prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 pementos
rad bi kupil footpad za 405 (GPS ni dost natančen), vprašal sem na Hervisu ampak so rekli, da sam se ne da kupit. A mogoče kdo ve, kje lahko ga dobim (poleg Interneta)?

Hvala.
Ramon.
 JAG
pementos napisal/-a:rad bi kupil footpad za 405 (GPS ni dost natančen), vprašal sem na Hervisu ampak so rekli, da sam se ne da kupit. A mogoče kdo ve, kje lahko ga dobim (poleg Interneta)?

Hvala.
Ramon.

ni dosti natančen za kaj? Meni se zdi da prav v redu dela, razen če res tečeš po hudo zaprtih krajih, da bi bil sprejem satelitov slab.

Ne verjamem,da boš s footpadom dobil kaj bolj točne podatke. Me pa zanima primerjava, če se odločiš za nakup. Pa če ga seveda sploh dobiš..:)

lp
 Gregi
JAG napisal/-a:
pementos napisal/-a:rad bi kupil footpad za 405 (GPS ni dost natančen)...

ni dosti natančen za kaj? Meni se zdi da prav v redu dela, razen če res tečeš po hudo zaprtih krajih, da bi bil sprejem satelitov slab.

Ne verjamem,da boš s footpadom dobil kaj bolj točne podatke. ...
Tudi meni ni najbolj jasno, kako bi naj bil footpod bolj natančen...?! Mogoče na zelo razgibanem terenu, saj GPS meri presečno razdaljo, po drugi strani pa footpod šteje korake, ki so lahko ob različnem tempu precej različni, kajne? Kalibracija footpoda s GPSom pa ni non-stop...
 skorc
O principu merjenja smo že debatirali v eni izmed tem. Ne gre za štetje korakov ampak integriranje pospeška. Boljši FOOT-POD-i imajo vgrajene pospeškometre. Onovnošolska fizika pove, da je prvi integral pospeška hitrost, drugi pa pot. Od tu potem vsi trije podatki na zaslonu.

Iz mojega papirja od FOOT-PODa navajam, da je natačnost le tega +/- 3%. GPS-a še nisem primerjal a naj bi ležali tudi znotraj +/- 3%.

Ker tečem po mešani podlagi, ter v klance in navzdol imam z GPS-om boljše izkušnje.
Uporabniški avatar
 5r002
skorc napisal/-a:O principu merjenja smo že debatirali v eni izmed tem. Ne gre za štetje korakov ampak integriranje pospeška. Boljši FOOT-POD-i imajo vgrajene pospeškometre. Onovnošolska fizika pove, da je prvi integral pospeška hitrost, drugi pa pot. Od tu potem vsi trije podatki na zaslonu.

Iz mojega papirja od FOOT-PODa navajam, da je natačnost le tega +/- 3%. GPS-a še nisem primerjal a naj bi ležali tudi znotraj +/- 3%.

Ker tečem po mešani podlagi, ter v klance in navzdol imam z GPS-om boljše izkušnje.

Da, da... če se ne motim gre za piezoelektrične pospeškometre.

Za klance pa bi ura morala dodatno kumunicirati z višinometrom (oz. barometrom) in oba podatka združiti... Ker pa bi v tem primeru šlo za podatke dveh naprav bi se napake posameznih naprav seštevale (oz. množile)...

Nisem pa še zasledil ure, katera bi lahko istočasno uporabljala zgoraj omenjeni napravi in GPS hkrati... oz uro, katera bi primerjala podatke z FOOD-POD-om (+ višinometrom) z podatki GPS-a...
Uporabniški avatar
 pementos
očitno imam napačno informacijo, ker sem mislil, da je foot pod natančneje. Zakaj pa me zanima natančnost? pri pritečenih kilometrih mi je čist vseeno, če GPS meri 500m več ali manj. Problem je, ko uporabljaš Partner funkcijo in nastaviš zaželen tempo. Tam 50m na kilometer dela bistvena razlika 10-15sec/km. Vi pravite, da je napaka okrog 3%. Moja izkušnja v tem kratkem času (mesec dni), pravijo 5% ali več.
 anzec
Jaz sem sicer kar komplikator glede teh stvari, samo tole je pa že res preveliko kompliciranje, še posebaj če ne gre vsaj za rezultate v top 3 v SLO. Tam je pa tako kompliciranje čisto normalno in po mojem nujno.

Kot je že rečeno, gps meri presečno razdaljo in kdaj pa kdaj zaniha kakšen meter v stran, kdaj ne ujame kakšnih ostrih ovinkov in zato je pač razlika. Sicer pa po mojih izkušnjah pri tekih po ravnem ni napaka večja kot 2% z gpsom.

Da sem še malo hudomušen, ali ti gps meri 5% krajšo razdaljo in VP preteče hitreje? :?

Jaz bi to napako jemal kot trenutno formo virtualnega partnerja 8)
Uporabniški avatar
 pementos
anzec napisal/-a:Jaz sem sicer kar komplikator glede teh stvari, samo tole je pa že res preveliko kompliciranje, še posebaj če ne gre vsaj za rezultate v top 3 v SLO. Tam je pa tako kompliciranje čisto normalno in po mojem nujno.

Kot je že rečeno, gps meri presečno razdaljo in kdaj pa kdaj zaniha kakšen meter v stran, kdaj ne ujame kakšnih ostrih ovinkov in zato je pač razlika. Sicer pa po mojih izkušnjah pri tekih po ravnem ni napaka večja kot 2% z gpsom.

Da sem še malo hudomušen, ali ti gps meri 5% krajšo razdaljo in VP preteče hitreje? :?

Jaz bi to napako jemal kot trenutno formo virtualnega partnerja 8)

kompliciranje? to je odvisno, kaj razumeš za to besedo. Tečem že okrog 20 let in šele nekaj let nazaj sem si kupil merilec srčnega utripa. Do takrat sem tekel samo z čisto navadno uro in nisem imel nobenih težav. Tudi velikokrat sem tekel brez ure. Ko kupiš nekaj boljšega se pa razvadiš, ker vidiš, da je fine, če lahko tudi meriš čas za več krogov (na primer). Zdaj ko sem si kupil 405 sem hotel izkoristi funkcionalnost, ki jo ponudi in za katero sem dal skoraj 200€. Kompliciranje? poznam zelo dobre tekače, ki tečejo brez merilca, nekateri brez ure, verjetno je za njih merilec srčnega utripa samo komplikacija.

Kar se tiče vitualnega partnerja ni problem, pač pa bom upošteval 2-5% napake in povečal čas za 2-5%. Zelo malo sem tekel po ravnem in še ne vem, kakšna je napaka.
 anzec
Ostri ovinki Garmina mal zjebejo. Podobno kot če bi krog hotel narisati s točkami. Več kot jih imaš bolj natančno je! Gps pa vzorči v določenih intervalih (če se ne motim je to 1s) in če je teh krivulj veliko, je tudi napaka večja (v bistvu računa razdaljo iz tangent), saj npr pri hitrosti 10km/h vzorči na 2,7m. V tem času si lahko že mimo ovinka, ki ga gps ne zazna :wink:

Če je radij krivulj ki jih delaš velik, je približek tangent bolj natančen (ob isti hitrosti).

In še nekaj za zelo natančne ... s treningom se bo tudi tvoja hitrost povečala in s tem tudi napaka gpsa, ker bo na določeno razdaljo manj vzorcev. Morda sem jaz tolk počasen, da imam napako pod 2% :lol:
Uporabniški avatar
 klatez
He, tale virtual partner. Jaz sem mislil, da ga uporabljajo samo Američani... :D

Jaz tečem glede na podatek o povprečnem tempu teka, zraven pa tempo trenutnega kilometra. Za tek imam kroge (lap) kar na 1 km nastavljene.
Podatek o trenutem tempu/hitrosti naj vas ne zavede in je velikokrat neuporaben.

Če tečeš ravno (ni kakšnih ostrih zavojev) ter ni višinskih ovir (drevesa, visoke stavbe) in če nimajo američani kakšnih vojaških zadev, je GPS zelo točen.
Druga zadeva pa je stadion. Tam pa je lahko zaradi krivulje precej nenatančen.
Tam je intervale najbolje štopat ročno.
Pri 400 m razdalji pa lahko nastaviš tudi tako, da ti zaključi krog na istem mestu (GPS poziciji).
Prvo poglej če nimaš slučajno nastavljeno na kolesarsko opcijo (držiš menu/ Trening/ Nacin Sport) tu mora pisati Tek
Drugače za spremembo pa greš isto (držiš menu/ Trening/ Enote hitrosti/ Tempo ne hitrost!)

Mislim da bi to bilo to

Lp

Uroš
 skorc
Eno vprašanje še z moje trani. Training center mi v grafih vleče rane črte. Če recimo tečem 25 km, mi 25 km kaže prailne grafe, potem mi pa potegne ravno črto do 50 km in spet nekaj zaključi pravilno. Ko gledam pozetek so pa številke prave (torej 25km in ne 50).

Nisem še nič na-googlal, če morda kdo izstreli iz prve roke...
 Marinka
Moj skoraj novi Garmin 405, kupljen skupinsko z Urošem in Bojanom pred maratonom v Radencih, je začel nekaj biksat. :bum: Kljub temu, da je baterija 100% polna, mi je včeraj vzdržal samo 1h 47 min teka. V čem je finta?
Ob tem prosim še bojanam za račun, da nesem uro čimprej pokazat na Hervis ali bilo že kam. Maraton se bliža in z njimi čas dolgih treningov... Ker mi je podobno zakuhal že v četrtek, sem imela na srečo s sabo še polarja, da sem dokončala skoraj triurni trening. Ampak tekat z dvema urama je malo bedasto, kajne?
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 59

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA