vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 BoštjanG
Zdravo.
Tečem na daljše proge, po pripravljenosti sem med nekje med boljšimi rekreativci. Skorajda vso minevajočo leto sem zdravil vnetje pokostnice; od treningov je ostala le hitra hoja, vaje za moč ter stretching, tek pa ni bil mogoč. Zdaj postopoma obnavljam tudi trening teka.
Osebni zdravnik mi je spisal napotnico za ortopeda. Ker pa ne bi rad naletel na nekoga, ki so mu s športom pogojene težave povsem tuje, vas sprašujem kod v Ljubljani najti dobrega športnega ortopeda? Kakšna je čakalna doba?
Hvala za pomoč.
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

tudi jaz sem lani staknil vnetje pokostnice, ki pa je bilo v bistvu le posledica vnetja mišice nekje za kolenom. nič ne bom ugibal, če je tudi s teboj podobno.

pomagal mi je manualni fizioterapevt in mogoče bi bilo bolj primerno, da obiščeš kakega dobrega fizioterapevta kot pa ortopeda. napotnice pa najbrž ne moreš zamenjati, ne?
Uporabniški avatar
 AndrejaT.
Čeprav sem sama sebi ukazala, da ne bom jamrala, ne morem da ne bi ob tej debati povedala ponižujočih izkušenj z ortopedi.
Leta 99 sem bila operirana na hrbtenici zaradi dolgotrajne hernie diski. Žal prepozno. Krivda ortopedov, ker sem z vsako napotnico čakala po par mesecev, da so me naročili. Posledica je omrtvelost mišic meč in stopala (nimam odriva) in težka okvara motoričnega nitja S1 spinalnega živca za plantarne fleksorje. Operiral me je priznani dr.Stok. Ko sem ga vprašala zakaj imam omrtvelo nogo in če bo kaj bolje, je odgovoril, da je to še fajn, ker lahko koga brcnem v rit in me noga ne bo bolela, ker jo ne čutim. Po operaciji sem šla na pregled k dr. Godini. Narekoval je v mikrofon svoja opažanja in pretekle izvide, z menoj se ni hotel pogovarjati, ko sem ga vprašala kakšna je prognoza, me je nahruli, da ga motim in naj se ne vtikam v njegovo delo. Hej človek, zame gre! V čakalnico sem prišla objokana od jeze in razočaranja nd našim zdravstvom.
Ker sem komaj hodila in mi je noga vedno bolj atrofirala, sem se prijavila na invalidsko komisijo. Jasno brez uspeha. Potem sem se nekako navadila, da noge ne čutim in to kompenziram z desno nogo. Gleženj bolne noge mi pozimi vedno zateka in takrat sem odrezana od rekreacije, ki mi pomeni vse. Zaradi pretiranega dela zdrave noge imam stalno vneto ahilovo tetivo in pokostnico na peti, da včasih še hodim komaj. Nekajkrat v zadnjem času sem šla k ortopedu, jasno vedno čakam par mesecev. Komaj, da kaj pregledajo - zdravljenje simptomatsko z ledom. Za ortopeda je tako- dokler lahko hodim je še v redu. Če samo omenim, da ne morem tečt, smučat, rolat me samo debelo gledajo.
Lansko leto spomladi sem z velikim upanjem odšla k dr. Radosavljeviču, ki zdravi tudi športne poškodbe, da mi svetuje vsaj pri vnetjih t.i. zdrave noge. Dal mi je napotnico za MR - magnetno resonanco hrbtenice in dejal, da bo vse skupaj pregledal, ko dobi izvide. To je bilo lansko leto februarja na MR pa sem prijavljena letos marca in to po vezah. Imam občutek, da se me je dr. Radosavljevič za eno leto rešil. Ko bom prišla, mi bo dal napotnico za kakšno drugo preiskavo, katere čakalna doba bo spet eno leto ali več in bom nekako do 70 leta zbrala vse papirje in pri 80 začela veselo teči. Ta čas, pa krevljam okrog in občasno malo kao tečem in s ponosom plačujem zdravstveno zavarovanje, se razume obvezno in dodatno. Za razne kiropraktike, manualce... bom pa rekla isto sranje, drugo pakovanje in raje ne bom opisovala še bridkih izkušenj s temi.

HAWK
Pozdravljeni!
"Ze od junija me boli v kolku. Hodim okrog zdravnikov, blokada tu in tam, vendar bole"cine ne minejo, v"casih se malo potuhnejo in "cez nekaj dni so spet tu. Menda imam vneto pripenjali"s"ce mi"sice ali pa trohanter. Med drugim sem tudi izvedel, da imam pod ritjo na koncu stegen mi"si"cne vozle, ki so lahko plod dolgotrajnegea neprekinjenega sedenja v avtu. Zdaj bom poskusil z masa"zo dati odpraviti to te"zavico, potem pa spet nazaj h kolku. Najve"cji problem je v tem, ker me kolk boli in pe"ce, ko sedim, kar pa v slu"zbi po"cnem ve"cino "casa.

Dovolj jamranja: a mi kdo lahko svetuje primernega maserja ali "sportnega ortopeda, ki ima tudi diagnosti"cne mo"znosti (ultrazvok ipd.)?

Jutri grem poskusit k masaza.net, ortopeda pa "se i"s"cem.

Lp,
lkorosc
Uporabniški avatar
 pia
Moji športni prijatelji imajo dobre izkušnje z ortopedom mlajše generacije dr.Klemnom Stražarjem z Ortopedske klinike v Lj. Ker je sam odličen tenisač, mu tudi športne poškodbe niso neznanka. Naročiš se v ambulanti za ortopedijo na Polikliniki (seveda tudi po telefonu, pa ga ne vem na pamet - jo bom poiskala).

Druga (samoplačniška) možnost je zdravnik manualne medicine dr.Borisov na Poljanski - tel: 231-56 -19. Odličen diagnostik in terapevt.
Uživaj!
 ed50
Nekateri so to sicer že storili, a bom še jaz dodal: dr. Vladimira Borisova toplo priporočam na podlagi dobrega poznavanja njegovega dela in pristopa, predvsem pa na podlagi njegovih sposobnosti in izkušenj.
Kot je nekdo v tem forumu že povedal: izjemen diagnostik je in od njega ne boste NIKOLI odšli z napačno diagnozo, pa tudi BREZ DIAGNOZE ne! In čeprav je samoplačniško n zato nekaj stane, ne boste nikoli obžalovali obiska pri njem.
Tudi najboljši in vrhunski slovenski športniki so redno njegovi "pacienti", večina predvsem preventivno!
Sicer pa si oglejte spletno stran http://www.borisov-vladimir.com/, in berite, kajti tam je veliko napisanega!
Uporabniški avatar
 cebelica
Ja hudo je, če se tako igrajo s tvojim zdravjem.

AndrejaT. napisal/-a:Dal mi je napotnico za MR - magnetno resonanco hrbtenice in dejal, da bo vse skupaj pregledal, ko dobi izvide. To je bilo lansko leto februarja na MR pa sem prijavljena letos marca in to po vezah.

Škoda, da ni prišlo kdaj prej do te debate. Moj Andrej je dobil tudi napotnico za MR. Ko se je šel naročit na klinični, pa mu je prijazna sestra svetovala, naj poskuša raje na medilabu. Na kliničnem bi čakal več kot leto, v medilabu pa je brez kakršnih koli vez čakal "le" 4 mesece. :)

Se mi pa zdi, da res primanjkuje zdravnikov, ki bi prisluhnili rekreativcem in športnikom. Veliko znancev je že imelo negativne izkušnje. :x :x

Moram pa prav potrkat, ker se mi zdi, da sem zdrava kot riba. :D :D :D
 ed50
Še enkrat kot nasvet in hkrati dopolnilo tistemu prej: kadar imate težave, pojdite k dr. Borisovu vsaj po diagnozo, kajti velikokrat preiskava z MR sploh ne bo potrebna. Presenečeni boste, ampak drugi "zdravniki", ko ne znajo ugotoviti vroka težav, pošiljajo paciente pač od RTG do MR in CT, ne da bi bilo to potrebno.
Dr. Borisov zna precej več kot večina naših zdravnikov, predvsem pa ima veliko izkušenj prav s športniki in ZELO rugače obravnava svoje paciente. Seveda ne bom povedal nobenih imen, ampak če boste šli tja, jih boste kar sami srečevali (marsikateri od njih je trenutno še v Atenah!!!).
Pa še čakalna doba: praviloma je le okrog 3 tedne. Torej?
 mojA
Dragi Edvard!
Kakšno navdušenje, kakšna ažurnost - verjamem, da ne zastonj. Ne boš verjel, pol ure predno si se včlanil na forum in napisal 1.sestavek sem dr.Bosinovu postavila vprašanje na njegovo spletno stran s poudarkom, da sem njegov naslov našla na Tekaškem forumu (hvala Pia). Upam, da mi bo odgovoril vsaj približno tako hitro kot si se ti včlanil. Pa lep pozdrav ! :wink:
Uporabniški avatar
 Barb
No mojA,jaz sem mu zastavila vprašanje zadnjič ob svoji poškodbi.
Odgovora pa do danes še nisem dobila.
Sem pa razmišljala da bi vseeno odšla k njemu.
 mojA
Hojla Barb, mislim, da me čaka podobna usoda. Tudi jaz razmišljam, da ga obiščem. Po Ljubljancu. Menda se med terapijo ne smeš ukvarjati z nobeno rekreacijo. To sem prebrala na spletni strani.
Uporabniški avatar
 Barb
Aaaaa,pol bo pa Borisov še mal počakal na moj obisk :wink:
Uporabniški avatar
 MajdaPR
Pozdravljena Barb! 8)

Cestitam ti k vcerajsnjem povratku k teku. Upam , da ni bilo prehudo.
Z jogo pa vseeno nadaljuj, tudi ta ti bo pomagala.
Vesela sem, da sem lahko sodelovala pri analizi :lol: , v Tivoliju si bila pa tako oblegana, da sem lahko kar pobegnila naprej in klepetala z Maniko. Lep pozdrav in dober tek se naprej! :wink:

Majda
Uporabniški avatar
 jcerni
Bil sem na pregledu pri dr. Borisovu in mi je razložil, da imam disfunkcijo mišič. Pomaga pa mi lahko z neko masažo ali nekaj podobnega. Ali mogoče kdo ve, koliko je to učinkovito? Plačati mu je treba za vsako terapijo 8.000 SIT + potni stroški + čas. Narediti pa je potrebno 8 terapij.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA