Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 daver
Pozdravljeni!
Sem ravno opazil tale res zanimiv forum in se odločil, da vas nekaj prosim...
Predvsem me zanima glede srčnega utripa in ure, ki meriju srčni utrip ( tek, kolesarjenje,...)
Nekoč mi je ena gospodična razlagala, kako uravnavaš napor glede na srčni utrip oz. nekaj podobnega, vedar se ne spomnim več prav nič.
Zato bi prosil, če mi lahko kdo razloži glede te ure, ki meri srčni utrip in uporaba v praksi le te.
Upam, da razumete kaj mislim.
Hvala in lep pozdrav!

David
Uporabniški avatar
 raines
Ja če povzamem na kratko (upam da tudi pravilno), naj bi ti utrip povedal, pri kakšni intenzivnosti delaš. Vso stvar moraš kalibrirati na svoj max utrip.
Npr: če je imaš max utrip vzameš 60-70% in v tem rangu kuriš največ maščob.
Tabela rangov srčnega utripa najdeš verjetno kje na forumu, jaz se ne sponim kje sem jih nekoč prebral.
Meni osebno svar pomaga v toliko da se ne prekurim, saj urtip spremljam predvem zato, da bremzam sam sebe.
To je zelo zanimiva tema, zato tudi sam težko čakam nadalne odgovore in popravke mojega posta :D .

p.s: Bodite prizaneslivi s stavkom: O tej temi je bilo na forumu že veliko napisanega :wink:
 daver
Raines, hvala...
Bom pobrskal po forumu še več o teh zadevah...
Me pa zanima pri začetku teka...
Želim začeti...
Koliko za začetek? Naj tečem npr. 30 min konstantno, ali 5 kilometrov ali koliko?
Vem da se smešno sliši, pa vendar...

LP
Uporabniški avatar
 ROSI64
CILJNA OBMOČJA FREKVENCE SRČNEGA UTRIPA

URAVNAVANJE TELESNE TEŽE (60-70 % maks. srčnega utripa)

Dobro počutje, prijeten videz... in če želite svoje stanje še izboljšati, izvajajte vadbo v območju 60-70 % maksimalnega srčnega utripa. To območje obremenitve je najprimernejše za shujševalne programe in vzdrževanje mišičnega tonusa. Glavna goriva pri takšni intenzivnosti vadbe so maščobe in glikogen. Trening naj traja od 20 min dalje, do 1 ure in več. Na ta način naredimo prvi korak k ustvarjanju pogojev za zdravo srce in zdravo s tem tudi vzdržujemo. Obremenitev v ciljnem območju srčnega utripa 60 - 70 % pomeni, da vzdržim celotno obremenitev brez ustavljanja, da je vadba lahkotna in sproščena (toliko, da se lahko med vadbo pogovarjamo). Pri vadbi pazite na dihanje, saj je za izgorevanje maščob potrebno veliko kisika. Napredek v počutju in vzdržljivosti prihaja postopoma in ne takoj, pač pa zanesljivo in varno. Bodimo sproščeni, potrpežljivi in polni zaupanja v svoje delo.

AEROBNI TRENING (70-85 % maks. srčnega utripa)

Dobra kondicija in s tem tudi dobro počutje zahtevata nekoliko višjo obremenitev, zato izvajajte vadbo v območju 70-85 % maksimalnega srčnega utripa. Učinek takšne vadbe je viden predvsem pri izgradnji kolateralne cirkulacije, t.j. povečanju števila rdečih krvničk, ki oskrbujejo srce in druge mišice s kisikom. Potencialni tekmovalci in vsi drugi, ki želijo izboljšati funkcionalne sposobnosti oziroma vzdržljivost bodo torej morali trenirati v tem območju, če hočejo doseči željene rezultate. Trening naj traja od 10 do 45 min, glavno gorivo za obnovo energije pa je glikogen. Svetujemo vam, da ne vadite dalj kot 45 min, saj so raziskave pokazale, da trening, ki traja dlje samo izčrpava glikogenske zaloge in ne doprinaša več znatno k izboljšanju sposobnosti.

Maksimalna frekvenca srčnega utripa

Največji možni pulz, kjer srce še vedno črpa kri. Je genetsko pogojen in ni razlik med treniranimi in netreniranimi. Velikost maksimalnega pulza je v prvi vrsti odvisna od starosti posameznika in se s starostjo znižuje.
Uporabniški avatar
 slovon
Najbolj slikovita je metoda Lance Armstrong:
poisces dolgo ravno cesto, ki se pocasi vzpenja in ima travnato bankino.
Ogrejes se, postavis na zacetek in zagonis soliden tempo in ga se stopnjujes.
V nekem trenutku te "zmanjka". Ko prides k sebi, pogledas na urico, koliksen pulz si dosegel - to je tvoj max pulz :)

Sicer imas pa vec formulic, ki so cisto dovolj dobre in grejo v glavnem takole: 220 - starost = max pulz (standardna napaka 7-11 bpm)
Variacije na temo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Heart_rate ... _for_HRmax

Zame velja v okviru napake: pri starosti 36 imam max pulz verjetno 195. Bil sem ze na 193 in sem cutil, da bo kmalu konec :)
 ninko
Živjo, nova sem na forumu, tole je tudi moj prvi post.

Zanima me pa naslednje (če se je o tem že govorilo, naj kdo pove, da malo pobrskam)..

kako relevanten je podatek o porabi kalorij, ki nam ga 'pove' merilec srčnega utripa po končani vadbi?
imam uro, v katero lahko vnesem podatek o svoji težki, starosti ter pa spolu.
vse lepo in prav, ampak ali višina ne igra nobene vloge?

lep pozdrav,
n.
Uporabniški avatar
 Wega
natančnega podatka seveda ne moreš dobiti, poraba kalorij je odvisna še od marsičesa drugega: mišične mase, treniranosti, slabe volje in lunine mene. Je pa izračun, ki ga da ura dovolj dober približek - podatki ki si jih vnesel dajejo neko informacijo kje je tvoj aerobni prag in s tem tudi boljši izračun. Najmanj kar ti je v pomoč je to, da s pomočjo ure ugotoviš, kakšen trening ti bolj ustreza za kurjenje kalorij ali za nabiranje kondicije. Točna cifra je manj pomembna.
 luzr
ninko napisal/-a:Zanima me pa naslednje (če se je o tem že govorilo, naj kdo pove, da malo pobrskam)..
kako relevanten je podatek o porabi kalorij, ki nam ga 'pove' merilec srčnega utripa po končani vadbi?
imam uro, v katero lahko vnesem podatek o svoji težki, starosti ter pa spolu.
vse lepo in prav, ampak ali višina ne igra nobene vloge?

Pred kratkim sem pisal nekaj podobnega, sicer pa je v forumu nabralo več razprav o kalorijah.

Wega je zelo dobro napisal to o mišični masi, nerealnih številkah in dobrem občutku.

Ninko, ker sprašuješ o relevantnosti, se ne zanašaj na porabo kalorij. Te nedovoljene enote po merskem sistemu SI, ki jih pokaže elektronska napravica kažejo ponavadi manj kot jih realno porabiš. Če boš seštevala porabljene številke na uri in jedla le toliko kot določi Veliki brat, boš stradala. Potem raje oceni potreben dnevni vnos in seštevaj kilojoule na embalaži z industrijsko hrano. ;)

Še malo dolgočasnih podrobnosti...

Poraba kalorij je zgolj približna in se nanaša na določeno območje srčnega utripa. Pod mejnim utripom, n.pr. 80 ali 100 utr/min bo ura kazala minimalno porabo kalorij.
Zame čisto nerealen podatek, ker vem koliko energije porabim pri gibanju z omenjenim utripom kadar na primer sprehajam psa.
Tudi pri utripih do 140 podatek včasih ne bo relevanten; neko oceno porabe kalorij lahko pričakuješ od te meje ali malo nižje. Tu re zgolj za moje ocene, ki se nanašajo na mojo približno težo in višino. Nekatere ure omogočajo vnos tega parametra.
Nobrena ura pa ne uporablja popravka pri trenutni izgubi teže, med aktivnostjo lahko izgubimo dva do pet kilogramov teže tekočine zaradi dehidracije...
Korekcijski faktor je edino stopnja pripravljenosti, ki jo lahko vneseš v določene ure; ponavadi gre za oceno 1 do 5. Nekatere ure omogočajo še približek meritve VO max, sicer pa je za to in realno meritev porabe energije potrebno v športni laboratorij. Za rekreativca nepomembno.
Dva najbolj zanikrna pedometra sta mi zadnjič izmerila razdaljo pol krajšo kot je realno in posledično tudi nerealno majhno porabo kalorij, čeprav sta uri merili čas pravilno.
Torej...
 ninko
hvala tudi tebi za izčrpen odgovor.

tečem drugače zaradi ohranjanja teže, počutja... ne toliko zaradi hujšanja. sicer sem pa povprašala samo zato, ker sem dvomila v relevantnost podatka o pokurjenih kalorijah. ne vem, številka 650 kalorij se mi je zdela kar visoka ampak očitno je možno :)
podvomila sem v svoj merilec, ker lahko vneseš samo dva parametra -> starost in teža (ta pa je ponovno v drugačnem razmerju z višino itd...)

ampak saj pravim, niso mi toliko pomembne kalorije. je pa najbrž en približek, ja.. tako da veš, da nisi pokuril le 300 kalorij ampak mal več, recimo 500.

lp
 masamune
Ojla daver!

mogoče sem malo pozen s temlem postom, ampak vseeno. Znašel sem se sicer v enaki situaciji in mogoče lahko kako pomagam.

Prvo kot prvo je ura s srčnim utripom Must_Have, sej boš le tako (vsaj na začetku) vedel kako teči. Sicer je dobra samokontrola tudi, da tečeš, tako da se med tekom lahko pogovarjaš - kar z drugimi besedami pomeni, da kamot dihaš. Se pravi da imaš utrip med 60 in 70% max utripa. Max utrip ti je 220-L (L=starost v letih).

Tak način teka je sicer predvsem za ljudi, ki bi radi s tekom izgubili kašen kilogram, zaradi kurjerna maščob, ampak kar je bistveno tudi za vse ostale začetnike (nisem vidu da bi to kdo omenil), s takšnim načinom teka utrdiš sklepe! Slednje pa ti je predpogoj, če hočeš dolgo in kvalitetno in neboleče teči.

lp,j
Uporabniški avatar
 slovon
Masamune, tvoj zadnji odstavek je zlata vreden - vecina "pokvarjenih" kolen zacetnikov pride od pretiravanja.
Misice dobi clovek sorazmerno hitro - v tednih.
Kite traja mesece, da se okrepijo (!), kosti pa se pocasneje.

Slow start, torej...
 Ic3PrIncZ
V dostih temah sem zasledila veliko govora o srčnem utripu in % srčnega utripa. Me pa zanima kaj to pomeni. Našla sem namreč več načinov računanja.

Po kakšni formuli večinoma računate te številke. Enostavno vzamete max HR in vzamete potem 70% od te številke (0,7*max HR), ali uporabljate kakšne posebne formule (npr. po Karvonenu...).
Povsod je govora o procentih, nikjer pa nisem zasledila govora o izračunu te številke, kar je pomojem kar relevanten podatek.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA