teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 wind
klopotec napisal/-a:Verjetno bo razlog kje drugje.

Pa ne v mleku. Rizične faktorje imaš tukaj:
http://www.iofbonehealth.org/facts-and- ... ategory-18

Še malo številk, da ti bo jasno. Poraba mleka je v EU največja na Finskem, sledi Švedska in Irska:

Slika
http://www.eurofir.net/printpage.asp?id=6196
Slika
http://en.wikipedia.org/wiki/Milk#Food_ ... for_humans

Zdaj pa primerjaj podatke o osteoporozi. Čeprav Finci spijejo več mleka kot Švedi, imajo manj zlomov kolka. Če bi držala teza, da mleko prispeva k razvoju osteoporoze, bi moralo biti ravno obratno, kajne? :twisted:

Slika

Slika
vir
 klopotec
Poslušaj Wind. Tale odgovor boš moral nameniti nekomu drugemu, ne meni. Jaz sem ti samo napisal, da je v Skandinaviji sonca za D vitamin dovolj in da so vzroki za osteoporozo nekje drugje.
 skorc
Meni je pa odgovor všeč. Debata se je končno konstruktivno razvila in končno smo dobili tudi konretne navedbe in vire. Čakam še odziv travojedcev, ki so se do sedaj izkazali zgolj z neutemeljenimi natolcevanji. :)

Kot bi rekal Alma:" šou mast go". :lol:

Pa tudi tvoja pripomba o vitaminu D je posrečena. ;)
 klopotec
skorc napisal/-a:Meni je pa odgovor všeč. Debata se je končno konstruktivno razvila in končno smo dobili tudi konretne navedbe in vire. Čakam še odziv travojedcev, ki so se do sedaj izkazali zgolj z neutemeljenimi natolcevanji. :)

Kot bi rekal Alma:" šou mast go". :lol:

Pa tudi tvoja pripomba o vitaminu D je posrečena. ;)

Meni se trije grafi in en sklep o zlomljenih kolkih ne zdi glih konstruktiven.
Kaj je moje izhodišče? Da je bolje uživati surovo mleko in mlečne izdelke izsurovega mleka, ker na ta način ohranimo v mleku vse, s pasteriziranjem ali steriliziranjme pa mnogo tega uničimo. Kalcij iz surovega mleka je mnogo bolj absorbljiv, kot iz kuhanega. To so argumenti ki mene pač prepričajo. Metljaja, salmonele in drugih "strahov", s katerimi nas je prestrašila mlečna industrija se ne bojim. Če se jih kdo boji, prav, pa naj uživa kuhano mleko.
Če so to za koga neutemeljena natolcevanja, tudi prav. Moja lastna izkušnja je, da me je kuhana hrana, vključno s kuhanim mlekom zvila do kraja (artritis), živa hrana pa me je vrnila v normalno življenje. Če je tudi to natolcevanje, tudi prav.
In zdaj zlomljeni kolki. Finci in Švedi so na vrhu po porabi mleka. In oboji imajo mnogo zlomljenih kolkov. Na zlome kolkov pa skoraj zagotovo ne vpliva samo pitje takšnega ali drugačnega mleka. Wind pa ni ponudil podatkov o tem kakšno mleko pijejo Finci in kakšno Švedi. In pa seveda podatkov o ostalih faktorjih, ki lahko povzročijo zlome kolkov.

In kaj je sedaj demagogija in kaj je že statistika?
 klopotec
Pa še podatek iz Windovih grafov in tabel. Španci popijejo najmanj mleka in imajo najmanj fraktur. Ampak to bo on verjetno označil kot slučajnost, kot izjemo ki potrjuje pravilo.
 skorc
No ja, če se bomo šli tako lahko rečemo tudi, da so švedi na vrhu lestvice po zlomljenih kolkih zato, ker imajo hude zime in jim večkrat zdrsne na ledu...

:)

Konstruktivno pa se mi zdi s tega stališča, da je navajal vire. ;)

Ampak tako se lahko gremo v nedogled. Jaz grem raje izkoristit to jutro, pa naredit enih 30 kilometrov. :)

Lep, dan vsem!
 klopotec
Eh, skorc, to je en drekec pekec. Ko vidiš tri grafe, rečeš, aha argumenti. Moraš jih tudi prebrat in ocenit, ne pa rečt, ah, grem raje tečt.
Finci in Švedi pa so na ledu verjetno res enako nerodni (ali pa spretni), tako da tudi tu me bo iskati vzroka. Mogoče je pa res bolje da greš tečt. Jaz pa grem rastlinice sadit. Najprej pa grem nabrat kopriv in naredit korenčkov in koprivin sok. Mi dobro dene pri mojem artritisu za katerega sem empirično ugotovil, da mi ga je povzročila kuhana hrana, z mesom in mlekom na čelu.
Jebi ga, lastnim izkušnjam verjamem najbolj.
Uporabniški avatar
 natasa
klopotec napisal/-a: Moja lastna izkušnja je, da me je kuhana hrana, vključno s kuhanim mlekom zvila do kraja (artritis), živa hrana pa me je vrnila v normalno življenje. Če je tudi to natolcevanje, tudi prav.

Jaz sem ena izmed tistih, ki najraje pijem alpsko mleko 1.6 mm in jem prav vse kuhano ali surovo samo, da je dobro. V teorije se ne spuščam, ker..... Občudujem pa ljudi, kot je Klopotec, ki je uspel z načinom življenja in prehranjevanjem premagati bolezen in vem, da Klopotec ni edini, ki je na ta način artritisu pokazal :-- .

:wink:
 skorc
Klopotec, iz Prlekije je vsak teden eden na televiziji, ki pravi kako imate vodo onesnaženo, kako je zemlja onesnažena s pesticidi, kako vam rinejo genetsko spremenjena živila, kako imate visoko število bolnikov srca in ožilja... Tako, da po moje pri vas še kaj drugega ne štima in ne samo mleko. ;)

Pa saj ni važno. Vsem ne ustreza vse in prav je, da se vsak najde v tistem kar mu telo sprejme. Lepo, da si se pozdrravil z alternativo. Tudi sam menim, da je sprememba "življenskega" stila zdravilo za marsikatero tegobo. Če je tebi prijala sprememba iz tunke na zelenjavo, potem tako več nimaš kaj za razmišljat.

Jaz sem si pa nogo scotal prejšnjo sezono pa sem ugotovil, da mi alpsko mleko 1,6 pomaga. Pa sem sedaj pretekel 35 kilometrov in spil liter alpskega pa se odlično počutim. :)

Vsakemu svoje.

Ej, za recept, za sok iz kopriv bi se pa priporočal. Sliši se zanimivo, pa bi poizkusil še sam. A ima morda še kdo recept za sok iz melise? :)
Uporabniški avatar
 Sončka
klopotec napisal/-a:Kaj je moje izhodišče? Da je bolje uživati surovo mleko in mlečne izdelke izsurovega mleka, ker na ta način ohranimo v mleku vse, s pasteriziranjem ali steriliziranjme pa mnogo tega uničimo. Kalcij iz surovega mleka je mnogo bolj absorbljiv, kot iz kuhanega. To so argumenti ki mene pač prepričajo. Metljaja, salmonele in drugih "strahov", s katerimi nas je prestrašila mlečna industrija se ne bojim. Če se jih kdo boji, prav, pa naj uživa kuhano mleko.
Če so to za koga neutemeljena natolcevanja, tudi prav. Moja lastna izkušnja je, da me je kuhana hrana, vključno s kuhanim mlekom zvila do kraja (artritis), živa hrana pa me je vrnila v normalno življenje. Če je tudi to natolcevanje, tudi prav.

Se popolnoma strinjam... Sicer sama nisem prešla na surovo hrano, v smislu samo surova hrana, ker zaenkrat še ni potrebe, a pijem izključno surovo mleko in ga ne prekuhavam.
Ko sem še učila na Srednji gostinski šoli, je prof za prehrano enkrat omenila, da so naredili pasterizirano in homogenizirano mleko zato, da maščoba ne bi zamaševala kuhinjske odtoke... saj na ta način razdrobijo maščobo v mleku, če jaz kaj dobro (laično) vem.
Da pa takšno zdrobljene maščobe škodujejo telesu, bi jaz potrdila, čeprav ni navedla nobenih raziskav in jaz nisem šla preverjat njene izjave. Mogoče pa to v prihodnje naredim...
Uporabniški avatar
 INOT
In tako dragi moji boste počasi izčrpali debato o mleku. :D
Zdaj lahko preidete na pašteto. Polna je raznorazne svinjarije. Rad imam gavrilovičevo. :D Zdaj me lahko mirne duše pohodite :twisted:
:rol:
 klopotec
skorc napisal/-a:Klopotec, iz Prlekije je vsak teden eden na televiziji, ki pravi kako imate vodo onesnaženo, kako je zemlja onesnažena s pesticidi, kako vam rinejo genetsko spremenjena živila, kako imate visoko število bolnikov srca in ožilja... Tako, da po moje pri vas še kaj drugega ne štima in ne samo mleko. ;)

Pa saj ni važno. Vsem ne ustreza vse in prav je, da se vsak najde v tistem kar mu telo sprejme. Lepo, da si se pozdrravil z alternativo. Tudi sam menim, da je sprememba "življenskega" stila zdravilo za marsikatero tegobo. Če je tebi prijala sprememba iz tunke na zelenjavo, potem tako več nimaš kaj za razmišljat.

Jaz sem si pa nogo scotal prejšnjo sezono pa sem ugotovil, da mi alpsko mleko 1,6 pomaga. Pa sem sedaj pretekel 35 kilometrov in spil liter alpskega pa se odlično počutim. :)

Skorc imaš čisto prav. Pri nas v Prlekiji je mnogo tega narobe. Žal. Ampak to je pa res preširoka tema za ta forum.

Vsakemu svoje.

Ej, za recept, za sok iz kopriv bi se pa priporočal. Sliši se zanimivo, pa bi poizkusil še sam. A ima morda še kdo recept za sok iz melise? :)
 skorc
A recept za sok, pa dobim maja v Radencih? :D
 klopotec
skorc napisal/-a:A recept za sok, pa dobim maja v Radencih? :D

Sory skorc. Takoj ga dobiš.
Nabereš koprive, po možnosti čimbolj vstran od virov onesnaženja. Nabiraš vlade vrhe, dokler ne cvetijo. Korenček prerežeš po dolgem od debelejšega konca proti tanjšemu, vendar ne do konca, tako da se spodaj še drži skupaj. previdno ga razpreš in v režo natlačiš koprive, kolikor jih gre noter. vse skupaj potisneš v sokovnik. jaz imam centrifugalnega. ne se bat okusa, ker nič ne peče. za dva zadostuje kila korenja in srednje velika skleda vršičkov kopriv. koprive nabereš v 10 minutah. jaz jih naberem zvečer, pijeva pa jih zjutraj. koprive lahko zamenjaš z regradom, ali špinačo. vendar so samonikle rastline boljše, bogatejše z rudninami in vitaminčki.

Na zdravje.
 skorc
O hvala, hvala. Od kje pa potem sok pride? A je treba z vodo razrečit?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA