Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Tatjana
Uroš Sobočan napisal/-a:
Tatjana napisal/-a:Jaz pravkar berem njihovo knjigo "Run less, run faster" in je dosti bolj podrobno napisano kot na spletni strani (manjka tabela časov za intervale) in v tem članku.

Enkrat se res morem oglasiti za par knjig če mi posodiš :wink:

"Lore of Running" te že čaka. Boš mel par mesecev čtiva :wink:
Uporabniški avatar
 Tatjana
Uroš Sobočan napisal/-a:Pozdravljen!

No torej da napišem kako je/bo z mano. Glede bolečin v mišicah je čist normalno. Po večdnevni pavzi je tudi pri meni isto, ker pač mišice niso "razgibane" in so bile v stanju mirovanja. Lahko bi bil vzrok tudi prekratek počitek (glede na količino/intenzivnost treningov), vendar pri tebi tega ne bi dejal.
Mojih zadnjih 5 dni pa bo izgledalo takole:
PON: hitrejši max 15 km tek nekje do 80% MSU
TOR: regeneracijski 15 km tek na 75% MSU
SRE: kratek sprehod
ČET: kratek tek z par intervali da izpraznim glikogen, s sabo na trening vzamem nekaj sladkega verjetno da čim prej zapolnim
PET, SOB: mirovanje, povečan vnos OH.
NED: pred tekmo 15-30 minut ogrevanja (jogging)...eni pač rabimo malo dalj :lol: pol pa akcija pa gas za Vencelj-em :oops:

Lp

Uroš

Uroš je pozabil napisati, dagre na maroton in ne na polovičko :wink: Za polovičko so teki zadnji teden krajši. Jaz sem včeraj naredila en tempo (krog okoli Kamešnice + 2 krat 2 km za ogrevanje/ohlajanje). Danes bo sprehod, jutri pa še en na izi tek (ista proga kot včeraj), potem pa samo še sprehodi in počitek. Glede hrane pa tudi ne rabiš preveč komplicirati. Ker manj treniraš, tudi manj pokuriš. Jej tak kot do zdaj, mogoče malo več OH, pa bo čisto zadosti. Edino v petek si malo več privošči.
Jep :P

No torej včeraj sem naredil tempo tek 14 km, tempo 4:25, danes pa 13 km na 75% MSU in dva intervala vmes. Jutri kvečjemu sprehod ali pa malo na kolo... Tudi sam ne kompliciram pri prehrani, itak so testenine pri meni 3x dnevno na jedilniku :lol: v čet in petek mogoče dodam še kaj sladkega (suho sadje) in pa v petek obvezno testenine za večerjo :heart

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 Medicius
Tako... sem v 7. tednu priprave na polmaraton v Ljubljani in po navodilih Furman Institute of Running sem si naredil eno e-beležko v obliki Excella za spremljanje podatkov. Nekaj informacij o FIRST-u boste našli tukaj, excellov dokument pa, če mogoče komu pride prav prilepim, kot povezavo spodaj.

Prenos dokumenta: http://www.shrani.si/f/1M/Vw/As1TmJB/trening-za-pol-maraton.xlsx

Sam pri sebi opažam nekaj napredka s temi treningi, kot pri hitrosti, tako pri vzdžljivosti. Biti je edino treba discipliniran in imeti voljo "tirat" treninge v teh peklensko vročih dneh. ;)
Uporabniški avatar
 Tatjana
Jaz sem v četrtem tednu, pa se mi isto zdi da je napredek. Sploh pri intervalih ne crkujem več tak kot na začetku. Se sicer matram, ampak slabo pa mi več ni :lol:
Uporabniški avatar
 Medicius
Jaz imam občutek, da mi intervali največ prinesejo. Edino ta vročina me zdaj mantra in nič drugega. Pri tam do 25°C tečeš z užitkom in nasmehom na obrazu, ko pri enakem tempu in razdalji pri 30°C komaj, komaj zdržiš. Zjutraj pa nerad tečem, ker me telo ne uboga, ko je "utrujeno" od ležanja tako, da mi ostane le možnost proti večeru tam po 19h. Danes pa še to ni možno, ker grem v nočno službo in sem šel zjutraj.
Uporabniški avatar
 Medicius
Danes je nastopil dan, ko sem prvič po Radenskem maratonu tekel razdaljo 21km. Treniram redno po omenjenem programu 3x/teden, ki mi ga je predlagala Tatjana zato se ji še enkrat zahvaljujem. Žal pa trening v 10. tednu na 21km ni potekal po planu, kot bi moral. Začrtan tempo 5:19/km je spodletel. Žal sem s sabo vzel samo 1/2L vode in eno pest rozin, ki sem jih veselo žvečil tam po 10. kilometru. Zaloge so mi kaj hitro pošle. Utrujenost pa se je najbolj občutila po 14km. Zahvaliti se morem tudi moji trmasti glavi, ki ni popustila in držala ritem izčrpanih nog do cilja. Kot sem omenil je trening tempo spodletel saj sem očitno po izračunih tekel s tempom 4:45/km saj se mi je ura na cilju ustavila pri 1:40:11. :mrgreen:
:laola
Treningi, disciplina, volja in nekaj sladkih spodbud vas forumašev in poslušne prijateljice so se obnesli saj sem dosegel letošnji cilj, ki sem si ga zastavil. Zdaj ga še morem potrditi na uradnem tekmovanju, ki bo zame v Ljubljani. Seveda pa bom zdaj ciljal pod mejo 1:40. :-- :lol:

Treningi:
Slika

Hvala vsem za nasvete in spodbude. :piti:
Uporabniški avatar
 Tatjana
Andrej, bravo! :clap: :clap: :clap:
Glede na to, da ti prvotno zastavljen plan ni več izziv in se moraš preveč bremzati, da bi držal predpisani tempo, v knjigi priporočajo, da plan prilagodiš. Jaz bi ti priporočala, da za začetek znižaš 5K čas iz 22:30 na 22:05 in temu prilagodiš tempo vseh treningov. Teg anovega plana se drži 3-4 tedne, potem pa oceni ali še rabiš spremembo ali bo to vredu.
Pazi edino, da se s tem navdušenjem nad super rezultatom do LM ne skuriš :wink:
Uporabniški avatar
 Medicius
Tatjana jaz tečem kolikor zmorem. Torej se praviloma ne držim tempov zapisanih v tabelah ampak sem hitrejši pri vseh panogah (intervali, dolgi teki, ...). Recimo 800m tečem 3 minute in ne 3:21, kot je zapisano v tabeli. Skratka se trudim, da dam na vsakem treningu vse od sebe. Razen časov pa se tako ne more nič spremeniti.
Uporabniški avatar
 Medicius
Treningi pred Radenskim maratonom so bili dosti bolj "ostri", kot zdaj ti ampak očitno ne toliko učinkoviti. Ostri mislim po neprekinjeni utrujenosti, bolečinah, itd. Sem mnenja in občutka, da ne pretiravam s trenutnim planom. ;)
Sem pa danes ze 30km prekolesaril z 22km/h povprecno hitrostjo in izmeril hkrati vcerasnjo razdaljo v eno smer, ki dejansko znasa 10610m po Sport tracker-ju.
Uporabniški avatar
 Medicius
Danes sem prišel utrujen domov, kot pes saj sem cel vikend bil v službi (2x12 ur) in sem zaradi tega imel močne pomisleke glede današnjega treninga. Kljub temu sem se odločil, da bom opravil trening in odtekel 16km s planiranim tempom 5:12/km. Odpravil sem se ob 18:30 na pot v družbi žene in sina na kolesih pri prijetnih 24°C. Celo pot sem tekel brez napora, kot sem to bil vajen v vročih dneh, kar pomeni da je spet prišel čas, ko bomo trenirali z nasmehom na obrazu. :) Pri 8. kilometru (Bratonci), ko sem se obrnil nazaj proti domu sem ugotovil, da tečem dejansko tempo nekje 5min/km in da imam "samo" 146 pulza. Presenečen nad rezultatom sem nadaljeval v istem tempu do doma. Končni čas je bil 1:19:36 z povprečnim pulzom 148/minuto in brez kančka utrujenosti ali zadihanosti. Vesel sem, da mi je uspelo odtečti tako turo s takim časom in to brez problema.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA