vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

glumac
Eno vprašanje za PATRUSO, glede na to, da stvari dobro poznaš.Ni mi jasno, zakaj hladiti ahilovo tetivo, če pa doktarji pravijo, da je tetiva slabo prekrvljajena in jo je potrebno masirati in ogrevati.Jaz imam vnetje pri narastišču ahilove tetive.
Hvala za odgovor.
 PATRUSA
Glumac
Imas torej vnetje tetive-Tendinitis
Tetive so vezivni spleti prek katerih se misice prirascaja na kosti in preko katerih se nanje prenasa misicna sila.Znano je da se teive veliko dlje celijo ,ravno zaradi dega kot si sam opisal.

Za takojsnje zdravljenje po poskodbi se priporoca ze premleta stvar PLOD pocitek,led,obvezo in dvig
protivnetne zdravila-ultrazvocno zdravljenje-le ta pregreva pospesuje prekrvavitev,masaza itd. pregrevanje v kasnejsi fazi vsekakor saj s tem pospesimo celjenje
da ne pozabimo vaje,pri katerih tetiva miruje,hkrati pa krepijo misice v okolici ohranjajo misicni tonus.
Se kaj bi se naslo.
Lp
 SövaS
Bom kar tukajle startal ... :lol:

Najprej vsem skupaj en lep uvoden pozdrav od novega clana TF. :D

Ker imam oz. sem imel podobne tezave, kot avtor te teme - Cookie -, bom kar v tej temi podal nekaj svojih izkusenj in tezav glede teka. Metapodatki mojega teka: tecem ze priblizno pol leta po 2-3X na teden z dvemi enomesecnimi prekinitvami, na en trening pretecem pribl. 4km. :oops: Ja, vem, mejhna stevilka... Trenutno to razdaljo pretecem v sestih etapah z po nekaj minut hoje in razgibavanja vmes. Zaenkrat je moj cilj, da bi uspel te 4km prelaufat v enem kosu. :? Kaj cem, vsak zacetek je tezak. :roll: ... Priblizno istocasno tudi spremljam TF in si tako nabiram znanj o tej zame na novo odkriti tehniki bojevanja proti stresu in nabiranja novih moci.

K srzi problema: pri meni se je skeleca bolecina pojavila po kaksnen prvem mesecu teka. Center bolecine: kita na notranji strani (t. j. tista stran, kjer en glezenj gleda drug glezenj :P) levega gleznja takoj za mestom pritrditve piscali na glezenj (upam, da sem zadel pravo kost :P). Boleca je bila predvsem notranja kita, ki se iz stopala za gleznjem nadaljuje proti golenici. Bolecina se je ponavadi pojavila po prvem kilometru teka ... Po mnenju forumasev iz neke druge teme TF sem obiskal svojega osebnega zdravnika. Sprva sem pricakoval, da bom bil delezen raznoraznih preiskav, a temu ni bilo tako. Meni je zdravnik priporocil kratkotrajno prekinitev teka (za en mesec) in nakup ortoze v najblizji lekarni. Trenutno uporabljam ortozo znamke Futuro velikost M ... Da skrajsam zgodbo: zaenkrat tezav s skeleco bolecino v gleznjih nimam. :)

Imam pa tezave z bolecino v mecih na mestih, kjer je misica z notranje strani pritrjena na golenico in na notranjih mestih med golenico in meco. :( Ta bolecina se ponavadi pojavi v zadnjem kilometru teka. Zaenkrat dober stretching in razgibavanje veckrat na dan to bolecino v roku enega dne prezene. Bi pa vseeno na tem mestu vprasal, ce kdo ve, ali je to le neutrjena misica ali je lahko kaj hujsega?

Hvala za nasvete && LP,
Söva :)
Ker imam sam podobne težave sem si sposodil kar tole temo. Tudi jaz imam bolečino na notranji strani piščali kakšnih 15 cm nad gležnjem. Najbolj me boli med obremenitvijo, rahlo bolečino pa čutim tudi v mirovanju. Zelo močno bolečino si lahko povzročim tudi, če s prstom pritisnem ob kost. Bolečina se je začela pred mesecem in pol kmalu po tem ko sem začel s tekom. Prej sem se veliko ukvarjal s tenisom in nogometom pa podobnih težav nikoli nisem imel. Bil sem tudi že pri ortopedu, kjer pa sm bil tipično na hitro odpravljen, z "prekinite aktivnosti, ki vam povzročajo težave" in to je bilo vse. Če ima kdo kakšne izkušnje in nasvet se priporočam. Ali je možno, da imam napačne superge?
Uporabniški avatar
 pajo
Decembra poškodoval tetivo ni mi pomagal ne počitek ne vse ostale stvari. V aprilu sem šel še do fiziatrinje - ta je videla mojo zatečeno tetivo predpisala 10x obsevanje obvezno krepitev tetive... Sedaj sem zopet začel z tekom. Prej Asics sedaj Brooks. Zakaj? Na peti so Brooks malo širše in se tetiva ne drgne in ne povzroča nadaljnega vnetja.Probaj še ti z tem obiskom.
LP
Pri meni se je bolecina pojavila februarja letos, ko sem vecino tekov od decembra dalje opravila na asfaltu. Bolelo me je ob piscali, cca 10 cm nad gleznjem bolj na notranjo stran - sprva le proti koncu teka, nato je bolelo tudi pri hoji in na pritisk/ob dotiku, zato sem s tekom za 3 tedne prenehala. Po pocitku sem tekla v gozdu in po makedamu, pa se je vse skupaj ponovilo. Sem malo prebirala po forumih in sklepam, da gre za vnetje pokostnice. Se mogoce motim?
Uporabniški avatar
 pajo
Misli, da si kar pravilno mislila. Poglej če te mogoče v petnem delu preveč stisne.Probaj še vaje za tetivo meni so pomagale moram pa priznati, da me je precej bolelo ko sem to delal.
 Tamzi
Pri meni pa gre za vnetje tetive peroneus, zunanja stran gleznja, traja ze mesec in pol... Terapija z elektriko, laserjem, malo pocitka. Diagnoza 'overuse', boljse se kar ni. Menjala ze ene tri razlicne kreme, poskusala hladiti, greti. Trenutno sem na Voltarenu, pa upam da bo kaj boljse. Ima kdo izkusnje s tem gelom? Podoben je Olfen gelu.

Poleg asfalta, ki je verjetno najbolj kriv za to moje nesrecno stanje, razmisljam da so mogoce krive tudi superge. Ko sem jih malo menjala s starejsimi, sirsimi, sem enostavno lazje tekla. Brooks pravis? Hmmm, bomo probali ob priliki.
pozdravljeni!

po tem kar sem prebral, je res verjetno nujno, da se ugotovi, katera mišica ali vez povzroča težave (velikokrat niti ne boli tista mišica ali vez, ki je poškodovana, ampak katera od sosednjih)

Je pa možno opazno skrajšati čas okrevanja po poškodbi - v specializiranih trgovinah se dobijo švedski proizvodi Back on Track. V taknino imajo vtopljen prah keramike in vračajo telesno toploto v obliki IR valov in globinsko pregreje tkivo. To poveča prekrvavitev in prehranjenost tkiva, kar skrajša okrevanje in lajša bolečine (mimogrede isto stvar uporabljajo tudi na športnih konjih:)) Pomembno je pa tudi, da zmanjšuje možnost nastanka novih poškodb ali napredovanje stare poškodbe. Vidim, da se marsikdo tukaj na forumu že zaveda pomena preventive -pohvalno.

Back on Track se dobi za večino delov telesa - meča, kolena, gležnje, hrbet...

Pa še to... ne vem kdo je pisal o hlajenju - hlajenje je koristno samo prve 24 ur po poškodbi, da lajša bolečine in zmanjpšuje nastanek otekline, potem pa ni več koristno hladit, je treba pregret.

lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA