Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

Se popolnoma strinjam s Stanetom( Maraton100), da se boste tisti, ki že sedaj delate treninge 40-50km "skurili" ali poškodovali. Jaz osebno sem celo mnenja, da več kot 40km dolgega teninga ne potrebuješ.
Sama sem lani naredila za Logarsko najdaljši trening 38 km ( čas v cilju 7:36) brez večjih težav. Letos sem za stotko naredila najdaljši trening 40 km in stotko uspešno premagala.
Po moje je boljše, da dvignete kvaliteto treninga kot pa kvantiteto, pa še to je po moje prezgodaj za pravo garanje. Sama začnem garati 8-10 tednov pred tekmo in zaenkrat mi rezultat še ni izostal. :wink: Velik del uspeha pa je v glavi. Seveda potrebuješ "kilometrino v nogah", ampak brez prave glave.......bo težka.
Je pa planiranje časa lahko "pogubno", ker se na tako dolgi progi lahko zgodi marsikaj....in prevelika želja po dobrem času je lahko ........po moje je prvič pravi cilj to, da pritečeš v "CILJ".

Uspešne priprave in se vidimo na štart.

:wink:
Tudi jaz ne delam "dolgih" treningov, maksimalno 35 km (< 3 ure). "Dolge" treninge praviloma raztegnem med vikendi in prazniki na več dni npr. 2-3 dni vsak dan po 21 ali 27 km (s tempom pod 5:00), med tednom pa 3-4 x 15 km. Pa še to ne vsak teden, odvisno od letnega časa, vremena, počutja in "bolečin". Največkrat v 99% primerih je "občutek" tisti po katerem se ravnam in me še ni pustil na cedilu. Treba je enostavno poiskati tisto mejo koliko je treba preteči, nekaterim bo dovolj že 200 km na mesec, zame je idealno med 300-350, nekaterim pa več.
natasa napisal/-a:Se popolnoma strinjam s Stanetom( Maraton100), da se boste tisti, ki že sedaj delate treninge 40-50km "skurili" ali poškodovali. Jaz osebno sem celo mnenja, da več kot 40km dolgega teninga ne potrebuješ.
Sama sem lani naredila za Logarsko najdaljši trening 38 km ( čas v cilju 7:36) brez večjih težav. Letos sem za stotko naredila najdaljši trening 40 km in stotko uspešno premagala.
Po moje je boljše, da dvignete kvaliteto treninga kot pa kvantiteto, pa še to je po moje prezgodaj za pravo garanje. Sama začnem garati 8-10 tednov pred tekmo in zaenkrat mi rezultat še ni izostal. :wink: Velik del uspeha pa je v glavi. Seveda potrebuješ "kilometrino v nogah", ampak brez prave glave.......bo težka.
Je pa planiranje časa lahko "pogubno", ker se na tako dolgi progi lahko zgodi marsikaj....in prevelika želja po dobrem času je lahko ........po moje je prvič pravi cilj to, da pritečeš v "CILJ".

Uspešne priprave in se vidimo na štart.

:wink:

Nataša že ve kaj dela, tudi rezultat ni pri njej izostal. se bom rajši kar ravnal po njej in po Zajcu. Sem pa tudi malo prelen :oops: za tako dolge treninge.
Nazadnje spremenil RoKo, dne 06 Avg 2009, 17:54, skupaj popravljeno 1 krat.
Jest mislm, da se vas velik tolaži, da kilometraža ni tok pomembna. Kilometraža je pomoje fuuul pomembna. Moje mnenje o treningu ultramaratona je, da morš nardit čim več kilometrov. Seveda je lepš verjet tistim, k pravjo, da se da z mal kilometri isto dobr tečt. :D Nardit je treba čim več kilometrov...ampak sam tok, kukr jih je tvoje telo sposobno...in zraven upoštevati še kompromis med kvaliteto in kvantiteto...oboje je pomembno. Maratonci in ultramaratonci jih v bazi nardijo med 800 pa 1000 km na mesec. Ok, mi nismo profiji pa še v službo mormo hodt...ampak 300 km na mesec je sigurno premal. Seveda se da 100 km pretečt tud z 100 km treninga na mesec...da se sigurno, vprašanje je sam, kok se prbližaš svojim največjim sposobnostim.
Zanimivo pisanje, moram rečt da z veseljem tole temo prebiram saj gre včasih iz ene v drugo skrajnost. Pa da povzamem:
:arrow: ali bom zaupal "starim" mačkom, ki imajo podobnih prireditev kar nekaj za sabo
:arrow: poslušal ostale in bom ker je pač dolg tek samo zviševal kilometražo
:arrow: ali pa izbral neko zlato sredino in uporabil dosedanje znanje pri dolgih tekih in ga dopolnjeval
:?:

Glede na to da resda nismo profesionalci, in meni osebno ti teki pomenijo zadovoljstvo kljub bolečinam, ki jih prinesejo, na koncu vseeno ugotoviš kaj si zmožen, da prideš v cilj in si rečeš uspelo mi je.
Če že samo pomislim na osnovno pravilo, počitek je prav tako pomemben kot trening (če ne še kar bolj) in ob nabijanju kilometrov to posledično pomeni več počitka, časa pa kot smo že omenil ni ravno na pretek. Zato je po moje trening za ultro zelo podoben treningu za maraton, s tem da verjetno ne polagaš pozornosti hitrim treningom temveč bolj kondicijskim pripravam.
Vsekakor pa kot je Zajc povedal, najpomembnejše je tudi pri meni, da najprej poslušam telo in njemu prilagajam treninge, tudi če sem že na teku, kajti pravi tekač je tisti, ki pozabi na svoj ego in prizna da ne zmore več.
Drugače pa je moje načelo pri teku vsekakor tisto, ki nam ga na vsakem startu pove ZdravkoC :wink:

Lp

Uroš
mano napisal/-a:Jest mislm, da se vas velik tolaži, da kilometraža ni tok pomembna. Kilometraža je pomoje fuuul pomembna. Moje mnenje o treningu ultramaratona je, da morš nardit čim več kilometrov. Seveda je lepš verjet tistim, k pravjo, da se da z mal kilometri isto dobr tečt. :D Nardit je treba čim več kilometrov...ampak sam tok, kukr jih je tvoje telo sposobno...in zraven upoštevati še kompromis med kvaliteto in kvantiteto...oboje je pomembno. Maratonci in ultramaratonci jih v bazi nardijo med 800 pa 1000 km na mesec. Ok, mi nismo profiji pa še v službo mormo hodt...ampak 300 km na mesec je sigurno premal. Seveda se da 100 km pretečt tud z 100 km treninga na mesec...da se sigurno, vprašanje je sam, kok se prbližaš svojim največjim sposobnostim.

:roll: :shock: :?

lp
Se opravičujem venclju, če ga je moje pisanje zmotilo.

Zdel se mi je sam, da grejo vsa mnenja v smeri, da kilometraža sploh ni pomembna. Neko splošno pravilo za ultramaraton pa je, da nardiš čim več kilometrov...seveda v skladu s svojimi sposobnostmi (regeneracija) in upoštevanjem različnih metod treninga (dolžina, tempo, intervali, klanci...).

Vsi dobri ultramaratonci nardijo velik kilometrov...vsaj v pripravah na določeno tekmo. Če pogledate miroR-ja...2 tedna pred Balatonom je za trening preteku 24 ur. Če si to sposoben, je to sigurno dobr trening...če pa nisi sposoben, je pa to ful slabo. Ne verjamem, da bi bil za njega bolši trening namesto 24 ur samo 30 km. Jest to ne verjamem.

Ne vem vencelj, kva te je zmotilo...ampak v zadnjem pisanju sm pisal o kilometraži na splošno (skupna kilometraža), prej sm pa komentiral to, kok naj bi pomoje trajal dolgi tek (recimo 1 tek v tednu).

Se opravičujem tud vsem, ki so mogoče moje mnenje vzeli mal bl osebno...nism mislu nč slabega.
No, no, mano, zdaj si pa tiste smeške malo preveč resno vzel.
Teme sicer nimam namena komentirati, ker pač še nisem kak hud ultraš...vsak najbolje zase ve oziroma se uči na svojih izkušnjah in izkušnjah bolj izkušenih in se sčasoma tudi nauči, pa tudi potem, ko misli, da ve, je vedno kaj novega... 8) (zdaj pa vedi...)

LP, vencelj
Tema je res postala prava gugalnica. Vsak vleče malo na svojo stran, resnica pa niha kot pink-ponk žogica med vsemi temi zapisi mnenj in izkušenj.

Prav je tako. Vsi smo različni.

Stavek "poslušam svoje telo" je nujen in istočasno smešen - saj drugače ne moreš :!:
Prav tako je smešno reči "vse je v glavi" saj drugje itak ne more bit. V glavi je želja, odločitev, vztrajnost, ... čisto vse. Je pa prav, da imaš v glavi zares kristalno čisto sliko. To je pomembno :!: Če v glavi ni pošlihtano, noge ne grejo v cilj.

Pri treh ultraših so tudi tri različne čiste slike. Vse vodijo v cilj. Torej gre tukaj za mnenja in izkušnje. Lahko bi rekel, da ima vsakdo svoj prav, saj pove svojo zgodbo. Seveda mislim na tiste, ki dejansko pišejo iz izkušenj. Pri tem pa je treba vedet, da je tudi izkušnja lahko v nekem trenutku naključje, ne pravilo, ravno zato je dobro, da je izkušenj več. Tako so veliko bolj pomembne izkušnje, kot teoretična mnenja.

Moja izkušnja :D
Če delaš dobro bazo pozimi - dolgi teki - nizek pulz - 4 in tudi 5 ur, ali 10, pa 17 in več (primer prečenje Pohorja ali Kozjaka) boš ultraš, te pa če to hočeš ali ne. Tudi poleti ti bo šlo dobro, saj ima telo veliko spomina.
Druga zgodba so treningi po programu. Če je nekdo laufal celo leto dvakrat okoli bloka vsak dan, v zadnjih dveh mesecih tudi ne more začeti z dolgimi treningi, kot bi bili pisani po programu. Ultra tek terja tudi celoleten drugačen način treninga, predvsem pa MENIM, da ti mora biti vzdržljivost položena že v zibko. Torej način treninga, ki po mojem (kot namiguje mano)naj ne bi bil v ožjem obsegu kot 300 km na mesec. Seveda je pomembna kakovost treningov in ne zgolj nabiranje kilometrov.

Se pa strinjam, da nekatere izjeme rušijo tudi to pravilo. Npr. @Vencelj s svojo neuničljivo energijo.

Pomembno pa je tudi to - komu so namenjene te vrstice. Tema je bila odprta za začetnike v ultri in moji komentarji so bili usmerjeni v to. Verjamem, da izkušeni ultraši v tej temi ne iščejo odgovorov, kajti potem jaz niti ne bi bil kompetenten. Me pa izredno veseli, da so mnenja različna, saj "začetniki" velikokrat prehitro zgrabijo le eno zgodbo. Kadar je le-teh več, je lažje razumeti, da gre za živo stvar z mnogimi odvisnostmi in si vsk poišče sebi skladno varianto za preizkus.

Imejte se lepo :D
 Liquid
ZdravkoC napisal/-a:I
Torej za maratonca najmanj 220 do 280 km na mesec oziroma v skladu s programom, kakršnih je ogromno.

Malo bom nasmetil tole temo, ki je ZELO zanimiva. Zdravko mi lahko na kratko razložiš zakaj je za maraton potrebno preteči najmanj 220 km/mesec. Sam sem v zadnje pol leta v pov. naredil okoli 140 km/mesec. V septembru imam plan odteči svoj prvi maraton okoli 3:45, še rajši pa okoli 3:29:59 :wink: . Letos sem zaenkrat na treningu naredil max. 29 km. Trenutno sem sposoben odteči mali maraton okoli 1:30 (upam). A bo šlo - rabim spodbudno besedo. :--
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Liquid napisal/-a: Zdravko mi lahko na kratko razložiš zakaj je za maraton potrebno preteči najmanj 220 km/mesec. Sam sem v zadnje pol leta v pov. naredil okoli 140 km/mesec. V septembru imam plan odteči svoj prvi maraton okoli 3:45, še rajši pa okoli 3:29:59 :wink: . Letos sem zaenkrat na treningu naredil max. 29 km. Trenutno sem sposoben odteči mali maraton okoli 1:30 (upam). A bo šlo - rabim spodbudno besedo. :--

Super
vzpodbudna beseda je tu - šlo bo :--
če
kdor preteče mali maraton 1:30, bi naj pretekev maraton v ca 3:10
če
torej ti bo uspelo (z ustreznim treningom)
če
boš tekel 3:45 se boš za svojo hitrost res vlekel po progi
če
se ne boš spraševal zakaj preteči toliko km
če
saj krajših programov ni
če
saj če greš na maraton, moraš vedeti, koliko je dolg
in
lahko pa greš na slepo pogledat kaj pomeni ta razdalja

Moram na tem mestu povdarit, da je za maraton ogromno programov, kar za ultre ni slučaj. Za maraton lahko prebereš kakšno knjigo - jih je veliko.
@Liquid, če tečeš vsaj 4 dni na teden, je tvoj trening krajši od 10 km
manjkajo ti daljši in dolgi teki
še je čas za pravi program, vendar ga ni s 140 km na mesec za maratonca

verjamem, da ti bo uspelo, ti pa verjemi meni :D drži se
A ima še kdo težave z nohti? Trenutn so trije črni in pred tem, da odpadejo. Eden se mi je nekako čudno obrnil navzdol in se mi vrasel v prst tako, da sem včeraj trpel kristusove muke, da sem ga ven izrezal. :(

Copate pa imam eno številko večje, kot je moja številka. Pred prsti imam tako še dober centimeter prostora, tako, da me nabija ne. Edino kar je so mi pa malo ozki. Se mi pa to dogaja na Kayano 15, prej se mi ni. No vsaj v toliki meri ne. Sedaj imam pa nohte take, da ne morem nosit oprtih natikač v javnosti, ker je tako "nagravžno" za pogledat... :(

Dobro, da grem v kratkem na morje, da bom "tace" malo odmočil in postrgal stran to "grdobijo".
Zdravko hvala za nasvet, bom poizkusil podaljšati kratke treninge iz 7 na 11 km in 11 na vsaj 14. Nedelja pa tako ali tako ostaja termin za dolgi trenig. Ja, tečem pa 3 do 4 x na teden (odvisno od utrujenosti). Mene bolj skrbi psiha, namreč v nogah imam premalo dolgih tekov. Ko moja ahilova začne štrajkat, raje počivam, ker je zdravje na prvem mestu. Na teku trojk (28 km) sem bil tja do 22-23 km več kot OK, mogoče sem bil v hrib še močnejši kot mojedva sotrpina, nato pa sem se začel 'vleči'. Enostavno mi je zmanjkalo enegije. V cilj smo pritekli nekje v tempu 4:47/km (2:15: in nekaj). Po moje bi me na 30 km že pobirali. :lol:
skorc napisal/-a:A ima še kdo težave z nohti? Trenutn so trije črni in pred tem, da odpadejo. Eden se mi je nekako čudno obrnil navzdol in se mi vrasel v prst tako, da sem včeraj trpel kristusove muke, da sem ga ven izrezal. :(

Copate pa imam eno številko večje, kot je moja številka. Pred prsti imam tako še dober centimeter prostora, tako, da me nabija ne. Edino kar je so mi pa malo ozki. Se mi pa to dogaja na Kayano 15, prej se mi ni. No vsaj v toliki meri ne. Sedaj imam pa nohte take, da ne morem nosit oprtih natikač v javnosti, ker je tako "nagravžno" za pogledat... :(

Dobro, da grem v kratkem na morje, da bom "tace" malo odmočil in postrgal stran to "grdobijo".

Predvidevam, da predvidevaš, da imajo vsi Ultraši težave z nohti. Predvsem Gregor Golobič. :lol: Ja očitno si zgrešil temo.
Liquid napisal/-a:Predvidevam, da predvidevaš, da imajo vsi Ultraši težave z nohti.

Napačno predvidevaš. Predvidevam, da je nekdo od ultra-tekačev kdaj imel težave z nohti in da mi bo kdo morda znal svetovati.

Liquid napisal/-a:Predvsem Gregor Golobič. :lol:

Z zagotovostjo lahko trdim, da moj soimenjak nima težav z nohti, še manj pa z ultro in njenim lastniškim deležem.

Liquid napisal/-a:Ja očitno si zgrešil temo.

Glede na to, da se pripravljam na tek v naslovu te teme in, da so se mi težave začele pojavljati pri treningih za omenjeni tek se mi je zdelo popolnoma vmesno vprašati v tej temi.

Mimogrede, če še nisi opazil je spet obujena tema "Sralci vseh dežel združite se...". ;)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA