vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Vreme
Saj vem, da smo o tem že veliko pisali na forumu, a trenutno ne najdem nič pametnega na to temo. :oops:

Skratka dober teden je od Formaratona in dva tedna od Šentiljske poti, v obeh primerih sem opravil več kot 50 km. Jasno je, da moje telo še zaenkrat na takšne napore ni navajeno zato je še toliko bolj pomembna regeneracija.

Namreč dogaja se mi to, da voljo za tek sicer imam, a vsak tek ki ga opravi je neskončna muka in ni več pravega užitka bi rekel temu. V tem tednu sem sicer opravilen krajši tek, nekaj sem se hotel včeraj iti tempo tek, ki pa mi je pokazal,da z glavo skozi zid pač ne gre :bum: , današnji 12. km počasni tek pa tudi ni bil, da bi vriskal na cilju od veselja. Celo več prisiljen sem bil na začetku vmes tudi nekaj hodit :twisted:

Glede prehrane pazim, da jem čim več beljakovin, zato pa sem na koncu Formaratona pil čokoladno mleko, ko ste drugi že držali flašo s pirom :drink

Torej zanima, kako se vi regenerirate, po takšnih tekmah???
Uporabniški avatar
 bernarda
Hoj
Kakor veš, boš verjetno dobil kar nekaj različnih odgovorov.Sam se odloči, katerega boš izbral, ali naredil kakšno kombinacijo.
Povedala, ti bom za sebe, kako opravil regeneracijo, čeprav bi morala še kaj dodati(kar se tiče moje regeneracije), samo za enkrat to zadošča.
Po vsaki tekaški tekmi, pa naj bo to maraton , ultra ali "dirka", obvezno naslednji dan opravim iztek do 6 km, ne več.Tek je razumljivo čisto počasi, ker pač hitreje ne gre.V kolikor je potrebno dodam še en iztek, ali dva dolžina je ista(odvisno kakšna tekma je bila pred tem), nato pa počasi nazaj na ustaljeni ritem.Včasih je zadnji iztek mogoče že 1-2 km daljši.

Svetujem ti, da ne delaš nekaj časa daljših tekov od 6 km, pa še to čisto počasi, da se ti telo ne bo uprlo.Dodaj še vitamine(sadje, zelenjava)kakšen magnezij, mogoče masažo, pa srečno.

Lp. :wink:
Nazadnje spremenil bernarda, dne 26 Apr 2009, 18:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Ekole da ti sam napišem. Po teku, katerem koli, spijem beljakovinski napitek (eno merico, maxxshake ali pa maxxwhey) ter rozine (količino prilagajam glede na dolžino), med samimi treningi pa pijem samo izotonični napitek oziroma tu pa tam kakšno tablico sprobam za ultra teke.
Po Formaratonu verjamem da je bilo dokaj hudo ker tudi sam nisem ravno vriskal, vi pa ste še prej opravili s Šentiljsko. Moj prvi trening je bil v sredo (25 km) na izi tempo in tam okrog 20 se je začela čutiti utrujenost, nato sem naslednjega naredil v soboto (torej včeraj) 30 km in je šlo vse gladko brez težav in bolečin, kar pel sem si zraven :P aja do srede pa sem malo migal na kolesu, ki je odlično za regeneracijo.
Ja beljakovine so dokaj pomembne čeprav menim da tekači vseeno potrebujemo več OH, beljakovine so na mojem jedilniku izključno zvečer (ala piščančji-puranji zrezek ali jajčni beljaki, zelenjava in stročnice ter bučno olje) čez dan pa so to ribe ali sojino mleko skratka manjši "odmerki". Najpomembnejši je pa itak počitek, če že volje nimaš, da bi šel na trening ne pojdi z glavo skozi zid ker ti telo že s samo "nejevoljo" kaže znake da še ni spočito in pač kak teden izpusti treninge in raje malo več prehodi. Izgubit nimaš kaj saj nismo profesionalci, kvečjemu lahko marsikaj pridobiš, vsaj jaz sem se tako naučil iz lastnih napak v začetku.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 kengurujko
Mene najbolj "skrbi" moja pokostnica, večkrat me namreč boli, a superge zelo vplivajo na to al bolj površina?
Uporabniški avatar
 Vreme
Iztek sem opravil v ponedeljek, ultra počasnega seveda :? , počitka pa si v tem tednu nisem kaj prida privoščil. Verjetno je v tem težava. Torej čaka me teden dni počitka, tako bo na žalost tudi Ormož odpadel :(
Uporabniški avatar
 dexi27
Letos se tudi jaz prvič srečujem z preutrujenostjo, ko čutim da ne gre več, prej sem vedno nekak mel srečo, da sem se pozimi spočil lepo na snegu počas treniral in nabiral bazo, letos pa odlična sezona, z veliko tekmami, ki pa jih jest seveda nisem smel spustit in zdaj pa so posledice tu :shock: .
Danes sem končno spoznal, da zdaj pa konec in če bom hotel v Pragi prbližno solidno odtečt maraton bo treba začet počivat, upam lahko da bo 14 dni vsaj prbližno dost.
Pa mal prilagodit prehrano pol pa upajmo na najboljše. Čene pa :--(
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Res so pomembni regeneracijski teki.
Hrana :drink je vsekakor zelo pomembna.

Utrujenost ? ? ?
Predlagam kontrolo železa
Uporabniški avatar
 Vreme
Hm to z železom je prav zanimivo, če ga je premalo ne funkcioniraš kot je potrebno, če ga je preveč pa lahko "zarjaviš", sedaj pa vedi :roll:

Zdravko in kaj ti priporočaš ob pomanjkanju železa???
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Vreme napisal/-a:Hm to z železom je prav zanimivo, če ga je premalo ne funkcioniraš kot je potrebno, če ga je preveč pa lahko "zarjaviš", sedaj pa vedi :roll:
Zdravko in kaj ti priporočaš ob pomanjkanju železa???

Predlani pozno jeseni sem se posmihal predlogu, da kontroliram železo - feritin. Vseeno sem šel v laboratorij. Katastrofa. Zdravila. Predlagam, da s kontrolo ne čakaš.
Glede hrane pa itak ... jetrca in ostalo rdeče meso, rdeča pesa, črno in rdeče sadje in zelenjava... Saj o tem je veliko napisanega.

Še en predlog: Bodi trden in neupogljiv, a ne postani železni mož. Bodi jeklen in se izogni rji :D
Nazadnje spremenil ZdravkoC, dne 26 Apr 2009, 21:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 50cent
Refošk ali Teran......vglavnem, da je krvavo rdeče oz. črno :wink: :wink: .

Lp :)
 spela*
ZdravkoC napisal/-a:
Še en predlog: Bodi trden in neupogljiv, a ne postani železni mož. Bodi jeklen in se izogni rji :D

ZdravkoC, tvoji nasveti so super. :D
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
spela* napisal/-a:ZdravkoC, tvoji nasveti so super. :D

Hvala Špelca :heart :cenz:
Uporabniški avatar
 Classix
Prvič sem se z regeneracijo srečal lani po Sladkih 6. Po vseh pravilih sem naslednji dan opravil krajši iztek, ker pa sem v tistih dneh menjaval tudi tekaško obutev...da skrajšam...staknil sem še neprijetno vnetje (bursitis) in tako prisilno počival slabe tri tedne.
Po Formaratonu...nisem opravil niti izteka. Pravzaprav po omenjenem teku sploh še nisem stekel. Prve tri dni tega preprosto nisem bil zmožen. Stopalo leve noge je popolnoma odpovedalo poslušnost. Na vsako, že malo manjšo obremenitev, se je odzvalo z hudo bolečino. Pri starših sem si sposodil masažni aparat za stopala in po treh ''terapijah'' sem se počutil bolje. Četrti dan počitka sem se kljub vsemu odločil za sprehod po Golovcu. 6 K sprehoda sem končal v res hudih bolečinah. Na žalost, se mi je v tem dnevu iztekel tudi dopust v službi in tako se, kljub pisarniškemu delu, obremenitvam več nisem mogel izogniti. Muke ježeve...v stopalu je peklo, občutek sem imel, da tudi ena koščica ni tam kjer bi morala biti. V petek sem opravil temeljito rentgensko slikanje stopala, katero je potrdilo, da so moji strahovi (stres fraktura...) neupravičeni. Kosti so cele, vezi tudi...vse skupaj je posledica preobremenitve. V soboto sem še počival, včeraj pa ponovil sprehod po Golovcu. Tokrat b.p. Podoben sprehod imam v planu še danes, jutri je služba, v sredo pa bom (če bo vse v redu) poskusil z krajšim počasnim tekom. Zdravil sem se torej s počitkom, vodnimi masažami stopal, od farmacije sem zaužil le dva aspirina (prvi dan po teku) in dva 250 mg Nalgesina v petek zvečer po slikanju. Ob tem le še opomba...zdravnik mi je po slikanju ''odobril'' uživanje analgetikov, vendar ne Aspirina!!! Sicer vem, da Aspirin redči kri, ne vem pa kaj bi to lahko imelo pri zdravljenju preobremenjnosti. Prehranskih navad po tem teku nisem spreminjal, kot dodatke vsak dan zaužijem le po eno šumečo tableto CA + D3 in eno šumečo tableto Mg.

LP
Matjaž

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA