prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 kengurujko
Glede na to da mam ene Nike-ice skoraj v celoti bele barve-sem jih dala prat, seveda z močnim praškom in na stopinje-verjetno še več kot 40.... Rezultat lahko predvidevate... :shock: Jaa, bele so že bile, jim je pa zato odstopilo ful podplata-pa sm jih s sekundnim lepilom zlepla in jih mam sam še za na "lepš"... Če bi prej brala tole temo.... :evil:
Uporabniški avatar
 pajo
Asics 2120 in 2130 so se prale v stroju. Pa mislim, da nikoli več niso bile take kot prej. Ja lepe bele že samo notranjost podplata pa ne. Po mojem se je podplat po svoje že utrdil v stroju pa šel čisto drugam. Sedaj od nas vseh treh, ki tečemo raje z krtačko lepo počasi v banji sperem kar se da. Načeloma je v redu niso čisto bele služijo namenu in to je to. In pa papir če se mi kaj zmočijo nabašem za vsak slučaj.
Uporabniški avatar
 mare
Enkrat sem že napisal, da superg nikoli ne perem (razen če stopim na mino pasjega izvora), umazanija prej ali slej odpade. Spomnim se tudi enega teka, ko so imeli vsi mokre noge (tudi tisti z goroteksom), moje nogavice v supergah z zaščitno oblogo iz strjenega blata pa so bile povsem suhe.
 ton
Bom poročal o strojnem testu mojih brooksic - klinc, na morju so se tako navzele rdeče zemlje, da nisem imel srca, da jih ne očedim.
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Sem tudi sam mel zelo umazane od prahu iz PST-ja (kot da bi po puščavi tekel zaradi vročine ki je bila pred dvema tednoma :? )
Ker pa na vsaki škatli in v njej piše: "PRANJE V PRALNEM STROJU LAHKO UNIČI COPATE" se tega nekako držim.
Kaj sem naredil je da sem jih enostavno pod tekočo vodo (beri v umivalniku) opral in so take kot da bi bile nove. Pozneje pač počistiš za sabo in je stvar rešena!

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 marcy
Jaz svoje perem v pralnem stroju. Vem, da ni priporočljivo, a ker tečem v vsakem vremenu, je pogosto ročno pranje skoraj nemogoče, oz. je strojno tako zelo enostavno :D (pri ročnem pranju s krtačko pa previdno v kolikor je zgornji del adidaske iz tanke mrežice). Na začetku, ko so superge nove, se čimdlje izogibam prvega pranja. Ko jih prvič operem, pa to redno po potrebi ponavljam. Uporabljam le program za najbolj občutljivo perilo (svila), kar pomeni nižjo temperaturo in lažjo centrifugo. Nikoli se mi še niso odlepile, kar se pa funkcionalnosti tiče pa mislim, da jih kilometri uničujejo še hitreje :lol: ...
Uporabniški avatar
 bernarda
Jaz svojih copatov ne perem.Po treningu- tekmi jih posušim na zraku, v kolikor so res blatne jih obrišem z mokro krpo in to je to. :wink:
Uporabniški avatar
 Biz
Na prvi pogled se supergam nič ne zgodi, če jih pereš v stroju na najnežnejšem programu z malo praška in brez mehčalca (bogve kakšen vpliv ima na lepila). Zadnjič sem bral članek v runners world o sestavljanju superg na kitajskem (v neki provinci odkoder prihajajo praktično vse superge tega sveta???) in tam se ukvarjajo z vsemi mogočimi materiali in lepili, vse bolj ekološkimi, tudi na račun trajnosti.

Jaz sem pral mizunke in so ostale cele in lepilo še danes drži, da pa bi bil kakšen viden efekt na kvaliteti tudi nisem opazil.

Superg, ki jih uporabljam za tek, si pa ne upam prati v stroju. Enostavno vzameš ščetko, se nagneš nad banjo in si vzameš 30 minut pavze :)))) Aja, jaz vzamem ven tisti del na katerem direktno stojiš, ki gre v adidaskah lepo ven, najbrž tudi v drugih.
Uporabniški avatar
 pementos
jaz jih perem par krat letno v pralnem stroju in do sedaj nikoli nisem imel nobenih težav. Če ne pretiravaš s temperaturo (30-40 stonpinj) ni panike. Res je, da nikoli jih ne perem pred tekmovanjem, ker rabijo nekaj kilometrov, da dobijo nazaj pravo obliko.
 Aleš Gavez
Jest uporabljam naslednji recept: Iz copata odstranim vezalke in vložke,copate dam v lavor, vanj nalijem mlačno vodo in vanjo našpricam Grangers Footwear Cleaner, da rata milnica. Pustim cca 1 uro, da se umazanija in znoj razgradi, pol jih pa spiram v čisti vodi toliko časa, da se voda več ne peni. Če so fejst umazani, si pomagam še z manjšo krtačko. Posušim jih v predsobi, al pa na terasi.
(Cleaner 250 ml - čistilni sprey v peni dobiš v Hervisu, Intersportu, Iglušportu...mislim, da stane okol 8 Eur, jest ga mam že celo leto, pa zraven čistim tud gojzerje..) :clap:
 bendro
Jaz moje Nike Air Pegasus 25, po vsakem treningu obrišem z vlažilnim robčkom, in so še po treh mesecih videti kot nove, razen obrabljenega podplata :D
 wind
Vlažilni robčki, LOL. :D :lol: :mrgreen:

Jaz imam superge za laufat, ne za kazat. :twisted: Blato itak odpade na naslednjem teku, dež jih vsake toliko časa opere, včasih v potok stopim, mokra trava pa tudi obriše prah. Superge so deležne pranja le takrat, ko grem laufat v hujšem dežju, ko zajemam luže in se v notranjosti nabere listje, iglice ipd - pa še takrat samo pod pipo z njimi, nobenih čistil. :--
Uporabniški avatar
 pajo
Naj vsak neguje svoje superge tako kot misli, da je prav. Če bo od koga upošteval nasvet tudi prav.... Ni pa treba nekomu :-- če mu način vzdrževanja superg ni po volji ali se mu zdi nesprejemljiv. Je to kaj slabega ker imajo nekateri lep odnos do ubutve v kateri tečejo,se dobro počutijo in so jo drago in pošteno plačali?
 wind
pajo napisal/-a:Naj vsak neguje svoje superge tako kot misli, da je prav. Če bo od koga upošteval nasvet tudi prav.... Ni pa treba nekomu :-- če mu način vzdrževanja superg ni po volji ali se mu zdi nesprejemljiv.

Pajo, ti kar pucaj, kolikor ti paše in kadar ti paše, jaz ti nič ne branim.

Mene je izjava o redni obdelavi s čistilnimi robčki dobro nasmejala, zato moj prispevek. :D
 grin
Sicer je stara tema, ampak ne najdem podobne...

Skratka, moj problem je, da se mi je macka poscala v eno supergo :oops: Superge so drugace iz goretexa in jih ne uporabljam za tek, ampak samo za ohranit suhe noge po dezju.
Zdej pa ne vem tocno, kako bi jih lahko ocistila? Jih lahko dam v stroj na "hand wash" ali "sport" program? Je boljse, da jih namocim v mlacni vodi in operem rocno? Ne skrbi me toliko udobnost podplata (itak je precej trd), bolj me skrbi, da bi mi goretex zacel puscat...

Kaksne izkusnje?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA