vprašanja in nasveti o vadbi triatlona :: kako, koliko, kdaj, zakaj, zakaj ne, ... vaša mnenja in izkušnje so dobrodošla

Moderatorji: stena, izzardly

Meni je zelo všeč knjiga od dr. Franceta Cokana - Eno življenje je premalo - , v njej ni govora samo o triatlonu, a knjiga te posrka vase. Potem imam doma še knjigo - Plavaj, kolesari, teci - avtorja sta Glenn Town in Todd Kearney. Knjigo sem naročil po spletu, v njej pa je vse od začetka pa do konca.
Prijetno branje lp Matej
Vem, da se nismo polenili pri treniranju, ampak le pri pisanju :wink:
Glede na to, da smo sredi poletja, nas veliko več verjetno plava v okoliških jezerih in manj v bazenih. Teče in kolesari se pa itak :)
Sama rada izkoristim proste trenutke za plavanje do blejskega otočka in nazaj iz Male Zake (hangarji), tudi po večkrat zaporedoma. Bled je idealen tudi za vključitev kolesarjenja in/ali teka neposredno po plavanju, po končanih aktivnostih pa se lahko ohladiš v jezeru ali pa na hitro dodaš še eno rundo plavanja. Nazadnje sem se tako ''skurila'' z dvojno dozo plavanja do otoka in nazaj, 2 krogoma teka okoli jezera in še enim plavanjem do otoka in nazaj. In se počutila fantastično :)!
Tako se kar sama ponuja ideja, da se tale naša mlada sekcija enkrat dobi in izpelje trening akvatlona oz. triatlona na Bledu :wink: . Kaj menite?

LP
Tudi sam sem ravno na dopustu požiral Cokana, ki pa me je v avtobiografskem delu kar malo presunil, morda je bolj veseljaški in neobremenjen v dopisovanju z Mirom kregarjem na 3K spletni strani.
Kaj jaz vem, Izza, sam se probam držati neke enakomernosti vsega trojega v razmerju, da tehnično delam največ pri plavanju, kjer sem bolj dvoživka, da čimveč kolesarim (to je dolžinsko in časovno največja postavka na tekmah), tečem pa vsaj to poletje le toliko, da vzdržujem osnovo in celo pustim, da malce več delajo 'tanizki' pulzi.
Da, absolutno sem za eno sekcijsko miganje na Bledu - ali pa opalimo en obrnjen akvatlon po teku prihodnjo soboto v Bohinju (skozi cilj direkt v vodo)?
izzardly napisal/-a:Tako se kar sama ponuja ideja, da se tale naša mlada sekcija enkrat dobi in izpelje trening akvatlona oz. triatlona na Bledu :wink: . Kaj menite?

Idej je rojena...sm za :clap:

ton napisal/-a:Da, absolutno sem za eno sekcijsko miganje na Bledu - ali pa opalimo en obrnjen akvatlon po teku prihodnjo soboto v Bohinju (skozi cilj direkt v vodo)?

Imam se namen udeležiti teka v Bohinju...samo direkt po cca 1 urnem teku ne priporočam nobenmu plavanja v dokaj hladnem jezeru zgolj iz zdravstvenih razlogov...
garač napisal/-a:
izzardly napisal/-a:Tako se kar sama ponuja ideja, da se tale naša mlada sekcija enkrat dobi in izpelje trening akvatlona oz. triatlona na Bledu :wink: . Kaj menite?

Idej je rojena...sm za :clap:

Če je kdo prost jutri dopoldan, lahko skupaj na Bledu izpeljemo nekaj plavanj in en tek. Tako, bolj spontano in neorganizirano :wink: Jaz bom tam.
V Bohinju se pa itak srečamo in kaj ušpičimo.
garač napisal/-a:[...samo direkt po cca 1 urnem teku ne priporočam nobenmu plavanja v dokaj hladnem jezeru zgolj iz zdravstvenih razlogov...

A potem skočimo v vodo pred štartom?
Ma hecal sem se, človek, seveda ne gre neposredno po teku divjati v vodo!
Berem,
da si večina beli glavo s plavanjem. Morda je res v začetku malce problemov, ker je plavanje pač bolj tehnični šport. Ravno zato je za plavanje najpomembneje, da se ga lotite v skupini, pod vodstvom trenerja. Gre hitreje kot, da bi se mučili sami, pa še manj možnosti je, da bi delali napake, ki se jih je potem zelo :mrgreen: težko znebiti. Vendar iz izkušenj lahko zagotovim, da se je še vsak, ki se je trdo odločil, naučil spodobne kravl tehnike. Nekaterim gre to hitreje, nekateri pa rabijo za to celo sezono vodene vadbe. Ko pa enkrat osvojite tehniko v toliko, da brez težav (vmesenih postankov) preplavate recimo rauzdaljo sprint riatlona, postane plavanje najmanjši problem na poti do kakršnegakoli triatlonskega cilja :D . Je zgolj uvod v kasnejše faze (predvsem druga polovica teka), ki so ponavadi odločilne za uspeh. Konec koncev tudi plavanje v končnem času triatlona predsatvlja vsega cca10-15% časa. Torej, le brez strahu pred plavanjem :clap:
Če se ti ne gre za čas ne vem kako zelo močno, ti ni treba menjav nič posebej trenirati (morda samo enkrat poizkusiš kako je). Če se ti gre pa za čas, pa le povadi, ker lahko na menjavi precej profitiraš. Ne vem kakšno opremo in na kakšen način bi to izvajala.

Triatlonci plavajo, kolesarijo in tečejo v dresu (ne oblečejo nič drugega), kolesarske čevlje imajo pripete na kolo in zravnane z elastikami in potem samo nataknejo čelado, številko, vzamejo kolo in grejo (obujejo se kasneje), potem se pa ravno tako sezuješ na kolesu, odtečeš bos do menjalnega, kjer odložiš čelado obuješ teniske, ki imajo namesto vezalk elastike (bosa noga) in greš naprej.. To ti vzame tam do 20s, več je pa že preveč, če si triatlonec in se ti gre za uvrstitev :D

Treniraš pa pač tako, da vadiš določeno menjavo, drugega ti ne znam svetovati (jaz sem vzel malo vode, si jo polil po nogah, in potem tekel do kolesa ter vadil potem obuvanje in potem še sezuvanje in obuvanje tekaških copat..

Upam, da sem pomagal.
super, hvala za odgovor
no meni se ne bo šlo na čas, ker bom šla na Bledu prvič :oops: , da vidim kaj je to triatlon...pa še takratko varianto za vsakogar :)
bom upoštevala nasvet in preizkusila prej kako je z mokrimi nogami iti v kolesarske čevlje in potem naprej v superge
Še ena možnost treninga vseh treh disciplin bo 22.8. ob deveti uri na Jesenicah, kjer bo že peti rekreativni gorenjski (gornjesavski) triatlon.
Prireditev je rekreativnega značaja, začenjamo skupaj v vseh disciplinah - se počakamo in nato po skupinah nadaljujemo s preiskušnjo.
Vsi udeleženci na koncu prejmejo diplomo.
Seveda, se lahko udeležite tudi samo ene discipline.
Kolo je gorsko, saj je del po Mežakli še neasfaltiran, kar da še dodatni adrenalin,
Jaz vedno vozim v počasnejši skupini, ki še ne pozna proge,hitrejši pa se lahko priključjo hitrejšim "domačinom."
Se vidimo??,klub ogromno prireditvam tistega dne?
Jaz se bom tega triatlona udeležil že petič, saj je to tudi nekako moje "dete".
Lp
Miro
miro napisal/-a:Še ena možnost treninga vseh treh disciplin bo 22.8. ob deveti uri na Jesenicah, kjer bo že peti rekreativni gorenjski (gornjesavski) triatlon.

Škoda, ker je ravno takrat kot TF 10ka. :(
A na en dan kasneje se ne da prestaviti?
miro napisal/-a:Še ena možnost treninga vseh treh disciplin bo 22.8. ob deveti uri na Jesenicah, kjer bo že peti rekreativni gorenjski (gornjesavski) triatlon.

Se vidimo??,klub ogromno prireditvam tistega dne?

Z veseljem pridem drugo leto, letos bom v tem času na zasluženem dopustu.

LP
Hoj,
že nekaj časa me ima, da bi vprašala, no pa bom: pri plavanju me blazno moti moje dihanje, bolj kot se trudim, slabše je. :-) Imam občutek, da ne zajamem dovolj zraka in potem plavam s čudnnim občutkom, da bom kar izdihnila od pomanjkanja kiska. In potem diham tako, da prekomerno dvigujem glavo iz vode in izgubljam energijo z dihanjem... Lp
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA