Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 dado75
Pozdravljeni!

Glede na to, da sem šele letos bolj resno pristopil k teku imam nekaj vprašanj povezanih predvsem glede prehrane. Nekaj člankov v zvezi s prehrano sem sicer že preletel in si ustvaril nek sebi primeren dnevni jedilnik, zato me zanima ali sem na pravi poti, ali pa moram kaj popraviti, zato se obračam na vas "maherje" tega početja :)

O meni:
Star sem 34 let, imam 55 kg in sem visok 168 cm.

Dnevne aktivnosti:
skoraj vsak dan pretečem okoli 12km in prepešačim cca. 3km. Zvečer, pred spanjem pa telovadim cca. 50 min (trebušne vaje).

Jedilnik:
Zajtrk: 130g Ovsenih kosmičev + 2,5 dcl jogurt (1,3 maščobe)
Malica: 200g cottage cheese
Kosilo: 120g testenin (polnozrnatih) in polivka (tunina-80g + 1dcl jogur)
Malica: 50g suho kandirano sadje
Večerja: 250g posnete skute (0,5g maščobe)

Ali je to ok oz. kaj naj spremenim v prehrani, da bo telo zadovoljeno in potešeno :) Naj omenim, da imama tak jedilnik cca. 2 meseca in teža je skozi enaka.

Hvala za info in lep pozdrav, Vladimir
Uporabniški avatar
 izzardly
A svežega sadja in zelenjave (v kakršni koli obliki) pa nič?
Uporabniški avatar
 valena
Čestitam, da zdržiš!
Še za en dan se mi zdi, da tvoj jedilnik vsebuje malo preveč mlečnih izdelkov(skuta sir jogurt). Testenine in ovseni kosmiči so priporočljiva hrana za tekače,kandirano sadje bi raje zamenjala s svežim,ker vsebuje preveč sladkorja,in zraven sadja bi pojedla kakšen kos kruha ali druge sestavljene ogljikove hidrate(riž,polenta,ajdovi žganci...)da se bolj naješ. Pogrešam jajca,meso,govejo juho in ogromno zelenjave.
Tudi uživanje tune vsak dan je lahko škodljivo(vsebuje precej živega srebra).
Jaz se raje držim načela vsakega malo z veliko sadja in zelenjave.
 jezek.teka.teka
tudi meni se zdi jedilnik nekam enoličen.

dodala bi sveže sadje in zelenjavo, popestrila vir beljakovin. če ne ješ mesa, lahko vključiš stročnice, ajdo, tofu kot vir beljakovin, namesto skute. pa seveda kvalitetne maščobe v obliki olj in oreškov, če jih morda še nimaš na jedilniku.

če bi bila jaz na tvojem mestu, bi malo preračunala dnevne potrebe po kalorijah - nisem prepričana, da poješ dovolj hrane, sploh če vsak dan tečeš.

LP
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Kot je bilo že omenjeno vsaka ti čast če zdržiš. Če pogledamo jedilnik že samo površinsko lahko takoj vidimo da je sestavljen večinoma iz OH, tukaj se moraš vprašat kaj je tvoj cilj hujšanje ali treniranje teka?

Vsekakor kot prvo preveč mlečnih izdelkov, ki kot vsi vemo vsebujejo laktozo (mlečni sladkor) in glede na to da si napisal da 4x dnevno uživaš mlečne izdelke se tu nabere kar precej slednjega.
Kot drugo sveže sadje in zelenjava? Suho sadje je kvečjemu dobro za okrog treningov, da ti hitro povrne izgubljeno energijo oziroma napolni glikogenske rezerve takoj po treningu.
Potem ne morem nikjer zasledit zdravih maščob? Omega3 iz rib (tuna ga nima kaj veliko), omega6 in omega9 rastlinskega izvora (bučno, olivno olje, oreščki).
Potem beljakovine živalskega izvora ker vsebujejo aminokisline, ki jih v rastlinski hrani ne najdemo.

Potem če si si prebral o prehrani veš da samo suho sadje niso obrok. Glej na to da ti bo vsak obrok sestavljen iz določenega razmerja beljakovin, ogljikovih hidratov (kompleksnih) ter beljakovin. O vsem tem pa je na netu dosti napisanega sam malo pogooglaš pa je.
Ker iz tega tvojega jedilnika tvoje telo absolutno ni potešeno. Pa kot prvo se poskusi držat da ješ pisano, vem sprva je težko vendar sčasoma "padeš not".

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 anže07
jaz ne bi reel vsaka čast da je zdržal tako kot vi to pišete tu

če pogledamo je to grozno- že 2 meseca ni zaužil nič mesa , zelo malo oz. tudi nič beljakovin rastlinskega izvora , poleg tega pa dva meseca brez sadja in zelenjave - to je lahko že močna hipovitaminoza

močna zakisanost telesa -saj v tem jedilniku ni niti ene hrane ki bi delovala bazično

Lahko pa dam samo en nasvet - v enem dnevu se ne da zaužiti vseh živil ki so potrebne za obnovo telesa- zato je NUJNO vsak dan spreminjati sestavo jedilnika in jesti čimbolj raznoliko
 spela*
anže07 napisal/-a:če pogledamo je to grozno- že 2 meseca ni zaužil nič mesa ,

dado75 napisal/-a:Kosilo: 120g testenin (polnozrnatih) in polivka (tunina-80g + 1dcl jogur)

:wink:

Sicer pa to, da človek ne je mesa, ni nič tako zelo groznega. Se da preživeti, nekateri pa zraven še zelo dobro tečejo. :wink:

S čimer pa nikakor ne trdim, da je ta jedilnik dober za vsak dan.
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
Uroš Sobočan napisal/-a:
vencelj napisal/-a:Predvsem se nikar preveč ne obremenjuj s tem.

:clap:

ja res! upam, da ne tehtaš vseh sestavin, ki jih spraviš vase (glede na to, da si navedel teže) :? :shock: malo prestrogo, se ti ne zdi!?
Uporabniški avatar
 anže07
joj špela -preberi vse saj nisem samo meso omenjal - je bi le naštet zraven
Uporabniški avatar
 polonch
spela* napisal/-a:
anže07 napisal/-a:če pogledamo je to grozno- že 2 meseca ni zaužil nič mesa ,

dado75 napisal/-a:Kosilo: 120g testenin (polnozrnatih) in polivka (tunina-80g + 1dcl jogur)

:wink:

Anže07 tunina=meso :wink:
Uporabniški avatar
 anže07
polonch

tuna ni meso oz. bi lahko rekli je neka vrsta drugačnega mesa - skoraj tako kot primerjam sojo in meso

tu so imeli kristjani še celo prav da rib niso šteli pod meso

če pogledam popolnoma drugačna sestava, DRUGE MAŠČOBE in VITaMIN B12

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA