vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

kvibo
Ima še kdo problem, da mu poka koža med prsti na nogah.

Po enih informacijah naj bi imel gljivice, zato sem dobil tudi eno kremo. Učinek je sicer bil kratkotrajen, potem pa spet.
Je pa tako, da zadeva nastane samo če redno tečem. V kolikor ne tečem, se zadeva zaceli in je vse vredu.

Vesel bom kakšnega predloga, odgovora ali rešitve problema.
Uporabniški avatar
 Loni
Meni se je to dogajalo zaradi prepotenih nogavic, mokre oziroma nedihajoče obutve, niso bile nobene glivice. Svetovali so mi uporabo stare dobre borotalke (otroški puder bi bil ustrezen slovenski izraz). Sem posula tako notranjost obutve, kot še tam med prsti. Je delovalo.
klopotec dvomim, da bi šlo za luskavico. :)
Kot je rekla Loni prihaja do tega zaradi vlage, ker z športno aktivnostjo (potenjem) med prsti postane prava katastrofa in koža dejansko zaradi prevelike vlažnosti macerira. Se pa stopala različno znojijo, enim bolj drugim manj. Uporabo pudra, ko bo koža poškodovana, bolj zračno (ali odprto, ko lahko) obutev in kvalitetne nogavice bi ti priporočal. Mojemu 6 letnemu sinu je to pomagalo, ker se mu noge potijo že v nogavicah kaj šele pozimi v zimskih nepredihanih čevljih in copatah. Je pa res, da če ne boš nič naredil na tem področju boš morebiti dobil tudi glivice, ker so to za njih idealni pogoji za razvoj.
Uporabniški avatar
 marcy
Se povsem strinjam z Loni in mediciusom. To je pri tekačih zelo pogosta težava, predvsem v toplejših dneh, ko je obutev (in nogavice) pretopla. Poleg vtiranja otroškega pudra, priporočam tudi redno natančno pranje obutve in morda menjavo vložka v notranjosti v kolikor je manj kvaliteten. Zelo nujno :!: :!: .
V kolikor težava ne mine in se koža še bolj lušči, poleg tega se pojavi še srbenje, rdečina in celo bolečina, je potrebno obiskat zdravnika :idea: , ker gre za glivično okužbo. Glivice pa potem zelo rade "načnejo" nohte :--( ...
:arrow: Sicer pa okužbe kože in nohtov lahko uspešno zdraviš tudi z daktarinom.
Tudi jaz se strinjam, da je v opisanem primeru verjetno vzrok glivični. Pri luskavbici koža poka namreč tudi pri netekačih in ko se noge ne potijo. Ker če luskavico obvladaš, potem lahko veliko tečeš, veliko se ti noge potijo, pa kljub temu koža ne poka. Če pa je ne obvladaš, pa koža poka ne glede na to ali tečeš ali ne.
Uporabniški avatar
 valena
Podobne težave imam tudi jaz. Na nogi med mezincem in prstancem ter prstancem in sredincem se mi lušči koža v treh slojih,na sredini pa celo do krvi. Ocenila sem,da gre za glivice,ker se je videlo,da je vidno spremenjen tudi noht. Zdaj mažem z Atifan kremo(lahko tudi Lamisil) in je precej bolje. Mazati je potrebno kar en mesec,da se ti izboljša. Če prehitro nehaš,se ti zadeva ponovi. Glivice ljubijo toploto in vlago zato je zelo pomembno,da se zračijo noge! Če ne, jih spet dobiš.
Preden si naneseš kremo je potrebno noge dobro umiti in obrisati z brisačo.
Pa še to:glivice so lahko naseljene v supergu ali drugih čevljih,zato se lahko ponovno okužiš.
Verjamem da si lahko pomagamo s kakšno kremo, ki je verjetno zelo bazična in ustvarja neprijazno okolje za glivice. Trajna rešitev pa to ni. Po mojem prepričanju se nas glivice lotijo, ker je naše telo zakisano. Zakisano pa je zaradi tega, ker uživamo preveč kislotvorno hrano. Trajna rešitev je torej lahko samo prehrana, ki deluje dovolj bazično. Pogoji za glivice torej prihajajo od znotraj, ne od zunaj.
Uporabniški avatar
 valena
Klopotec s tem se pa ne strinjam. Omenjeni težavi se strokovno reče atletsko stopalo. Težava nadleguje torej večino atletov in to zato ,ker se jim noge potijo in so zato ustvarjeni pogoji za razvoj glivic. Če preprečuješ vlago in toploto tudi glivic ni! S pudrom ali kremo ali pa oboje! Možno je pa tudi kot je Loni napisala,da poka koža že zaradi samega potenja in da niti ne gre za glivice.
 kvibo
Ja no krema za oziroma proti gljivicam ni lih najbol zalegla, kljub dolgotrajni uporabi.

Sprobal sem tudi puder in pa neke spreje proti potenju nog, pa se mi zdi, da je bilo še slabše. Se mi zdi, da so preveč izsušili kožo in je še bolj z veseljem pokala.

Sem pa dobil še en nasvet, da naj sprobam zadevo zdravit z eteričnim oljem čajevca, tako da zdaj zadevo sprobavam. Prvi rezultati so vredu, bomo pa vidl čez čas.
Bom sporočil kako bo.
Ali ima ta problem večina atletov, tega ne vem. Jaz nisem glih nek atlet, ampak vsak drugi dan pretečem okoli 10 km in tega problema nimam.
Za glive pa veš, da se pojavljajo v kislem okolju, na stenah, ki so vlažne, v zatohlih prostorih. Če bi izmeril PH teh kotov, kjer se pojavlja plesen (in to so glive), bi ugotovil kislost. Te stene lahko premalaš na novo in bo nekaj česa v redu, potem se bodo plesni ponovno pojavile.
Lahko bi držalo, da ima mnogo atletov ta problem, ampak je tudi res, da se mnogo atletov prehranjuje preveč kislotvorno. Enako velja tudi za ostalo, neatletsko populacijo, ki jim tudi poka koža. V principu bi atleti morali imeti celo manj težav. V športnih copatih so kakšno uro na dan, ali vsak drugi dan. Pustima zdaj ultraše. To urco se jim, se nam noge zelo potijo, ampak potem se stuširamo, nogice posušimo in potem problema ne bi smelo biti. Pa je. Zaradi tega mislim, da je problem tam, kot sem napisal.
Sicer pa o tem pahko kaj prebereš tudi v knjigi Alkalizirajte ali umrite. Dobiš jo v vsaki knjižnici.
Uporabniški avatar
 marcy
valena napisal/-a:Klopotec s tem se pa ne strinjam. Omenjeni težavi se strokovno reče atletsko stopalo. Težava nadleguje torej večino atletov in to zato ,ker se jim noge potijo in so zato ustvarjeni pogoji za razvoj glivic. Če preprečuješ vlago in toploto tudi glivic ni! S pudrom ali kremo ali pa oboje! Možno je pa tudi kot je Loni napisala,da poka koža že zaradi samega potenja in da niti ne gre za glivice.

Nikakor ni to težava atletov :!: . Atletsko stopalo praviš :?: :?: :lol:? Atleti imajo zelo dobro zračene in lahke tekaške copate predvsem za ogrevanje, v nadaljevanju pa treningi pogosto potekajo v šprintericah, ki so prav tako zelo lahke, tanke -torej zračne.
Lep dan vsem!
Uporabniški avatar
 valena
Atletsko stopalo je izraz za omenjene težave. Poglej si tule:http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/za-sproscen-korak-v-poletje-glivicna-okuzba-stopal-tinea-pedis-atletsko-stopalo/
Uporabniški avatar
 valena
Citiram iz strokovnega članka:Termin »atletsko stopalo« je nastal zaradi opažanja, da so okužbe stopal pogoste pri športnikih, ki preživijo veliko časa obuti v športne copate.

Z izrazom atlet sem mislila ne samo na profije, ampak tudi rekreativne športnike.Atlet v širšem pomenu besede pomeni tudi vsakega telesno razvitega človeka.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA