prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 vrtnica2
Mene pa zanima gps navigacija (za merjenje razdalje pri teku) in v glavnem se vse informacije sučejo okoli Garmina, ki pa se meni zdi pretirano drag in kot tak precej nezanimiv za nakup. Dobila sem tudi informacijo za eno drugo znamko (pozabila kako se reče), ki uporablja novejši in boljši čip od Garmina (in to ne reklamirajo kot tekaško GPS napravo, jo pa športniki precej kupujejo) ima pa tudi to uporabnost, da jo lahko uporabljaš kot navigacijo v avtomobilu itd.) Potem pa sem si zastavila samoumevno vprašanje, zakaj sploh kupiti neko tekaško GPS napravo, če so ostale precej cenejše, predvidevam pa, da GPS pač enako deluje, pa če se napravici reče tako ali drugače. A lahko kdo da kakšen nasvet, katero napravo kupiti, da ima primerno velikost in da se lahko tudi pritrdi nekam na telo? Zanima me še, od česa je odvisna natančnost merjenja razdalje, je to samo od čipa ali je treba biti pozoren še na kaj?
 anzec
Koliko bi pa dala maksimalno za uro z gpsom? Verjetno rabiš tudi pulzmeter?

lp, anze
Uporabniški avatar
 Radolca
garmin fr50 je najcenejši. sicer ima foot pod brez GPS- a in ga sama umeriš, na štadionu recimo
 vrtnica2
Evo, ena zanimiva stvar

http://www.globepoint.si/default.asp?pi ... e_BT-Q2000

Dala bi toliko, kolikor je potrebno, ne bi pa dala več, zato da plačam znamko. Če bi bil Garmin najcenejši in enako ali bolj kvaliteten kot drugi, potem bi dala 200 eur in kupila forerunnerja 205, samo kaj, ko je to najdražje :)
Ampak že tale link zgoraj je cenovno precej ugodnejši, počne pa isto + ima uporabnost kot navigator, kar pa mislim da Garmin nima.
 vrtnica2
Aja, pulz meter me ne zanima, v bistvu, tudi če bi ga imela, bi ga izklopila, ravno tako me ne zanima pedometer, ker bi imel pri meni precej odstopanja, po moje kar kaih 20% ali več (tečem po gozdnih potkah, pa malo hrib in dolino, na začetku precej počasi in z malimi koraki, na koncu bistveno hitreje in bistveno daljšimi koraki).
 anzec
Tukaj mi je malo čudno, kot da bi delala reklamo za tole gps napravo.
Malo čudno mi je tudi, ne da samo ne rabiš pulzmetra, tudi zavračaš ga.
Sodobni pedometri imajo vgrajen senzor za pospešek in je čisto vseeno ali imaš dolg ali kratek korak. Torej pridejo v poštev tudi ure s pedometrom (če tečeš v hrib, bi bile še bolj natančene kot GPS), ampak kot si se itak že odločila, še predno si prišla na forum, boš kupila točno to napravo za katero si dala link.

Če se motim se iskreno opravičujem!

Pri gpsu pa bi bil jaz največjo pozornost posvetil temu ali res lovi tudi v slabših razmerah. Pač garmin je pri tem zanesljivo dober (v kakšnih akcijah v hervisu se dobi za 200€ - 405hr), verjetno so pa tudi cenejši gpsi in enako dobri. Kot rečeno, kupi omenjeno napravo in poročaj.

lp, anze
 vrtnica2
Ne, res ne delam reklame, tečem rekreativno že nekaj let, pa me je začelo malo motit, da ne morem analizirat pretečene poti, ne vem niti razdalje, ker kot rečeno, tečem v glavnem po gozdnih potkah, hrib in dolino in mi res ni jasno, kakšne so te razdalje. Odločila za nakup se še nisem, odločila sem se samo, kaj hočem, da mi napravica da. Po informacijah, ki sem jih pridobila od drugim, naj bi se pedometer, pri takem kot sem jaz, precej motil, ti pa praviš drugače, da naj bi bil pri meni manj natančen GPS? S pulz metrom in mano je pa malo hecno. S pulzmetrom sem ene parkrat tekla in sem ratala čist živčna, ker na mojo težo in starost najb bi to bilo tako, jaz pa se obnašam malo izvenserijsko in se moje telo ni dalo ukalupiti, skratka, kao sem pretiravala, tista reč je vsake toliko piskala, jaz sem postala čisto obsedena in sem se namesto na tek koncentrirala na bitje srca in ves čas špijunirala monitorček, skratka, katastrofa. Tako da resnično, pulz meter pri meni je no go. Vsa ta leta, ko tečem, preprosto poslušam telo in ne vem, zakaj naj bi kar naenkrat začela poslušati napravo. Evo, tole je moj razlog proti pulz metru in ne nekaj čudnega in skritega. Me pa res zanimajo informacije, tale naprava, za katero sem dala link, se meni kot laiku zdi čisto ok, skratka, kar jaz želim je, da mi beleži pot, hitrost in razdaljo. Oz. a je pri teku fajn, da ti beleži še kaj drugega, pa da jaz niti ne vem, da je to potrebno oz. fajn, če želim analizirati trening. Pa analiza izgubljenih kalorij tudi ni zanimiva :)
 vrtnica2
"Pri gpsu pa bi bil jaz največjo pozornost posvetil temu ali res lovi tudi v slabših razmerah."

Tega pa sploh ne razumem, kaj pa so to slaše razmere za GPS? In za kakšen podatek moram pri prodajalcu vprašati, da bom vedela, če lovi tudi v slabših razmerah? In kaj je potem s pedometrom, bi bil za mene boljši oz., kako naj bi bil boljši, če šteje samo korake gps pa naj bi ne zanimalo, ali tečeš v hrib ali v dolino, počasi ali hitro, s kratkimi ali dolgimi koraki? Seveda je možno tudi, da sem dobila napačne informacije, ker se na to pač ne spoznam in lahko samo verjamem, kar mi povedo drugi. Se v naprej opravičujem, če težim, ampak s temile napravicami sem totalni začetnik, ker so do sedaj nisem ama ništa zanimala za to.
Uporabniški avatar
 maark
Jest za vse to kar ti naštevaš uporabljam kar telefon(Nokia). Naložil sem si sport tracker program. Ker pa moja nokia e51 nima ugrajenega gps sprejemnika imam zeaven še sprejemnik. Tudi sam dosti tečem po gozdu pa do sedaj še nisem imel problemov.Šteje ti vsak km, čas, tempo, kalorije, višino, hitost in še pot ti zriše.Na telefonu imam naložen tudi garmina tako da lahko stvar uporabljam tudi v avtu kod navadni garmin.

lp
Nazadnje spremenil maark, dne 13 Avg 2009, 23:04, skupaj popravljeno 1 krat.
 anzec
Nekateri gpsi slabo ali pa sploh ne lovijo v gozdu, zraven visokih stavb, v hribih. Npr Garmin lovi tudi v najvišjem zaprtem nadstroju, kjer je streha razmeroma tanka (v gozdu z lahkoto), medtem ko kolegov polar(zelo dober model z zunanjim gpsom) ne lovi niti v gozdu in ima stalno probleme s konektanjem in piskanjem, ker ne lovi in ima kar precej dela med tekom.

V neki temi je bilo govora o food podih, ki merijo spospešek. Malo si tam preberi.

Gps meri prečno razdaljo, tako da dolžina ni natančna, če tečeš gor dol. % napake je cca tolikšen po kolikšnem klancu tečeš.

Prav tako se napaka veča s ševilo ovinkov. Torej če tečeš po zaviti gorski poti, je razdalja precej slaba.

Sam uporabljam garmina, izkušnje imam s polarjem in kvaliteta je kot noč in dan. Garmin prižgeš in tečeš, brez vsakega piskanja. Na zaslonu si naštimaš kaj naj ti prikazuje, HR nič ne piska. Za analizo treningov je skoraj nijno imeti tudi podatke o srčen pulzu, prav tako je pa srčni pulz pomemben za izračun kalorij (oz po mojem mnenju izračun po srčnem pulzu edini pravilen).

Z drugimi GPSi nimam izkušenj, samo ko kupim, se pol nerad ukvarjam z raznimi problemi, do katerih prihaja z večjo verjetnostjo kot pri bolj priznanih proizvajalcih. (konektanje na računalnik, konektanje gpsa na uro, kvaliteta izdelave, servis, lovljenje gpsa, ...)

lp, anze

lp, anze
 vrtnica2
Hm, se pravi, da po gozdu, pa gor in dol GPS ni ok? Kaj pa potem ostane, če pedometer tudi ni ok? A je torej potrebno nabaviti GPS, ki ima zraven še višinomer, oz. meri še nadmorsko višino, da bo izračun poti pravilen? V drugih temah sem opazila, da nekateri dajejo veliko poudarka na merjenje nadmorske višine in sem se čudila, čemu to. Čemu je pa potrebno merjenje kalorij, a ima to kaj veze pri analizi treninga ali se gre samo za kontrolo teže (tega namreč ne rabim :) ). No, zdaj mi je vse skupaj še manj jasno. Da bi si pa nabavila mobitel, pa dodatno še neko drugo stvar, pa potem gor nalagala programe in to povezovala, pa pomoje ne bom, ker vsega skupaj sploh ne bi znala usposobiti, verjetno niti ne bi znala nabaviti.
 anzec
GPS je dober, samo če tečeš po strmem terenu in ovinkih, pa pokaže manj kot pretečeš.
Imaš pa dodatne module za programe, ki ti popravijo tako višino kot tudi razdaljo.

Višino je pa tudi dobro vedeti, ker če pretečeš 10km po ravnem ni isto kot če narediš 2000m višinske razlike.

lp, anze
Uporabniški avatar
 slovon
Vrtnica2, omenjas "analizo treninga", hkrati pa zavracas najosnovnejsi instrument - pulzmeter.
Kaj bi pravzaprav sploh rada? Crto na zemljevidu ali kaj vec?

Za resna analiza treninga gorskega teka rabis pulzmeter, visinomer in GPS.
Pulz ti pove, kaj pocne tvoje telo, z visinomerom in GPS pa gledas, kje se je to dogajalo, da lahko ugotovis odziv na klanec gor, dol, ravnino, kdaj si se ogrela, kdaj si se skurila, ...

To, da ti je urca piskala in te zivcirala, se gotovo da izklopiti. Ce te zivcira gledat nanjo, jo daj pac v zep, potem pa doma potegni ven, prikljuci na racunalnik in analiziraj.

Ampak, kot receno - kaj sploh hoces?

Imam Forerunnerja 305, ker sem hotel igracko. Sem pac racunalnicar in me to rajca in motivira, da se gonim okrog in potem doma gledam, kako in kaj.

In tudi jaz sem na zacetku vsaj eno leto mislil, da sem izvenserijski in da imam pac previsok pulz, v resnici sem pa napacno treniral.
Ko sem v glavi prisel do tega, kaj pomenijo za trening posamezna obmocja utripa, sem zacel pravilno trenirati in hitro napredovati in po mesecu treninga kar naenkrat z istim naporom pretecem 2x vecjo razdaljo, oziroma po obicajnem teku sploh nisem zmatran, ker se ne pregonim. Pred tem sem se zgonil, da sem zboleval, itd.

Upam, da sem pomagal kaj razcistiti ali pa vsaj postavil dobra vprasanja...
Uporabniški avatar
 Koci
Kaj kdo uporablja pri teku in analizi treninga je čisto osebna stvar. Res pa je da je danes na tržišču kar malo morje napravic, ki merijo utrip, pretečeno pot, višino (nadmorsko in relativno), temperaturo itd.
Sam spremljajoči program pa poda še mnogo ostalih paramerov, vidiš diagrame pulza, vzdolžni profil poti ipd. Pretečeno pot si lahko ogledaš na Google Earth.
Jaz uporabljam Polar rs 800cx z G3 senzorjem GPS. Imam ga že 8 mes. Ni me še pustil na cedilu. GPS senzor je kar natančen, tudi v gostem gozdu in pod mostovi mi ni mrknil. Testiral sem GPS tudi na kolesu in podatke primerjal s kol. števcem. Ni bilo bistvenih razlik. Tako pri meni. Kako pa pri drugih ?
Zadevica je res malo dražja, mislim pa, da je bolje plačati nekaj več in dobiš kar si iskal.
Lp
Uporabniški avatar
 slovon
Koci napisal/-a:Kaj kdo uporablja pri teku in analizi treninga je čisto osebna stvar.

Je pa ni... pedantno spremljanje dolzine trave na travniku ob stezi nima ravno povezave s treningom :)
Na drugi strani pa vsi trenerji kontrolirajo pulz, ki je najbolj prakticen indikator stanja telesa (v katerem rezimu deluje, ...). Edina tocnejsa je merjenje laktata v krvi, ampak rekreativci se pac ne bomo vsakih 1000m spikali in merili koncentracijo, a ne?

Sicer pa - razumem in sprejemam, da vsak dela po svoje, no problem. Imam pac svoje pomisleke, ki sem jih napisal. Take it or leave it, ne zamerim nic.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA