Salomonke) uporabljam isto kalibracijo in odstopanje je vedno pod 1%, veliko večino časa pa pod 0.5%. Razen pozimi na snegu in ledu, kjer drsi, takrat bi sicer lahko vnesel drugo kalibracijo, pa se mi ne da (vem na pamet, koliko je treba korigirati, da dobim pravo vrednost) in na tartanu, na katerem se pri odrivu bolj "odbijaš". Od vseh stvari po mojih izkušnjah na točnost najbolj vpliva pritrditev na copat (razen "čudnih" podlag a la led in tartan)!

Za tek tudi Polar (proizvajalec) priporoča S3 pred G3. Za merjenje trenutne hitrosti (med samim tekom) je S3 daleč bolj točen od GPS. Ne vem, kako se S3 izkaže pri zelo razgibanem terenu, ampak za kak gorski tek bi pričakoval, da ni najbolj primeren.

Merjenje razmerja moči v nogah levo/desno? Hudo dvomim (in prvič slišim). Senzor imaš samo na eni nogi, torej zanesljivo ne more obeh nog obravnavati enakovredno.

Moje skromno mnenje: Če bo tvoja uporaba samo tek po vsaj pretežno ravni podlagi in ne rabiš raznih Google Earthov, potem je S3 boljša alternativa (okej, je sigurno boljši :mrgreen:). Če ga pa rabiš še za kak drug šport ali za mapiranje poti, potem GPS seveda nima alternative. Jaz bi zanesljivo spet vzel S3, če bi kupoval uro za tek, je pa jasno, da tudi za S3 najdeš uporabnike z dolgim nosom...
 luzr
@ zappa: Kot ponavadi, zanimiv elaborat.
@ katka: Nanizala si kar nekaj vprašanj, zato se oglasi. Ali boš uro uporabljala samo za tek? ;) Kje drugje?
O izbiri senzorja Gps ali Fp je kar nekja napisanega v forumu. Pričakujem, da bo bobr povedal kaj o nožnem senzorju S3.
Polarjev gps senzor bo preživel plavanje in je zato bolj uporaben. Pri teku je S3 v določeni prednosti v visoki travi, po blatu pa najverjetneje ne boš rila.
Možnost sledenja točk na zemljevidu (tracking) je bojda manj natačna pri Polarjevem G3 senzorju kot pri konkurenčnem Garminu. Slednji omogoča v povezavi z Google Earth več.
Pomankljivost G3 senzorja je morda bolj moteča namestitev na roko. Če gre za kake druge aktivnosti kot tek.
Menjavanje S3 senzorja na različne superge je manj prijetno opravilo. Zato je Garmin z vgrajenim gps tako priljubljen, čeprav ima po mojem mnenju številne pomankljivosti. Tudi slab sprejem v gozdu.

Zelo težko je oceniti s katerim senzorjem boš zadovoljna. Pri omenjeni uri ni težav, ker lahko kupiš potem še drugega. :)
 Katka_
Živjo!
Hvala vsem za vse informacije. Mi je mano odgovoril že na veliko vprašanj, ostale komentarje pa sem (žal) videla šele po nakupu ure. Mislim pa da je bila moja odločitev pravilna-S3. Za moje potrebe je to veliko boljša varianta kot G3. Sicer mi ga še ni uspelo skalibrirati. Sem pa včeraj na mini probi opazila da ga nisem dovolj pritrdila na vazalko in so bila odstopanja zelo velika. Tko da sem šla včeraj še zadnjič tečt s svojim starim Garminom (s katerim sicer nisem bila kaj preveč zadovoljna, sem pa ugotovila da sem se nanj kar malo čustveno navezala :? Skupaj sva le pretekla kar nekaj kilometrov. Imela sva slabe in dobre teke.Včasih sem si močno želela da bi ga lahko vrgla v prvi grm, ker me je s svojimi sistemskimi napakami in neudobnim trakom res spravljal ob živce. :))
Tako da še enkrat hvala vsem za vaša mnenja. Urca je pa super uporabna pa še super lepa za povrhu (PTE)-kar pa je tudi malo vplivalo na mojo odločitev-priznam :oops:
 zappa
luzr napisal/-a:Menjavanje S3 senzorja na različne superge je manj prijetno opravilo.

Nabaviš ene ali dvoje dodatne viličke (tisti plastični nosilec) za S3, pa je. Jaz imam viličke ves čas na dvojih supergah, ki so trenutno najbolj v uporabi, S3 pa vsakič sproti pripnem samo za tek. Pritrjeno in sneto - vsakič sekunda ali dve, meni se ne zdi problematično (vsekakor bistveno hitreje od iskanja satelitov pri GPS...)

Katka, za kalibracijo:

Ne muči se s kalibracijo med tekom. Pusti kalibracijo na uri nastavljeno na 1,000 in parkrat odteci kako progo, ki je dovolj podobna tipičnim tekom, ki jih misliš delat (kar se tiče podlage, terena,...), in za katero čim bolj točno veš, koliko je dolga. Lahko tudi vsakič drugo progo, samo če veš, kakšna je prava dolžina. Naj bodo proge dolge vsaj par km, čim več, tem bolje. Jaz sem "pravo dolžino" prog določal s TIS-om ali pa z online programi s satelitskimi slikami (se je izkazalo bolj točno kot merjenje z biciklom). Umerjanje na atletskih stadionih z "gumijastim" tartanom odsvetujem, razen če umerjaš posebej za to podlago. Nato za vsak tek posebej izračunaj kalibracijski faktor in njihovo povprečje vnesi v uro. In to je to. Če slučajno pri katerem od teh "umerjevalnih" tekov faktor močno odstopa od ostalih, ga pa ne upoštevaj v povprečju.
S časom potem zadevo po potrebi še bolj na fino korigiraš ali pa ugotoviš, če morda za kakšne superge ali tip teka rabiš drugačen faktor, sicer pa imaš od tu naprej s kalibracijo mir.
To, da je odstopanje brez kalibracije lahko ogromno, je normalno. Važno je le, da je odstopanje vedno približno enako, ker to potem pomeni, da je meritev stabilna in jo s pravim kalibracijskim številom lahko narediš tudi zelo točno. Ker če ti vrednosti odstopanja od teka do teka divje skačejo naokrog, potem je nekaj narobe, najverjetneje z načinom pritrditve senzorja na copat. V takem primeru ti namreč nobena kalibracija ne pomaga. Senzor ne sme opletati med tekom in ga moraš vedno pritrditi na isto mesto.
Moj primer: kalibracija 0,948 za vse teke in vse superge (prej več kot eno leto 0,951). To pomeni, da bi mi S3 meril za ca. 5% prevelike razdalje, če bi pustil kalibracijo na 1.000. Zakaj sem pred kratkim spremenil z 0.951 na 0.948? Ker sem opazil, da mi je zadnje mesece v povprečju kazal 3 promile preveliko razdaljo in sem še to skorigiral (čeprav 3 promile pomeni samo 30 metrov napake na 10 km razdalje, kar je praktično zanemarljivo).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA