vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Krokodil19
Živjo!

Star sem 19 let in že zelo dolgo treniram nogomet. Imam zelo velike težave s športno psihologijo, zato prosim vsakega, ki bi mi lahko pomagal.
Imam določene težave s samozavestjo, saj me je pred vsako tekmo zelo strah, čeprav ne vem zakaj, pred tekmo tudi vedno podvomim v svoje sposobnosti zato, na tekmah igram slabo, čeprav sem na treningih med najboljšimi. Težave so že tako velike, da mi je igranje tekem prava "muka" saj se vedno bojim, da bom kaj naredil narobe itd.
Vse te stvari me že spremljajo nekaj let, zato mi že zelo veliko trenerjev govori, da sem v zatonu, da sem zapravil svoj talent...

Vse te stvari stvar še dodatno otežijo, zato resnično več ne vem kaj naj naredim, zato vedno bolj razmišljam, da bi vse skupaj pustil in se bi rešil vsega tega, vendar me na koncu vedno prepričajo, da še vztrajam.

Prosil bi vsakega za kakšen nasvet, ki bi bil zelo dobrodošel.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
 marcy
V ta namen obstajajo razne metode treningov (npr. avtogeni trening), ki se jih moraš najprej naučiti izvajati in ti lahko precej pripomorejo k dvigovanju samozavesti in pozitivnem razmišljanju.
Potem pa so v veliko pomoč športnikom tudi psihologi, s katerim skupaj izvajaš vaje in krepiš samozavest. Strokovna pomoč je vsekakor zelo dobrodošla, vendar dražja metoda..
Veliko uspehov ti želim!
 ton
Krokodil, gotovo kdo v klubu ali na zvezi pozna kakega športnega psihologa, ki dela z nogometaši. Nekako najbolj znan med tistimi, ki pomagajo športnikom, je Maks Tušek, skratka gotovo obstaja znanje, ki bi ti prišlo prav. Če ne boš nič našel, morda preglej spletno stran Fakultete za šport.
Jaz pred tekmovanji v borilnih veščinah sedim nekje na samem in si vizualiziram potek tekmovanja. To me sprosti + vem, kaj točno bom počela in se težko zmotim.

Priporočam ti tudi ingverjev čaj večer pred tekmo in lahko tudi na dan tekmovanja. Ingver daš v vročo vodo in pustiš cca. 10 min. Dlje pustiš, močnejši bo.

Veliko sreče. :wink:
Uporabniški avatar
 stena
Zal nas je Maks Tusak ze zapustil, je pa njegov sin prav tako mojster. Meni je tudi pomagalo umirjanje oziroma nabijanje motivacije.. 20min pred startom dve udarni pesmi, ki te 'naspidirata' potem pa potek tekme.. Kot si zamislis tako potem delas na tekmi
 zappa
Za trajno rešitev boš moral gotovo spremeniti način razmišljanja in svoj odnos do okolice. Verjetno te strah popade in ovira tudi kje drugje, ne samo pred tekmami v fuzbalu? Po lastnih izkušnjah vem, da je to zelo težko premagati, ker terja veliko truda in potrpežljivosti, ampak bližnjice ni. Se splača. Že samo dejstvo, da se problema lotiš, ti bo dalo več volje in samozavesti.

Nekdo je že omenil avtogeni trening, to bi bila po moje ena od pravih (seveda ne edina) možna pot. Pri AT se z redno vadbo najprej naučiš sproščanja, kasneje pa si lahko tudi vcepljaš v podzavest pozitivne misli (samozavest in podobno...), ki tako s časom potem postanejo del tebe. Po možnosti raje poišči kakega izkušenega učitelja/terapevta, ki to in še kakšno drugo tehniko obvlada, kot da se tega učiš sam iz knjig, čeprav se dobijo tudi instant priročniki za AT.

Good luck!
 Krokodil19
zappa napisal/-a:Za trajno rešitev boš moral gotovo spremeniti način razmišljanja in svoj odnos do okolice. Verjetno te strah popade in ovira tudi kje drugje, ne samo pred tekmami v fuzbalu? Po lastnih izkušnjah vem, da je to zelo težko premagati, ker terja veliko truda in potrpežljivosti, ampak bližnjice ni. Se splača. Že samo dejstvo, da se problema lotiš, ti bo dalo več volje in samozavesti.

Nekdo je že omenil avtogeni trening, to bi bila po moje ena od pravih (seveda ne edina) možna pot. Pri AT se z redno vadbo najprej naučiš sproščanja, kasneje pa si lahko tudi vcepljaš v podzavest pozitivne misli (samozavest in podobno...), ki tako s časom potem postanejo del tebe. Po možnosti raje poišči kakega izkušenega učitelja/terapevta, ki to in še kakšno drugo tehniko obvlada, kot da se tega učiš sam iz knjig, čeprav se dobijo tudi instant priročniki za AT.

Good luck!

Kaj bi mi lahko dal naslov, kakšnega priročnika za AT, da bi si malo pogledal, kako te stvari delujejo??

lp
 zappa
Krokodil19 napisal/-a:Kaj bi mi lahko dal naslov, kakšnega priročnika za AT, da bi si malo pogledal, kako te stvari delujejo??
lp

Tule je nekaj linkov na knjige in priročnike:

http://www.emka.si/artikel/355315/Avtog ... sprostitve
http://www.om-ezoterika.sempco.si/Detaj ... 9619068853
http://www.juliadoria.com/knjigarna/q/a ... ni_trening

Mislim pa, da je še vedno najbolj popoln opis metode v knjigi Hannesa Lindemanna (prevod Lev Milčinski) "Avtogeni trening - sprostitev v stiski", čeprav je že stara in jo dobiš samo v knjižnicah.

Da se razumemo, nobene knjige izrecno ne priporočam (od teh sicer poznam samo prvo in to od Lindemanna). Če jih boš več prebral, te utegne zbegati, ker ima vsak avtor malo drugačen pristop, ki je bolj ali manj modifikacija izvornega AT, in boš potem samo zbegan, kaj je bolj prav. Zadnje, kar rabiš, ko se na novo učiš neke mentalne tehnike pa je, da si v dvomu, kaj je bolj prav. Raje se zadeve loti s kakim izkušenim učiteljem/terapevtom, s katerim lahko kadarkoli prediskutiraš svoje izkušnje. Na ZS sem ti poslal link na stran, kjer se po mojem mnenju (in izkušnjah) lahko dobro naučiš AT. Tam boš tudi našel opis metode in kako deluje.
Uporabniški avatar
 pementos
a imaš samo težave s samozavestjo pri športu ali tudi na drugih področih? ker če ni to samo povezano s športom potem pa rabiš pomoč psihoterapevta.

Drugače pa imamo prijatelja, ki se ukvarja že celo življenje s psihologijo ne samo pri športu ampak tudi pri poslovnem življenju. Z njegovo pomočjo je njegova hčrka postala dvakrat stevovna prvakinja. Ona je imela tudi težave s samozavestjo. Ga lahko najdeš tukaj: http://www.imci.si/main.asp?id=399
Uporabniški avatar
 marcy
pementos napisal/-a:Drugače pa imamo prijatelja, ki se ukvarja že celo življenje s psihologijo ne samo pri športu ampak tudi pri poslovnem življenju.

Omenjeni Ole Bloch je res izredno priznan v svetovnem merilu in predava tudi v naših krajih (skupaj s svojo ženo).
 DrejKa
Prvo: všeč mi je naslov ''Težave s psihologijo'' :bum:

Svetovala bi ti, da se zadeve resno lotiš. Razlika je ali gre samo za anksioznost pred nastopanjem (tekmovanjem) ali gre za nizko samopodobo. (Sicer gre to pogosto z roko v roki.)

Težave s samozavestjo (ali nizko samopodobo), se ne dajo enostavno odpraviti z avtogenim treningom. Da se ne bomo narobe razumeli, avtogeni trening je zelo praktična in uporabna zadeva. Vendar, če gre za nizko samopodobo, je potrebno več kot samo izvajati AT. Poleg tega je pomembno, da se AT naučiš pravilno izvajati. Bolje kot da sam poskušaš s pomočjo knjig je, da najdeš terapevta, ki to obvlada in te vsaj na začetku vodi skozi proces.

Kot je omenil že Stena, je eden od najuspešnejših športnih psihologov pri nas Matej Tušak. Znali bi ti pa gotovo pomagati tudi drugi terapevti. Če se boš odločil si poiskati terapevta (kar ti toplo priporočam, verjemi da se ti bo dolgoročno obrestovalo), ti svetujem, da iščeš takšnega, ki ima znanje iz vedenjsko - kognitivne terapije (ali VKT), ki je v spopadanju s takšnimi težavami zelo efektivna.

Predvsem pa, pogumno! Sicer te čaka nekaj trdega dela, ampak verjamem, da boš zmogel. Že to, da prepoznavaš problem in se odločiš, da potrebuješ pomoč, je prvi korak.

''Fear must be named before banish it you can.'' :wink:

P.S. Je pa zanimiv pristop trenerjev. Namesto, da bi ti pomagali poiskati pomoč, te dodatno zabijejo v tla. Mogoče je to princip ''reverse psychology'' :?
Nazadnje spremenil DrejKa, dne 22 Jul 2009, 20:27, skupaj popravljeno 1 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA