prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 inclouds
Začel bi se ukvarjati z rekreacijskim tekom, pa me zanima kakšno obutev izbrati.

Teklo se bo večinoma po makadamu, gozdne ceste ipd. Zdaj nekaj sem pogooglov za kriterije pri izbiri copatov, pa da povem nekaj o sebi....star sem 17 let, visok 181cm, tehtam 85kg......Lok stopala je normalen oz. malenkost višji, problem je, da imam precej široko stopalo in že ponavadi težko dobim primerno obutev. Zdaj me zanima, kaj mi predlagate, kakšno znamko...Pripravljen sem odšteti do 100EUR, lahko tudi več za dobro mojih stopal :D
Uporabniški avatar
 bluegreen
Pri mojih 180 cm, 80 kg, desetih letih več kot ti in nevtralnim stopalom oz. rahlo pronatorskim, sem si izbral NIKE AIR Pegasus 25. Prvi par sem kupil za 110 €, drugega za 50 € v Hervisovi akciji in s kuponom za 25 % popusta, mogoče tudi tebi uspe vjagat še kako akcijsko ponudbo v tem času. So dobro blaženi, od začetka so mi bili malo tesni in rahlo trdi, sedaj pa so se mi dobro podali in sem zelo zadovljen. Glede na to, da imaš široko stopalo pa naj ti še kdo s takim stopalom napiše kako mnenje, čeprav tudi sam nimam ravno ozkega.

Vglavnem jez sem s temi šlapami zadovljen, po resnici povedano pa drugih še niti sprobal nisem, ker tečem le nekaj mesecev :wink:

Imam še par Adidask, precej lahkih, katere pa res redko obujem. Modela ne poznam, kupil sem jih pred letom in pol za ca 50 €. Za začetnika kot sva midva taki niso najbolj primerni, noge še niso vajene in toliko utrjene.

Po lastnih izkušnjah ti priporočem dobro blaženje in da se boš v njih dobro počutil, čeprav boš tekel po kar solidnem terenu. Po pameti z začetnimi kilometri! Preutrujenost, dehidracija, vnetje pokostnic itd. zna biti zaj...na stvar :x in še spravi te prisilno počivat za vsaj kakega pol meseca.

Pa dober tek.
Uporabniški avatar
 Lojfer
....in vzemi zgoraj napisana opozorila dobesedno, ker sem jaz naredil ravno vse narobe in se sedaj ubadam z posledicami.
- Tekal sem z nekimi Nike jajcami...dobesedno, čisto takšne samo za sprehod do trgovine. Ni bilo dobro...
- Sem tekal počez pa povprek brez počitka, še slabša zadeva...itd...
Sedaj sem kupil copate primerne za mojo težo in blaženjem....počitek pa tudi je oz. bo, ko bom spet lahko normalno dirjal naokrog.
Prelistak forum, ker je napisano veliiiiko dobrih nasvetov, dejstev...Jaz sem ga NA ŽALOST začel prebirat po tistem, ko je šlo vse narobe....je*a.
 inclouds
Hvala za nasvet, bom šel malo pogledat u hervis, pa še malo v thomas sport, upam, da bodo imeli kakšne bolj široke zame :D

Zanima me, če bi lahko te tekaške superge uporabil tudi za kakšen vzpon na hrib, ne mislim ravno kakšne skale ali blato, temveč taka srednje urejena pot s kakšno korenino in šodrom... :D

Pa še eno vprašanje glede dihanja pri teku, ali je zelo pomembno da dihaš počasi , vzdih na 3 korake in izdih na 3 korake, ker jaz ko tečemdiham zelo hitro, če bi tako počasi kot sem zgoraj napisal mi sape malo zmankuje.........Pa če je treba skozi nos dihati, ker to bi lahko bil problem, ker sem kot mali imel začetek astme in od takrat diham skozi usta, skozi nos bolj težko...

Zdaj začetki vem da so težki....trenutno lahko pretečem tam do 2km, pa sem pol kr zmatran, je pa problem pri meni volja, ker noge me malo bolijo in se ne znam prisilit, da bi še malo dlje zdržal :D

Čim več nasvetov, L.P.
 inclouds
zdaj sem vidil objavo.....Ali v Hervisu in thomas sportu piše zraven superg tudi taža kateri so namenjeni, obika stopala in podobno, kar ti olajša izbiro...L.P.
Uporabniški avatar
 tindihar
Pozdravljen!

Glede stvari ki so jih že fantje zgoraj našteli je resno za paziti, sploh za začetnika.

Jaz sem začel teči cca eno leto nazaj in sem v teku napredoval za cca 50% z pomočjo TF.
Prebiram ga dnevno in s tem dobil veliko informacij
Ja začetki so težki sam volja je največ da se spraviš ven.
Mene je rešilo to da sem moral nujno shujšati, no sej sem še vedno pretežek za svojo višino ampak mene je to vodilo ko sem videl da mi teža pada in s tem se je volja posledično povečala. Moj začetek višina 173 teža 103, sedaj višina še vedno 173 teža 91 in še se niža

Moje izkušnje v enem letu....

Copati....ne kupuj copate za 50€ in ne kupuj neznanih znamk oz. modelov

Izkušnja lansko leto sem kupil reebok barcelona fury za 50€, uničene po 300km. Posledica hude bolečine v kolenu (zaradi nepoznavanja svojega stopala) in slaba izbira modela.
Rešitev: Test v TS kjer te dajo na stezo in ugotovijo kakšen tekač si, posledično ti ponudijo primerne copate. Pri meni so ugotovili da sem nevtralni tekač le da pri 9 km/h začnem z desnim stopalom rahlo supinirati. Predlagali so mi copate Mizuno rider, ultima ali precision. Imam pa tudi izkušnjo da sem zadnjič bil v hervisu in mi je prodajalka hotela prodati copate mizuno (nevem neki na c(mogoče cyclone)) ki jih na uradni strani od mizuno ni. Izdelava pa grozna!!! cena naj bi bila 110€ znižana na 80€. primerjaj jih z wave rider 12 pa boš videl v čem govorim le če boš šel v hervisa.

Ura.....ne kupuj raznih ur nižjega cenovnega ranga tam do 60€ ker z njimi so sami problemi.Predlagam ti Garmina fr50 ali sigma pc-15

Pozitivno pri uri je to da spremljaš svoj pulz, in ga s tem uravnavaš. Predvidevam da tista 2 km tečeš na polno verjetno je tudi pulz tm okoli 190 ali več. Posledično je tudi ko je pulz nižji je tudi dihanje bolj umirjeno. In s tem ko je pulz nižji lahko pretečeš daljše razdalje ne da bi bil pretrano zmatran.

Jaz sem trenutno v 5 tednu priprav za LM drugič 21km, moj prvi čas je bil 2h 23min in bi ga rad izboljšal na 1h 50min. Moj tek vzdržljivosti je 8-10 km pri pulzu 155-166, meni verjemi da se to da brez večjega napora preteči in pomembno je za začetnika da začne počasi in s tem navadi telo na gibanje med tekom.

Lahko bi se še razpisu do onemoglosti, če boš pa še potreboval kakšn info pa napiši
LP
indy

lp
 inclouds
Hvala za informacije, tista 2 km ne tečem rvano na polno, ampak nekak sredno hiter tempo :D Tudi jaz zaradi bi zaradi teže začel, pa zaradi splošno boljšega počutja....Imel sem okoli 91kg, pa sem potem s kolesarjenjem zgubil, zdaj pa me je še tek začel malo zanimat, ker imam 20 m od hiše lepo potko za tečt....in je kakšnih 5km krog.....

Zdaj tečt se nabi ravno začel ukvarjati prav tisto da bi tekel po 20km.....Večinoma bi vsak dan pretekel ta krog (ko mi bo moje telo to dopuščalo seveda) :D

Zdej na čopovo bi bil malo problem priti zarad parkiranja, namreč nisem iz ljubljane ali okolice....Kaj pa thomas sport v BTcju, imajo kaj izbere??Pa kako so kej podučeni trgovci tam, če ima kdo kaj izkušenj....pa katere znamke naj gledam, Mizuno, adidas, nike.....?

Še eno ključno vpraššanje.....superge nebi imel le za tek, (čeprav večinoma), ampak tudi za športno vzgojo, kjer se tudi kakšno košarko igra (2h na teden) in pohodištvo (ne po skalah, bi se pa znale kakšne korenine ali pa šodr najti)-občasno........ali bi bile lahko superge primerne tudi za to......?

L.P.
 inclouds
ajej, potemb bo treba pa več parov čevljev kupit.......

Kake izkušnje imate z thomas sportom v btcju.........bi tam znali kaj svetovati??
Ugibam da tam nimajo steze, da te stestirajo.... :?:
Uporabniški avatar
 tindihar
Pozdravljen!

V BTCju trenutno prenavljajo trgovino in mislim da je otvoritev 27.08.09.... Tako da do takrat bo treba kam drugam.
Mene so testirali glih v BTCju in sem bil zelo zadovoljen, ker mi je prodajalec odgovoril na vsa vprašanja logično in z argumenti zakaj! Kot sem ti napisal sva prišla do skupnega spoznanja da so Mizuno copati zame....

Kot ti je pa ironmaden napisal tekaški copati ob uporabi izven urejenih površin za tek niso priporočeni.

lp indy
 inclouds
kaj vse spada pod urejene površine za tek, ker v tistem 5km krogu, ki bi ga jaz tekel je 3/4 peska, oz. gozdne potke in 1/4 travnate potke...........ker kot sem gledal na strani od Mizuno imajo tekaške copate razdeljene v road in trail, katere naj potem izberem?
Uporabniški avatar
 tindihar
Pozdravljen!

Road oz. trail je samo stvar uporabe copatov....
Road so mišljene samo za urejene poti kot si cesta, makadam (PST), lahko se jih uporablja tudi po urejenih gozdnih poteh.

Trail je mišljen za gorske teke oz skalnate površine ampak pri tvoji uporabi bi ti priporočil da probaš oboje oz. če se ne boš udeležil kakšnih polmaratonov imajo trail copati večji spekter uporabe.

Mogoče bi bile za tebe tudi salamon copati, če boš se odločil za trail poglej tudi njihovo ponudbo.

Sigurno pa nobene niso za košarko (gležnji!)

lp indy
 inclouds
aha, sej pri nas je potka kar lepo vrejena, ni kakšnih večjih kamnov, ampak lepo potlačeno že vse, problem je le trava, kjer je tudi malo bol taka cesta, gor pa dol na vsake 2 metra, ni razrito je pa zelo valovito :D Pomoje bom kar road vzel, pogledal bom pa tudi za salamon trail..

Iskreno hvala za nasvete
 inclouds
No, danes sem šel na čopovo v tomas sport in sem tudi naredil test, kjer pa mi je kazalo da sem zmerni pronator, prodajalec zelo prijazen mi je tudi pokazal in razložil zakaj in kako, potem sem mu še pač povedal, da imam malce širše stopalo in po premisleku mi je rekel, da so mizuno superge primerne, ker so bolj široke......Predlagal mi je 2 modela in sicer mizuno inspire 5 ter še neke druge, se ne spomnim imena, oboje sem probal se malce sprehodil in ker em se bolje počutil v inspire 5, sem te naposled kupi...Zelo zadovoljen z nakupom...Stale so 130EUr se mi zdi.....Sem že sprobal cca. 3km tek....in nasploh zelo zadovoljen..lega noge je super :D :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA