Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Lojfer
Oj...

Potrebujem nekaj nasvetov predvsem tistih, ki so spremenili tehniko teka. Namreč, zadeva je takšna, da sedaj zaradi težav kar precej brskam po vseh možnih forumih in celo po youtubu glede napak začetnikov, pravilne tehnike teka, hitrosti, utripa, razdalje in povečanje le te itd..., da bi se v nadalje izognil poškodbam, ki sem si jo "pritekel". Po rehabilitaciji poškodbe bom očitno moral začet, kot bi že moral začet pred poškodbo. Vse ostale stvari so mi razumljive in ne delajo težav razen SPREMEMBA TEHNIKE TEKA. Namreč koliko sem zasledil na večina forumih, blogih, youtubu, bi naj bila pravilna tehnika in najmanj škodljiva tista, kjer čimbolj stopaš z sprednjim delom stopala oz. ČIM MANJ ali nič Z PETO. Bolj kot spremljam delovanje svojih stopal ugotavljam, da tolčem s peto po asfaltu kot, da ga hočem ubit.
Na kratki razdalji sem probal, da tečem bolj z sprednjim delom, kjer sem bil blizu tega, da se zvrnem, ker pač nisem navajen. Kako pa so pri tem moj tek videli drugi, pa še danes vejetno vice pravijo. Poleg tega pa meča bolijo za znoret. To je mogoče tudi, ker nisem najbolj sproščeno tekel, ker sem se ubadal z pravilno postavitvijo stopal.

- Ali sploh spreminjat tehniko ali ne?
- Kako vam je uspelo tistim, ki ste ga spremenili?
- Kakšne težave/bolečine so se pojavile?
Uporabniški avatar
 vencelj
Predlagam:
:arrow: da tečeš sproščeno in se ne obremenjuješ preveč s tehniko. To ne pomeni, da ni pomembna, če pa vzameš tek za sprostitev, s pretiranim obremenjevanjem z razno raznimi stvarmi že v osnovi zgrešiš osnovni namen.
:arrow: nabijanje s peto res ni najbolj priporočljivo.
:arrow: tehniko boš počasi lahko spremenil s tekaškimi vajami (npr. http://video.google.com/videoplay?docid ... 8611125443 ), ne da bi se s tem med samim tekom pretirano obremenjeval.
:arrow: in še enkrat, tek vzemi za sprostitev, ne pretiravaj ampak pojdi naprej vztrajno in postopoma...
:arrow:to je moje mnenje...a so drugi, ki morda (verjetno) mislijo drugače...bodo že povedali...

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 bluegreen
Meni je tek po sprednjem delu stopal prinesel v samem začetku najprej rahle bolečine meč, kar se mi zdi normalno, vendar so se mi razmeroma hitro mišice meč ojačale. V kasnejši fazi, po par mesecih, pa sem s preveliko količino treninga za začetnika fasal vnetje pokostnice, dehidracijo in izčrpanost. Krivdo delno pripisujem tudi pretrdi podlagi - safaltu. Treninge sem prekinil za slabe 3 tedne, mazal, masiral, razgibaval, delal vaje za moč in sedaj opravil že 4. trening, pa je zaenkrat vse super (in že trkam po lesu). Glej da ne narediš istih napak, smo se jih namesto tebe učili mi, upam samo, da ni že prepozno.

Po mojem mnenju boš tehniko teka najbolj izpili s tekaškimi vajami - tekaško abecedo. Če maš kaki cekin viška v štunfi ti priporočam knjigo Tekaški trener od Urbana Praprotnika, priložen je CD s prikazi tekaških vaj in še marsikaj več. Stane pa manj kot 20 € z dostavo na dom. Dobil boš osnove, da ne boš brezglavo letal naokoli kot sem jaz in še marsikateri s tega foruma.

LP
Uporabniški avatar
 Rollback
Največ težav in posledično poškodb spodjih okončin povzroči ravno napačna tehnika - in to je, kot si že ugotovil v osnovi pristajanje s peto ob prvem stiku s tlemi. K tem neobhodno silijo sodobni, bistveno preveč obloženi in blaženi copati.

Iz lastnih izkušenj ti lahko priporočim najbolj enostaven način, kako lahko naravno popraviš korak, izboljšaš tekaško držo in se znebiš pristajanja s peto: bosi tek ali tek v minimalni obutvi (brez blaženja)! Poskusi sezuti copate in nekaj metrov teci bos - videl boš, da pristajanje na peti ne pride v poštev, ker avtomatično in nagonsko pristajaš bolj s celim stopalom s poudakom na sprednjem delu stopala (kjer je naravno blaženje stopala).

Z vajo in podaljševanjem razdalje boš najprej krepil stopalne mišice in kite, gležnje, meča in kolena. Stranski učinek so nekaj časa bolečine v mečih, vendar je to prehodno, dokler se le-te ne okrepijo :D

Sam sem se na ta način rešil bolečin v kolenih in gležnjih, okrepil meča in končno občutil podlago. In takrat se pravi užitek zares začne :wink:
Uporabniški avatar
 bobr
Odlična tema!

Meni je sprememba tehnike pomagala. Sedaj po enem letu lahko rečem da tečem bolj učinkovito in kar je pomembno z manj ali nič poškodb.

Tudi sam sem pred spremembo tekel izrazito na peto. Celo dobro mi je šlo na tekmah vse dokler se niso vrstile poškodbe. Vmes sem poskusil tudi z tekom na sprednji del, pa mi je to prineslo nove poškodbe. Tek na prednji del stopala neizkušenim odsvetujem. Vsekakor ni primeren za daljši tek.
Tečem pretežno srednje do dolge proge. Morda kdaj tudi kako 10ko, nikdar pa manj kot 10km.

Še vedno vztrajam z atletsko abecedo ki jo izvajam vsaj enkrat tedensko. Ta abeceda resnično deluje! Trudim se kontrolirat svojo držo in postavitev stopal. Bolj pravilno pristajanje stopala je nekje na zadnjo 2/3 stopala, med peto in stopalnim lokom. Seveda to ne velja za kratke proge ali šprinte. Ni enostavno in celotna sprememba ne gre čez noč.
Jaz imam še rezerve in bi moral še popravit tehniko a zdaj sem pri takih faktorjih pri katerih nimam več toliko direktnega vpliva.

Torej odogovori na vprašanja:
- če ti trenutna tehnika škodi potem je potrebna spremeba. In ko boš opravljal spremembe se trudi to početi kvalitetno in pravilno kolikor se da. Morda se obrni za nasvet tudi na kakega dobrega trenerja teka. Jaz priznam da svoje znanje nisem pridobil z knjige ali interneta ampak po zaslugi PRŠC programa.
- meni je uspelo z trdim delom in veliko discipline.
- sprva so bile bolj psihološke težave ker sem moral stalno popravljati položaj stopal. Predstavljaj si tekača ki nonstop nekaj gleda proti tlom :). Kot drug problem ki je nastal je porušen občutek frekvence koraka in hitrosti. Ko sem tekel na peto sem imel precej dolg korak, nizko frekvenco korakov in višjo hitrost. Pri teku na zadnjo 2/3 stopala je popolnoma druga pesem. Frekvenca koraka se dvigne, korak se skrajša in posledično hitrost se zmanjša. Dolgo časa sem rabil da sem prišel k sebi in spet začel teči z tempom pod 5:00.
Drugih problemov se ne spomnem. Sploh pa bolečin ali poškodb pri spremembi praktično ni bilo.
Uporabniški avatar
 Lojfer
Heh, to pa je hiter odziv dobrih nasvetov in linka. :cast:
Ja, stvar glede, "da ne boš zajeb** kot jaz itd" je že prepozno. Poškodba je že in bolj kot prebiram vse kar se teka tiče, bolj spoznavam, da sem naredil VSE NAROBE, kar lahko naredim kot začetnik:
Napačna obutev, brez segrevanja, način tek, prehitro stopnjevanje dolžine, skoraj brez počitka, asfalt, klanci in spusti...in...in... Vsaka šola nekaj stane.
Zato pa sedaj vem več o teku :lol: in se imam v nadaljevanju "tekaške kariere" držat pravil zdravega tekanja naokrog.

Temo sem izpostavil predvsem za to, da ne bom delal neke poskuse, kjer bom spet naredil nekaj narobe.
- VENCELJ, žal sem tvoje dobre nasvete že zamudil upoštevat. Sicer pretiraval nisem z hitrostjo in razdaljo, ampak enostavno se mi je hotelo, da bi tekel, tekel, tekel....zjutraj, zvečer, počez in povprek. Začel sem sicer zaradi hujšanja tako, da me čas pretečene razdalje zaenkrat ŠE ne zanima. Shujšal sem sicer zadostno tako, da sedaj tečem, ker mi zelo ustreza. Energija, sprostitev itd...
- ROLLBACK, tudi o teku brez copat sem že pomislil, ravno iz razloga kot ga navajaš.
- BOBR, kako dolgo si potreboval, da si z novo tehniko prišel v "svoj korak"?!

- Če povzamem pravite, da je smotrno menjat tehniko. Pač počasi, postopoma in z krajšo razdaljo. Meča bodo bolela, OK.
Zjutraj začnem, pol pa bo kar bo...
Uporabniški avatar
 bobr
Zakaj naj bi te meča bolela ob menjavi tehnike? Misliš spet na prednji del stopala tečt?

Jaz sem rabil dobre pol leta da sem se navadil.
Uporabniški avatar
 Lojfer
Ja seveda, glede na to, da izrazito tečem na pete, kar je narobe. Vsaj naj bi tako bilo.
Danes zjutraj sem opravil kratek trening z navajanjem na pravilno tehniko in moram rečt, da je šlo presenetljivo dobro. Dolžina je bila res samo 2 km.
Odtekel sem brez ure in mp3ja samo tako, da sem se lahko osredotočil na stopala. Ene dvakrat sem se spozabil in udaril z peto....takrat je zabolelo. Drugače pa nisem začutil nobene bolečine, ko se tekel na sprednji del stopal. Seveda, tekel sem pa zelo počasi.
Pol leta praviš, ha? Nič zato, imam čas. Bolje to, kot večkrat po 3 tedne počitat v pol leta.
Pa še nekaj glede trenutne situacije.

VEM, da je počitek nujno potreben. Vendar me zanima sledeče:
- če sedaj nekaj časa delam samo na tehniki teka na tej razdalji 2 km in zelo počasnim tempom, ali lahko tečem vsak dan?! :|
S tem, da drugih fizičnih aktivnosti (razen sexa :mrgreen: ), ne bi izvajal.
Uporabniški avatar
 bobr
Ne vem kake imaš trenutne bolečine in poškodbe vendar jaz bi ti odsvetoval teči na prednji del in odsvetoval abecedo vse dokler se poškodba ne sanira.
Raje kak bicikel ali plavanje in potem čez kak teden počasi znova tek. Počitek od teka je tudi del znanja ki ga moramo vsi osvojiti ;)
 jero
Zaradi vedno večje ljubezni do teka sem začel trenirati tek v klubu. Kot neučakan mladenič sem hitro hotel razčistiti pravilno tehniko s svojim tekaškim trenerjem in tako prišel do pomembnih inforamcij. Kot prvo naj bi pri pravilni tehniki stopalo prišlo v stik s podlago z zunanjim delom in s celim podplatom(najboljše blaženja), ter ne s peto oz. s prsti, saj je peta izjemno trda in s tem posledično prihaja tudi do največ poškodb. Z vedno hitrejšim tempom pa se tudi tehnika spreminja in pri šprintu oz. zelo hitrem teku naj bi tekli samo po prstih. Naj še opozorim na veliko napako neizkušenih tekačev, ki pri teku pokrčijo koleno(sedeči položaj) pri stiku s podlago in s tem hočejo zmanjšati povratne sile v koleno itd. To je velika zmota, saj si s takim načinom teka še izdatno škoduješ, kajti bolj ko je koleno pokrčeno večje sile delujejo nanj in zato je bolj primerno, da se koleno čisto malo pokrči, da ni preveč togo in ne težiti v sedeči položaj.

lp jero
 IZY 11
jero napisal/-a:... Naj še opozorim na veliko napako neizkušenih tekačev, ki pri teku pokrčijo koleno(sedeči položaj) pri stiku s podlago in s tem hočejo zmanjšati povratne sile v koleno itd. To je velika zmota, saj si s takim načinom teka še izdatno škoduješ, kajti bolj ko je koleno pokrčeno večje sile delujejo nanj in zato je bolj primerno, da se koleno čisto malo pokrči, da ni preveč togo in ne težiti v sedeči položaj.

Blp, Res da so pri bolj pokrčenih kolenih sile kost na kost velike, vendar so pri iztegnjenem kolenu med tekom še večje, ker se vsi sunki sile prenašajo neposredno iz kosti na kost. Tako ti ne uide na dolgi rok kakšna poškodba hrustanca. Če je koleno vsaj malo pokrčeno bo del sile prešel na mišice in jo bodo te amortizirale oziroma izkoristile za svoje delo. Začetniki tečejo res "sede", vendar večina ne zato ker bi tako želeli. Verjetno je to eden od načinov kako telo najde možnost da prenese dane obremenitve med tekom (lažje amortizira "padce ob tla"). Vrhunski tekači imajo vedno pokrčena kolena, rahlo tudi takrat, ko pride noga v stik s tlemi, ko pa je noga pod telesom pa tudi do 50 stopinj. Samo ne mi prosim delat napake in se trudit teč s čim bolj iztegnjenimi koleni. Raje izvajajte dobro vaje atletske abecede, kjer se naučiš "togosti", in tako počasi prideš do pravilnega dela nog. Se pa strinjam da je "sedenje" napaka.

Kar se tiče tehnike teka. Šprinterji tečejo na sprednjem delu stopala, kot vas je že nekaj napisalo. Sicer med dolgotrajnim tekom pride v stik s tlemi celo stopalo. Mislim da se ni treba trudit imeti pete nenehno v zraku (meča verjetno raznese :D ). Recimo postavitev noge na 2/3, zunanji del celega stopala itd je ok. Samo to ne pomeni, da izrazito ciljaš postaviev noge tako. Vsi ti napotki naj bi bili bolj smernice, kako bolje postavljat stopalo. Poznam primere, ki so sledili napotkom da naj postavljajo na zunanji 2/3 del stopala in so v tem pretiravali (kot da bi tekli samo po zunanjem robu). Posledica so bile najprej manjše bolečine, ki so se počasi stopnjevale.

Mogoče je v vsej tej debati dobro zlit vse napisano (od Venclja do ostalih). Skušaj teči čim bolj sproščeno, če imaš težave skušaj odpraviti očitne stvari sicer je najbolje da povprašaš koga ki te stvari pozna (izkušen in vsaj malo načitan tekač, trener...).
Uporabniški avatar
 Lojfer
IZY 11, dobro si to napisal. To se je tudi meni zgodilo sedaj 2x, ko sem se trudil tečt kar se da pravilno. Še posebej z levo nogo sem nekako začel NA SILO tečt po zunanji strani. Sicer sem takoj popravil, da sem zajemal nekako tiste 2/3.
Zaradi tega sem si danes vzel oddih, da bodo noge spočite za jutri zjutraj, ko grem po navsetu ROOLBACKa in še koga, na stadion tečt bos. Malo sem že probal (nekaj korakov po stanovanju), in ugotovil, da če tečem bos, dosti bolj kontrolirano oz., da rečem nagonsko tečem po sprednjem delu stopala (vem, ker je to naravno itd...)
No ja, pa pavza je tudi, ker me tudi meča bolijo od napenjanja v novi tehniki. Poleg tega čutim nekaj rahle bolečine med peto in mečo, na obeh nogah hkrati.
Glede sproščenosti pri teku je sedaj malo problem, ker prehod iz pete na sprednji del ni kar tako in imam stalno v mislih, da to naredim čimbolj pravilno. Ker drugače se kaj hitro zgodi, da, ko se spozabim, začnem tolčt s peto.
Hm, je pa smešno, ko berem te poste...kakor, da bi se šele učil hodit :lol: .
Uporabniški avatar
 Rollback
Lojfer napisal/-a:IZY 11, dobro si to napisal. To se je tudi meni zgodilo sedaj 2x, ko sem se trudil tečt kar se da pravilno. Še posebej z levo nogo sem nekako začel NA SILO tečt po zunanji strani. Sicer sem takoj popravil, da sem zajemal nekako tiste 2/3.
Zaradi tega sem si danes vzel oddih, da bodo noge spočite za jutri zjutraj, ko grem po navsetu ROOLBACKa in še koga, na stadion tečt bos. Malo sem že probal (nekaj korakov po stanovanju), in ugotovil, da če tečem bos, dosti bolj kontrolirano oz., da rečem nagonsko tečem po sprednjem delu stopala (vem, ker je to naravno itd...)
No ja, pa pavza je tudi, ker me tudi meča bolijo od napenjanja v novi tehniki. Poleg tega čutim nekaj rahle bolečine med peto in mečo, na obeh nogah hkrati.
Glede sproščenosti pri teku je sedaj malo problem, ker prehod iz pete na sprednji del ni kar tako in imam stalno v mislih, da to naredim čimbolj pravilno. Ker drugače se kaj hitro zgodi, da, ko se spozabim, začnem tolčt s peto.
Hm, je pa smešno, ko berem te poste...kakor, da bi se šele učil hodit :lol: .

Oj Lojfer,

bom še enkrat ponovil, kar so že drugi napisali: sproščenost je tista, ki ti bo najbolj olajšala privajanje na novo tehniko. Sproščenost nog, kolenskega sklepa, gležnjev in pristanka stopala na tleh. Z najmanj truda jo boš dosegel, če boš tekal bos - ali za začetek še bolje, v minimalni obutvi. Kot si že sam ugotovil, si pri bosem tekanju že avtomatsko tekel pravilneje...

Sporoči, kako bo šlo na stadionu :D

jp, in prav imaš, pravzaprav se res učiš nanovo hodit :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA