Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
pozdravljeni,

sem nova na temle forumu in bi bila iskreno vesela kakšnega nasveta.
tečem že kakšni dve leti, z občasnimi presledki, pač takrat ko mi zapaše. čez zimo sem hodila v fitnes in tekla na traku 60 min v klanec 2 s hitrostjo 8 (okoli 8km) vsako jutro razen vikendov- sem mela kr fajn kondicijo :D . zdej ko je pa lepše vreme tečem zunaj na stadionu, zvečer pred spanjem in sicer po tazunanji progi na stadionu 22 krogov okoli 50-60 minut (če se mi ne da pa okoli 12). a kdo ve, koliko km je 22 pretečenih zunanjih stez?

nikoli se ne raztegnem, ker nimam pojma, kaj naj počnem. kakšne vaje naj počnem?
a bi morala po teku kaj posebnega pojest? ponavadi samo popijem pol litra planinskega čaja in grem spat.
superge mam stare eno leto, so kvalitetne, niso bile poceni in mi jih je pomagal izbrati prodajalec potem, ko sem v trgovini tekla po traku in me je posnel. tko da za kolena se ne bojim :)

me pa vseeno zanima če delam kakšne napake in bom nasvetov res ful vesela.

lep poletni dan vsem skupaj :D
 wind
chickenpresident napisal/-a:po tazunanji progi na stadionu 22 krogov okoli 50-60 minut (če se mi ne da pa okoli 12). a kdo ve, koliko km je 22 pretečenih zunanjih stez?

Malo manj kot 10km, osma steza je pribl. 450m. Se pa da zračunat, lepa naloga za matematiko. :D

chickenpresident napisal/-a:a bi morala po teku kaj posebnega pojest? ponavadi samo popijem pol litra planinskega čaja in grem spat.

Kar ti paše. Čimveč cukra. Malo pokukaj v stare teme:
viewtopic.php?f=29&t=5383
Samo čaj ni najboljša izbira saj takrat mišice rabijo izgubljeno gorivo.

Neka najboljša osnovna izbira brez kompliciranja (ki ima glede na raziskave enega najboljših učinkov) je čokoladno mleko, kasneje pa obrok z kompleksnimi OH (če je pred spanjem nekoliko manjši).

Glede kroga pa je najbolje če povprašaš upravnika če mogoče ve, pol pa še malo matematike pa je to to :P

Upam, da je kaj pomagalo.

Lp

Uroš
 luzr
Jejhata, po naslovu sodeč sem mislil, potrebno je umetno dihanje za bjondo.
Zunanji krog je odvisen od števila prog :mrgreen: in nanese okoli 440 do 480m. V ponedeljek povem natančno koliko to znaša na Kodeljevem.
Nasvet s čim več sladkorčki mi ni všeč, iz lastnih izkušenj povem, to zelo, zelo redi in zapaca.
Superge, ehm, če si zadovojna je vse prav. Sploh na tartanu.
Ogrevalne in raztezne vaje si delala v šoli, ker si hodila k telovadbi... ;> Vse je opisano v forumu.
ful hvala za tako hitre odgovore!

čokoladnega mleka ne maram; a če spijem nekaj navadnega jogurta bo vredu?? ne paše mi jest potem ob desetih, pol enajstih, ko se vrnem s stadiona. kaj pa ti proteinski šejki- a so smiselni zame, glede na to da sem samo rekrativni tekč npr?

jah glede razteznih vaj me pa zanima a se raztegnit prej, potem, a je dost če samo par počepov nardim pa iztezni korak in priklon al je še kaj posebnega? tega se še spomnem iz šole, v sotekače buljit, ko se raztegujejo, mi je pa nerodno :)

hvalaaaa
Uporabniški avatar
 marcy
Zunanja steza na atletskem stadionu z osmimi progami je 453,032m ( na stadionu s šestimi progami pa zunanja meri 437,7m), širina vsake steze znaša 1,22m.
Za tek na stadionu so najprimernejši lažji in mehkejši tekaški copati, hitri. Za samo iztekanje pa niti ni tako zelo pomembno, vsekakor pa ne potrebuješ takih s profilom, ki so težji in ponavadi trši.
V kolikor ti na stadionu dovolijo, je priporočljiv tek po travi ( npr.znotraj kroga), poleti večkrat kar bosa na koncu "treninga" nekaj krogov. Zelo dobro za sama stopala!
Ogrevanje pred tekom ni nujno (je pa vedno dobrodošlo) v kolikor je tek lažji, saj se z njim že po nekaj minutah prijetno ogreješ in pripraviš telo. Atleti namreč samo ogrevanje pričenjajo prav s tekom. Raztezne vaje (straching) so zelo priporočljive; tudi preventivno, saj je možnost za poškodbe z izvajanjem manjša.
Pred vsakim hitrejšim tekom pa je ogrevanje prvo pravilo. Poleg razteznih vaj tudi šola teka oz. "tekaška abeceda" (skipingi, hopsanje, skoki z noge na nogo, po eni nogi, jogging, izpadni koraki, tek s povdarjenim odrivom..., nekaj stopnjevanj).
Kar se prehrane tiče, stvar osebne odločitve. Menim, da proteinski šejki niso potrebni, ker se tudi s povsem običajno zdravo prehrano lahko zelo daleč pride :wink: .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA