prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 vrtnica2
Hvala ze tele odgovore. Stvar je v tem, da mene ne zanima profesionalni trening, ker nimam takih ambicij, zanima me samo pretečena razdalja, pa mogoče še hitrost po posameznem odseku. Mogoče nisem bila dovolj precizna in je kdo dobil občutek, da tečem po visokih hribih, v resnici pa tečem po malem hribu zraven doma, med drevesi, po zaviti potki, vendar niso to neki hribi in kotanje, kjer bi bil signal slab. Zdaj, če sem zaradi tega, ker od napravice pričakujem zelo malo, čudna in če sem čudna, ker me ne zanima analiza treninga in srčni utrip in porabljene kalorije, potem pač sem :)
Sem pa še enkrat preverila za to napravo, za katero sem dala link, in ima čip, ki se istočasno povezuje na 4 satelite in naj bi imel zaradi tega veliko natančnost pri izračunavanju dolžine poti. Sicer prodajalec ni siguren, kako je z Garminom, se mu pa zdi, da se Garmin povezuje samo na 3 in naj bi bil zaradi tega manj natančen. To so informacije, ki sem jih uspela dobiti. So mi dfali pa tudi možnost, če ne bom zadovoljna, če bi razdalja preveč odstopala, da ga preprosto vrnem.
 anzec
:--(
Hvala ze tele odgovore. Stvar je v tem, da mene ne zanima profesionalni trening, ker nimam takih ambicij, zanima me samo pretečena razdalja, pa mogoče še hitrost po posameznem odseku. Mogoče nisem bila dovolj precizna in je kdo dobil občutek, da tečem po visokih hribih, v resnici pa tečem po malem hribu zraven doma, med drevesi, po zaviti potki, vendar niso to neki hribi in kotanje, kjer bi bil signal slab. Zdaj, če sem zaradi tega, ker od napravice pričakujem zelo malo, čudna in če sem čudna, ker me ne zanima analiza treninga in srčni utrip in porabljene kalorije, potem pač sem

Ok, pač iščeš nek merilec razdalje. Nek približen merilec boš z gpsom seveda dobila, ampak upoštevaj prejšne poste, kjer smo ti lepo razložili kolk natančen bo.

Sem pa še enkrat preverila za to napravo, za katero sem dala link, in ima čip, ki se istočasno povezuje na 4 satelite in naj bi imel zaradi tega veliko natančnost pri izračunavanju dolžine poti. Sicer prodajalec ni siguren, kako je z Garminom, se mu pa zdi, da se Garmin povezuje samo na 3 in naj bi bil zaradi tega manj natančen. To so informacije, ki sem jih uspela dobiti. So mi dfali pa tudi možnost, če ne bom zadovoljna, če bi razdalja preveč odstopala, da ga preprosto vrnem.

:--(
A tole ti je prodajalec rekel? Reči mu, da nima pojma in da naj gre raje ceste čistit, ker tole je pa že višek neznanja oz nateg.
Če začne men prodajalec prodajat take buče, se samo obrnem in grem.

lp, anze
 anzec
btw. vsak gps rabi 4 satelite (enega za čas, tri za prostor), da lahko locira položaj. V praksi pomeni to, da je pri štirih satelitih položaj slabo lociran, zato se gps naprave povezujejo na več satelitov oz. na toliko kot jih je na obzorju in s tem povečajo natančnost.
V teoriji bi lahko locirali položaj s samo tremi sateliti, samo mislim da se to ne uporablja v sodobnih gps napravah. Tako lociranje bi bilo možno, če bi imel popolnoma sinhronizirano uro z gps uro. (zadnji odstavek je samo moje mnenje in ga nisem preveril)
Uporabniški avatar
 slovon
Vrtnica2, potem vzemi en poceni pedometer in bos merila v okviru 5%, pa je, ali pa poklikaj tvojo stalno traso (oz. pet njih) na kaksnem digitalnem zemljevidu in imas razdaljo.

Tisto z GPS sprejemniki in 4 sateliti je pa res... ojej :)
GPS sprejemniki imajo po 12 kanalov, zato da lazje izbirajo tiste 4 satelite, s katerimi bodo lahko najtocneje izracunali tvojo lokacijo.

Ce teces tudi kje drugje, ne samo na domacem terenu, in imas rada digitalne igracke, ki ti potem preteceno pot narisejo na racunalnik, in ti seveda 150-200 eur ni prevec, investiraj v kaksen GPS. Ali pa GPS telefon ali pa kaksen kolesarski ali trekerski. Vsi znajo snemat in merit razdaljo poti in ce teces vecinoma doma, ga ni treba vedno s seboj jemat.
 vrtnica2
No saj, ker o tem nimam pojma, mi lahko vsak proda kakšno neumnost in jaz to potem verjamem,, se mi vedno bolj dozdeva, da ne bom nabavila nič in še naprej lepo tekla kot do sedaj, brez pomoči tehnike. :)
Sicer pa hvala za tele razlage.
Oz. najbolje, da si sposodim kolo in traso preprosto zmerim.
 luzr
@vrtnica: Sposodi si neko napravico, če gre le za enkratno meritev. Najcenejša opcija brez gps je Garmin 50 FP (~100€). In kak Polar 200SD (~200€) ali eventuelno Suunto T3+FP. Vsi imajo nožni senzor, ki kaže dovolj natančno!
Ali pa ure z vgrajenim gps. Ugodni in mačistični Garmin 305 (170€). Ali bolj feminilni 405 (250 do 300€).
Večino funkcij pri teh urah lahko izklopiš, in če pulzmetra ne želiš uporabljati, se pač ne oprtaš s pasom... Preprosto in učinkovito ter nespametno, ker potem marsikateri rekreativec, vse zaripel v obraz ne more spregovorti niti besede. Ker pač kvazi trenira in ne ve kaj je to anaerobno območje... Da tudi ženske mislim s tem...

V prvo polovico vaših izvajanj o dži-špi-esih se bolj podrobno trenutno ne bom spuščal, ker ni časa.

Slovon, tisti semi-elektronični pedometer je za kako naivno dete. Imam dva podobna in na tekaški stezi kažeta pol manj pretečene razdalje. Zato odsvetujem kakršnekoli poceni pedometre.
Kdor ga želi, mu ga posodim in bo videl.

Prodajalci Canyona in Silve bodo seveda nakladali, lagali in blebetali, kako njihove napravice vrhunsko delujejo. V praksi pa notorični lažnjivi kljukci tega niso niti preizkusili.

Pri meritvi z zemljevidom je zelo verjetna napaka, ker ne tečemo po lomljeni krivini s premočrtnimi odseki.
Približna ocena razdalje z globalno pozicijskim sistemom, nožnim senzorjem, množico spletnih zemljevidov(telefonski imenik, geopedia, google maps,...), biciklom ali celo avtomobilskim števcem pa se ne razlikuje toliko. Sploh ker večina naprav kaže na 0.1 km natančno ali kvečjemu na 0.05 km natančno. Merska enota pri vsej elektronični navlaki namreč ni ne en meter, ne sto metrov pač pa kilometer.

Tiste amerikanske satelite si pa lahko nekam vtaknemo.

Kako neki smo lahko včasih sploh tekli. Brez vsega?

Gate na glavo....
 DrejKa
@luzr: Napisal si nekaj konkretnih in uporabnih infirmacij.
Drugače pa, verjamem, da se boš strinjal z menoj, da gospodu Gaussu pač ne gre nasprotovati. In je že prav, da nas je še nekaj zariplihkvazirekreativcev. 8) V nasprotnem primeru bi bila najbrž konkurenca in gneča na tekmovanjih ter prodajnih mestih nepredstavljiva... :wink: (šalamala)

@vrtnica2: Hej! :D
Kako potem? A začneva šteti kalorije? :roll:
Uporabniški avatar
 MihaPR
Eh, sploh ne razumete :) starejši kot si, dražje so igrače :)
Uporabniški avatar
 slovon
Bravo, MihaPR!
:laola

Vsako tele ma svoj vesele.
Saj ni vazno s kaksnimi igrackami, vazno je, da migas...
 DrejKa
Saj ni vazno s kaksnimi igrackami, vazno je, da migas...

Igzekli! :clap:
 vrtnica2
Ja, sem sprejela odločitev. Nič ne bom nabavila. Preprosto bom tekla, tako kot do sedaj. :)

Kalorije štet?!?! Sploh ne razumem te svetovne obsesije s štetjem kalorij. Bolj jih šteješ, več kil imaš! :)
Sploh pa ne vem, zakaj bi pri vadbi štel kalorije, razen če hočeš biti vsak dan na tekočem, koliko si jih skuril, da lahko napoveš, koliko bo jutri tehtnica pokazala manj. :)
Uporabniški avatar
 slovon
Seveda se zdaj poraja novo vprasanje - da ne bi kdo mislil, da je off-topic - s kaksno opremo se igracka vijolica2? :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA