vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

GODBENIK
Pozdravljeni;

prejšnji teden(pred maratonom v Radencih), sem kolegico, ki dela na transfuziji prosil, da mi pregleda kri. Zgolj preventiva. Danes sem pa dobil rezultate, kjer piše oz. je ugotovljeno da imam premalo železa.

Vsebnost železa v krvi je 7.9 umol/L. Meje železa so pa naslednje 9.0-31.3 umol/L

Moje počutje sicer ni slabo(razen kake razpoke v kotu ustnic in pogostih aft), vendar so me njene besede o morebitnih možnih posledicah malenkost prestrašile.

Ker treniram vsakodnevno(rekreativno), si ne želim kakih posledic zaradi premajhnega vnosa železa.
Zanima me, glede na to da ne uživam mesa, kakšne so vaše izkušnje z "nabiranjem" oz. filanjem železa?

Za vsako mnenje in razmišljanje bom iskreno hvaležen!

Godbenik-Grega
Uporabniški avatar
 lonely
Železo-kalcij-magnezij-vse glavne vitamine-in še veliko pomembnih sestavin uporabljam vsak dan v obliki šumečih tablet raztopljenih v vodi in pripravljenih v obliki okusne osvežilne pijače.....dobim jih pa npr.v Lidlu,Hoferju,Sparu....
Treba pa biti pozoren na RDA-dovoljen dnevni vnos....opozorilo je na embalaži.
Uporabniški avatar
 Ksenija
Godbenik, moja vrednost železa je bila 2,4 in še vedno sem tu in še vedno tečem. Verjamem da z malce pozornosti boš spravil železo na prave vrednosti.
Si me pa malce spomnil na to, da bo kmalu eno leto od kontrole ter da ne bi bilo slabo narediti kakšnega testa ;)
GODBENIK napisal/-a:Godbenik, moja vrednost železa je bila 2,4 in še vedno sem tu in še vedno tečem. Verjamem da z malce pozornosti boš spravil železo na prave vrednosti.

Živjo Ksenja;
zanima me na kak način si pa ti spravila
železo na normalno raven oz. kako si se počutila ob taki vsebnosti železa v krvi?

Bodi lepo!

Godbenik-Grega
Uporabniški avatar
 Ksenija
že dolgo imam te težave, sem pa lani po eni tekmi ugotovila, da je z menoj definitivno nekaj še bolj narobe kot običajno... pa se je zadeva pokazala za pravilno. žal sem urgentno pristala na infuzijah, na desetih (po tekmi na 10 km ;)), stanje se je popravilo, pazim pri prihrani, pri vnosu železovih dodatkov (težko je bilo poiskati pravega - slabost!!!!), pomemben je C vitamin, pa še nekaj sem spoznala - volja do življenja je pomembna...
Tečem še vedno, nisem hitra, sem pa vztrajna... najbolj me motijo črni odtenki pod očmi... Znaki kako prepoznam da je stanje pod normalo - utrujenost, zaspanost, brezvoljnost, boleče noge...
GODBENIK napisal/-a:Pozdravljeni;

prejšnji teden(pred maratonom v Radencih), sem kolegico, ki dela na transfuziji prosil, da mi pregleda kri. Zgolj preventiva. Danes sem pa dobil rezultate, kjer piše oz. je ugotovljeno da imam premalo železa.

Vsebnost železa v krvi je 7.9 umol/L. Meje železa so pa naslednje 9.0-31.3 umol/L

Moje počutje sicer ni slabo(razen kake razpoke v kotu ustnic in pogostih aft), vendar so me njene besede o morebitnih možnih posledicah malenkost prestrašile.

Ker treniram vsakodnevno(rekreativno), si ne želim kakih posledic zaradi premajhnega vnosa železa.
Zanima me, glede na to da ne uživam mesa, kakšne so vaše izkušnje z "nabiranjem" oz. filanjem železa?

Za vsako mnenje in razmišljanje bom iskreno hvaležen!

Godbenik-Grega

Hey!

Tudi sama imam probleme z železom, pa tudi z hemoglobinom. Enkrat mi je zdravnica celo rekla kak lahko še sploh stojim, ker sem mela tudi zelo nizko vrednost (2,4).Odvisno od posameznika tud, eni to dobro prenašajo, spet na druge lahko močno vpliva, sploh pa če misliš na to ! =) JAz sem si v roku 6 mescev z šumečimi tabletami za železo, z tabletami, ki mi jih je predpisala zdravnica stanje popravla na 9,8, hemoglobin pa na normalo z pravo hrano - dosti leče, govedine, polnozrnatega kruha, pomaranč , rjavega riža ..pač poskusiš z tako hrano in jo nadomestiš s čim drugim. Predvsem pa se izogibaj pitju kave, pravih čajev in tudi mleka, ker nasploh zmanjša absorbcijo in zniža nivo železa. Aja pa železo precej niha sem opazila, dnevno (skoraj tak ko sladkor :P). Železo samo dolgoročno še ni tak problem, ker ima dosti *predvsem* žensk probleme s tem. Drugače pa sn se tud sama soočila z veliko utrujenostjo, razpokanimi kotički okoli ust, suhimi rokami, črnimi lisami pred očmi, palputacijami, močnim razbijanjem srca. Predvsem srce mi je dnevno močno razbijalo, ostale so palputacije (sploh pri naporu, ko srce rabi več kisika za delovanje). Pa zdaj tud redno tečem pa vse in se mi je sporihtalo nekak. Tak da po teku spij kak kozarec pomarančnega soka, nato pa še kozarec z šumečo tableto in bi se moglo uredit ;)

Lp
moycika_88 napisal/-a:močnim razbijanjem srca

A misliš da je blo to zaradi pomanjkanja železa, ali se med tekom ugledala kakega mladeniča :wink:
Samo šalim se!

Hvala za odgovor....danes sem že šel v akcijo...v trgovino...in nabavil izdelke z večjo vsebnostjo železa...verjamem da bo pomagalo.

moycika_88 napisal/-a:Odvisno od posameznika tud, eni to dobro prenašajo, spet na druge lahko močno vpliva, sploh pa če misliš na to !

To bo pa držalo kot pribito...do včeraj, ko še nisem vedel rezultatov, sem treniral čisto normalno, mogoče celo prekomere, pa sem se počutil ko sonček na nebu....danes pa ko poznam vsebnost železa v moji krvi......sem laufal in non stop razmišljal kaj se mi bo pa zaradi tega sedaj pripetilo. Ja, psiha res dela svoje. Priznati moram, da mi ni bilo najbolj fajn ko sem to slišal, ampak glede na to, da se s tem sooča veliko tekačev...in še živijo :lol: , mi je lažje pri srcu!

Lepo te pozdravljam!

Godbenik-Grega
Godbenik ti si kar se Fe tiče, malo pod spodnjo mejo, za katero je tudi vprašanje če je pravilno postavljena. Če si se počutil normalno, potem je verjetno ta vsebnost zate tudi normalna. Čez čas pa pojdi še enkrat na analizo.
Nič pa ne škodi če Fe malo dvigneš. Kakšna šumeča tableta bo verjetno premalo. Najbolje je res piti svež sok rdeče pese, v katerega stisneš nekaj limone. Mi Prleki smo sposobni popiti marsikaj in ti bo verjetno tudi ta sok šel po grlu. Čeprav ga nekateri ne marajo. Jaz sem ga enkrat popil preveč in se mi je kar nekaj časa gabil. Zdaj ga pa mešam z jabolki, ali pa s korenčkom. No trenutno ga sploh ne pijem, ker nimam mese, imam pa je posejane kar precej in brž ko bo dovolj zrasla, bom spet uvedel ta sok v prehrano.
Sicer je pa sedaj čas špinače in kopriv in to dvoje v kombinaciji s korenčkom je dobitna kombinacija.
V enem starem postu pa je Tek v snegu pisal o pšeničnem soku. To je verjetno res najbolj učinkovito, ampak priti do njega je pa precej komplicirano. Če bi šlo za kakšno bolezensko stanje, potem vsekakor, sicer pa mislim, da so bolj enostavni načini. Pesa gotovo.
GODBENIK napisal/-a:
moycika_88 napisal/-a:močnim razbijanjem srca

A misliš da je blo to zaradi pomanjkanja železa, ali se med tekom ugledala kakega mladeniča :wink:
Samo šalim se!

Hvala za odgovor....danes sem že šel v akcijo...v trgovino...in nabavil izdelke z večjo vsebnostjo železa...verjamem da bo pomagalo.

moycika_88 napisal/-a:Odvisno od posameznika tud, eni to dobro prenašajo, spet na druge lahko močno vpliva, sploh pa če misliš na to !

To bo pa držalo kot pribito...do včeraj, ko še nisem vedel rezultatov, sem treniral čisto normalno, mogoče celo prekomere, pa sem se počutil ko sonček na nebu....danes pa ko poznam vsebnost železa v moji krvi......sem laufal in non stop razmišljal kaj se mi bo pa zaradi tega sedaj pripetilo. Ja, psiha res dela svoje. Priznati moram, da mi ni bilo najbolj fajn ko sem to slišal, ampak glede na to, da se s tem sooča veliko tekačev...in še živijo :lol: , mi je lažje pri srcu!

Lepo te pozdravljam!

Godbenik-Grega

Hehe, čuj ponavadi dobim heksnšus (če veš kaj mislim :D ) ko vidim kakega, ker se preveč obrnem nazaj in to zna bit problem :P Pa sej jaz tud razmišljam o tem in to mi pol zbije motivacijo malo. Točno, za rdečo peso pa sem prej pozabla napisat; ponavadi sn si jemala fructalovo al pa kako "bio" varjanto. Ni glih prijetnega okusa, je pa za pit =)

Uživaj, lp.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA