prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Vsak ima svoj način treninga, jaz naprimer tečem vsak dan enkrat mal več drugič mal manj. Lani ko sem se pripravljal na ULTRE nisem za trening nikol pretekel več kot 34 km, je pa res da takoj po teku velikokrat grem še za dobro uro pa pol še ne kolo.
Dolge treninge se splača delat vendar po moje ne pretiravat, ampak kot sem reku kak komu paše, seveda pa je res da več kot 100 km skupaj še nisem pretekel :oops: , tisti, ki pa imajo priprave za kaj eveč pol pa je to druga pesem tam pa po so po moje potrebni tud kaki 4 urni treningi.
Jaz zagovarjam teorijo, ki govori o daljšem teku ob vikendih, in sicer en daljši tek je krajši, drugi daljši itd. Zgolj kot primer: en vikend 30 km, naslednji 40, pa 30 ... 40. Glede na to, da so moji daljši teki običajno gorski, so vsekakor časovno tudi 30 km preko treh ur.
Moj prvi prispevek. :)

Drugač poznam TF že ful dolg časa in določene teme tudi preberem. Rad bi pa dodal svoje mnenje o treningu ultra tekov. Tečem pa že skor celo življenje...najprej z bratom (kdo bo prvi do znaka), v šoli na krosih, v zadnjih letih pa ultra teke.

Moje mnenje je, da je maraton osnova za ultra teke. Če si dobr v maratonu, boš dobr tud na 100 km. Bistvena razlika se dogaja v glavi! Trening je pa podobn k pr maratonu, edino količina je mal večja. To govorim iz svojih izkušenj. Delal sm že ful velike kilometraže (v enem letu tud 7600 km), pa nism postal bolši...postal sm počasen. Enkrat mi je en ful dobr bivši triatlonec (ironman) in zdej triatlonski trener reku: "ti bi mogu nujno delat tud intervale". Mislm, da bi mogu bit trening ultra tekov podobn treningu maratona...samo z mal večjim poudarkov na količini teka in psihični pripravi (kar pa pride tud z izkušnjami).

Do svojga prvega 24 urnega teka sm naredu najdaljši trening 35 km! Vse najpomembnejše se skriva v glavi! Ta 24 urni tek sm sicer mogu predčasno končat zarad ful boleče poškodbe kolena...vseen sm preteku 126 km. Na treningu največ 35 km.

Kva se men zdi dobr trening za en 100 km tek. Enkrat na teden intervale, enkrat na teden klance, enkrat na teden pa tek nad 40 km (če se kakšn tedn ne čutiš dost spočitega pa sam kakšnih 30 km)...sigurno pa ne bistveno daljših od 50 km (recimo 4 ure počasnega teka). Ostale dneve pa sam kakšnih 5 km ful na izi.

Bi pa ful rad slišu mnenje še kakšnega izkušenega tekača o treningu ultra tekov.

Lep tekaški pozdrav
mano napisal/-a: Delal sm že ful velike kilometraže (v enem letu tud 7600 km), pa nism postal bolši...postal sm počasen.

Verjetno res. Za ultrateke rabiš veliko km, pretiravanje pa ni dobro. Pri takih km, kot jih omenjaš, ne more biti drugače, kot da si non-stop utrujen...

LP, vencelj
Živijo!
Za ultra maraton (100km) ali več ni tako pomembna količina teka kot primerna kvaliteta teka. Sama količina ti ne da hitrostne vzdržljivosti, za to je treba posebej delati na hitrostni vzdržljivosti. Količina teka za trening maratona ali ultramaratona (100km) se niti ne razlikujeta dosti. Malo so počasnejši intervali za 100km. Jaz iz svojih izkušenja lahko zase trdim, da je maraton 42km najtežja tekaška disciplina. Vse daljše in pa tudi krajše je nekako lažje preteči. Res je, da ultra teki zahtevajo daljše okrevanje po tekmi, kakor tudi drugačen režim nadomeščanje tekočine in energije.

Nekateri merijo tek v metrih in kilometrih, nekateri v sekundah, minutah in urah. Obstajajo tudi taki ki merijo s koledarjem! :P
Prijeten tek!
LP Stane
Hvala vsem skupaj za odgovore. Nikakor ne morem dojeti tega, da bi 35 km teki zadoščali potem kar za nenadni prehod na 75 ali več. :)

Na kakšen čas pa lahko potem recimo računam če maraton zverziram na 3h30min? A se potem naredi x2?
skorc napisal/-a:Na kakšen čas pa lahko potem recimo računam če maraton zverziram na 3h30min? A se potem naredi x2?

Ta računica v teku nikoli ne zdrži. Že pri prehodu s polmaratona na maraton je razlika velika. Za teke do maratona se uporabljajo različni teoretični izračuni, zelo enostaven je tisti, pri katerem vsakemu km dodaš 10 sek.
Primer: če tečeš 10 km 40 min (240 s/km) temu dodaš 10 s (250s/km), kar na 21,1 km znese slabih 1:28. Za izračun pričakovanega rezultata v maratonu dodaš še 10 s (torej 260 s/km), na 42,2 km bi bilo to slabe 3:04. Seveda je to le teorija...
:!: Pri tem izračunu dodajaš 10 s pri vsakem prehodu iz ene na drugo razdaljo (iz 10 km :arrow: maraton je torej razlika 20s/km) :!:
En izračun je tudi v temle članku: http://www.vrhunski-dosezek.com/2008/10 ... kovit.html
So pa ti izračuni narejeni DO maratonske razdalje, pri daljših tekih je treba upoštevati še vrsto drugih dejavnikov :arrow: konfiguracijo terena, ali smo fizično dovolj pripravljeni, glava...
Običajno je prvi cilj tekača na prvem "ultra" nastopu :arrow: priti na cilj, brez rezultatskih ciljev...
Nenazadnje...kakšna sploh je naslednja tekaška razdalja od maratona naprej, pri kateri bi lahko za izračun uporabljali npr. pravilo 10 sekund.
Pa še nekaj o treniranju maratona: http://www.vrhunski-dosezek.com/2008/10 ... atona.html (avtor Bruce Tulloh, objavljeno v Vrhunskem dosežku).

LP, vencelj
Dan!
Jaz sem izgubljal iz rezultata na maratonu do 100km 30' /km. Večja ko je hitrost manjša je izguba v času. V pripravah na ultra tek morajo biti tudi teki dolgi 40-50km. Take so moje izkušnje. Kar velja za enega ni nujno, da velja tudi za druge.
Se vidimo v Logarski! :)
LP Stane
Strinjam se z vencljem, da pretiravanje ni dobro. Velikrat se ob treningih ultra tekov omenja garanje. Kao, če boš dost garal, boš sigurno dobr. Problem je, če to vzameš preresno in si ob tem še psihično dost močn. Pol lohk delaš ogromno kilometrov, pa še zmer vidš, da pa u bistvu bi lohk še mal več...in zato lohk svoje telo ful preobremeniš. Počitek je ful pomemben.

Zelo se pa strinjam z maratonom 100. Najprej v tem, da je prava dolžina dolgih treningov nekje med 40 pa 50 km (recimo 3 do 4 ure). Daljši so že problem, ker nekak ne pašejo v tedenski ritem...vzamejo ti kakšn dan preveč, da bi se dobr regeneriral.

Druga stvar, s kero se res strinjam z maratonom 100, je pa to, da je zelo pomembna kvaliteta. Bolš je nardit 3 dobre treninge na tedn, k pa 7 povprečnih. Zato sm omenjal 3 glavne treninge (intervali, klanci, dolgi tek). Vse ostalo pa na izi in res z občutkom.

Je pa res, da to najbrž ni splošno pravilo, k bi veljalo za vse ljudi na svetu.

Pričakovan čas je pa težko napovedat. Ful je odvisn od tega, kok ti dolge razdalje ležijo. Lohk ti napišem, kva pravijo tabelce. Čas 3:32 na 42 km bi pomenu 4:18 (50 km), 4:55 (56 km), 9:00 (90 km), 10:25 (100 km), 20:09 (160 km) in 187,5 km (24 ur)...še ta kratke...1:39:30 (21 km), 45:37 (10 km) in 22:00 (5 km). Ampak to je sam teorija, ne se preveč zanašat na to. Dejavnikov, k vplivajo na končni rezultat, je preveč.

Lep tek! :)
O.K. Počasi dojemam vso stvar. 8) Torej bom pustil enkrat tedensko v programu tekm med 40 in 50, ter en tek na Pohorje in okrog. Tiste tri krajše ravninske pa bom nadomestil z enim intervalnim in enim kratkim regeneracijskim.

Sedaj pa še prošnja okrog tega kako naj bi zgledal intervalni trening za ultro? Koliko intervalov, kako dolgih in končna razdalja?

Hvala!
Živijo!
Tudi tablice primerjalnih dolžin in časov je nekdo naredil na osnovih podatkov, ne vem sicer na kak način. Govorim v preteklem času. Hahaaaaa! Že dolgo nisem tekel kakšne stotke. A sem v pripravah na ultra tek uporabljal razne testne teke, ki so napovedovali približni rezultat. 10min, več ali manj zaradi trenutnih razmer na progi. Intervalni teki za ultramaraton ne smejo biti prehitri, to je potem jalovo delo. Vse mora biti podrejeno in usklajeno s predvidenim rezultatom. Moji intervali na 1000m so bili za 30-40'' sekund hitrejši kot tempo na teku (100km)
Razlika v hitrosti pa je bila za 15% manjša na stotki kot na maratonu. Prej je nekdo omenil primerjavo iz tablic, tam sem izračunal razliko 25%. To pomeni, da je vsak tekač unikat in tako se mora tudi pripravljati.
LP S.
Ne vem, kako so ble narjene tabelce. :) Bi pa sam dodal, da je procentualna razlika med hitrostjo v maratonu in hitrostjo v teku na 100 km odvisna tud od tega, kok hitr tekač si. Nekdo k teče maraton 2:30 lohk teče na višjem nivoju od nekoga, k teče maraton 4:00...ker je čas napora krajši. In z razdaljo se to še veča. Ta, k teče maraton 2:30, bo na 100 kilometrski progi 7 ur...tist, k pa teče maraton 4:00, bo pa na stokilometrski progi več k 12 ur (po tabelcah). Hočm rečt, da počasnejši k si, dlje časa si na progi...in temu primerno morš celo progo tečt na nižjem nivoju...na nivoju, ki je primeren času, k si na progi. Zato recimo 15% razlika v hitrosti ne velja v vseh primerih. Je pa res, da je vsak človek unikat. Nekdo je lohk na daljših progah relativno zelo dobr v primerjavi s svojimi časi na krajših progah...nekdo drug je pa lohk na daljših progah relativno dost slab v primerjavi s svojimi časi na krajših progah.

Lep tek! :)
mano napisal/-a: Nekdo je lohk na daljših progah relativno zelo dobr v primerjavi s svojimi časi na krajših progah...nekdo drug je pa lohk na daljših progah relativno dost slab v primerjavi s svojimi časi na krajših progah.

Ta domneva bi lohk veljala le za tiste, ki daljših tekov niso trenirali. Drugače pa so tovrstne tablice kar primerne za postavljanje okvirja. Najbolj se zalomi, če pri izračunu npr. za Ce-Logarska upoštevaš le 75 km. Višinska razlika ni zanemarljiva. Seveda pa je še obilo drugih vplivov. Name zelo vpliva vreme in me vročina upočasni, medtem ko me dež običajno pohitri v zaključnem delu - manj izčrpanosti.
Tole bi še vprašal. Obdelal sem zbirko starih tem o tem ultra-maratonu. Nekaj tekačev je omenilo, da se je vmes preobulo in preobleklo. Čemu?

To, da oblečeš nekaj svežega še razumem, če se preznojiš. Da bi se pa preobul? A je to splošna praksa? Jaz imam na zalogi vedno samo ene tekaške copate... Bi bilo potrebno imeti dvoje?
Ko ne veš več kaj bi še naredu da se mal spočiješ pač zamenjaš copate :wink: , seveda če maš s sabo spremstvo, jaz sem ga lani mela pa sem skoristu tud to :lol: .

Ja in pol spoznaš da so boljši copati ki sem dal za njih 60 eurov, kot tisti za 110 eurov :?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA