vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Biz
Pravzaprav ob vseh neprekinjenih aktivnostih me začnejo po cca. pol ure aktivnosti peči prsti na levi nogi. Ne gre za to, da bi imel preveč zategnjene vezalke, je pa res, da se to dogaja na teku, košarki, hoji v hrib z gojzarji, drsanju in smučanju, ko so tudi obuvala po normalnih razmerah zategnjen, ne pa npr. na kolesarjenju ali ob hoji. :shock:

Bolečina je srednje huda, delno se jo da ignorirati. Po tem ko je konec aktivnosti in se odpne vezalke, bolečina kmalu poneha. Nobenih posebnih aktivnosti za preprečitev še nisem poskusil.
Uporabniški avatar
 bobr
Premajhna številka superg? Različno dolga stopala?
 luzr
Prsti? Kje?
Spodaj, zgoraj, pod nohti?
Gre za bolečino v mesu ali v kosti?

Lahko gre za podkožne žulje iz razloga, ki ga je napisal bobr.
Biz napisal/-a:Pravzaprav ob vseh neprekinjenih aktivnostih me začnejo po cca. pol ure aktivnosti peči prsti na levi nogi. Ne gre za to, da bi imel preveč zategnjene vezalke

Možno, da gre ravno za to, preveč zategnjene vezalke, v kombinaciji z malenkost premajhnimi copati.
Po pol ure namreč noge že malo otečejo. Za tek je treba zategniti vezalke precej manj, kot za hojo. Če jaz zavežem copate tako, kot bi jih za lahkotno sprehajanje, me po kake pol ure teka začne boleti v nartu - ali pa med nartom in prsti. Zavežem ravno toliko, da peta v copatu ne zdrsava, nikakor pa ne toliko, da bi bil copat povsem oprijet, sicer je treba čez 20-30min popravljat. Podobno velja tudi za gojzarje, ko začnem hodit, vezalke precej švohotno zavozlam.
Uporabniški avatar
 Biz
Bolečina je po celi dolžini prstov, zdi se, da je na spodnji strani podplata, ne zgoraj pri nartu. Copati gotovo niso premajhni. V enem sicer nosim dodaten vložek, ker moram uravnavati višino (1 cm v peti) zaradi rahlo ukrivljene hrbtenice. Tam so res večje bolečine.

Bom poskusil z zelo razrahljanimi vezalkami in brez vložka, pa poročam.
Uporabniški avatar
 bobr
1cm imaš še dodan vložek na že vgrajen original vložek? Si siguren da je ta dodaten vložek priporočljiv za tek? Res poskusi brez tega dodatka.
Uporabniški avatar
 Biz
Danes sem poskusil tek brez vložka, s še posebej razrahljanimi vezalkami. Po cca. 40 minutah spet bolečine, vendar ne v istih intenzivnostih. Leva noga, predvsem mezinec, tam kjer se prst drži podplata, torej ni niti v stiku s podlago. Ampak tudi v ostalih prstih, vendar manj. Na drugi nogi brez bolečin.

Pri taki napaki hrbtenice kot jo imam jaz je povišek priporočen, zaradi preprečevanja povečane obrabe na napačnih mestih.

Ko se je bolečina začela, sem poskusil z drugačnim načinom teka, tako da sem se nagnil bolj nazaj in pristajal bolj na spodnjem delu podplata, tako da je bila obremenitev prstov manjša. Bolečina je popustila na znosno in praktično nemotečo stopnjo. Zato sklepam, da je poleg drugih razlogov, zgleda tukaj tudi preveč naprej nagnjen trup pri teku in zaradi tega posledično prevelik pritisk na prste.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Sicer me čudi, da bi takšne boleline nastale že po 40 minutah (močno odrivaš?), drugače pa bolečine v prstih niso nič posebnega pri daljših tekih z večjo intenzivnostjo. Gre za daljšo obremenitev prstov na nogah pri odrivu. Posledice so lahko razni žulji, otekline ali črn noht.
Menim, da se da s časom to odpraviti tako, da se navadiš na takšno obremenitev, še bolje pa je, če redno izvajaš tekaško abecedo - tekaške vaje za tehniko, pri katerih se prstni del precej ojača.
Upošteval sem priporočila in poizkusil sledeče. Ven sem dal vložek, razrahljal vezalke (resnici na ljubo jih nikoli nisem zelo močno zavezoval). Stanje se je definitivno izboljšalo. Še vedno zna biti kdaj neugodno, ampak v manjši meri. Naslednjič bom kupil adidaske 0,5 številke večjo, ker so mogoče res malo preveč fit. V glavnem hvala za ideje in priporočila. :clap:
Pa še nekaj dobro deluje, ne morem verjeti, da tega nisem prej poskusil... uporabiš čisto vse luknje na Adidas supergi, tudi tisti dve zadnji, ki izgledata odveč. Efekt - sploh ni bilo nobenih bolečin!
wind napisal/-a:Možno, da gre ravno za to, preveč zategnjene vezalke, v kombinaciji z malenkost premajhnimi copati.
Po pol ure namreč noge že malo otečejo. Za tek je treba zategniti vezalke precej manj, kot za hojo. Če jaz zavežem copate tako, kot bi jih za lahkotno sprehajanje, me po kake pol ure teka začne boleti v nartu - ali pa med nartom in prsti. Zavežem ravno toliko, da peta v copatu ne zdrsava, nikakor pa ne toliko, da bi bil copat povsem oprijet, sicer je treba čez 20-30min popravljat. Podobno velja tudi za gojzarje, ko začnem hodit, vezalke precej švohotno zavozlam.

Šele včeraj sem v trgovini pomerarjal isti copat - a pol številke večji. Perfekten je. Pomerjal sem par ur po polurnem teku, tako da je bila tudi noga že "široka" :) Bomo videli kakšen bo efekt!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA