Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Hvala vsem za izčrpna in raznolika navodila.....

Odločil sem se za tek zvečer, po končanem delu.........

Mojo moto in cilj je začeti počasi, vztrajno in trmasto nadaljevati s stopnjevanjem in se kasneje udeleževati maratonov.....

Problemov s kilažo nimam ( 170cm / 70kg ).......

Glede prehrane sem si že ustvaril urnik prehranjevanja po priporočilih športnikov, zanima me pa še nekaj....

Zasledil sem da je treba paziti na glikemični indeks oz. raven sladkorja in edino to mi ni najbolj jasno.... Kakšen je pravilen vnos sladkorja in katera živila priporočate ????

Pa še nekaj kar mi ni nihče odgovoril, ali mi morda lahko kdo predlaga kje imajo dobro založeno tekaško obutev in kje se cenovno splača ???? Če sploh obstaja tak plac......

Hvala za prejšnje odgovore in upam na naslednje.....

Lp vsem !
GI pove, kako hitro se iz določenega živila pri prebavljanju sprosti sladkor v kri. s tem ni mišljen le sladkor, kot ga zaužijemo, pač pa sladkorji kot ''gradnik'' hrane. GI pri hrani se spreminja glede na kombinacijo zaužitih živil, včasih tudi glede na stopnjo termične obdelanost. za osnovna živila najdeš kup spletnih strani, kjer imaš definirano, kakšen GI ima neko živilo.

za trgovine pa jaz osebno ne bi vedela - sama kupujem v TS na čopovi. in ker imama rada svoja stopala, gležnje, kolena, kolke, križ itd., pri nakupu ne šparam preveč.
Tako koj je bilo omenjeno, GI ti pove kako hitro naše telo absorbira "sladkorje", ki so v določeni hrani prisotni. Tudaj imaš lepo tabelo:
Tabela GI
Tista živila, ki so bolj na vrhu, uživaš okrog treningov, tista bolj na dnu pa tekom dneva...

Glede športne opreme se ti pri nas najbolj splača pogledat v večih trgovinah, najboljša izbira je tudi http://www.superge.si, kjer imajo večkrat akcijo, copat pa lahko prej preizkusiš tudi v TS, če si v Ljubljani priporočam tistega na Čopovi. Ni pa pametno izbrat copat glede ceno koj je napisala ježek teka teka, temveč si daš prej stopalo izmerit (skenirat) in se nato odločiš za nakup. Včasih pa je pametno tudi naročanje preko spleta (npr. http://www.wiggle.co.uk/d/run/8/1/1/)

Lp

Uroš
ojla,
začel sem z jutranjim tekom, pred službo.
z drago ustaneva ob pol petih ali malo kasneje, do malo čez pet pripraviva malčka na transport, ga iz četrtega štuka neseva na park plac (ne pustiva ga tam) 8) , ga "posediva v avto, draga se odpelje, jaz pa "zadovoljno pljunem v tla" in grem tečt. Občutek je enkraten. Vsi so še "zanetani", jaz pa že aktivno prebujam svojo možgansko celico.
Tek sicer ni prida dolg, dobrih sedem kilometrov, samo občutek o koristnem delu za telo navsezgodaj, je pa ubijalsko dober.
Kasneje se odpravim na parkplac do avta in se zarežim: Hoj, saj tukaj sem pa danes že bil!
Take teke sicer načrtujem že cca pet let, zdaj sem se pa prepričal, da je čez dan škoda časa, ko pa imava "prirastek" :D
Uporabniški avatar
 RoKo
Loni napisal/-a:Samo zjutraj na PSTju ni gužve, je vredno vstajanja. Pa če se človek itak zbudi s kurami.

Se pravi da jutri ne bo gužve :wink:
Uporabniški avatar
 Loni
RoKo napisal/-a:
Loni napisal/-a:Samo zjutraj na PSTju ni gužve, je vredno vstajanja. Pa če se človek itak zbudi s kurami.

Se pravi da jutri ne bo gužve :wink:

Kar misli si, je že cel teden po PSTju prava norišnica, ne glede na uro.
Uroš, na našem koncu je tudi ob šestih že gost promet, v primerjavi z običajnim številom.
 mojA
Prebrala sem vso temo pa bi še nekaj dodala. Krasna je namreč kombinacija jutranjega in večernega/popoldanskega teka. Jutranji tek jemljem kot del zbujanja. Naredim od 3 do 5 km počasnega teka za dušo in občutek je krasen. Sonce vzhaja, vse še spi, PST prazen, skoraj nikjer nikogar razen kakšnega zajca, čaplje v preletu - ni da ni. Zvok in vonj jutra je poseben. Ko grem v službo sem polna energije. Zvečer pa kakšen hitrejši tek. Tudi za dušo.
LP !
Loni napisal/-a:Uroš, na našem koncu je tudi ob šestih že gost promet, v primerjavi z običajnim številom.

Sploh mi ne govori sem danes tekel standard Vič-Rundik-Koseze-Vič pa tolko mladine na progi ampak da bi se keri umaknil neeee :evil:
Uroš Sobočan napisal/-a:
Loni napisal/-a:Uroš, na našem koncu je tudi ob šestih že gost promet, v primerjavi z običajnim številom.

Sploh mi ne govori sem danes tekel standard Vič-Rundik-Koseze-Vič pa tolko mladine na progi ampak da bi se keri umaknil neeee :evil:

Jaz sem pa mislil, da je taka situacija samo v Mariboru. Zadnjič sem pri Kolbarjevem zalivu skoraj nasadil mamico na kolesu, ki je gnala dva "mulota" prav tako s kolesi. "Muloti" po desni, mamica pa iz desne proti levi in obratno. Ko celotno karavano že skoraj naštudiram, uspešno zvozim mimo mulotov, pa se mamca premislijo zopet menjati smet vožnje. "Zažlajfam" tako, da me je kar neslo po pesku (delal sem intervale pa je bil ravno hitri). Se ustavim pred njenim blatnikom. Ona vsa "posrana" gleda kaj je bilo, pa pravi "lete deca kak ga toti stric reže". :evil:

Potem pa bruci, ki se postavijo s steklenicami eden zraven drugega po širini proge (ko ti ploskajo in navijajo znajo biti prav prisirčni). Pa mamice, ki vozičke postavijo čez z druge strani pa "froce" ščipajo kolegice. Šminkerice s pudli, ki ščeneta spustijo na 30 metrov "špage", pa potem skačeš čez, sezonske fufle na rolerjih, ki vozijo rikverc, enkratni sprehajalci spuščenih dobermanov, ki te kolnejo, ko psa malo bolj glasno pozdraviš... Najlepše je teči v dežju, ko se vsa ta "sezonska" raja posede pred televizije. :D No pa saj bo kmalu vroče in se bo narod preselil v toplice in pod klima naprave. :clap:
Uporabniški avatar
 Loni
A bi pol kako mrcino v smer mojega domačega dela PSTja poslali, morda bi potem začela jaz tudi kaj na intervale mislit. Navadno se me najde na relaciji od BS do Zaloške ali morda včasih do Fužin, do sedaj me je v 8ih letih samo enkrat grdo pogledal sosedov pes. Bitja na dveh nogah pa že večkrat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA